Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Ο πιο γρήγορος επιβιώνει

Will Burrard-Lucas

"Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Ανταρκτική, αναζητούσα ένα συγκεκριμένο πλάνο", αρχίζει να διηγείται ο Will Burrard-Lucas, "και ήταν ακριβώς αυτό για το οποίο είναι ιδανική η RX10 IV".

Ο Will περιέπλευσε τις ακτές της Ανταρκτικής Χερσονήσου με σκάφος, βγαίνοντας περιστασιακά στην ξηρά ως επικεφαλής ομάδων από τυχερούς φωτογράφους, σε μια περιήγηση στα θαυμαστά τοπία και στην άγρια ζωή της ηπείρου. Εκεί αναζητούσε τη σύνθεση που να τα συνδυάζει και τα δύο. "Ήθελα να εκφράσω την απεραντοσύνη και την αίσθηση ερήμωσης αυτού του τόπου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την άγρια ζωή που κατοικεί εκεί και το πώς καταφέρνει να επιβιώνει σε ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον", μας εξηγεί.

will burrard lucas sony alpha rx10IV ένα σμήνος από πιγκουίνους που κάθονται σε μια τράπεζα πάγου και φαίνονται μικροσκοπικοί, λόγω του τεράστιου παγετώνα γύρω τους

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Ο Will λέει ότι κατάφερε να τραβήξει αυτήν τη λήψη, στην οποία φιγουράρουν πιγκουίνοι που μοιάζουν μικροσκοπικοί μέσα στο μεγαλειώδες παγωμένο τοπίο, χάρη στην αμεσότητα της RX10 IV, μιας μηχανής που μπορεί να είναι έτοιμη σε δευτερόλεπτα και να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο εύρος θεμάτων, με εξαιρετικά υψηλής ποιότητας αποτελέσματα. Είναι το αντίθετο από την κίνηση ενός παγετώνα. "Βγήκα στο κατάστρωμα του σκάφους", εξηγεί, "και εκείνη τη στιγμή η σκηνή ήταν εκεί μπροστά μου. Ευτυχώς, είχα τη μηχανή κρεμασμένη στον λαιμό μου και μπόρεσα να αντιδράσω γρήγορα".

"Είναι απίστευτη μηχανή για αυτόν τον σκοπό", λέει και συνεχίζει, "είναι τόσο ελαφριά που μπορείς να τη μεταφέρεις και να είναι πάντα έτοιμη. Και σε κάθε λήψη άγριας ζωής, όχι μόνο σε αυτήν, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις. Ένα μεγαλύτερο σύστημα συχνά πρέπει να πας να το φέρεις. Και μέχρι να γίνει αυτό έχεις χάσει τη λήψη".

will burrard lucas sony alpha rx10IV μια φώκια ξαπλωμένη στο πλευρό της πάνω στον πάγο

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Εκτός από το μικρό βάρος της, η πιο χρήσιμη λειτουργία της RX10 IV είναι το βεληνεκές της, λέει ο Will. "Σε ένα τέτοιο ταξίδι, συχνά φωτογράφιζα σε ρύθμιση στα 600 mm, ιδανική για περιστάσεις όπου δεν μπορείς να πλησιάσεις, για να μην τρομάξεις τα άγρια ζώα".

will burrard lucas sony alpha rx10IV ένα πουλί σε πτήση υψηλής ταχύτητας πάνω από μια προεξοχή βουνού, με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Η μετακίνηση με σκάφος επίσης ανέδειξε άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα της RX10 IV. "Το σκάφος έκανε έντονους κλυδωνισμούς λόγω του αέρα και των κυμάτων, κι αυτό ήταν τεράστια πρόκληση!", λέει γελώντας. "Εκεί ήταν που πραγματικά παρατήρησα το πλεονέκτημα του να χρησιμοποιείς μια μικρή και ελαφριά μηχανή, τύπου "όλα σε ένα". Η αυξημένη ευελιξία του εξοπλισμού μού επέτρεψε να ανταποκρίνομαι και να τραβάω λήψεις που σίγουρα θα έχανα αν χρησιμοποιούσα ένα σύστημα μεγαλύτερων διαστάσεων. Και, επιπλέον, η μηχανή έχει στεγανοποίηση και αντέχει στις σταγόνες θαλασσινού νερού, στο χιόνι και στον πάγο".

will burrard lucas sony alpha rx10IV ένα σμήνος πιγκουίνων που χαλαρώνει στην ακτή

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 640

Και όσον αφορά τη λειτουργία αυτόματης εστίασης; "Η τελευταία ενημέρωση υλικολογισμικού βελτίωσε δραστικά την απόδοση της αυτόματης εστίασης", μας εξηγεί, "με αποτέλεσμα να μπορώ πραγματικά να δοκιμάσω τα όριά της σε θέματα όπως πουλιά σε πτήση. Για μια μηχανή τύπου "όλα σε ένα", η αυτόματη εστίαση είναι πολύ εντυπωσιακή και ειδικά με αυτά τα δύσκολα θέματα, που εφορμούν πάνω και κάτω από τον ορίζοντα. Κλειδώνει, όμως, πάνω τους σαν αρπακτικό και δεν μπερδεύεται από τα κύματα ή άλλους περισπασμούς."

will burrard lucas sony alpha rx10IV ένα μοναχικό πουλί σε πτήση πάνω από τον ωκεανό

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Για να φωτογραφίσει τα γρήγορα θέματά του, ο Will επίσης αξιοποίησε τη λειτουργία αυτόματου ISO της RX10 IV και τη χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου. "Για πουλιά σε γρήγορη πτήση, τη ρύθμιζα στο 1/1600 δευτ. ή 1/2000 δευτ., με ορθάνοιχτο διάφραγμα", εξηγεί. "Συνήθως επιλέγω όσο υψηλό ISO χρειάζομαι, γιατί ο θόρυβος αντιμετωπίζεται, αλλά η θόλωση κινούμενης εικόνας όχι. Δεν φοβάμαι να χρησιμοποιήσω τις υψηλότερες ρυθμίσεις ISO, καθώς η ποιότητα της RX10 IV είναι εξαιρετική".

Τελικά, όπως συμπεραίνει ο ίδιος, η RX10 IV "με όλες αυτές τις χρήσιμες λειτουργίες συμπληρώνει ιδανικά τον βασικό εξοπλισμό μου Sony Alpha".

Προϊόντα που παρουσιάζονται
DSC-RX10M4
RX10 IV με 0,03 δευτ. Αυτόματη εστίαση/Οπτικό ζουμ 25x

DSC-RX10M4

Σχετικά άρθρα
Will Burrard-Lucas
Alpha Universe

Will Burrard-Lucas

Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Αφρική, η ζωή μου είναι πλήρης, μπορώ να συνδεθώ με τη φύση, να βρω την περιπέτεια, να ζήσω σε οικογενειακή ατμόσφαιρα και να είμαι ελεύθερος να είμαι ο εαυτός μου. Εκεί νιώθω πιο ζωντανός από οπουδήποτε αλλού και βιώνω πιο έντονα τα συναισθήματά μου: τον θαυμασμό, τη χαρά, τη γαλήνη, τη μοναξιά, τον φόβο και τον ενθουσιασμό.

Προβολή προφίλ


x