Alpha Universe Story Detail
Μεγαλοπρεπής αγέλη: Φωτογραφίζοντας τα αφρικανικά λιοντάρια

Laurent Baheux

"Η αποστολή της φωτογράφισης λιονταριών είναι για μένα ένα προσωπικό κάλεσμα: Να τραβήξω αυτήν την ονειρική φωτογραφία του βασιλιά των ζώων στην καρδιά του χαμένου παραδείσου". Laurent Baheux.

laurent baheux sony alpha 9 majestic side profile of a lions head

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000s @ f/11, ISO 1600

Για τους τουρίστες ενός αφρικανικού σαφάρι, ο στόχος είναι να δουν και να φωτογραφίσουν όσο το δυνατό περισσότερα ζώα, αλλά για τον Laurent Baheux έχει γίνει έργο ζωής. Έχει βαθιά σύνδεση με τα άγρια ζώα και μπορεί να εντοπίσει ακριβώς τη στιγμή που ένιωσε ότι έπρεπε να αφιερώσει τον χρόνο του στην αφήγηση της ιστορίας αυτών των μοναδικών πλασμάτων.

laurent baheux sony alpha 9 αρσενικό λιοντάρι κοιτάζει στο πλάι, με το φως να χτυπάει τη χαίτη του

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS + Τηλεμετατροπέας 2x | 1/500 s με f/11, ISO 6400

"Ένα λιοντάρι στεκόταν πάνω σε έναν βράχο, ατενίζοντας την ανοιχτή πεδιάδα, με ηρεμία και γαλήνη, ενώ ο άνεμος έπαιρνε την επιβλητική χαίτη του", αφηγείται. "Έμοιαζε ένα με τη φύση γύρω του, σε ένα σκηνικό λουσμένο στη μεγαλειώδη γλυκύτητα του πρωινού φωτός. Έμοιαζε σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος, και οι συνθήκες ήταν ιδανικές: τίποτα το εξαιρετικά εντυπωσιακό, παρά μόνο μια σκηνή στοχαστική, μια στιγμή που ανακαλεί τη σχέση μας με την άγρια φύση. Είναι η προσωπική μου αποστολή να αποτυπώνω αυτά τα μαγικά δευτερόλεπτα.

Η προσωπική αποστολή του Laurent αποκαλύπτεται μέσα από τις δυνατές ασπρόμαυρες εικόνες του, οι οποίες δεν αποκαλύπτουν απλώς την εξωτερική μορφή αυτών των ζώων. Αντιθέτως, γίνονται χαρακτήρες στη δική τους ιστορία, κάτι που ο Laurent ελπίζει ότι θα αυξήσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, και θα βοηθήσει τις προσπάθειες προστασίας.

laurent baheux sony alpha 9 μια λέαινα παραμονεύει υπομονετικά, καθισμένη πίσω από το ψηλό γρασίδι στη σαβάνα

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS + Τηλεμετατροπέας 2x | 1/640 s με f/11, ISO 1250

Γιατί όμως επέλεξε την ασπρόμαυρη φωτογραφία;

"Για εμένα, το ασπρόμαυρο είναι η πεμπτουσία της φωτογραφίας, μόνο φως και σκιά", εξηγεί ο Laurent. "Χρησιμοποιώντας την ασπρόμαυρη λήψη, μπορώ πιο εύκολα να συγκεντρωθώ στις σκιές και στη σύνθεση της εικόνας. Τα χρώματα μάς συναρπάζουν, αλλά, επίσης, μας αποσπούν και αποτρέπουν τη βαθιά μελέτη του θέματος που φωτογραφίζουμε. Το ασπρόμαυρο επιτρέπει μια πιο προσωπική ερμηνεία".

laurent baheux sony alpha 9 πανοραμική άποψη λέαινας που κάθεται ήσυχα στο γρασίδι

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS + Τηλεμετατροπέας 2x | 1/640 s με f/11, ISO 2500

Ο Laurent χρησιμοποιεί τρεις μηχανές Sony για να αποτυπώσει τις εικόνες του, τις Sony α9, α7R III και μία α7 III. Κάθε μηχανή εξυπηρετεί τον σκοπό της, ανάλογα με το τι ακριβώς θέλει να αποτυπώσει. Η α9 είναι κατασκευασμένη για ταχύτητα, προσφέροντας στον Laurent τη δυνατότητα να φωτογραφίζει τα μεγάλα αιλουροειδή σε γρήγορο σπριντ, στα 20 fps, ενώ τα 42,4 megapixel της α7R III επιτρέπουν την αποτύπωση και της παραμικρής λεπτομέρειας. Η α7 III αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση, με καλό δυναμικό εύρος και γρήγορες δυνατότητες αυτόματης εστίασης.

Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στις τρεις μηχανές είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Laurent χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο για να συνθέσει και να προβάλει την εικόνα του σε μονοχρωμία: "Χάρη στα ηλεκτρονικά εικονοσκόπια των μηχανών Sony μπορώ να φωτογραφίζω με αυτόν τον τρόπο", μας λέει, "και λατρεύω αυτήν τη δυνατότητα. Μπορώ ακόμα και να προσαρμόσω τα επίπεδα αντίθεσης στη δική μου αισθητική και, έτσι, ξέρω πώς θα φαίνεται η εικόνα πριν πατήσω το κουμπί".

laurent baheux sony alpha 9 προφίλ μιας λέαινας που οσμίζεται τον αέρα

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS + Τηλεμετατροπέας 2x | 1/640 s με f/11, ISO 1600

Με ρυθμισμένη τη μηχανή, ο Laurent είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη φωτογράφιση. Ποτέ δεν προγραμματίζει από πριν τις λήψεις του, αλλά αφήνει τη φύση να καθοδηγήσει την αφήγηση. Τα λιοντάρια είναι άγρια πλάσματα, και κάτω από τη μεγαλοπρεπή εμφάνισή τους υποβόσκει η ωμή δύναμη αυτών των αρπακτικών.

