petar sabol sony alpha 7RM4 μια αλκυόνη κάθεται σε ένα παγωμένο κλαδί

Η τέχνη της υπομονής

Petar Sabol

"Ερωτεύτηκα τις αλκυόνες το 2013", λέει ο ειδικός στη φύση και την άγρια ζωή Petar Sabol. "Αρχικά παρακολουθώντας τη συμπεριφορά τους σε μια λιμνούλα κοντά στο χωριό Μάλα Σουμπότικα της Κροατίας και, στη συνέχεια, μαθαίνοντας πώς να τις αποτυπώνω με τον φακό".

Η αφοσίωση του Petar και οι τεχνικές δεξιότητές του φαίνονται ξεκάθαρα στο έργο του. Παρόλο που, όπως και κάθε σημαντικού φωτογράφου άγριας ζωής, η δουλειά του βασίζεται στις δεξιότητές του στο πεδίο, χρειάζεται και άλλα εργαλεία στα οποία να μπορεί να βασιστεί, και τώρα φωτογραφίζει με την α7R IV, έχοντας χρησιμοποιήσει μηχανές και φακούς Alpha από όταν πρωτοκυκλοφόρησαν.

petar sabol sony alpha 7RM4 μια αλκυόνη κάθεται σε ένα γυμνό κλαδί, με ένα ψάρι στο ράμφος της © Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/160s @ f/9.0, ISO 1600

Κατά τη φωτογράφιση των αλκυόνων τον χειμώνα, ενώ συγκεντρώνονται σε μικρές λίμνες, στέρνες και κανάλια για να τραφούν, ο Petar εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από τα χρώματα και την κίνηση των πουλιών. "Προσφέρουν ένα πραγματικά απίστευτο θέμα φωτογράφισης", εξηγεί, "γιατί τα χρώματά τους μπορεί να αλλάζουν όσο τα παρατηρείς, από βαθύ μπλε, σε γαλαζοπράσινο, σε ανοιχτό γαλάζιο, ανάλογα με τη γωνία και το φως. Επιπλέον, το κυνηγετικό τους στυλ τα κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Η ακινησία τους και, μετά, η ακρίβεια της βουτιάς για το θήραμά τους. Είναι απίστευτο να τα παρακολουθείς, και η φωτογράφισή τους παρουσιάζει μια μοναδική πρόκληση".

petar sabol sony alpha 7RM4 μια αλκυόνη αναδύεται από το νερό με ένα μικρό ψάρι στο ράμφος της © Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/5000s @ f/6.3, ISO 2000

Ο αισθητήρας υψηλής ανάλυσης της α7R IV ζωντανεύει το αστραφτερό φτέρωμα των αλκυόνων, με κάθε νεύρο και φτερό να αποτυπώνεται με την παραμικρή λεπτομέρεια. Φυσικά, όλα αυτά τα pixel δεν θα είχαν νόημα αν το ίδιο το πουλί ήταν τόσο μικρό μέσα στο κάδρο ώστε να μην μπορείς να το απολαύσεις. Ο Petar αποφεύγει αυτήν την παγίδα, επιλέγοντας τους κατάλληλους φακούς και τη σωστή αυτόματη εστίαση, γεμίζοντας το καρέ με τα θέματά του και διασφαλίζοντας ότι τα φωτογραφίζει από το επίπεδο των ματιών, ισορροπώντας τα τέλεια κόντρα στο όμορφο φόντο, με απαλή, μεταξένια αποεστίαση.

petar sabol sony alpha 7RM4 μια αλκυόνη με έντονο πορτοκαλί στέρνο κάθεται ήρεμα με ένα ψάρι στο ράμφος της © Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/25s @ f/10.0, ISO 1600
"Η σύνθεση είναι σημαντική", εξηγεί, "και, παρόλο που η α7R IV έχει αισθητήρα που αφήνει περιθώριο για πολλή περικοπή, εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ ολόκληρο το καρέ, αν μπορώ!"

