Με λένε Stefan Krenn και είμαι ένας κινηματογραφιστής και δημιουργός περιεχομένου από την Αυστρία. Η δουλειά μου περιλαμβάνει εμπορικές παραγωγές και μουσικά βίντεο και περνώ τον ελεύθερο χρόνο μου δουλεύοντας σε δικά μου project, αναζητώντας νέες προοπτικές.
Όταν με προσέγγισε η Sony και με ρώτησε αν θα ήθελα να δοκιμάσω τους νέους ευρυγώνιους φακούς APS-C , άρπαξα την ευκαιρία και, με τη βοήθεια μερικών φίλων, δημιούργησα αυτό το project.
Αμέσως μόλις έβγαλα τους φακούς από τη συσκευασία, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο ελαφριοί και compact ήταν - ιδιαίτερα ο φακός PZ 10-20 mm f/4 G. Όταν κάνω γυρίσματα, μου αρέσει να αναζητώ ενδιαφέρουσες γωνίες και να δοκιμάζω διαφορετικές κινήσεις της κάμερας - κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό με τον πιο ογκώδη εξοπλισμό. Γι' αυτό τον λόγο η χρήση αυτών των φακών σε συνδυασμό με τη ZV-E10 ήταν μια αναζωογονητική αλλαγή. Καθώς ο συνδυασμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος, η αλλαγή διάταξης ήταν πολύ εύκολη. Για ένα κλιπ τραβούσα με το χέρι, μετά χρησιμοποιούσα αναρτήρα (gimbal) και, στη συνέχεια, κινηματογραφούσα με το τρίποδο. Συνήθως εργάζομαι με τους φακούς πλήρους καρέ G, οπότε ήταν πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυτοί οι compact φακοί διαθέτουν πλέον χαρακτηριστικά όπως ο δακτύλιος χειροκίνητου διαφράγματος.
Για τις περισσότερες λήψεις της χορεύτριας χρησιμοποίησα τον 15 mm f/1.4 G και εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από την απόδοσή του σε μέγιστο εύρος. Μου παρείχε τη δυνατότητα να διαχωρίσω εύκολα το θέμα από το φόντο και η αποεστίαση φόντου (bokeh) ήταν πάρα πολύ απαλή στο f/1.4. Κατά την κινηματογράφηση των μουσικών, χρησιμοποίησα κυρίως τον 11 mm f/1.8 - πάλι σε μέγιστο εύρος γιατί οι σκηνές είχαν ελάχιστο φωτισμό. Για τις άλλες λήψεις, ο PZ 10-20 mm f/4 G ήταν καταπληκτικός και δεν αντιλήφθηκα καμία πτώση στην απόδοση κατά τη μετάβαση από τους πρωταρχικούς φακούς στον φακό ζουμ. Και οι τρεις φακοί ήταν πολύ ευκρινείς και, δεδομένου ότι πρόκειται για ευρυγώνιους φακούς, είχαν πράγματι πολύ μικρή παραμόρφωση. Το στούντιο όπου κάναμε τα γυρίσματα ήταν αρκετά μικρό και οι φακοί έκαναν εξαιρετική δουλειά κάνοντας τον χώρο να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα με κανέναν τρόπο.
Ο φωτογράφος σκηνής χρησιμοποίησε επίσης τους φακούς αυτούς για να απαθανατίσει πολλές εικόνες πίσω από τα γυρίσματα (BTS), τραβώντας με την Alpha 7 III σε λειτουργία περικοπής APS -C. Ο συνδυασμός ενός ευρυγώνιου φακού με ένα μεγάλο διάφραγμα δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον look και η ευκρίνεια σε πλήρες διάφραγμα είναι εντυπωσιακή.
