Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Ο προβολέας στο τραπέζι 

Pablo Gil 

Φώτα γεμίσματος, πίσω φώτα, snoot, φόντα, ανακλαστήρες: δεν είναι παρά κάποιοι μόνο από τους παράγοντες που οι φωτογράφοι φαγητού πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κατά την προετοιμασία της λήψης. Όπως και το μαγείρεμα, έτσι και η αποτύπωση ενός πιάτου θέλει δεξιοτεχνία.

Μήπως όμως τελικά δεν χρειάζεται να είναι τόσο περίπλοκο; Τι θα γινόταν αν αφήνατε την εικόνα με ένα μόνο φως; Και πώς θα σας φαινόταν αν ο κύκλος φωτός αυτού του μοναδικού σποτ αντικαθιστούσε το πιάτο; Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από το τελευταίο έργο του Pablo Gil, που τραβήχτηκε με τις αξιόπιστες μηχανές του Sony α7R III και α7R IV.

 

pablo gil sony alpha 7RM4 μια πορτοκαλί μπλαν μανζέ φωτισμένη έντονα με δυνατό φως που προκαλεί επιμηκυμένες σκιές

© Pablo Gil | Sony α7R IV + FE 100 mm f/2,8 STF GM OSS | 1/250 s σε f/8,0, ISO 100

"Όλα προήλθαν από την αναζήτησή μου για νέους τρόπους φωτισμού και καδραρίσματος του φαγητού", εξηγεί ο Pablo. "Αυτή η αναζήτηση με οδήγησε στο να μειώσω τις πηγές φωτισμού στο ελάχιστο δυνατό, αφήνοντας πίσω μου τον κλασικό απαλό φωτισμό και αρχίζοντας να παίζω με πιο σκληρά, κατευθυντικά φώτα. Ανάλογα με το πού τοποθετούμε το φως, μπορούμε να δούμε ενδιαφέρουσες υφές και ημιδιάφανα εφέ. Έτσι, αποκαλύπτονται περισσότερα χαρακτηριστικά του θέματος, όπως, για παράδειγμα, το διακριτικό ψήσιμο σε ένα λαχανικό ή η υφή ενός τέλεια μαγειρεμένου κομματιού κρέας, όπως σε αυτήν την εικόνα."

 

pablo gil sony alpha 7RM3 ένα ζουμερό κομμάτι κρέας με καλαμπόκι προσεκτικά τοποθετημένα σε άσπρη πιατέλα

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 90 mm f/2,8 Macro G OSS | 1/250 s σε f/5,6, ISO 50

Απογυμνωμένες από περίπλοκο φωτισμό, οι εικόνες αφορούν αποκλειστικά το φαγητό, το οποίο τοποθετείται στο επίκεντρο ως έργο τέχνης. Ένα γλυπτό με δημιουργό τον σεφ. "Δεν θέλαμε τα υπόλοιπα στοιχεία, ούτε καν το πιάτο, να ανταγωνίζονται οπτικά το φαγητό", λέει ο ίδιος. "Έτσι, προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσουμε το πιάτο χρησιμοποιώντας φως και πιστεύω ότι αυτή η εικόνα είναι το τέλειο παράδειγμα φαγητού που βρίσκεται στο επίκεντρο".

pablo gil sony alpha 7RM3 ένα κράκερ γαρίδας, διακοσμημένο με μαρμελάδα και κομματάκια τσίλι, με έντονο φωτισμό σε λευκό πιάτο

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 100 mm f/2,8 STF GM OSS | 1/250 s σε f/16, ISO 100

"Χρησιμοποιήσαμε λευκό κυκλικό φως με ελαφρώς στρογγυλεμένες γωνίες", συνεχίζει, "με τη δέσμη του σαν προβολέα θεάτρου, χρησιμοποιώντας ένα φλας Profoto B10 και ένα snoot με κυψελοειδές πλέγμα. Οι δημιουργίες αυτού του είδους, συχνά από σεφ βραβευμένους με αστέρια Michelin, είναι έργα τέχνης από μόνες τους. Η διαχείριση προσαρμόζεται απόλυτα σε κάθε θέμα, ως προς τη δομή, τη σύνθεση και τα χρώματα".

pablo gil sony alpha 7RM3 ζυμαρικά με τομάτα σε καλαμπόκι, τοποθετημένα σε μια πιατέλα που κάνει αντανάκλαση και φωτισμένα με προβολέα σποτ

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 90 mm f/2,8 Macro G OSS | 1/250 s σε f/5,6, ISO 50

