Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Ο πιο πρόσφατος φακός G Master: 12-24 mm f/2,8 GM 

Albert Dros και Michael Schaake 

Συνεχίζοντας την επέκταση της σειράς φακών G Master, η Sony κυκλοφόρησε τον FE 12-24 mm f/2,8 G Master, τον πιο ευρυγώνιο φακό ζουμ στον κόσμο με διάφραγμα f/2,8*.

 

Φακός sony fe 12-24 mm F28 G Master Zoom

Η ολοκαίνουργια σχεδίαση περιλαμβάνει τρία στοιχεία XA (υπερβολικά ασφαιρικά) για εξαιρετική ανάλυση, μαζί με δύο γυάλινα στοιχεία σούπερ ED και τρία ED, για υψηλή ανάλυση σε όλη την επιφάνεια της εικόνας και όμορφη αποεστίαση φόντου (bokeh). Τέσσερις γραμμικοί μηχανισμοί XD (Extreme Dynamic) αποδίδουν πιο γρήγορη εστίαση ακριβείας από τους συμβατικούς φακούς, για φωτογραφία και βιντεοσκόπηση.

Οι αναγνωρισμένοι φωτογράφοι τοπίων και πρεσβευτές φωτογραφίας της Sony, ο Michael Schaake και ο Albert Dros δέχτηκαν να δοκιμάζουν τους φακούς πριν από την κυκλοφορία και να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους.

Albert Dros

"Οι συνθήκες στην Ολλανδία ήταν ιδανικές και μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω τον φακό μου σε πολλές διαφορετικές συνθήκες και σενάρια. Πήρα την έμπιστη μηχανή μου Alpha 7R IV και βγήκα για εξερεύνηση".

"Ξεκίνησα από αυτήν τη γραφική περιοχή του Άμστερνταμ, που ήταν εντελώς άδεια και κλειστή λόγω Covid, και αυτό είναι υπέροχο παράδειγμα απόδοσης του 12 mm. Η ευκρίνεια του φακού, ειδικά στις άκρες, είναι απίστευτη".

Φακός sony fe 12-24 mm F28 G Master Zoom

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24 mm f/2,8 GM | 4 s σε f/8,0, ISO 200

"Επισκέφτηκα το όμορφο δημαρχείο του Νιουγεφάιν. Είναι ένα πολύ σύγχρονο κτίριο, τόσο μέσα όσο και έξω, και σκέφτηκα ότι θα ήταν το ιδανικό μοντέλο για κάποιες ευρυγώνιες λήψεις. Μια λειτουργία που βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτές τις περιστάσεις είναι η οθόνη που ανοίγει προς τα πάνω στην Alpha 7R IV. Κάποιες φορές, απλώς περπατάω κοιτάζοντας την οθόνη, κοιτάζοντας μέσα από τον φακό τριγύρω, μέχρι να δω τη σύνθεση που μου αρέσει".

albert dros sony alpha 7RM4 το εξωτερικό του δημαρχείου στο νιουγεφάιν

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/10.0, ISO 100

albert dros sony alpha 7RM4 το εσωτερικό του δημαρχείου στο νιουγεφάιν

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/11.0, ISO 100

"Η πρόγνωση έλεγε καταιγίδες κι εγώ πήγα στην εξοχή ελπίζοντας να βγάλω φαντασμαγορικές λήψεις του ουρανού. Γι' αυτήν τη φωτογραφία ανεμόμυλου τράβηξα μια γρήγορη (χειροκίνητη) πανοραμική. Το σύννεφο της επικείμενης καταιγίδας αντικατοπτρίζει το μικρό ρυάκι στο πρώτο πλάνο. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι ότι σχεδόν μοιάζει με κατοπτρική λήψη, επειδή η εικόνα είναι πανοραμική".

albert dros sony alpha 7RM4 πανοραμική θέα ενός ανεμόμυλου στην Ολλανδία, με φόντο τον εντυπωσιακό, συννεφιασμένο ουρανό