Όπως ανέφερα παραπάνω, αυτό που με γοήτευσε περισσότερο ήταν το πόσο compact ήταν αυτοί οι φακοί. Για μένα αυτό ήταν το κλειδί για τη γρήγορη και αυθόρμητη παραγωγή που είχα στο μυαλό μου. Αυτό το compact μέγεθος μου έδωσε τη δυνατότητα να προσαρτώ τη φωτογραφική μηχανή σε διάφορα εξαρτήματα στερέωσης. Για παράδειγμα, έφτιαξα ένα «Snorricam» για να προσαρτήσω τη φωτογραφική μηχανή απευθείας στον ηθοποιό. Αυτές οι λήψεις θα ήταν πολύ πιο δύσκολες αν χρησιμοποιούσα μεγαλύτερο (βαρύτερο) εξοπλισμό. Χρησιμοποίησα επίσης την κάμερα προσαρτημένη σε αναρτήρα (gimbal) για να δημιουργήσω λήψεις από ψηλά και τράβηξα ορισμένα κοντινά πλάνα με το χέρι, πράγμα που λειτούργησε πολύ καλά χάρη στην ενσωματωμένη λειτουργία σταθεροποίησης της ZV-E10.
Σε ορισμένες σκηνές χορού, η εστίαση μετατοπίζεται γρήγορα από τη χορεύτρια στο χέρι της στο προσκήνιο. Δεν το κατάλαβα καν τη στιγμή της λήψης, αλλά κατά το μοντάζ παρατήρησα ότι η αλλαγή της εστιακής απόστασης (focus breathing), ήταν πρακτικά ανύπαρκτη!
Για τις κύριες λήψεις χρησιμοποιήθηκαν οι φακοί 11 mm & 15 mm, απλά λόγω των ευρέων διαφραγμάτων που προσέφεραν, ενώ για το βίντεο πίσω από τα γυρίσματα (BTS) χρησιμοποιήσαμε τον PZ 10-20 mm f/4 G, δεδομένου ότι χρειαζόταν κάποιος βαθμός ευελιξίας για να πετύχουμε γρήγορα το σωστό καρέ. Η ταχύτητα και η ακρίβεια με τις οποίες λειτουργεί το power zoom είναι απίστευτες. Ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ power zoom και με εξέπληξε ευχάριστα το πόσο εύκολα μπορούσα να ελέγξω το καδράρισμα χρησιμοποιώντας τόσο το ρυθμιστικό στο πλάι του φακού όσο και τα χειριστήρια ζουμ της ZV-E10.
Καθώς ο χώρος ήταν πολύ μικρός, υπήρχε μια συγκεκριμένη σκηνή όπου η χορεύτρια κρατούσε τη φωτογραφική μηχανή μόνη της και τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου έπρεπε να κρυφτούν, διότι διαφορετικά θα εμφανίζονταν στο καρέ. Ωστόσο, μέσω της εφαρμογής Imaging Edge, ήμουν σε θέση να ακολουθώ εύκολα την εικόνα και να δίνω οδηγίες στη χορεύτρια. Συνεχίζει να με εκπλήσσει ο τρόπος με τον οποίο τεχνολογικές καινοτομίες όπως αυτή μου προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία κατά την κινηματογράφηση ανοίγοντας νέους ορίζοντες.
Για μένα, ο συνδυασμός των νέων φακών και της ZV-E10 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς. Από πολλές απόψεις, αυτή η διάταξη είναι ιδανική για τα βιντεοϊστολόγια (vlogging), γιατί το θέμα ξεχωρίζει πολύ όμορφα από το φόντο χάρη στο ευρύ διάφραγμα και παρ' όλα αυτά υπάρχει ευρύ οπτικό πεδίο.
Προσωπικά, δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα βιντεοϊστολόγια, αλλά για μένα αυτή η διάταξη λειτουργεί ιδανικά για δυναμικές λήψεις αθλητισμού και είναι επίσης υπέροχη για κλιπ αρχιτεκτονικής. Αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι το ανοιχτό διάφραγμα, το οποίο είναι επίσης χρήσιμο για πολύ ενδιαφέρουσες κοντινές λήψεις στη φύση χάρη στην εξαιρετικά μικρή εστιακή απόσταση. Είμαι ενθουσιασμένος που χρησιμοποιώ την ZV-E10 και αυτούς τους φακούς ως έναν compact συνδυασμό όταν είμαι εν κινήσει. Λατρεύω την αισθητική την οποία δημιουργεί ένας ευρυγώνιος φακός και μου δίνεται πλέον η ευκαιρία να έχω πάντα εξαιρετική ποιότητα σε μια εξαιρετικά compact διάταξη.
Ο Stefan Krenn ένας κινηματογραφιστής και δημιουργός περιεχομένου από την Αυστρία, ο οποίος αναλαμβάνει κυρίως εμπορικές παραγωγές και μουσικά βίντεο.