Δείτε κάτι ιδιαίτερο 

Andreas Hemb 

Κάθε μελετητής της φύσης θα σας πει ότι η αλλαγή συμβαίνει προοδευτικά. Η προσαρμογή και η καινοτομία δημιουργούν νέους θύλακες, ενώ τα διάφορα είδη θριαμβεύουν μέσα στην ποικιλομορφία. Μήπως μπορεί να γίνει το ίδιο και με τη φωτογραφία άγριας φύσης; Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία των φωτογραφικών μηχανών διευκολύνει τη λήψη ακόμα πιο καθαρών, λεπτομερών φωτογραφιών, μήπως για να ξεχωρίσεις πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό;

Τα τελευταία χρόνια, ο ειδικός άγριας ζωής Andreas Hemb έχει βάλει αυτόν τον στόχο για τον εαυτό του.

andreas-hemb-sony-alpha-9-a-heron-takes-off-from-the-water-with-a-strong-sunset-behind

© Andreas Hemb | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 100

"Σε ένα κομμάτι της δουλειάς μου", εξηγεί ο Andreas, "απομακρύνομαι από τις καθαρά ντοκιμαντερίστικες λήψεις και αποπειρώμαι να ανακαλύψω μια διαφορετική πτυχή της φωτογράφισης άγριας ζωής, που πιστεύω ότι έχει να κάνει περισσότερο με την αποτύπωση της αίσθησης του να είσαι εκεί. Κάτι που εγώ αποκαλώ το σύνορο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας και αφορά περισσότερο στην επίκληση ενός συναισθήματος παρά στην αποτύπωση του ζώου. Μια τυπική λήψη μπορεί να την έχετε δει 1000 φορές, αλλά, αν μπορείς να δείξεις κάτι διαφορετικά, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον."

Ο Andreas διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη φωτογραφία, την οποία εφαρμόζει για να δοκιμάσει τα όρια της τυπικής φωτογράφισης άγριας ζωής. Μάλιστα, έχοντας υπάρξει φωτογράφος τοπίων, αναγνωρίζει πολλές ομοιότητες που μπορεί να αξιοποιήσει για τις εικόνες που δημιουργεί τώρα.

"Πάντα μου άρεσε να παρατηρώ την άγρια φύση", όπως λέει, "κάτι που εξελίχτηκε μέσα από τη φωτογράφιση τοπίων, όταν ήθελα να βάλω κάτι ζωντανό στην εικόνα, για μεγαλύτερη σύνδεση. Όσο όμορφο κι αν ήταν το τοπίο, κάτι έλειπε. Η ζωή πάντα προσθέτει μια δυναμικότητα στην εικόνα και την εμπειρία". 

andreas-hemb-sony-alpha-9-a-bird-shrouded-in-mist-stares-at-the-photographer

© Andreas Hemb | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/500s @ f/4.0, ISO 125 

Ο Andreas χρησιμοποιεί κλασικό εξοπλισμό τοπίων, αλλά η ειδίκευσή του στην άγρια ζωή είναι βασική για την τέλεια λήψη. "Υπάρχουν όλες οι τυπικές παράμετροι της φωτογραφίας, όπως η ικανότητα να κατανοείς το φως, το φόντο κ.λπ.", λέει, "αλλά, υπάρχει και το ζώο, που πρέπει να τραβήξεις σε μια ξεχωριστή στιγμή. Οπότε, θες και καλή τεχνική στον χώρο, ώστε να μην τρομάζει. Αρκετά κοντά για να τραβήξεις τη φωτογραφία και να κατανοήσεις τη συμπεριφορά του –πώς κινείται και πώς αντιδρά, για να αναμένεις την αντίδρασή του– επειδή η στιγμή που θα θελήσεις να αποτυπώσεις μπορεί να είναι φευγαλέα".

Σε πρόσφατες λήψεις στη γενέτειρά του Σουηδία και στη Φλόριντα, με α7R III ή α9, ο Andreas τράβηξε εκπληκτικές καλλιτεχνικές λήψεις φυσικού τοπίου. Για παράδειγμα, κατά τη χρήση τεχνικών περιστροφής σε έναν ερωδιό που έπιανε ένα ψάρι, εξηγεί ότι τον ακολούθησε "με ταχύτητα 1/60 δευτ., δηλαδή πολύ πιο αργή από εκείνη που χρησιμοποιώ για λήψεις άγριας ζωής, ενώ η εκούσια θόλωση κινούμενης εικόνας αφήνει το κεφάλι κάπως εστιασμένο, για να μπορείς να διακρίνεις τι είναι, αλλά το φτερό και το φόντο είναι θολωμένα". 

