marek arcimowicz sony rx100V οι φιγούρες μιας ομάδας ποδηλατών φαίνονται κάτω από ένα μεγάλο δέντρο

Ο κόσμος είναι μικρός

Marek Arcimowicz

Ως φωτογράφος περιπέτειας σε κάποιες από τις πιο άγριες και απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, πρέπει να είσαι έτοιμος για τα πάντα. Ο Marek Arcimowicz είναι έτοιμος, όπως και ο φωτογραφικός εξοπλισμός του.

Αν και χρησιμοποιεί κυρίως ελαφριά σώματα Alpha με εναλλάξιμους φακούς, όπως τα μοντέλα α7R III και α6500, έχει χώρο στην τσάντα του και για κάτι ακόμα μικρότερο: τη μικρή RX100 V με τον πανίσχυρο αισθητήρα 1,0” και τον ευέλικτο φακό ζουμ. Είναι μια μηχανή που χρειάζεται πολύ λίγο χώρο, αλλά οι λήψεις της είναι εξαιρετικές για την κατηγορία της.

marek arcimowicz sony rx100VI ομάδα ποδηλατών που βρίσκονται στα μισά ενός βουνού και χαμογελούν

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 VI @ 24mm | 1/1000s @ f/3.2, ISO 125

"Είναι αστείο", λέει ο Marek, "ότι όταν σε βλέπουν να χρησιμοποιείς μια μικρή μηχανή, όπως την RX100, δεν αντιδρούν όπως θα περίμενε κανείς. Επειδή είναι τόσο μικρή, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα εκπληκτικό φωτογραφικό εργαλείο. Δεν έχει τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά η ποιότητά της μπορεί να ξεπερνάει εκείνη μεγαλύτερων μηχανών, καθώς τα έχει όλα. Μπορώ να την πάρω παντού και, χάρη στο μέγεθός της, μπορώ να τραβήξω φωτογραφίες εκεί που οι άλλοι δεν μπορούν".

Θυμάται τον γάμο ενός φίλου στην Ινδία, του εγγονού του Μαχαραγιά της Τζαϊσαλμέρ. "Ήταν μια μοναδική στιγμή", αναπολεί ο Marek, "και είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς την αριστοκρατία της Ινδίας. Ήταν μια πλούσια εμπειρία, όχι όσον αφορά την πολυτέλεια, αλλά τα χρώματα, τις υφές και τους ανθρώπους. Ήταν παράδεισος για έναν φωτογράφο. Εκεί χρησιμοποίησα την RX100 και, επειδή ήταν μικρή, μπόρεσα να βγάλω φωτογραφίες χωρίς να τραβώ την προσοχή. Ήμουν απλώς εκεί ως φίλος, δεν ήθελα να ενοχλήσω κανέναν κι έτσι με άφησαν να πλησιάσω πολύ κοντά. Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή στη ζωή μου ως φωτογράφου".

marek arcimowicz sony rx100V χορός σε ινδικό γαμήλιο πάρτι κατά την προετοιμασία για τον γάμο

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/30s @ f/2.8, ISO 200

Δεν είναι μόνο το μέγεθος που κάνει την RX100 V να περνάει απαρατήρητη, λέει ο Marek, αλλά και δυνατότητες όπως το αθόρυβο κλείστρο. "Χάρη στην αθόρυβη λήψη με το ηλεκτρονικό κλείστρο μπορείς να τραβάς χωρίς να επηρεάζεται το θέμα, σαν να είσαι αόρατος. Ορισμένοι σε κοιτούν λες και είσαι ερασιτέχνης σε σχέση με τις μεγάλες μηχανές και τους φακούς που χρησιμοποιούν, αλλά η επαγγελματική διαφορά φαίνεται στις πιο κοντινές και ρεαλιστικές εικόνες".