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/50s @ f/5.6, ISO 320

"Μετά την καταιγίδα, μπόρεσα να τραβήξω αυτήν τη λήψη ενός χωραφιού με παπαρούνες, ακριβώς τη στιγμή που έδυε ο ήλιος". 

albert dros sony alpha 7RM4 λιβάδι με παπαρούνες στην ολλανδία μετά από καταιγίδα

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/13s @ f/11.0, ISO 200

"Επιπλέον, κάποια πρωινά είναι πολύ όμορφα και κατάφερα να σηκωθώ στις 3 το πρωί για να πάω στο δάσος, ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για φωτογράφιση. Συνήθως, έχω πολύ πιο μακρύ φακό για ανάλογες περιστάσεις, αλλά ήθελα να δοκιμάσω τον 12-24 mm, και πίεσα τον εαυτό μου να τον χρησιμοποιήσει, λαμβάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα". 

albert dros sony alpha 7RM4 ηλιαχτίδες που εισχωρούν ανάμεσα στα δέντρα σε δάσος της ολλανδίας

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24 mm f/2,8 GM | 0,6 s σε f/11,0, ISO 100

Κάποιες φορές χρησιμοποιώ μια τεχνική που ονομάζεται "επικάλυψη εστίασης", όπου πηγαίνω πάρα πολύ κοντά στο θέμα και χρησιμοποιώ διαφορετικές εικόνες με διαφορετικά σημεία εστίασης για να πάρω μια εικόνα με εστίαση από μπροστά προς τα πίσω. Αυτή η λήψη ήταν συνδυασμός τριών εικόνων τραβηγμένων με f/22 και κατάφερα να πετύχω υψηλή ευκρίνεια σε ολόκληρο το καρέ.  

albert dros sony alpha 7RM4 ένα πεσμένο δέντρο καλυμμένο με βρύα σε ένα δάσος της ολλανδίας

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/22, ISO 100

"Και τελευταίο και εξίσου σημαντικό, μπόρεσα να φωτογραφίσω έναστρο ουρανό. Γενικά, η φωτογράφιση του γαλαξία στην Ολλανδία είναι σχεδόν αδύνατη, λόγω της μεγάλης φωτορύπανσης που υπάρχει σχεδόν παντού. Αλλά, σε κάποια μέρη η φωτορύπανση είναι σχετικά χαμηλή, συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα.

"Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, ήταν ότι είχα επιλέξει τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπάρχει καν απόλυτο σκοτάδι!"

albert dros sony alpha 7RM4 ο γαλαξίας ορατός στον ουρανό πάνω από το άμστερνταμ, με ένα νεκρό δέντρο στο φόντο

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 20s @ f/2.8, ISO 3200

"Αυτή η λήψη τραβήχτηκε με εντελώς ανοιχτό διάφραγμα σε f/2,8, και εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την ευκρίνεια των αστεριών. Κάτι που αξίζει να αναφέρω είναι ότι η πορτοκαλοκόκκινη λάμψη του ορίζοντα, δεν οφείλεται στο φως του ήλιου, αλλά σε φωτορύπανση από την πόλη".

"Εν συντομία, αυτές είναι οι αρχικές εντυπώσεις μου:"

•  Είμαι μεγάλος θαυμαστής του 12-24 mm f/4 G, αλλά το έξτρα στοπ κάνει μεγάλη διαφορά, ειδικά για τα τοπία.
•  Χαμηλή παραμόρφωση, ακόμα και στα 12 mm. Δεν χρησιμοποίησα κανένα προφίλ διόρθωσης στις εικόνες, γιατί δεν είναι ακόμα διαθέσιμα!
•  Μικρό βάρος και μέγεθος, αναλογικά με την εστιακή απόσταση και το διάφραγμα.
•  Δίνει υπέροχα εφέ λάμψης ηλίου.

