petar sabol sony rx10IV πουλί που πετάει και μεταφέρει ένα έντομο στο ράμφος του

Τραβήξτε την πτήση, άμεσα.

Petar Sabol

Ο φωτογράφος Petar Sabol αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η χρήση μηχανής τύπου Bridge δεν αποτελεί συμβιβασμό. Μάλιστα, οι φωτογραφίες του Petar δείχνουν ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Όταν σκεφτόμαστε τους φωτογράφους άγριας ζωής, αμέσως μας έρχονται στο μυαλό εικόνες από μεγάλες μηχανές και ακόμα μεγαλύτερους φακούς. Ο Κροάτης φωτογράφος Petar Sabol δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, για μια διήμερη επίσκεψή του στο Πούστασερ της Ουγγαρίας, ο Petar αντάλλαξε τον κανονικό εξοπλισμό του με την πιο μικρή και πολύ πιο ελαφριά Sony RX10 IV.

Ένιωθα περίεργα που χρησιμοποιούσα μια σχετικά μικρή μηχανή με τόσο μεγάλο εύρος ζουμ. Η RX10 IV έχει φακό για 24 έως 600 mm, και είναι εκπληκτικό να έχεις κάτι τέτοιο σε μία μόνο μηχανή. Σημαίνει ότι αν θέλω να ταξιδέψω χωρίς βάρος, μπορώ να διαλέξω αυτήν τη μηχανή. Μπορώ να τραβάω φωτογραφίες τοπίων με τον ευρυγώνιο φακό του εύρους ζουμ και, από την άλλη, είναι τέλειο να έχεις φακό που αντιστοιχεί στα 600 mm για την άγρια ζωή.

Ο φακός της Sony RX10 IV είναι εντυπωσιακός, αλλά δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό που συνεπήρε τον Petar. Πολλά στοιχεία της τεχνολογίας που συναντάμε στη σειρά φωτογραφικών μηχανών Alpha της Sony έχουν ενσωματωθεί και στην RX10 IV. “Αυτή η φωτογραφική μηχανή έχει πολλά κοινά με τις φωτογραφικές μηχανές Alpha. Εξοικειώθηκα πολύ γρήγορα με τα χαρακτηριστικά της. Ήταν πολύ εύκολο να τη ρυθμίσω και να αρχίσω να τη χρησιμοποιώ αμέσως”.

Παρόλο που οι τηλεφακοί αποτελούν προφανή αναγκαίο εξοπλισμό για τους φωτογράφους άγριας ζωής, υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά, λιγότερο εμφανή, μέσα στη μηχανή. Ένα από αυτά είναι και ο ρυθμός λήψης. Όσο πιο γρήγορα τραβάει η μηχανή, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ο φωτογράφος να αποτυπώσει ένα μαγικό στιγμιότυπο.

petar sabol sony rx10IV δύο λευκά πουλιά πετούν ασύμμετρα με φόντο τον μπλε ουρανό © Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/1250s @ f/4.0 ISO 200
"Μία από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες που έχω τραβήξει με την RX10 IV είναι με δύο λευκά πουλιά, που πετάνε με τα φτερά τους σε αντίθετες θέσεις. Τα φτερά του ενός ανοίγουν προς τα πάνω και του άλλου προς τα κάτω. Μπόρεσα να πετύχω αυτήν τη λήψη χάρη στον ρυθμό λήψης των 24 fps της RX10 IV. Μου έδωσε τη δυνατότητα να αποτυπώσω αυτήν την τέλεια στιγμή. Αυτή η ακολουθία έχει και άλλα καρέ, αλλά δεν είναι τόσο καλά συγχρονισμένα όσο στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Πέτυχα ακριβώς το σωστό δέκατο του δευτερολέπτου."

