Θεματική ποικιλία

Terry Donnelly

Πολλοί επαγγελματίες ξεκινάνε ως γενικοί φωτογράφοι, τραβώντας κάθε είδους θέματα, αλλά οι περισσότεροι καταλήγουν να ειδικεύονται σε κάποιο πεδίο. Αλλά όχι πάντα. Ο Terry Donnelly, χρησιμοποιεί Sony Alpha και τραβάει διαφορετικά θέματα, από αρχιτεκτονική μέχρι σπορ, και από διαφημίσεις μέχρι και άγρια ζωή. Παρά την ποικιλομορφία της δουλειάς του, έχει καταφέρει να αριστεύσει σε διάφορα είδη, κερδίζοντας πελάτες και πολλά βραβεία στην πορεία. Μια ιστορία επιτυχίας που βασίζεται σε κάτι απλό αλλά πολύ σημαντικό, την αγάπη του να δημιουργεί όμορφες εικόνες.

terry donnelly sony alpha 9 ευρυγώνιο πορτραίτο γυναίκας που φοράει νυφικό και στέκεται σε έναν αχυρώνα

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 12-24 mm f/4 G | 1/40 s σε f/4,0, ISO 1000

"Πάντα είχα πολλά ενδιαφέροντα, ως προς τη φωτογραφία, και συνέχισα να είμαι έτσι και ως επαγγελματίας. Ποτέ δεν ήθελα να εγκαταλείψω κάτι από όλα, και παρόλο που αυτό σε άλλους δεν ταιριάζει, για εμένα σήμαινε ότι απέκτησα διαφορετικές δεξιότητες από διαφορετικές δουλειές. Έτσι, περνάω εύκολα από το ένα στο άλλο. Αν δουλεύω για ένα πρακτορείο ειδήσεων, μπορώ να προσφέρω το είδος της εικόνας που θέλουν. Και για μια δουλειά φωτογράφισης εσωτερικών χώρων ξενοδοχείων, και πάλι μπορώ να φωτογραφίσω σε αυτό το στιλ."

terry donnelly sony alpha 9 παίκτης του ράγκμπι τρέχει πολύ γρήγορα κρατώντας την μπάλα

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400 mm f/2,8 GM OSS | 1/3200 s σε f/2,8, ISO 200

Όσο διαφορετικά κι αν είναι τα θέματά του, η δουλειά του Terry χαρακτηρίζεται από μια ομοιόμορφη αισθητική. Έτσι, όπως μας εξηγεί, "αν και ασχολούμαι με πολύ διαφορετικά θέματα και δεξιότητες στη δουλειά μου, ο βασικός άξονας παραμένει ίδιος, η δημιουργία ενός έργου με καλλιτεχνική αξία".

Για τον Terry, ο παράγοντας που τον βοηθάει να το πετύχει αυτό είναι η σύνθεση. "Όποιο κι αν είναι το θέμα", λέει ο ίδιος, "ψάχνω να παρουσιάσω μια ασυνήθιστη οπτική, κάτι εντυπωσιακό. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται λήψεις από ασυνήθιστο ύψος ή γωνία, ή τη χρήση τηλεφακού ή ευρυγώνιου φακού. Μετά, φροντίζω να γεμίζω πλήρως το κάδρο, ώστε να έχει έντονη επίδραση".

terry donnelly sony alpha 9 πορτραίτο μιας γυναίκας που στηρίζεται στα πλήκτρα ενός πιάνου

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 35 mm f/1,4 ZA | 1/200 s σε f/1,4, ISO 125

Κάτι άλλο που ο Terry πάντα εφαρμόζει στις λήψεις του είναι ο "σωστός διαχωρισμός, έτσι ώστε το θέμα να ξεχωρίζει από το περιβάλλον του". Το πετυχαίνει με διάφορους τρόπους, όπως, μεταξύ άλλων, με τον φακό που επιλέγει, τη θέση λήψης, τον τρόπο φωτισμού του θέματος ή χρησιμοποιώντας μεγάλο διάφραγμα για να θολώσει το φόντο και να απομονώσει το θέμα.

terry donnelly sony alpha 7RII άγαλμα του iron man τη νύχτα στην ακτή

© Terry Donnelly | Sony α7R II | 25 s, ISO 50

"Πιστεύω ότι αυτές οι λεπτομέρειες μπορούν να δημιουργήσουν μια καλή φωτογραφία από το πιο κοινότοπο θέμα".