 

albert dros sony alpha 7RM3 sony FE1224GM μαζί με τη sony FE 1224G για σύγκριση

Όπως βλέπετε, η έκδοση f/2,8 δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από την έκδοση f/4

Michael Schaake

"Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τον νέο φακό G Master 12-24 mm f/2,8 για λίγες μέρες και αμέσως εντυπωσιάστηκα από την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Με βάρος 847 γραμ. σίγουρα δεν είναι ελαφρύς, αλλά ισορροπεί καλά με την Alpha 7R IV στο χέρι και με το μεγάλο, καμπυλωτό μπροστινό στοιχείο φακού. Δεν το περίμενα αυτό!

"Το μεγάλο μπροστινό στοιχείο φακού δυσκολεύει τη χρήση φίλτρων (αν και υπάρχει η επιλογή χρήσης πίσω φίλτρων, τύπου ζελατίνας), αλλά, πέρα από αυτό, δεν είδα σημάδια αντανακλάσεων ή ειδώλων, κάτι που λέει πολλά για τη νέα επίστρωση που η Sony έχει σχεδιάσει ειδικά για αυτόν τον φακό.

  

"Αυτή η εικόνα δείχνει μια σκηνή με μεγάλη αντίθεση, καθώς έχει τραβηχτεί κόντρα στον ήλιο. Μέσα στο νερό φαίνεται ένας μικρός ήλιος, χωρίς να υπάρχει αντανάκλαση".

michael schaake sony alpha 7RM4 ευρυγώνια λήψη μιας λίμνης, με τον ήλιο να ξεπροβάλλει μέσα από εντυπωσιακά σύννεφα καταιγίδας

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/8.0, ISO 100

"Φωτογράφισα με διάφορα διαφράγματα, από f/2,8 μέχρι και f/22 και είδα μόνο μια ελάχιστη μείωση ευκρίνειας μετά το f/18, που είναι και αναμενόμενη. Με εντελώς ανοιχτό διάφραγμα f/2,8, είχε απίστευτη ευκρίνεια και δεν δίσταζα να φωτογραφίζω έτσι και σε χαμηλό φωτισμό".

michael schaake sony alpha 7RM4 ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός μοναχικού δέντρου κόντρα σε έναν καθαρό ουρανό με αφράτα σύννεφα

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

"Σε αυτήν τη λήψη ήθελα να χρησιμοποιήσω παρατεταμένη έκθεση, για να μαλακώσω το νερό, και επειδή δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω φίλτρο ND, έπρεπε να φωτογραφίζω σε f/22 (που κανονικά θα απέφευγα), αλλά η ευκρίνεια παραμένει καλή". 

michael schaake sony alpha 7RM4 ένα ποτάμι με γρήγορη ροή, αποτυπωμένο σε αργή κίνηση, κόντρα στους βράχους

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24 mm f/2,8 GM | 1 s σε f/22, ISO 50

"Ο βασικός φακός μου για φωτογράφιση τοπίων είναι ο FE 16-35 mm f/4 ZA OSS, με τον οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος, αλλά η ευρυγώνια εστιακή απόσταση μού προσέφερε μια νέα προοπτική που απόλαυσα απίστευτα".

 

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24 mm f/2,8 GM | 1 s σε f/22, ISO 50

michael schaake sony alpha 7RM4 ένα μονοπάτι από ξύλο οδηγεί σε ένα λιβάδι κάτω από εντυπωσιακούς ουρανούς

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

"Έχω συνολικά εντυπωσιαστεί από αυτόν τον φακό, και το εύρος της εστιακής του απόστασης σίγουρα ενέπνευσε τη δημιουργικότητά μου στις σκηνές που φωτογράφισα".

*Συγκριτικά με εναλλάξιμους φακούς ζουμ σταθερού διαφράγματος f/2,8, για ψηφιακές μηχανές πλήρους καρέ. Από τον Ιούλιο του 2020. 

Προϊόντα που παρουσιάζονται
Σχετικά άρθρα


x