Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Η δύναμη της κίνησης

Virgo Haan

Έχετε δει στο Instagram κανένα πορτραίτο και ξαφνικά το θέμα να σας κλείνει το μάτι μετά από 1-2 δευτερόλεπτα; Αν ναι, τότε μάλλον είδατε ένα cinemagraph, δηλαδή έναν συνδυασμό στατικής και κινούμενης εικόνας. Την πρώτη φορά που θα το δείτε, θα ξαφνιαστείτε, καθώς ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να κατανοήσει τι βλέπει. Αυτό το ξάφνιασμα έχει κάνει τα cinemagraph τόσο δημοφιλή, ειδικά καθώς οι εταιρείες πασχίζουν να τραβήξουν την πολύ περιορισμένη προσοχή σας όταν είστε online.

virgo haan sony alpha 7RII γυναίκα που φορά κόκκινο φόρεμα καθισμένη σε ένα κόκκινο τραπέζι με κόκκινο επιτραπέζιο ανεμιστήρα

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s σε f/2,2, ISO 320

Ο Virgo Haan είναι εξπέρ των cinemagraph. Αφού πέρασε χρόνο ως βοηθός φωτογράφων, τελικά άλλαξε σταδιοδρομία και εργάστηκε σε ένα διαφημιστικό πρακτορείο, όπου έμαθε περισσότερα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο του διαδικτυακού μάρκετινγκ και πώς να τραβάει την προσοχή των καταναλωτών. Αυτό, όμως, που αποτέλεσε απρόβλεπτη πηγή έμπνευσης και του άνοιξε τον δρόμο για να γίνει πρωτοπόρος στο είδος του cinemagraph ήταν ο Χάρι Πότερ.

"Το 2011 είδα μια ταινία του Χάρι Πότερ", εξηγεί, "και σε αυτή οι χαρακτήρες διάβαζαν μια εφημερίδα και οι εικόνες στη σελίδα ζωντάνευαν. Αναρωτήθηκα πόσο τέλειο θα ήταν αν μπορούσα να δημιουργήσω κάπως εικόνες που θα λειτουργούσαν έτσι".

Ο σπόρος φυτεύτηκε, αλλά μετά τι γίνεται;

"Λίγους μήνες αργότερα," λέει, "διάβασα ένα άρθρο για δύο φωτογράφους, τον Kevin Burg και τον Jamie Beck, που είχαν εφεύρει ουσιαστικά αυτό το νέο είδος φωτογραφίας, το cinemagraph, και αμέσως ήξερα ότι ήθελα να το προσπαθήσω."

virgo haan sony alpha 7RII γυναίκα που φοράει ένα κίτρινο μπλουζάκι και κρατά έναν κίτρινο ψεκαστήρα νερού μπροστά από ένα κίτρινο τραπέζι

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s σε f/2,2, ISO 320

Η ιδέα πίσω από το cinemagraph είναι σχετικά απλή. Φανταστείτε δύο επίπεδα, με το πάνω επίπεδο να είναι μια στατική εικόνα από την οποία έχει αποκοπεί ένα τμήμα, π.χ. ένα πορτραίτο με κομμένη την περιοχή του ματιού. Κάτω από αυτό το πάνω επίπεδο βρίσκεται ένα επίπεδο κίνησης που είναι πανομοιότυπο, αλλά αυτό το επίπεδο κίνησης δείχνει ότι το θέμα να βλεφαρίζει. Η κομμένη περιοχή στο πάνω επίπεδο αποκαλύπτει την κίνηση στο κινούμενο επίπεδο από κάτω. Ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα; Βλέπουμε το θέμα να βλεφαρίζει, χωρίς άλλη κίνηση του κεφαλιού ή των μυών του προσώπου.

Υπάρχουν πολλά κόλπα για τη δημιουργία cinemagraph. Το καρέ πρέπει να παραμείνει τελείως ακίνητο για την εγγραφή βίντεο, οπότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί τρίποδο. Τα θέματα πρέπει επίσης να παραμείνουν εντελώς ακίνητα, εκτός από το τμήμα που κινείται. Έτσι, κρατούνται στη θέση τους με κάποια βάση ή άλλα αυτοσχέδια στηρίγματα.

virgo haan sony alpha 7RII γυναίκα που φορά λιλά μπλούζα κοιτάζει ένα μεγάλο μπολ από πάνω της

