Αντικατοπτρισμός βουνού στα ακίνητα νερά της λίμνης Ατόρνο

FE 35 mm f/1.4 GM: Σε όλες τις φωτιστικές συνθήκες, ανεξαρτήτως καιρού

Stefan Liebermann και Dennis Schmelz

sony 35 mm f/1.4 G master

Οι Πρεσβευτές της Sony, Stefan Liebermann και Dennis Schmelz ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που δοκίμασαν τον νέο φακό FE 35 mm f/1.4 G Master, ένα μοντέλο που αποδείχθηκε ότι προσφέρεται ιδανικά τόσο για φωτογράφιση όσο και για βίντεο.

το πρωινό φως πέφτει σε ένα δέντρο στη λίμνη χέντερσι

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 400

Προσφέροντας στους φωτογράφους και τους κινηματογραφιστές μια νέα καλλιτεχνική επιλογή, το εξαιρετικά μεγάλο διάφραγμα και η φυσική οπτική συνδυάζονται με την εξαιρετική ποιότητα εικόνας, σε μια ελαφριά και στεγανή κατασκευή, για όλα τα γούστα. Ο Dennis έχει εμπειρία στα ταξίδια, τη διαφήμιση και τα μουσικά βίντεο κλιπ, και ο FE 35 mm f/1.4 GM τον ενέπνευσε να δημιουργήσει μια κινηματογραφική ταινία μικρούς μήκους με χαμηλό φωτισμό και με έντονα στοιχεία από αμερικάνα.

"Ήθελα να αξιοποιήσω τα νέα χαρακτηριστικά του φακού" εξηγεί, "και να φτιάξω μια ιστορία που μόνο εκείνος θα μπορούσε να με βοηθήσει να αφηγηθώ. Τα 35 mm είναι για εμένα η ιδανική εστιακή απόσταση για ταινία. Προσαρμόζεται εξαιρετικά σε διαφορετικά θέματα και λατρεύω την κινηματογραφική της αίσθηση. Δεν έχει υπερβολικό εύρος, αλλά και πάλι δίνει την αίσθηση του χώρου, και είναι και τέλεια για λήψη ανθρώπων. Ίσως το καλύτερο από όλα να είναι το διάφραγμα 1.4, που αποδίδει πανέμορφο μποκέ και μας επιτρέπει να δουλέψουμε με ατμοσφαιρικό φωτισμό".

Ο FE 35 mm f/1.4 GM χρησιμοποιεί μηχανικό δακτύλιο διαφράγματος, όπου το κλικ καταργείται με ένα κουμπί στο σώμα, για τις εφαρμογές ταινιών, έτσι ώστε να είναι έτοιμος είτε για στατικές λήψεις είτε για βίντεο. "Αυτό σημαίνει ότι το διάφραγμα μπορεί να κάνει σχεδόν αόρατες μεταβάσεις, στενεύοντας ή επεκτείνοντας την εστίαση, ανάλογα με το αφήγημα που δημιουργείς, και ομοίως να αλλάζει και η έκθεση" λέει ενθουσιασμένος ο Dennis. "Με βοηθάει ως δημιουργό ταινιών, γιατί δεν υπάρχουν σκληρές μεταβάσεις που μπορούν να χαλάσουν την ατμόσφαιρα για τον θεατή. Γίνονται με όμορφα φυσικό και ομαλό τρόπο".

ο dennis schmelz σηκώνει την alpha 7s3 πάνω από κεφάλι του, καθώς τραβάει ένα συγκρότημα στη σκηνή

© Christopher Schmid

Δοκιμάζοντας την αυτόματη εστίαση ανίχνευσης προσώπου της α7S III, ο Dennis επίσης εντυπωσιάστηκε από την ταχύτητα εστίασης του FE 35 mm f/1.4 GM, την ακρίβεια και την απουσία θορύβου. "Χρησιμοποιεί γραμμικό μηχανισμό XD χωρίς τριβή" εξηγεί, "με αποτέλεσμα, η αυτόματη εστίαση να είναι εκπληκτικά γρήγορη και ακριβής. Τραβήξαμε μόνο έξι λήψεις με μη αυτόματη εστίαση. Όλες οι υπόλοιπες έγιναν με ανίχνευση προσώπου με f/1.4, και με εξαιρετικές επιδόσεις". Αυτή η ατμοσφαιρική μικρού μήκους ταινία γυρίστηκε στους δρόμους, σε βροχερές νύχτες, και η στεγανοποίηση του FE 35mm f/1.4 GM ανταπεξήλθε στον καιρό, ενώ το μικρό βάρος του επέτρεπε στον Dennis να τον μετακινεί στο gimbal με απόλυτη ελευθερία. "Κανείς δεν θέλει έναν φακό που να τον περιορίζει" παραδέχεται, "αλλά ο FE 35 mm f/1.4  GM κάνει το αντίθετο. Έβρεχε πολύ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και ο φακός βράχηκε αρκετά, αλλά δεν υπήρξε πρόβλημα! Το μικρό βάρος είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Συγκριτικά με τους προηγούμενους γρήγορους φακούς των 35 mm που έχω χρησιμοποιήσει, αυτός μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα, με βάρος μόνο 524 g".

