σκίουρος που πίνει νερό από μια λιμνούλα

Φωτογραφίζοντας σκίουρους με τη Sony α7R IV

Gustav Kiburg

Καθώς το καλοκαίρι μετατρέπεται σε μακρινή ανάμνηση, τα φθινοπωρινά χρώματα προσφέρουν το ιδανικό φόντο για τον φωτογράφο άγριας ζωής Gustav Kiburg. "Πάντα σκέφτομαι το χρώμα", μας λέει. "Σκέφτομαι πού μπορώ να καθίσω και πώς θα είναι το φόντο. Πού βρίσκεται το κλαδί ενός δέντρου και τι χρώμα έχουν τα φύλλα στο υπόβαθρο. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτώ πριν καν τραβήξω την πρώτη φωτογραφία".

gustav kiburg sony alpha 7r4 ένας σκίουρος στέκεται κρατώντας ένα φύλλο σε έντονο κόκκινο

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 1000

Σε μία από τις πρώτες του εξορμήσεις το περασμένο φθινόπωρο, ο Gustav βγήκε στο δάσος για να φωτογραφίσει κόκκινους σκίουρους με τη μηχανή του Sony α7R IV. "Είναι αστεία ζώα και το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή να τα φωτογραφίσεις. Τότε, η γούνα τους γίνεται πιο πυκνή και βγάζουν τρίχες γύρω από τα αυτιά, για να προστατευτούν από το κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα".

Καθώς οι σκίουροι είναι μικροί και γρήγοροι, είναι φυσικό να πιστεύει κανείς ότι μια μηχανή με πιο γρήγορη απόδοση, όπως η Sony α9 II, ενδείκνυται περισσότερο για τη φωτογράφιση τους. Ωστόσο, για τον Gustav, η α7R IV ήταν η ιδανική μηχανή για αυτό το έργο για πολλούς λόγους.

gustav kiburg sony alpha 7r4 ένας σκίουρος σε ένα κλαδί με βρύα

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 1600

Ο Gustav μάς λέει ότι το φθινόπωρο οι σκίουροι είναι πολύ δραστήριοι, γιατί θέλουν να προλάβουν να θάψουν τροφή για τους χειμερινούς μήνες. Με ποιον τρόπο λοιπόν η α7R IV τον βοήθησε να το αποτυπώσει αυτό; "Διαπίστωσα ότι είναι μια εξαιρετική μηχανή που μπορεί να αποτυπώσει τις κινήσεις και τη δραστηριότητά τους", λέει. "Ο αισθητήρας των 61,2 εκατομμυρίων pixel αποδίδει τόσο πολλή λεπτομέρεια που έχω την ευελιξία να περικόπτω την εικόνα και η λεπτομέρεια να παραμένει τόσο υψηλή, ώστε να εκτυπώνω σε μεγάλο μέγεθος. Πάντα λέω ότι, όταν τραβάς φωτογραφίες άγριας ζωής, ποτέ δεν έχεις αρκετή εμβέλεια, και με αυτό εννοώ την εστιακή απόσταση. Επομένως, το να μπορώ να περικόψω για να τελειοποιήσω τη σύνθεση είναι κάτι φανταστικό".

gustav kiburg sony alpha 7r4 σκίουρος σε βρεγμένο κλαδί

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 2000

Η εστιακή απόσταση ενός φακού προφανώς έχει κρίσιμη σημασία στη φωτογραφία άγριας ζωής και, όπως για πολλούς άλλους φωτογράφους, ο φακός GM FE 400 mm f/2,8 της Sony είναι ένας από τους αγαπημένους του και τον χρησιμοποίησε για τις λήψεις των κόκκινων σκίουρων. Ωστόσο, ο φακός G OSS FE 200-600 mm f/5,6-6,3 είναι ένας άλλος αγαπημένος φακός του Gustav και αυτόν προτείνει στους ερασιτέχνες φωτογράφους που μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν τη φωτογραφία άγριας ζωής. "Για εμένα, είναι ο ιδανικός φακός άγριας ζωής", λέει. 'Έχει τέλεια εστιακή απόσταση για άγρια ζωή. Αν είμαι στο δάσος και φωτογραφίζω έναν σκίουρο, μπορώ να χρησιμοποιήσω την εστιακή απόσταση των 300 mm, αλλά, όταν εντοπίζω ένα μικρό πουλί σε ένα δέντρο, μπορώ γρήγορα να ζουμάρω στα 600 mm. Επιπλέον, διαθέτει διάφραγμα 11 λεπίδων, που βοηθάει στην απόδοση υπέροχης αποεστίασης φόντου, ώστε το θέμα πραγματικά να ξεχωρίζει".