andreas-hemb-sony-alpha-9-a-bird-takes-off-from-a-lake-with-a-fish-in-its-beak

© Andreas Hemb | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/60s @ f/4.0, ISO 100

Η ενσωματωμένη σταθεροποίηση εικόνας (IBIS) των μηχανών Alpha βοηθάει πολύ στην περιστροφή της μηχανής, γιατί, όπως λέει, "θες την κίνηση του θέματος, αλλά όχι την απόλυτη θόλωση. Αναζητάω κίνηση με διαφορετικούς τρόπους, αλλά η IBIS σχεδόν πάντα βοηθάει. Θέλω το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας να είναι ευκρινές, αλλά η κίνηση να είναι στο σωστό σημείο, ώστε το μάτι να πέφτει στην αντίθεση. Στην οριζόντια περιστροφή, είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη η δυνατότητα αλλαγής της λειτουργίας IBIS, ώστε να αναγνωρίζει ότι θέλω σταθεροποίηση μόνο στον έναν άξονα. Αυτό μπορώ να το κάνω απευθείας από τον φακό, όπως με τον GM 400 mm f/2,8, κάτι που βοηθάει πολύ με την ταχύτητα".

Ο Andreas βασίζεται και σε άλλες δυνατότητες των Alpha για αυτές τις λήψεις, όπως στην άμεση προβολή στο ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο και στην αθόρυβη λήψη. "Η ησυχία είναι πολύ σημαντική στη φωτογραφία άγριας φύσης, γιατί δεν μπορείς να ρισκάρεις να τρομάξει το θέμα. Ο ήχος του μηχανικού κλείστρου μπορεί να ακουστεί σαν πυροβολισμός, αλλά, με την α9, μπορώ να τραβάω στα 20 fps χωρίς να ακούγεται τίποτα". 

andreas-hemb-sony-alpha-9-a-silhouette-of-2-lions

© Andreas Hemb | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/80s @ f/2.8, ISO 4000

Για λήψεις με σιλουέτες και οπίσθιο φωτισμό, το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο και το ιστόγραμμα είναι πραγματικά χρήσιμα, γιατί, όπως λέει, "έχεις άμεση αντίληψη και γνωρίζεις ενστικτωδώς τι προσαρμογές χρειάζονται για το φως, είτε χειροκίνητα είτε με την αντιστάθμιση έκθεσης. Οι λήψεις με τον ήλιο χαμηλά είναι πολύ πιο εύκολες και ούτε πονάνε τα μάτια σου! Το αθόρυβο κλείστρο, το IBIS και το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο δείχνουν την αξία τους στις λήψεις από χαμηλή γωνία, όπως οι σιλουέτες πουλιών και ο κύκνος στο νερό που στραφταλίζει, όπου χρησιμοποιούσα μια πλωτή κρυψώνα για να τον προσεγγίσω".

andreas-hemb-sony-alpha-7RM3-reflection-of-trees-in-water-hiding-an-alligator-that-appears-to-be-upside-down

© Andreas Hemb | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/25s @ f/10, ISO 100

Σε μια άλλη λήψη του από τη Φλόριντα, φαίνεται ένας αλιγάτορας που κολυμπάει σε ήρεμες αντανακλάσεις, όπου ο Andreas έχει κάνει μια έξυπνη αντιστροφή του κάδρου. Πρώτα βλέπεις τα δέντρα και τον ουρανό και μετά τον αλιγάτορα. Όταν συνειδητοποιείς τον αλιγάτορα, παθαίνεις ένα σχεδόν πρωτόγονο σοκ. "Είναι απίστευτα απλή τεχνική", λέει γελώντας, "και κάπως απροσδόκητη. Είναι παράδειγμα ενός πολύ απλού τρόπου του να κάνεις κάτι διαφορετικά. Ευτυχώς, όπως και οι άλλες λήψεις, σε κάνει να σταματήσεις και να αναλογιστείς την ομορφιά της άγριας ζωής και, τελικά, πώς θα μπορούσαμε να την προστατεύσουμε για τις μελλοντικές γενιές".

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-9
Η α9 διαθέτει αισθητήρα Stacked CMOS πλήρους καρέ

ILCE-9

ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση

ILCE-7RM3

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL400F28GM
FE 400 mm F2,8 GM OSS

SEL400F28GM

SEL14TC
Τηλεμετατροπέας 1,4x

SEL14TC

Σχετικά άρθρα
Andreas Hemb
alpha universe

Andreas Hemb

Σουηδία

Μια εικόνα μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από μια απλή αντανάκλαση του περιβάλλοντος χώρου. Προσπαθώ να ξεπεράσω τον καταγραφικό χαρακτήρα της φωτογραφίας. Μια εικόνα θα πρέπει να προκαλεί συναισθήματα.

Προβολή προφίλ