Το πρωινό φως στη λίμνη Αντόρνο χτυπάει απαλά ένα βουνό, που αντικατοπτρίζεται ήρεμα στα ακίνητα νερά

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/15s @ f/8.0, ISO 100

Όσο για τον Stefan, έναν φωτογράφο φύσης και τοπίων που ειδικεύεται στις νυχτερινές σκηνές, ο FE 35 mm f/1.4 GM ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό, που όμως τον οικειοποιήθηκε γρήγορα. "Συνήθως χρησιμοποιώ πιο ευρείς φακούς" εξηγεί, "όπως τα μοντέλα των 16 mm ή 20 mm, και στην αρχή αναρωτήθηκα τι έχει να μου προσφέρει αυτός ο φακός, αλλά σύντομα μου λύθηκε η απορία! Τον βρήκα εξαιρετικό για την εξερεύνηση μιας διαφορετικής οπτικής στη φύση. Κανονικά, εγώ αναζητώ πλούσιο προσκήνιο. Αλλά η μετάβαση στα 35 mm με έκανε να εξερευνώ περισσότερο το μεσαίο βάθος και τον ουρανό, κάνοντάς με έτσι να ανακαλύψω μια νέα προοπτική".

μια σειρά από βάρκες αγκυροβολημένες σε ορεινή λίμνη

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/9.0, ISO 250

Παρόλο που η οπτική ήταν νέα για τον Stefan, η ποιότητα του φακού τού πρόσφερε όλα όσα ήλπιζε. Ο FE 35 mm f/1.4 GM χρησιμοποιεί ένα στοιχείο ED (εξαιρετικά χαμηλής διασποράς), δύο στοιχεία XA (εξαιρετικά ασφαιρικά), αντιανακλαστική επίστρωση νανοκρυστάλλων ΙΙ και κυκλικό διάφραγμα 11 λεπίδων, για εξαιρετική καθαρότητα ακόμα και σε δύσκολο φωτισμό. "Αυτός ο φακός προσφέρει ευκρίνεια σε όλο το κάδρο".

Ο Stefan εξηγεί "Είναι απίστευτα καλός και με εντελώς ανοιχτό διάφραγμα f/1.4 για τις λήψεις του νυχτερινού ουρανού ή για λήψη κανονικών τοπίων στο λυκόφως, ειδικά όταν χρησιμοποιώ αστροστάτη τη νύχτα ή όταν τραβάω τοπία στο λυκόφως ή κοντά στην αυγή και το σούρουπο. Όταν κατεβαίνει μέχρι το f/2.8 και το f/3.5, και δεν έχεις τίποτα, ούτε βινιετάρισμα, ούτε απόκλιση κόμης, ούτε άλλες αποκλίσεις".
γραμμές φωτός από φρένα αυτοκινήτων, κατά μήκος ορεινού δρόμου με μια γραφική εκκλησία στο φόντο

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Ο Stefan, που είναι και έμπειρος δημιουργός πανοραμικών λήψεων τοπίων, διαπίστωσε ότι ο φακός αποδίδει εξαιρετικά και σε αυτά. Με λιγότερη παραμόρφωση στα 35 mm από ό,τι στις ευρείες εστιακές αποστάσεις, έκανε πολλές συρραφές, δημιουργώντας εικόνες με τεράστια ανάλυση. "Όταν ήθελα περισσότερο προσκήνιο ή ευρύτερη προβολή" εξηγεί, "απλώς χρησιμοποιούσα διάφορες λήψεις στα 35 mm για να καλύψω τη σκηνή, και η διατήρηση εστίασης του νέου φακού ήταν τέλεια για αυτήν τη δουλειά, επιτρέποντάς μου να κλειδώνω την ευκρίνεια σε κάθε κλικ".

ανατολή ηλίου πάνω από τη λίμνη χέντερσι, με τα βουνά και τα δέντρα να αντανακλώνται στα νερά

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Όπως και ο Dennis, έτσι και ο Stefan θεωρεί ότι το μικρό βάρος του FE 35 mm f/1.4 GM είναι τεράστιο πλεονέκτημα. "Το εκπληκτικό είναι ότι μπορώ να πάρω την α7 III μου, έναν φακό 24 mm f/1.4 GM και αυτόν τον νέο φακό και να πάω για πεζοπορία. Μπορώ να σκαρφαλώνω σε λόφους και βουνά, να έχω και τη σκηνή και να μην αγωνίζομαι. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνω πολύ περισσότερες λήψεις με αυτόν τον φακό".

η sony alpha 7 III σε τρίποδο με ένα ορεινό τοπίο να διακρίνεται στην πίσω οθόνη

© Stefan Liebermann

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

"Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό είδος φωτογραφίας: Αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, αλλά αληθινό"
Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

"Πάντα υπάρχει μια νέα ιστορία και μια διαφορετική άποψη στα πράγματα"

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.