gustav kiburg sony alpha 7r4 ένα διπλοσάινο κάθεται σε ένα κλαδί

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1000

Άλλη μία έκπληξη από την α7R IV είναι η ταχύτητα της αυτόματης εστίασης. Ο Gustav χρησιμοποιεί την παρακολούθηση αυτόματης εστίασης και διαπιστώνει ότι είναι απόλυτα ικανή να παρακολουθεί την άγρια ζωή. "Όταν φωτογράφιζα, είδα με την άκρη του ματιού μου ένα διπλοσάινο που ερχόταν να προσγειωθεί σε ένα κλαδί", εξηγεί. "Πετάνε πολύ γρήγορα και δεν έχεις πολλή ώρα να αντιδράσεις ή να σκεφτείς τη φωτογραφία. Γύρισα και σε κλάσματα του δευτερολέπτου η μηχανή είχε κλειδώσει στη λήψη κι εγώ την τράβηξα. Πρέπει να αντιδράς πολύ γρήγορα, αλλά η μηχανή ανταπεξέρχεται".

gustav kiburg sony alpha 7r4 σκίουρος που στέκεται μπροστά από μια λακκούβα με τις μπροστινές πατούσες του ενωμένες

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Ο Gustav λατρεύει το χρώμα και επιχειρηματολογεί υπέρ του κακού καιρού. "Ο κακός καιρός είναι καιρός με χρώμα", εξηγεί. "Δεν μου αρέσει ο ήλιος. Δίνει σκληρό φως και, όταν έχεις σκληρό φως, έχεις και σκληρές σκιές. Πάντα βγαίνω όταν έχει συννεφιά, γιατί τότε είναι που αναδεικνύονται τα χρώματα. Με την αντίθεση του φακού, μπορείς να δεις όλα τα πλούσια φυσικά χρώματα, ειδικά το φθινόπωρο. Μερικές φορές χρησιμοποιώ και πολωτικό για να εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο τα χρώματα, ειδικά σε δασικό περιβάλλον με υγρασία. Όλα αυτά τα χρώματα βοηθάνε να αναδειχθεί το φυσικό ενδιαίτημα του σκίουρου και προσφέρουν το ιδανικό φόντο για το έντονο κόκκινο χειμερινό τους τρίχωμα".

gustav kiburg sony alpha 7r4 ένας ξαφνιασμένος σκίουρος στην άκρη ενός κλαδιού

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Μετά από μια κουραστική μέρα φωτογράφισης στο δάσος, τραβώντας σκίουρους και πουλιά και οποιοδήποτε άλλο ζώο μπορεί να εμφανιστεί, ο Gustav λέει ότι άνετα μπορεί να βγάζει και 1.000 φωτογραφίες την ημέρα. Αλλά τι γίνεται με όλες αυτές τις φωτογραφίες; Με αισθητήρα 61 εκατομμυρίων pixel, ο όγκος των δεδομένων που αποθηκεύονται είναι πολύ υψηλός. "Κρατάω τις καλύτερες 10 με 15 φωτογραφίες και διαγράφω τις υπόλοιπες 985!", λέει γελώντας ο Gustav. "Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ανησυχώ για τον χώρο αποθήκευσης λόγω της υψηλότερης ανάλυσης. Θέλω να μοιράζομαι τις καλύτερες φωτογραφίες με τον κόσμο, όχι εκείνη που είναι η 100ή καλύτερη. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω κάποια από τις υπόλοιπες φωτογραφίες, απλώς θα μείνουν στον σκληρό δίσκο μου και δεν θα τις δει κανείς. Οπότε, τις διαγράφω και το πρόβλημα λύθηκε!"

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

"Κακός καιρός σημαίνει καιρός με χρώματα"

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.