Η RX100 V τα καταφέρνει σε κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για έναν πλούσιο γάμο είτε για απαιτητικές εξορμήσεις και λήψεις εν κινήσει, λέει ο Marek. "Κοίτα", λέει γελώντας, "είναι πολύ μικρή για να είναι βάρος και ξέρω ότι μπορώ να χρησιμοποιώ την RX για χρόνια. Για να τα βγάζει πέρα στα βουνά και στα δάση πρέπει να αντέχει και όντως αντέχει. Είναι κυρίως από μέταλλο και παρόλο που πρέπει να προσέχω με τον πτυσσόμενο φακό, την έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές στον έρημο, στο χιόνι και τον πάγο των Άλπεων και της Σιβηρίας, στα Ιμαλάια στο Μπουτάν και στην υγρασία του Βόρνεο, ακόμα και κάτω από το νερό σε θήκη".

marek arcimowicz sony rx100V υποβρύχια λήψη σέρφερ που κρατιέται στη σανίδα του

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/200s @ f/8.0 ISO 1600

Η ευέλικτη RX100 V είναι εξαιρετική όσον αφορά τον φακό, την εστίαση, την ταχύτητα λήψης 24 fps και την απόδοση με χαμηλό φωτισμό και υψηλό ISO. "Ο φακός ζουμ είναι πολύ καλής ποιότητας", λέει ο Marek, "θα μπορούσε να είναι λίγο πιο ευρύς, αλλά αυτό δεν θα ήταν εύκολο σε τόσο μικρό μέγεθος. Έχει, όμως, φοβερές δυνατότητες. Αντιστοιχεί στα 28-100 mm και είναι σχεδόν τέλειος για ό,τι κάνω καλύπτοντας όσα χρειάζεται ένας καταγραφικός φωτογράφος".

Ο συνδυασμός γρήγορου διαφράγματος φακού και εκπληκτικής απόδοσης αισθητήρα σε υψηλότερα ISO είναι ιδανικός και για συνθήκες χαμηλού φωτισμού. "Βασίστηκα σε αυτό πολλές φορές", λέει ο Marek, "όπως σε μια φωτογραφία του οδηγού μου στο Κασμίρ πέρυσι. Την τράβηξα σε μια σκηνή που φωτιζόταν μόνο από ένα ή δύο κεριά. Έχοντας συνηθίσει να τραβώ σε 50 ή 400 ASA, η δυνατότητα λήψης σε 640, 1000 ή ακόμα και σε ISO όπως 3200 και πάνω, είναι εκπληκτική. Οι δυνατότητες είναι απίστευτες".

marek arcimowicz sony rx100V ένα κάστρο δεσπόζει σε έναν σκοτεινό συννεφιασμένο ουρανό με τον ωκεανό στο προσκήνιο

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 0.6s @ f/8.0, ISO 400

Ο Marek αξιοποιεί και τις δυνατότητες βίντεο της RX100 V, που εκτείνονται σε ταινίες 4K 30p και ορισμένα εκπληκτικά εφέ αργής κίνησης στα 960 fps. "Το βίντεο είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία της RX100", αναφέρει, "επειδή η ποιότητα είναι εκπληκτική. Αν και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για γενικές οικογενειακές και καταγραφικές λήψεις, το επίπεδό του είναι επαγγελματικό. Ταξιδεύω αρκετά χρόνια με τον αρχισυντάκτη του National Geographic στην Πολωνία και κάναμε μαζί κάποιες ταινίες. Κάποτε, σε ένα γύρισμα στο Βόρνεο, το συνεργείο είχε μεγάλες τηλεοπτικές κάμερες με ειδικό υποβρύχιο εξοπλισμό που όμως δεν δούλευε! Έτσι το 99% αυτής της ταινίες έγινε με την RX και μου είπαν ότι πραγματικά δεν περίμεναν αυτήν την ποιότητα!"

marek arcimowicz sony rx100V 2 νεαροί σε κανό που κωπηλατούν στον ωκεανό

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/500s @ f/8.0 ISO 1600

Έτσι, με την RX100, η ποιότητα και η ευελιξία είναι αυτονόητες, λέει ο Marek και εξηγεί "στις εκτυπώσεις 60 x 90 cm που παρουσιάζω, είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για λήψη από μια μικρή μηχανή, που είναι τόσο ελαφριά που τη νιώθω σαν προέκταση του σώματός μου".

marek arcimowicz sony rx100V ποδηλάτης περνάει γρήγορα καθώς μια κυρία προσπαθεί να διασχίσει έναν δρόμο με έντονη κυκλοφορία

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/25s @ f/10 ISO 125

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Marek Arcimowicz

Marek Arcimowicz | Poland

"Ο καλός ταξιδευτής δεν έχει σταθερά σχέδια και δεν έχει καμιά πρόθεση να φτάσει κάπου – 老子 Lǎozi (Λάο Τσε, 6ος-5ος αιώνας π.Χ.)"

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.