Συναντήσεις με την άγρια ζωή

Süha Derbent

Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας ως επαγγελματίας φωτογράφος, ο Süha Derbent έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο φωτογραφίζοντας τα πιο καταπληκτικά πλάσματα του πλανήτη. Οι φωτογραφίες του είναι διαθέσιμες για αγορά από την Getty Images. Στην τελευταία του περιπέτεια, δεν χρησιμοποίησε το συνηθισμένο του κιτ φωτογραφικής μηχανής, αλλά προτίμησε την ισχυρή RX10 IV της Sony για να φωτογραφίσει αλεπούδες σε θερμοκρασίες -28 °C.

ο suha derbent ξαπλωμένος στο χιόνι με μηχανή sony rx10

"Οι αλεπούδες ακούν τα βήματα των ποντικών που περιφέρονται σε σήραγγες κάτω από το χιόνι. Μπορεί να περπατούν όλη μέρα, αλλά μόλις ακούσουν τον θόρυβο ενός ποντικού κάτω από το έδαφος, στήνουν τα αυτιά τους. Μόλις δω μια αλεπού να κλίνει το κεφάλι της, ξέρω ότι έχει ακούσει κάτι και ετοιμάζεται να κυνηγήσει."

suha derbent sony rx10IV αλεπού που χοροπηδά στο χιόνι

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000 s σε f/4,0, ISO 80

Συνήθως η επιλογή του ήταν η φωτογραφική μηχανή με εναλλάξιμους φακούς α7R III της Sony. Όμως, στην πρόσφατη εξόρμησή του για φωτογράφιση αλεπούδων στις πολικές θερμοκρασίες της Καρς στην Τουρκία, φωτογράφιζε από το χάραμα μέχρι το σούρουπο με την premium φωτογραφική μηχανή μικρού μεγέθους RX10 IV της Sony.

suha derbent sony rx10IV αλεπού που περπατάει στο χιόνι ενώ κοιτά τον φωτογράφο

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000 s σε f/4,0, ISO 80

"Ταξιδεύω πολύ για να φτάσω στην άγρια φύση", εξηγεί, "και μου είναι δύσκολο να μεταφέρω βαρύ εξοπλισμό. Η RX10 IV είναι ιδανική, καθώς είναι ελαφριά και δεν με κουράζει να τη μεταφέρω στο ταξίδι. Επιπλέον, ο αισθητήρας Exmor RS τύπου 1.0 των 20,1 MP της μηχανής σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να θυσιάζω την ποιότητα της εικόνας."

suha derbent sony rx10IV αλεπού ξεπροβάλει πάνω από το χιόνι με μόνο τα μάτια της να φαίνονται

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8000 s σε f/4,0, ISO 200

Για την οδήγηση, την πεζοπορία στα δάση και τις ανεπάντεχες συναντήσεις με αλεπούδες από διάφορες αποστάσεις, ο Süha χρειαζόταν μια ευέλικτη φωτογραφική μηχανή που να βολεύει τον τρόπο εργασίας του. Χάρη στο μέγεθος και το βάρος της, η Sony RX10 IV είναι μια πολυχρηστική μηχανή. Ωστόσο, την παράσταση κλέβει ο οπτικά σταθεροποιημένος φακός με εύρος ζουμ ισοδύναμο με 24-600 mm.

Αυτός ο φακός βοήθησε τον Süha να αποτυπώσει απίστευτες φωτογραφίες με αλεπούδες, χωρίς τους μεγάλους τηλεφακούς που χρησιμοποιεί συνήθως σε σαφάρι. "Η μεγέθυνση από 24 mm έως 600 mm είναι από μόνη της χρήσιμη, αλλά, όπως και με την α7R III που χρησιμοποιώ συνήθως, η RX10 IV διαθέτει πολύ γρήγορο σύστημα αυτόματης εστίασης. Η ταχύτητα παρακολούθησης αυτόματης εστίασης είναι πραγματικά εντυπωσιακή."

suha derbent sony rx10IV αλεπού που κάθεται στο χιόνι δίπλα στα ίχνη της

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6400 s σε f/4,0, ISO 250

Όμως ο εντυπωσιακός φακός είναι ένα μόνο μέρος της ιστορίας. Για να αποτυπώσετε τη δράση, χρειάζεστε μια μηχανή με γρήγορη αντίδραση. Όπως εξηγεί, "για τη φωτογράφιση άγριας ζωής χρησιμοποιούμε πάντα τις μηχανές σε λειτουργία συνεχούς λήψης. Με λήψη ριπής στα 24 fps, η RX10 IV είναι απίστευτα γρήγορη. Φανταστείτε να έχετε ταξιδέψει ολόκληρα χιλιόμετρα, να βρήκατε το ζώο παρά τις αντίξοες συνθήκες και να κάνει ακριβώς ό,τι περιμένετε, αλλά η μηχανή σας να μην είναι αρκετά γρήγορη για την κίνησή του. Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι! Με την RX10 IV, δεν πρόκειται να χάσετε καμία στιγμή δράσης."

suha derbent sony rx10IV αλεπού σκάβει με τη μουσούδα της το χιόνι

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640 s σε f/4,0, ISO 80

Ο Süha χρησιμοποίησε την RX10 IV υπό εξαιρετικό κρύο για πρώτη φορά στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ στην Καρς και ανησυχούσε για τη λειτουργία της στις χαμηλές θερμοκρασίες και στο μεγάλο υψόμετρο της πόλης, αδίκως όμως. "Φωτογράφιζα σε αντίξοες συνθήκες, έως και -28 βαθμούς Κελσίου. Από την εμπειρία μου, η φωτογραφική μηχανή και οι μπαταρίες πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο ζεστές. Με εξέπληξε όμως που η πλήρης φόρτιση το πρωί αρκούσε για να φωτογραφίζω όλη μέρα με μία μόνο μπαταρία!"

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
DSC-RX10M4

RX10 IV με αυτόματη εστίαση 0,03 s/οπτικό ζουμ 25x

DSC-RX10M4

Süha Derbent
Alpha Universe

Süha Derbent

Τουρκία

Ταξίδι στον εαυτό.

Προβολή προφίλ


x