μια μοναχική φιγούρα στο δειλινό, πάνω σε μια ψηλή, λεπτή κορυφή

Ώρα να εντυπωσιάσετε

Daniel Ronnback

"Για εμένα, ο χρόνος, ο συγχρονισμός και η διαχρονικότητα είναι ζωτικά στοιχεία της φωτογραφίας", λέει ο Daniel Ronnback, και πουθενά αλλού αυτό δεν αληθεύει τόσο, όσο στα νησιά Λοφότεν της Νορβηγίας. Για αυτήν την περιπετειώδη φωτογράφιση, ο Daniel ανέβηκε σε κάποιες από τις πιο απόκρημνες βουνοκορφές του αρχιπελάγους, σε χειμωνιάτικες και καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες, αποκτώντας έτσι πλήρη επίγνωση των έντονων μεταβολών στο τοπίο.

"Τον χειμώνα, τα νησιά και τα βουνά είναι σχεδόν μονότονα", εξηγεί, "αλλά, στις εικόνες από το καλοκαίρι, φαίνεται πώς μεταβάλλονται σε έναν εντυπωσιακό καμβά από πράσινο, κόκκινο και χρυσό".

daniel ronnback sony alpha 9 άντρας όρθιος σε έναν βράχο με πανοραμική θέα στα νησιά Λοφότεν της Νορβηγίας

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/4.0, ISO 100

Με ποιον τρόπο, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο; Πιθανότατα, μόνο από την ανθρώπινη οπτική γωνία μπορούμε και, έτσι, ο Daniel εντάσσει στις φωτογραφίες του ανθρώπους, δημιουργώντας ένα πλαίσιο αναφοράς. Κάποιες φορές, είναι ο ίδιος μέσα στο κάδρο και άλλες φορές, άλλα άτομα, πάντα όμως υπάρχει η ανθρώπινη παρουσία που βοηθά στην αφήγηση της ιστορίας και δίνει στον θεατή μια αίσθηση κλίμακας της τοποθεσίας, καθώς και την ευκαιρία να φανταστεί τον εαυτό του στην εικόνα.

daniel-ronnback-sony-alpha-9-σιλουέτα-άντρα-που-στέκεται-σε-βράχο-με-βουνά-πίσω

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/6400s @ f/4.0, ISO 640

"Αυτή η θεματική διαπερνάει ολόκληρο το φωτογραφικό έργο μου", εξομολογείται. "Μου αρέσει να τραβάω ένα ανοιχτό τοπίο με έναν μικρό άνθρωπο μέσα. Σχεδόν ποτέ δεν φωτογραφίζω άδεια τοπία, ακόμα κι αν πρόκειται για μια όμορφη θέα. Κάπως με αφήνει αδιάφορο, σαν μια άδεια σκηνή".

Ο Daniel φροντίζει αυτές οι φιγούρες να εντάσσονται τέλεια στη σύνθεση κάθε φωτογραφίας, τοποθετώντας τις "σε καθαρά σημεία ή κόντρα στο φως, ώστε να δημιουργείται αντίθεση και ένταση, και χρησιμοποιώντας συμπληρωματικά χρώματα που τραβάνε το μάτι του θεατή. Και όσο πιο καθαρό είναι το σχήμα κόντρα στο εντυπωσιακό τοπίο τόσο πιο έντονο συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει η εικόνα. Όπως η αγωνία που δημιουργεί η σιλουέτα του αναρριχητή που στέκεται σε μια βουνοκορφή σε αυτήν την εικόνα".

daniel ronnback sony alpha 9 η σιλουέτα ενός άντρα όρθιου σε έναν γκρεμό, κόντρα στον μπλε ουρανό του σούρουπου

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 800

Ωστόσο, η σύνθεση μιας λήψης δεν αρκεί και ο Daniel στηρίζεται στον εξοπλισμό Alpha για να διασφαλίζει ότι τα θέματά του είναι πάντα σε εστίαση. "Ξέρω ότι η εστίαση είναι τόσο καλή, που μπορώ απλώς να στρέψω τον φακό σε κάποιον, με σιγουριά. Σημαίνει ότι μπορώ να ξεπεράσω τα όριά μου, να πάω πιο ψηλά και να επικεντρωθώ στη σύνθεση και στο περιβάλλον".