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s σε f/2,2, ISO 320

Επίσης υπάρχει και η κίνηση. Ο Virgo εξηγεί ότι υπάρχουν τρεις τύποι λούπας που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός cinemagraph. "Τα σύννεφα, για παράδειγμα, μπορούν να δημιουργήσουν μια λούπα με σβήσιμο στην αρχή και το τέλος, ώστε το σύννεφο να φαίνεται ότι κινείται συνεχώς", μας λέει. "Έπειτα υπάρχει η λούπα με αναπήδηση, όταν φτάνει σε ένα σημείο και μετά γυρνάει πίσω. Το βλεφάρισμα είναι το τέλειο παράδειγμα. Το θέμα ανοίγει τα μάτια του και, στη συνέχεια, το κλιπ αναστρέφεται στην αρχή, ώστε να ξεκινά και να τελειώνει στο ίδιο σημείο. Τέλος, υπάρχει η λούπα με κόψιμο, όπου το θέμα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η κίνηση αρχίζει και τελειώνει στην ίδια θέση. Αυτός ο τύπος είναι και ο πιο δύσκολος και χρειάζεται την περισσότερη εξάσκηση".

Μπορεί να ακούγεται πολύπλοκο, αλλά η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία cinemagraph είναι προσβάσιμη σε όλους. Ο Virgo χρησιμοποιεί μια Sony α7R II που του δίνει τη δυνατότητα να αποτυπώνει στατικές εικόνες υψηλής ανάλυσης και βίντεο 4K με ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις χρώματος. Έτσι, η στατική εικόνα και το υποκείμενο βίντεο ταιριάζουν απόλυτα όταν τα επεξεργάζεται στο Adobe Photoshop. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές λογισμικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία cinemagraph. Ωστόσο, για όσους ξεκινούν τώρα, ο Virgo συνιστά το Flixel που είναι διαθέσιμο και ως εφαρμογή και ως λογισμικό υπολογιστή.

virgo haan sony alpha 7RII γυναίκα που φοράει ροζ μπλούζα και παίζει φλάουτο μπροστά από ένα ροζ τραπέζι

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s σε f/2,2, ISO 320

Άλλα χαρακτηριστικά της Sony α7R II που βοηθούν τον Virgo να δημιουργεί cinemagraph είναι η αυτόματη εστίαση στα μάτια και η αθόρυβη λήψη. Η αυτόματη εστίαση στα μάτια σημαίνει ότι ακόμα και όταν χρησιμοποιεί τον φακό GM FE 85 mm f/1,4, το μάτι είναι πάντα τέλεια εστιασμένο κάθε φορά, ενώ, με το αθόρυβο κλείστρο, τα θέματα δεν ενοχλούνται, όταν τα φωτογραφίζει.

Παρά το γεγονός ότι τα cinemagraph έχουν σχεδιαστεί για να προβάλλονται online σε μικρή οθόνη, η ανάλυση της εικόνας είναι σημαντική για τον Virgo, ιδιαίτερα στο πρόσφατο έργο του για ένα περιοδικό μόδας. "Η σειρά των εικόνων έπρεπε να είναι φωτεινή και πολύχρωμη", λέει ο Virgo, "αλλά ήθελα η σειρά να αφορά επίσης τον υπερκαταναλωτισμό στην κοινωνία μας. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι οι χαρακτήρες στις εικόνες καλλιεργούν αυτοκίνητα και χάμπουργκερ σε ζαρντινιέρες. Αυτά εκτυπώθηκαν ως φωτογραφίες στις σελίδες του περιοδικού, ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας στο smartphone, μπορείτε να κρατήσετε το τηλέφωνό σας πάνω από τη σελίδα και να δείτε την εικόνα να ζωντανεύει καθώς το cinemagraph παίζεται στην οθόνη".

Είναι σχεδόν σαν τη σκηνή που είχε δει ο Virgo για πρώτη φορά στην ταινία του Χάρι Πότερ πριν τόσα χρόνια.

Συντελεστές φωτογράφισης:

Βοηθός: Jaanar Nikker
Μοντέλο: Gertrud (E.M.A Model Management)
Μακιγιάζ και κόμμωση: Maret Ubaleht
Ρούχα: Kriss Soonik, Tallinn Dolls, Embassy of Fashion

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό

ILCE-7RM2

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

Σχετικά άρθρα
Virgo Haan
Alpha Universe

Virgo Haan

Εσθονία

"Δίνω τον καλύτερο εαυτό μου για να δημιουργήσω έργα που εκτείνονται πέρα από την καθημερινή ζωή."

Προβολή προφίλ


x