Η λήψη στα 24 fps είναι κάτι το υπέροχο, αλλά το να μπορέσεις να εστιάσεις τον φακό όταν φωτογραφίζεις σε τέτοια ταχύτητα είναι άλλη υπόθεση.

petar sabol sony rx10IV ένα πουλί τραβάει ένα ψάρι έξω από το νερό μόλις το πιάνει © Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500s @ f/4.0 ISO 100
"Διαπιστώνω πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας ως προς τον αριθμό φωτογραφιών με εστίαση ακριβείας, ακόμα και στις λήψεις στα 24 fps. Η αυτόματη εστίαση είναι πολύ ευαίσθητη, και εντυπωσιάστηκα από το πόσο γρήγορα κλειδώνει στα θέματα, όπως στη φωτογραφία με τις δύο πλαταλείνες σε πτήση. Η φωτογραφική μηχανή μπορεί στη συνέχεια να παρακολουθεί πολύ καλά τα πουλιά, και αν κάτι μπει στο καρέ και διαταράξει τη σκηνή, όπως κάποιο κλαδί, η παρακολούθηση της αυτόματης εστίασης συνεχίζει να είναι καλή. Παραμένει κλειδωμένη στο θέμα. Αυτή η μηχανή σου δίνει μια αίσθηση ισχύος."

Πέρα από οτιδήποτε άλλο, το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα της εικόνας. Ευτυχώς, ο αισθητήρας μεγέθους 1”, στα 20,4 megapixel, στην καρδιά της RX10 IV δεν προσφέρει μόνο λεπτομερή ανάλυση, αλλά και εντυπωσιακό δυναμικό εύρος, που επιτρέπει μέγιστη ευκρίνεια τόσο σε φωτεινές όσο και σε σκοτεινές περιοχές.

petar sabol sony rx10IV κοντινό στο ράμφος ενός πουλιού που κρατάει ένα έντομο © Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500s @ f/4.0 ISO 100
"Έχω συνηθίσει στα 42 megapixel με την α99 και την α7R III, αλλά τα 20 megapixel είναι υπέροχα, ειδικά σε συνδυασμό με το εύρος ζουμ. Διαπίστωσα ότι με το επιπλέον ζουμ δεν απαιτείται τόση περικοπή, και άρα τα 20 εκατομμύρια pixel είναι μια χαρά. Ακόμα και όταν χρησιμοποιώ υψηλή ευαισθησία ISO, η ποιότητα εικόνας παραμένει πολύ καλή. Έχω εντυπωσιαστεί από την απόδοση του αισθητήρα, σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους αισθητήρες πλήρους καρέ που έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. "

Η RX10 IV δεν έχει καλή απόδοση μόνο στα μακρινά θέματα, αλλά ο φακός της είναι εξαιρετικός στη λήψη κοντινών θεμάτων, κάτι που ο Petar αξιοποίησε για να φωτογραφίσει λιβελούλες.

petar sabol sony rx10IV κοντινό μιας λιβελούλας που κάθεται στην άκρη ενός κλαδιού © Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/125s @ f/5.6 ISO 640
"Η φωτογραφική μηχανή έχει εξαιρετικές δυνατότητες κοντινών. Όταν κοιτάς προσεκτικά, μπορείς πραγματικά να δεις τις μικρές λεπτομέρειες. Μέσα στα σύνθετα μάτια, μπορείς να δεις όλα τα μικρά μάτια, σαν κουκκίδες. Σε κάποιες από τις φωτογραφίες μου από λιβελούλες, θα μπορούσα να είχα πάει ακόμα πιο κοντά στο θέμα, αλλά επέλεξα να αφήσω λίγο χώρο γύρω από το θέμα για να κάνω τη φωτογραφία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα."
petar sabol sony rx10IV πεταλούδα που κάθεται στο ελικοειδές άκρο του βλαστού ενός φύλλου © Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/30s @ f/8.0 ISO 125
"Η πεταλούδα είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή και έχει τραβηχτεί στα 600 mm, αλλά ήμουν τόσο κοντά που ήταν σαν να χρησιμοποιούσα φακό macro. Μπόρεσα να πετύχω καλό βάθος πεδίου για να εστιάσω σε ολόκληρη την πεταλούδα, ενώ το φόντο παραμένει σε θόλωση, για να μην αποσπά το βλέμμα από το θέμα."

Σε γενικές γραμμές, ο Petar διαπίστωσε ότι η RX10 IV είναι ιδανική για φωτογράφιση άγριας ζωής, και ότι είναι μια μηχανή που θα σκεφτόταν να αρχίσει να χρησιμοποιεί μαζί με την α7R III. “Μπορείς σχεδόν να έχεις την απόδοση μιας DSLR από μία μόνο μηχανή, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να αλλάξεις φακούς.”

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"Πάντα προσπαθώ να κάνω τις φωτογραφίες μου να φαίνονται καλύτερες, όσο χρόνο και κόπο κι αν χρειαστεί"

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.