Σε πολλές λήψεις πουλιών, χρησιμοποιούνται τηλεφακοί πολύ μεγάλου μήκους, αλλά ο Petar συχνά προτιμάει τους μεσαίους τηλεφακούς, όπως τον GM OSS FE 70-200 mm f/2,8 και τον GM FE 135 mm f/1,8, και αξιοποιεί την επιδεξιότητά του για να πλησιάζει αρκετά το θέμα του. "Ειδικά για να τραβήξω τις βουτιές, πρέπει να πάω πολύ κοντά στο νερό", εξηγεί, "και, όταν το προσπαθούσα με τους σούπερ τηλεφακούς, μου ήταν πιο δύσκολο να ακολουθήσω τη γρήγορη κίνηση της κατάδυσης των πουλιών. Επιπλέον, όσο πιο μεγάλος είναι ο φακός τόσο πιο πολύ τονίζεται η κίνηση και γίνεται πιο δύσκολη η διατήρηση της ευκρινούς εστίασης στην αλκυόνη. Αν, όμως, πλησιάσεις σωστά και έχεις υπομονή, μπορείς να φωτογραφίσεις ακόμα και με κοντούς φακούς πορτραίτου, όπως με τον 85 mm."

petar sabol sony alpha 7RM4 μια πράσινη αλκυόνη με τη λεία της στο ράμφος κάθεται σε ένα κλαδί ενώ τη χτυπάει ο ήλιος © Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/500s @ f/9.0, ISO 250

"Η υπομονή είναι το κύριο συστατικό", λέει ο Petar και συνεχίζει, "και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της λήψης. Πρέπει να επιστρέφεις κάθε μέρα και να αφιερώνεις πραγματικά χρόνο στο θέμα. Χρειάζεται καλή κρυψώνα και καλό καμουφλάζ, ώστε να είναι πιο εύκολο να πλησιάσεις και να μην τα τρομάξεις. Και μπορεί να περάσεις ώρες στην κρυψώνα περιμένοντας ή μπορεί να μην τα δεις ποτέ. Κάποιες φορές, όμως, συμβαίνει το αντίθετο, και μόλις μπεις στην κρυψώνα είναι σχεδόν από πάνω σου".

petar sabol sony alpha 7RM4 μια αλκυόνη με πορτοκαλί στέρνο τρώει τη λεία της ενώ κάθεται σε ένα κλαδί © Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/1000s @ f/1.8, ISO 500

Όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία, η α7R IV εξασφαλίζει ότι ο Petar θα τραβήξει τις λήψεις που θέλει, καθώς διαθέτει πολλές σημαντικές λειτουργίες. "Το αθόρυβο κλείστρο είναι απολύτως απαραίτητο", λέει, "γιατί δεν θέλεις τίποτα που να τρομάξει ή να διώξει το θέμα σου. Φωτογραφίζοντας με AF-C, κλειδώνω ένα μικρό σημείο εστίασης πάνω στο θέμα και το ακολουθώ με τη λειτουργία παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο. Είναι τόσο γρήγορη και ακριβής, ώστε να μπορώ να βασιστώ για την τέλεια εστίαση, κάθε φορά, ακόμα κι όταν τραβάω με εντελώς ανοιχτό διάφραγμα. Και για να βεβαιωθώ ότι δεν θα χάσω το τέλειο σχήμα του πουλιού όταν κάνει βουτιά ή την καλύτερη εκτίναξη νερού, πάντα τραβάω στα 10 fps. Και ξέρω ότι έχει την ποιότητα που χρειάζεται για να κρατήσω ψηλά το ISO και να παγώσω το θέμα, οπότε συχνά φωτογραφίζω στα 1600, 3200 ή παραπάνω. Οι μόνες φορές που πάω πιο κάτω είναι όταν τα πουλιά κουρνιάζουν και χαλαρώνουν. Τότε, μπορώ να χαλαρώσω κι εγώ!"

petar sabol sony alpha 7RM4 κοντινό μιας αλκυόνης με πορτοκαλί στέρνο και διαπεραστικά μαύρα μάτια © Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/60s @ f/10.0, ISO 640

Επομένως, με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, πώς συγκρίνεται η α7R IV με τον εξοπλισμό Sony που χρησιμοποιούσε προηγουμένως;

"Κάθε νέα μηχανή έχει μια βελτίωση που ανοίγει νέους ορίζοντες φωτογράφισης για εμένα", αναφέρει, "και δεν αφορά μόνο την ποιότητα εικόνας, την απόδοση ISO και το δυναμικό εύρος αλλά και δυνατότητες που πραγματικά με βοηθούν να ανταποκρίνομαι στα θέματά μου, όπως είναι ο υπέρογκος αριθμός σημείων αυτόματης εστίασης, οι προηγμένες λειτουργίες παρακολούθησης εστίασης, η αθόρυβη λήψη και η σταθεροποίηση εικόνας SteadyShot".

Και τελικά ποια είναι η συνολική εντύπωση του Petar; "Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να χρησιμοποιώ μια μηχανή σαν κι αυτή".

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"Πάντα προσπαθώ να κάνω τις φωτογραφίες μου να φαίνονται καλύτερες, όσο χρόνο και κόπο κι αν χρειαστεί"

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.