Η βιωσιμότητα έχει υπέροχο ήχο

Ήχος Sony, με σεβασμό στο περιβάλλον

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων Road to Zero και Green Management 2025, η Sony στοχεύει στη μείωση του πρωτογενούς πλαστικού κατά 10% ανά προϊόν (χωρίς τη συσκευασία) συγκριτικά με το FY2018. Με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στον ήχο, βελτιώνουμε την απόδοση των ανακυκλωμένων υλικών και τα χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας.

Δέσμευση διαρκείας για ανώτερο ήχο και βιωσιμότητα

Υπέρβαση των προκλήσεων ακουστικής των ανακυκλωμένων υλικών

Η ποιότητα των πρώτων ανακυκλωμένων πλαστικών ήταν κατώτερη από εκείνη των πρωτογενών πλαστικών και χρειάστηκαν χρόνια για να πετύχουμε την απόδοση που ικανοποιεί όλα τα υψηλά στάνταρ ποιότητας της Sony.

Επιτυχής κατασκευή sound bar από ανακυκλωμένα υλικά

Δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς ανακυκλωμένων υλικών και πρόσθετων, και αξιολογώντας διαρκώς τα πρωτότυπα, καταφέραμε το 2016 να αναπτύξουμε ένα ανακυκλωμένο πλαστικό με ακουστική απόδοση τόσο καλή όσο του πρωτογενούς πλαστικού. Πρώτα χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε soundbar, όπως η HT-XT2 και η HT-NT5.

Ενσωμάτωση της ανακύκλωσης στη σχεδίαση προϊόντων

Μετά από πολλές δοκιμές και πρωτότυπα, αυτά τα ανακυκλωμένα πλαστικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά προϊόντα, όπως στα εσωτερικά μέρη κάποιων προϊόντων τηλεόρασης και στα ηχοσυστήματα υψηλής ισχύος, όπως το MHC-V13.

Νέα και προηγμένα ανακυκλωμένα πλαστικά

Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε νέα ανακυκλωμένα πλαστικά, για να αυξήσουμε κι άλλο την απόδοσή τους και να διευρύνουμε τη χρήση ανακυκλωμένου υλικού στη σχεδίαση των προϊόντων μας.

Η τελευταία επιτυχία της Sony στον τομέα της ανάπτυξης είναι το νέο ανακυκλωμένο πλαστικό που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις για τα φλογοεπιβραδυντικά υλικά, τη χρωματική σταθερότητα και την ακουστική απόδοση, κάτι που το καθιστά κατάλληλο για ακόμα περισσότερα εξαρτήματα στα μελλοντικά προϊόντα ήχου.

Απεικόνιση που εξηγεί την επιβράδυνση φλόγας
Ένα νέο φλογοεπιβραδυντικό ανακυκλωμένο πλαστικό

Η επιβράδυνση φλόγας, απαραίτητη στα ηλεκτρικά είδη, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα ανακυκλωμένα πλαστικά. Το νέο μας ανακυκλωμένο πλαστικό συνδυάζει υψηλή επιβράδυνση φλόγας με υψηλή χρήση ανακυκλωμένου υλικού.

Ομοιομορφία και ποικιλία χρώματος

Η σχεδίαση των προϊόντων πρέπει να είναι όμορφη, χωρίς να υπονομεύεται η ποιότητα και η απόδοσή τους, αλλά η ομοιομορφία χρώματος είναι μια σημαντική πρόκληση με τα ανακυκλωμένα πλαστικά. Αναπτύσσουμε νέα ανακυκλωμένα πλαστικά από ομοιογενή υλικά, για εύκολη βαφή με συνέπεια τόνου, ώστε τα νέα προϊόντα να έχουν ποικιλία χρωμάτων.

Εικόνα ανακυκλωμένων υλικών σε τρυβλίο Πέτρι
Εικόνα προϊόντος που ενεργοποιείται με χρήση τηλεχειριστηρίου.
Στόχος ο ήχος υψηλής ποιότητας

Το κάθε υλικό "ακούγεται" διαφορετικά. Το στοίχημα με τα προϊόντα από νέα ανακυκλωμένα πλαστικά είναι πόσο μπορούν να προσεγγίσουν τον ήχο των υφιστάμενων υλικών. Η σχεδιαστική μελέτη της ακουστικής και της δομής μαζί με τις συνεχείς αξιολογήσεις της ποιότητας ήχου διάφορων υλικών απέδωσε ποιότητα ήχου τόσο καλή όσο και με τα προηγούμενα υλικά.