Ο Laurent μας λέει ότι "ως αφηγητής μιας ιστορίας, ποτέ δεν προετοιμάζω τις λήψεις. Ξέρω ότι το θέαμα της φύσης θα είναι πάντα όμορφο και απροσδόκητο. Θέλω να κρατήσω αυτήν την ειλικρίνεια και τη στοχαστική της διάσταση. Δεν θέλω να επιβάλλω τίποτα. Κάτι που σημαίνει ότι βρίσκομαι σε διαρκή φωτογραφική αναζήτηση".

laurent baheux son alpha 9 μια λέαινα κάθεται σε ένα δέντρο εποπτεύοντας προσεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS + Τηλεμετατροπέας 2x | 1/1000 s με f/11, ISO 4000

"Τα λιοντάρια είναι συναρπαστικά ζώα, με απίστευτη παρουσία", συνεχίζει. "Η συνάντηση με ένα άγριο λιοντάρι στο φυσικό περιβάλλον του είναι κάτι που δεν μπορείς να ξεχάσεις. Μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο είναι εκπληκτική, γιατί αισθάνεσαι όλη την ευρωστία και τη δύναμή του, αλλά ταυτόχρονα και το πόσο εύθραυστο είναι, καθώς και την τρυφερότητα που εκπέμπει".

Η άμεση εγγύτητα που αποτυπώνει ο Laurent δίνει στον θεατή την αίσθηση ότι αν άπλωνε το χέρι θα μπορούσε να αγγίξει τα λιοντάρια στις φωτογραφίες του. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο Laurent κρατάει τις αποστάσεις του όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, αλλά και για να επιτρέψει στα λιοντάρια να συμπεριφέρονται φυσικά, χωρίς να επιβάλει την παρουσία του στα ζώα και, συνεπώς, ούτε και στην εικόνα.

laurent baheux sony alpha 9 ένα λιοντάρι κάθεται με τα μικρά του στη σκιά ενός δέντρου

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS + Τηλεμετατροπέας 2x | 1/800 s με f/11, ISO 2500

"Συχνά με ρωτάνε πόσο κοντά βρίσκομαι στο ζώο. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν είμαι πολύ κοντά", εξηγεί και συνεχίζει, "Γενικά, χρησιμοποιώ τον φακό G Master 70-200 mm f/2,8 της Sony ή τον τηλεφακό στα 100-400 mm f/4,5-5,6, καμιά φορά ακόμα και με τον μετατροπέα 2x για εστιακή απόσταση 800 mm. Αυτοί οι μεγάλου μήκους φακοί δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκομαι κοντά. Για πιο ευρείες λήψεις που δείχνουν μεγαλύτερο μέρος του ενδιαιτήματος, επίσης, χρησιμοποιώ τον φακό Sony G Master στα 16-35 mm με f/2,8. Κάθε φακός βοηθάει να αφηγηθώ ένα διαφορετικό κομμάτι της ιστορίας".

Συνεχίζει διευκρινίζοντας ότι "Επίσης δεν χρησιμοποιώ τρίποδο και, αντ' αυτού, στηρίζομαι στα συστήματα σταθεροποίησης εντός της μηχανής και του φακού. Έτσι, έχω ελευθερία κινήσεων, που είναι εξαιρετικά σημαντική στην εξερεύνηση και τη δημιουργία συνθέσεων που έχουν ενδιαφέρον.

laurent baheux sony alpha 9 πορτραίτο κεφαλιού αρσενικού λιονταριού που κάθεται στη χαμηλή βλάστηση

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS + Τηλεμετατροπέας 2x | 1/500 s με f/11, ISO 1250

Και για όσους θέλουν να αρχίσουν να λένε την ιστορία πίσω από την άγρια φύση που τους περιβάλλει, ο Laurent έχει μια σημαντική συμβουλή: "Να είστε πάντα σε ετοιμότητα, γιατί η φύση είναι τόσο ξεχωριστή, που μια σκηνή ποτέ δεν εμφανίζεται δεύτερη φορά".

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-9
Η α9 διαθέτει αισθητήρα Stacked CMOS πλήρους καρέ

ILCE-9

SEL100400GM
Σούπερ τηλεφακός ζουμ G Master FE 100 - 400 mm

SEL100400GM

SEL20TC
Τηλεμετατροπέας 2x

SEL20TC

Σχετικά άρθρα
Laurent Baheux
Alpha Universe

Laurent Baheux

Γαλλία

Χωρίς κλουβί, χωρίς τσίρκο, χωρίς ζωολογικό κήπο. Ελεύθερα, στην άγρια φύση. Η αιχμαλωσία είναι σωματικό και πνευματικό βασανιστήριο για κάθε ον. Τόσο για τα ζώα όσο και για τον άνθρωπο.

Προβολή προφίλ


x