ανατολή ηλίου σε λασπότοπους στην Ολλανδία

Ο πιο πρόσφατος φακός G Master: 12-24 mm f/2.8 GM

Albert Dros και Michael Schaake

Συνεχίζοντας την επέκταση της σειράς φακών G Master, η Sony κυκλοφόρησε τον FE 12-24 mm f/2.8 G Master, τον πιο ευρυγώνιο φακό ζουμ στον κόσμο με διάφραγμα f/2.8*.

Φακός sony fe 12-24 mm F2-8 G Master Zoom

Η ολοκαίνουρια σχεδίαση περιλαμβάνει τρία στοιχεία XA (υπερβολικά ασφαιρικά) για καθηλωτική ανάλυση, μαζί με δύο γυάλινα στοιχεία Super ED και τρία γυάλινα στοιχεία ED για απόδοση υψηλής ανάλυσης σε όλο το κάδρο και υπέροχη αποεστίαση φόντου (bokeh). Τέσσερις μηχανισμοί XD Linear (Extreme Dynamic) αποδίδουν ταχύτερη και ακριβέστερη εστίαση σε σύγκριση με τους συμβατικούς φακούς, τόσο στη φωτογράφηση όσο και στη βιντεοσκόπηση. Οι διακεκριμένοι φωτογράφοι τοπίων και πρεσβευτές φωτογραφίας της Sony Michael Schaake και Albert Dros δέχτηκαν να δοκιμάσουν τον φακό πριν από την κυκλοφορία του και να μοιραστούν τις σκέψεις τους μαζί μας. Albert Dros "Οι συνθήκες στην Ολλανδία ήταν ιδανικές, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να δοκιμάσω τον φακό σε πολλές διαφορετικές συνθήκες και περιστάσεις. Πήρα μαζί μου την αξιόπιστη, για τα δικά μου δεδομένα, Alpha 7R IV και ξεκίνησα την εξερεύνηση."

Ξεκίνησα από αυτήν τη γραφική περιοχή του Άμστερνταμ, που ήταν εντελώς άδεια και κλειστή λόγω Covid, και αυτό είναι υπέροχο παράδειγμα απόδοσης του 12 mm. Η ευκρίνεια του φακού, ειδικά στις άκρες, είναι απίστευτη.
θέα λιθόστρωτου δρόμου στο Άμστερνταμ το σούρουπο

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 4s @ f/8.0, ISO 200

"Επισκέφτηκα το όμορφο δημαρχείο του Νιουγεφάιν. Είναι ένα πολύ σύγχρονο κτίριο, τόσο μέσα όσο και έξω, και σκέφτηκα ότι θα ήταν το ιδανικό μοντέλο για κάποιες ευρυγώνιες λήψεις. Μια λειτουργία που βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτές τις περιστάσεις είναι η οθόνη που ανοίγει προς τα πάνω στην Alpha 7R IV. Κάποιες φορές, απλώς περπατάω κοιτάζοντας την οθόνη, κοιτάζοντας μέσα από τον φακό τριγύρω, μέχρι να δω τη σύνθεση που μου αρέσει".

το εξωτερικό του δημαρχείου στο Νιουγεφάιν

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/10.0, ISO 100

το εσωτερικό του δημαρχείου στο Νιουγεφάιν

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/11.0, ISO 100

"Η πρόγνωση έλεγε καταιγίδες κι εγώ πήγα στην εξοχή ελπίζοντας να βγάλω φαντασμαγορικές λήψεις του ουρανού. Γι' αυτήν τη φωτογραφία ανεμόμυλου τράβηξα μια γρήγορη (χειροκίνητη) πανοραμική. Το σύννεφο της επικείμενης καταιγίδας αντικατοπτρίζει το μικρό ρυάκι στο πρώτο πλάνο. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι ότι σχεδόν μοιάζει με κατοπτρική λήψη, επειδή η εικόνα είναι πανοραμική".

πανοραμική θέα ενός ανεμόμυλου στην Ολλανδία με συγκλονιστικό θυελλώδη ουρανό στο φόντο

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/50s @ f/5.6, ISO 320

"Μετά την καταιγίδα, μπόρεσα να τραβήξω αυτήν τη λήψη ενός χωραφιού με παπαρούνες, ακριβώς τη στιγμή που έδυε ο ήλιος".

ένα χωράφι με παπαρούνες στην Ολλανδία μετά από καταιγίδα

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/13s @ f/11.0, ISO 200

"Επιπλέον, κάποια πρωινά είναι πολύ όμορφα και κατάφερα να σηκωθώ στις 3 το πρωί για να πάω στο δάσος, ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για φωτογράφιση. Συνήθως, έχω πολύ πιο μακρύ φακό για ανάλογες περιστάσεις, αλλά ήθελα να δοκιμάσω τον 12-24 mm, και πίεσα τον εαυτό μου να τον χρησιμοποιήσει, λαμβάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα".

φως του ήλιου που διαπερνά τα δέντρα σε ένα δάσος στην Ολλανδία

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 0.6s @ f/11.0, ISO 100

Κάποιες φορές χρησιμοποιώ μια τεχνική που ονομάζεται "επικάλυψη εστίασης", όπου πηγαίνω πάρα πολύ κοντά στο θέμα και χρησιμοποιώ διαφορετικές εικόνες με διαφορετικά σημεία εστίασης για να πάρω μια εικόνα με εστίαση από μπροστά προς τα πίσω. Αυτή η λήψη ήταν συνδυασμός τριών εικόνων τραβηγμένων με f/22 και κατάφερα να πετύχω υψηλή ευκρίνεια σε ολόκληρο το καρέ.
ένας πεσμένος κορμός καλυμμένος με βρύα σε ένα δάσος στην Ολλανδία

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/22, ISO 100

"Και τελευταίο και εξίσου σημαντικό, μπόρεσα να φωτογραφίσω έναστρο ουρανό. Γενικά, η φωτογράφιση του γαλαξία στην Ολλανδία είναι σχεδόν αδύνατη, λόγω της μεγάλης φωτορύπανσης που υπάρχει σχεδόν παντού. Αλλά, σε κάποια μέρη η φωτορύπανση είναι σχετικά χαμηλή, συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα.

"Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, ήταν ότι είχα επιλέξει τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπάρχει καν απόλυτο σκοτάδι!"

ο γαλαξίας ορατός στον ουρανό πάνω από το Άμστερνταμ με έναν ξερό κορμό στο προσκήνιο

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 20s @ f/2.8, ISO 3200

Αυτή η λήψη τραβήχτηκε με εντελώς ανοιχτό διάφραγμα σε f/2,8, και εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την ευκρίνεια των αστεριών. Κάτι που αξίζει να αναφέρω είναι ότι η πορτοκαλοκόκκινη λάμψη του ορίζοντα, δεν οφείλεται στο φως του ήλιου, αλλά σε φωτορύπανση από την πόλη.

Συνοπτικά, αυτές είναι οι αρχικές μου σκέψεις:

ο sony FE 1224GM δίπλα στον sony FE 1224G για σύγκριση

Όπως βλέπετε, η έκδοση f/2,8 δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από την έκδοση f/4

"Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τον νέο φακό G Master 12-24 mm f/2,8 για λίγες μέρες και αμέσως εντυπωσιάστηκα από την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Με βάρος 847 γραμ. σίγουρα δεν είναι ελαφρύς, αλλά ισορροπεί καλά με την Alpha 7R IV στο χέρι και με το μεγάλο, καμπυλωτό μπροστινό στοιχείο φακού. Δεν το περίμενα αυτό!

"Το μεγάλο μπροστινό στοιχείο φακού δυσκολεύει τη χρήση φίλτρων (αν και υπάρχει η επιλογή χρήσης πίσω φίλτρων, τύπου ζελατίνας), αλλά, πέρα από αυτό, δεν είδα σημάδια αντανακλάσεων ή ειδώλων, κάτι που λέει πολλά για τη νέα επίστρωση που η Sony έχει σχεδιάσει ειδικά για αυτόν τον φακό.

Αυτή η εικόνα δείχνει μια σκηνή με μεγάλη αντίθεση, καθώς έχει τραβηχτεί κόντρα στον ήλιο. Μέσα στο νερό φαίνεται ένας μικρός ήλιος, χωρίς να υπάρχει αντανάκλαση.
μια ευρυγώνια θέα σε λίμνη με τον ήλιο να διακρίνεται μέσα από συναρπαστικά σύννεφα θύελλας

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/8.0, ISO 100

"Φωτογράφισα με διάφορα διαφράγματα, από f/2,8 μέχρι και f/22 και είδα μόνο μια ελάχιστη μείωση ευκρίνειας μετά το f/18, που είναι και αναμενόμενη. Με εντελώς ανοιχτό διάφραγμα f/2,8, είχε απίστευτη ευκρίνεια και δεν δίσταζα να φωτογραφίζω έτσι και σε χαμηλό φωτισμό".

ασπρόμαυρη εικόνα ενός μόνου δέντρου κόντρα σε καθαρό ουρανό με αφράτα σύννεφα

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

"Σε αυτήν τη λήψη ήθελα να χρησιμοποιήσω παρατεταμένη έκθεση, για να μαλακώσω το νερό, και επειδή δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω φίλτρο ND, έπρεπε να φωτογραφίζω σε f/22 (που κανονικά θα απέφευγα), αλλά η ευκρίνεια παραμένει καλή".

ένα ποτάμι που ρέει γρήγορα τραβηγμένο σε αργή κίνηση κόντρα σε βράχους

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1s @ f/22, ISO 50

"Ο βασικός φακός μου για φωτογράφιση τοπίων είναι ο FE 16-35 mm f/4 ZA OSS, με τον οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος, αλλά η ευρυγώνια εστιακή απόσταση μού προσέφερε μια νέα προοπτική που απόλαυσα απίστευτα".

κοιτώντας προς τα πάνω στον μπλε ουρανό με σύννεφα μέσα από κοτσάνια κριθαριού

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1s @ f/22, ISO 50

ξύλινο-μονοπάτι-που-οδηγεί-σε-χωράφι-με-συγκλονιστικό-ουρανό-από-πάνω

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

"Συνολικά, έχω εντυπωσιαστεί από τον φακό και το εύρος της εστιακής του απόστασης. Πραγματικά ενέπνευσε τη δημιουργικότητά μου στις σκηνές που φωτογράφισα." *Σε σύγκριση με τους εναλλάξιμους φακούς ζουμ με σταθερό διάφραγμα f/2.8 για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές full-frame, τον Ιούλιο του 2020.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Έχω εμμονή με τη λήψη της τέλειας φωτογραφίας."
Michael Schaake

Michael Schaake | Germany

"Το να είσαι παρών και να γίνεσαι μάρτυρας της εντυπωσιακής ομορφιάς της φύσης είναι μια εκπληκτική και βαθιά προσωπική εμπειρία. Κοινοποιώντας τις φωτογραφίες μου, ελπίζω να παρασύρω και άλλους ανθρώπους μαζί μου σε αυτό το ταξίδι"

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.