Εκτός από το πέρασμα του χρόνου, υπάρχει και ο συγχρονισμός. Η άφιξη σε ένα μέρος τη σωστή στιγμή και με τον κατάλληλο καιρό απαιτεί προγραμματισμό και, γι' αυτό, ο Daniel κάνει εκτεταμένη έρευνα για τα ταξίδια του. "Χρειάζεται χρόνος για να μπορέσεις να τραβήξεις αυτές τις φωτογραφίες και υπάρχει πολλή προετοιμασία", λέει ο ίδιος. "Σημειώνω τα πάντα πάνω στον χάρτη, όπως τον χρόνο οδήγησης από το ένα μέρος στο άλλο και τον χρόνο πεζοπορίας μέχρι ένα σημείο με θέα. Επίσης, βλέπω πού ανατέλλει ή δύει ο ήλιος. Τέλος, ελέγχω τον καιρό καθημερινά και, τελικά, έρχεται μια στιγμή που μπορείς να πεις ότι το πρωί θα είναι η ιδανική στιγμή για τη συγκεκριμένη τοποθεσία!"

daniel ronnback sony alpha 9 ένας σκιέρ ανεβαίνει μια απόκρημνη, χιονισμένη βουνοπλαγιά

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/800s @ f/6.3, ISO 160

"Για το ταξίδι και το γύρισμα σε αυτά τα μέρη, έχουν μεγάλη σημασία το βάρος και ο όγκος του εξοπλισμού", εξηγεί ο Daniel. "Στα Λοφότεν χρησιμοποίησα την α9, αλλά και την α7R III. Η σχεδίασή τους πάντα ταίριαζε στο στιλ μου. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχω βάρος και να μπορώ να κινούμαι γρήγορα. Συνήθως, παίρνω μόνο μία μηχανή και έναν φακό σε κάθε πεζοπορία, αλλά οι μηχανές Alpha είναι τόσο ελαφριές και μικρές, που μπορώ να τα χωρέσω όλα σε μια μικρή θήκη στην τσάντα μου. Και, φυσικά, έχουν υψηλή αντοχή, για να μπορώ να τα έχω μαζί μου όταν κάνω σκι και, αν πέσω ή αν μου πέσει η μηχανή, να μην δημιουργείται πρόβλημα".

Όταν έχεις διανύσει χιλιόμετρα και έχεις πετύχει τη σωστή χρονική στιγμή, η ποιότητα εικόνας της σειράς Alpha δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει. "Προσφέρει μεγάλο περιθώριο επεξεργασίας και, έτσι, στην περίπτωση λίγης υπερέκθεσης, ο κόπος σου δεν πάει χαμένος. Επιπλέον, έχουν απίστευτα υψηλή ανάλυση, που σημαίνει ότι αν δω έναν άνθρωπο στην άκρη του καρέ, μπορώ απλώς να τον περικόψω και η εικόνα μου να παραμείνει τεράστια".

daniel ronnback sony alpha 9 γυναίκα που ανεβαίνει μια βραχώδη πλαγιά, ενώ ο ήλιος δύει πίσω της

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1600s @ f/6.3, ISO 800

"Κάθε μέρος προσφέρει απίστευτα τοπία", λέει, "και πραγματικά, απλώς περνάει από εκεί η διαδρομή μας. Το Λοφότεν χαρακτηρίζεται από μια μοναδική αντίθεση λιμνών και θάλασσας, με τα βουνά να υψώνονται απευθείας μέσα από το νερό, κάτι που νομίζω ότι αυτή η φωτογραφία αποτυπώνει άψογα. Είναι κάτι αληθινά μοναδικό και πάντα υπάρχουν κι άλλα να δει κανείς, οπότε σκοπεύω να επιστρέψω και να πάω πιο μακριά και πιο ψηλά και να βρω νέα μέρη για φωτογράφιση, γιατί αξίζει τον κόπο και τον χρόνο".

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Daniel Rönnbäck

Daniel Rönnbäck | Sweden

"Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις. Αν μπορείς να το κάνεις, μπορείς και να το φωτογραφίσεις. Δηλαδή, πολύ απλά, φωτογράφισε τα όνειρά σου!"

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.