Καλύπτοντας διαφορετικά θέματα, ο Terry υιοθετεί μια προσέγγιση που διατηρεί τη φρεσκάδα της δουλειάς του και που επίσης του επιτρέπει να μεταφέρει δεξιότητες από το ένα πεδίο στο άλλο. "Είναι αδύνατο να μην αξιοποιείς τα μαθήματα από ένα θέμα σε ένα άλλο", εξηγεί ο Terry, "και έτσι, εφαρμόζω τεχνικές τοπίου σε αρχιτεκτονικά θέματα ή μεθόδους λήψης εσωτερικών χώρων σε φωτογραφίσεις πορτραίτων. Τελικά, διαπιστώνω ότι οι ίδιες βασικές αξίες εφαρμόζονται σε μεγάλο εύρος φωτογραφικών στιλ."

terry donnelly sony alpha 9 αθλήτρια της γυμναστικής σε άλμα στον αέρα με τα μάτια της κλειστά

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 85 mm f/1,4 GM | 1/2500 s σε f/1,4, ISO 1000

Ένας φωτογράφος που εργάζεται πάνω σε πολλά διαφορετικά είδη χρειάζεται αναμφίβολα μια φωτογραφική μηχανή που να μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε περίσταση. Ο Terry χρησιμοποιεί κυρίως το σώμα της α9, αν και επίσης χρησιμοποιεί και μια α7R III, όταν οι πελάτες χρειάζονται την υψηλότερη ανάλυση.

"Η α9 έχει όλα όσα χρειάζομαι και νιώθω ότι μπορώ να στηριχτώ απόλυτα πάνω της", όπως λέει ο ίδιος. "Για παράδειγμα, έχει τη λειτουργία ριπής στα 20 fps, που σημαίνει ότι μπορώ να τραβήξω την τέλεια έκφραση στο πρόσωπο ενός αθλητή, και το σύστημα αυτόματης εστίασης που διατηρεί ένα κινούμενο θέμα σε εστίαση, σε κάθε καρέ, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχώ αν η πιο ωραία πόζα θα βγει τελικά εκτός εστίασης. Είναι όλες σε εστίαση!" Το ότι μπορεί να στηρίζεται στην κορυφαία αυτόματη εστίαση της α9 επίσης σημαίνει ότι ο Terry μπορεί να τραβάει με μεγαλύτερο διάφραγμα και να συνεχίζει να έχει τον διαχωρισμό θέματος που χαρακτηρίζει το σύνολο της δουλειάς του.

terry donnelly sony alpha 9 παίκτης του ράγκμπι που του κάνει τάκλιν ένας αντίπαλος

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400 mm f/2,8 GM OSS | 1/2000 s σε f/2,8, ISO 320

Επιπλέον, λατρεύει να φωτογραφίζει με το αθόρυβο κλείστρο της α9, αναφέροντας συγκεκριμένα τη δυνατότητα να τραβάει παίκτες του γκολφ σε backswing, κάτι που απλώς δεν μπορείς να κάνεις με μια DSLR, εκτός αν θέλεις να σε πετάξουν έξω από το γήπεδο. Και "αναφορικά με την απόδοση ISO, μπορώ να το πάω υψηλότερα από ποτέ, για να πάρω τις ταχύτητες κλείστρου που θέλω για τις λήψεις δράσης. Και επιπλέον, το σώμα διαθέτει σταθεροποίηση εικόνας, στην άλλη άκρη της κλίμακας της ταχύτητας κλείστρου, που σημαίνει ότι προσθέτεις εύκολα εφέ κίνησης, όπως περιστροφή."

terry donnelly sony alpha 9 3 παίκτες του ράγκμπι σε συμπλοκή στο γήπεδο

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400 mm f/2,8 GM OSS | 1/3200 s σε f/2,8, ISO 320

Και τέλος, προσθέτει ο Terry, το εικονοσκόπιο της α9 και η πίσω οθόνη έχουν κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει.

"Είναι απλώς απίστευτο να μπορώ να δω την εικόνα πριν καν τραβήξω τη λήψη, γιατί με βοηθάει να εργάζομαι πιο γρήγορα και εύκολα από ποτέ άλλοτε, αλλά, επιπλέον, μου προσφέρει και καλύτερη σύνδεση με το θέμα ή τον πελάτη με τον οποίο δουλεύω. Σε αντίθεση με την εποχή που χρησιμοποιούσα DSLR, πλέον δεν χρειάζεται να πατάω συνεχώς το κουμπί αναπαραγωγής για να βεβαιωθώ ότι η έκθεση είναι αυτή που θέλω. Τώρα, μπορώ απλώς να κοιτάζω τον πελάτη ή το θέμα που φωτογραφίζω και να διατηρώ τη σύνδεση μαζί τους, και αυτό είναι που κάνει μια φωτογραφία καλή, ανεξάρτητα από το θέμα".

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-9
Κάμερα α9 πλήρους καρέ χωρίς καθρέφτη με αισθητήρα Stacked CMOS

ILCE-9

ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό

ILCE-7RM2

SEL35F14Z
Distagon® T* FE 35 mm F1.4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

SEL400F28GM
FE 400 mm F2,8 GM OSS

SEL400F28GM

Terry Donnelly
Alpha Universe

Terry Donnelly

Ηνωμένο Βασίλειο

Παρόλο που ασχολούμαι με διαφορετικά είδη φωτογραφίας, εφαρμόζω σε όλα έναν κοινό συνδυασμό δεξιοτήτων που βελτιώνει τη δουλειά μου. Πάντα απολάμβανα τα διαφορετικά είδη φωτογραφίας και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να φωτογραφίζουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο, γιατί έτσι εξελισσόμαστε.

Προβολή προφίλ


x