Ο φωτισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη φωτογράφιση φαγητού. Ο τρόπος με τον οποίο ο Pablo φωτίζει τις εικόνες του μπορεί πραγματικά να αλλάξει την εμφάνιση και την αίσθηση της εικόνας. "Το φως αποτελεί το κεντρικό θέμα της αφήγησης. Μας μιλάει για τη διάθεση, αποκαλύπτει τι θέλουμε να δείξουμε και κρύβει μυστικά", λέει ο Pablo. "Είναι αδιαμφισβήτητα το πιο ισχυρό όπλο μαζί με το χρώμα και μας δίνει τη δυνατότητα να αφηγηθούμε ολόκληρες ιστορίες με μία μόνο φωτογραφία".

pablo gil sony alpha 7RM3 τρία τάκο καλαμποκιού γεμισμένα με κιμά, πάνω σε μαύρη πιατέλα που κάνει αντανάκλαση

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 100 mm f/2,8 STF GM OSS | 1/250 s σε f/16, ISO 200

Ο Pablo χρησιμοποίησε τις φωτογραφικές μηχανές Sony α7R III και α7R IV για το έργο κυρίως λόγω των αισθητήρων τους. Επειδή έκανε φωτογραφίσεις για διαφημιστικά, δουλειά που απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερη λεπτομέρεια, οι αισθητήρες με ανάλυση 42,2 και 61 megapixel τού παρείχαν την ανάλυση που χρειαζόταν, και όχι μόνο σε επίπεδο αριθμού pixel. "Μου αρέσει η λεπτομέρεια και το χρώμα και, χάρη στους υψηλής ανάλυσης αισθητήρες BSI, μπορώ να αποτυπώσω μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και περισσότερη ευκρίνεια. Για παράδειγμα, οι λεπτομέρειες στα φωτεινά σημεία και στις σκιές σε αυτήν την εικόνα είναι απίστευτες".

Συνδυάζει τις μηχανές του με διάφορους φακούς, αλλά δύο είναι οι αγαπημένοι του Pablo:

"Ο φακός Sony FE 100 mm f/2,8 G Master OSS έχει τόσο ομαλή εστίαση, που είναι σχεδόν μαγική", λέει με ενθουσιασμό, "και η εστίαση ομαλής μετάβασης δημιουργεί μια θολή αποεστίαση φόντου η οποία σβήνει το φόντο με τόσο φυσικό και υπέροχο τρόπο που κανένας άλλος φακός δεν το καταφέρνει". Και μετά είναι και ο φακός Sony FE 90 mm f/2,8 G Macro: "Είναι φανταστικός", λέει ο Pablo, "γιατί μου επιτρέπει να κάνω ακραία κοντινά πλάνα και να δημιουργώ εικόνες με απίστευτη ευκρίνεια!"

pablo gil sony alpha 7RM3 μία μπάλα σορμπέ λεμονιού πάνω σε ένα λευκό πλαστικό καπάκι

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 100 mm f/2,8 STF GM OSS | 1/60 s σε f/16, ISO 200

Καθώς η φωτογράφιση φαγητού έχει γίνει απίστευτα δημοφιλής μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πλέον δύσκολο να δημιουργήσεις πρωτότυπες εικόνες που να ξεχωρίζουν από τη συνηθισμένη ρουστίκ αισθητική της απλής, επίπεδης διάταξης, που βλέπουμε όλο και πιο συχνά.

"Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω, γενικά για κάθε είδος δουλειάς, είναι να ξεπερνάτε τα όρια και τους προκαθορισμένους κανόνες, που συχνά είναι περιοριστικοί", λέει ο Pablo. "Απλώς απολαύστε το παιχνίδι με το φως και τις μηχανές σας. Εξερευνώντας διαφορετικά στησίματα και παίζοντας με τα κάδρα και την κατεύθυνση του φωτός, ξυπνάμε τα ένστικτά μας και βελτιώνουμε τη διαίσθησή μας. Και τότε", λέει και χαμογελάει, "συχνά συναντάμε πολύ ευχάριστες εκπλήξεις".

Προϊόντα που παρουσιάζονται
SEL90M28G

FE 90 mm F2,8 Macro G OSS

SEL90M28G

Σχετικά άρθρα
Pablo Gil
alpha universe

Pablo Gil

Ισπανία

Μια εικόνα ποτέ δεν λέει ψέματα. Η δικιά μου όμως μπορεί.

Προβολή προφίλ


x