Σχεδίαση του subwoofer του HT-S400

Το νέο ανακυκλωμένο πλαστικό χρησιμοποιήθηκε στο πίσω πάνελ του subwoofer του HT-S400. Αυτό το εξάρτημα πρέπει να είναι φλογοεπιβραδυντικό και άρα είναι ιδανικό για την εφαρμογή του νέου υλικού.

Μηχανικά εσωτερικά εξαρτήματα των SRS-XE200 και SRS-XE300

Τα νέα ασύρματα ηχεία, SRS-XE200 και SRS-XE300, διαθέτουν πλέον ανακυκλωμένο πλαστικό στα εσωτερικά εξαρτήματα.

Αύξηση των βιώσιμων προϊόντων ήχου της Sony

Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε ανακυκλωμένα πλαστικά που αποδίδουν ήχο υψηλής ποιότητας και να αυξάνουμε τη χρήση των ανακυκλωμένων υλικών. Η επιμονή μας στην καινοτομία θα σας προσφέρει προϊόντα με την υψηλότερη απόδοση, κατασκευασμένα με γνώμονα το περιβάλλον.

Συνεντεύξεις

Φωτογραφία του Yuko Fujihira
Yuko Fujihira

Τμήμα προϊόντων οικιακής τεχνολογίας, Επιχειρηματικός τομέας οικιακών προϊόντων, Επιχειρηματικός όμιλος οικιακής ψυχαγωγίας και προϊόντων ήχου, Sony Corporation

Εργαζόμαστε πάνω στη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών στα οικιακά προϊόντα ήχου σχεδόν από το 2010. Βελτιώσαμε την απόδοσή τους ώστε να φτάνει εκείνη των πρωτογενών πλαστικών, αλλά ταυτόχρονα, αναπτύξαμε τη σχεδίαση, για να καταστήσουμε το ανακυκλωμένο πλαστικό κατάλληλο για την παραγωγή. Το 2016 αναπτύξαμε ένα ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό, που χρησιμοποιείται στα εσωτερικά μέρη των προϊόντων μας και αποδίδει υψηλή ποιότητα ήχου.

Ωστόσο, η περαιτέρω επέκταση της χρήση του απαιτούσε τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του. Το υλικό που αναπτύξαμε πρόσφατα για αυτόν τον σκοπό είναι φλογοεπιβραδυντικό. Κατά την ανάπτυξη του υλικού, στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε την ποιότητα ήχου των υλικών που χρησιμοποιούσαμε πριν. Εξετάσαμε διάφορους συνδυασμούς, φτιάξαμε πολλά πρωτότυπα και ελέγχαμε την αντοχή, μέχρι που δημιουργήσαμε ένα υλικό που ικανοποιούσε τις απαιτήσεις ποιότητας ήχου και κατασκευής του προϊόντος.

Tomoya Kato

Τμήμα προϊόντων οικιακής τεχνολογίας, Επιχειρηματικός τομέας οικιακών προϊόντων, Επιχειρηματικός όμιλος οικιακής ψυχαγωγίας και προϊόντων ήχου, Sony Corporation

Φωτογραφία του Tomoya Kato

Πρώτα, αναπτύξαμε ανακυκλωμένο πλαστικό, εστιάζοντας στον ήχο του ίδιου του υλικού. Στοχεύουμε σε υλικό με καλή ακουστική, χωρίς δυσάρεστους ή ακαθόριστους τόνους, εκτελώντας επαναλαμβανόμενες δοκιμές του ήχου των ηχείων από ανακυκλωμένο πλαστικό, ενώ αλλάζουμε διαμορφώσεις.

Το τελικό πλαστικό τείνει να είναι πιο αθόρυβο από το πρωτογενές. Έτσι, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του ανακυκλωμένου πλαστικού, ήταν απαραίτητη η προσαρμογή της σχεδίασης των προϊόντων στα οποία θα χρησιμοποιούνταν. Για παράδειγμα, για να πετύχουμε τον σωστό ήχο των εξαρτημάτων, βελτιστοποιήσαμε το πάχος της χυτής πλάκας, του σκελετού και ούτω καθεξής, για να ρυθμίσουμε την αντήχηση. Επιπλέον, η μονάδα οδήγησης έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει ελαφριά αίσθηση. Ως αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών, οι μεμονωμένοι ήχοι που καλύπτονται τώρα μπορούν να ακουστούν, με αποτέλεσμα την αυξημένη ευκρίνεια ήχου.