Τα Xperia προσβάσιμα σε όλους

Υποβοήθηση των αισθήσεων

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε προσβάσιμα προϊόντα με ελεύθερη δυνατότητα επικοινωνίας για όλους, Εστιάζουμε σε τρία επίπεδα προσβασιμότητας: Υποβοήθηση όρασης: Το περιεχόμενο είναι πιο ορατό ή μετατρέπεται πιο εύκολα σε ήχο. Υποβοήθηση ακοής: Το περιεχόμενο ακούγεται καλύτερα ή μετατρέπεται πιο εύκολα σε κείμενο. Υποβοήθηση ενεργειών: Πιο εύκολος χειρισμός της συσκευής Xperia.

Προσβασιμότητα για όλους και για κάθε ανάγκη

Για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας απευθύνονται σε πιο ευρύ κοινό, ζητάμε από άτομα με ζητήματα προσβασιμότητας να βοηθήσουν στη δημιουργία τους. Στη σχεδίαση και στην ανάπτυξη, διεξάγουμε συνεντεύξεις και δοκιμές με άτομα με αναπηρίες, και η συνεισφορά τους αντικατοπτρίζεται στο τελικό προϊόν.

Εικόνα μιας γυναίκας με μάσκα που κοιτάζει προσεκτικά ένα Xperia.
Εικόνα με επίδειξη του Xperia σε δύο άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι.
Οι δράσεις μας για τη βελτίωση της προσβασιμότητας

Από το 2021, έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε βελτιώσεις σε ορισμένες εφαρμογές μέσω λογισμικού και UI, συνομιλώντας με χρήστες προϊόντων Sony/Taiyo. Διαπιστώσαμε ορισμένες ανάγκες όπως το TalkBack (λειτουργία με φωνητική καθοδήγηση) και τις βελτιώσεις ποιότητας ορατότητας GUI. Αυτές οι δράσεις θα βελτιώσουν τη χρηστικότητα όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για πολλούς άλλους. 

Κύκλος φωνής πελάτη/παρουσίαση σχεδιασμού χωρίς αποκλεισμούς

Συνεχίζουμε τη βελτίωση προϊόντων μέσω αυτής της διαδικασίας.

[1] Συνεργασία με σχετικούς οργανισμούς (Sony/Taiyo και άλλοι)
[2] Έλεγχος
[3] Εφαρμογή σε προϊόντα

Εικόνα με 3 εικονίδια. Το εικονίδιο 1 δείχνει δύο άτομα σε ένα τραπέζι, το 2 ένα σήμα τικ και έναν σταυρό σε συννεφάκια κειμένου και το 3 ένα τηλέφωνο Xperia.
Εικόνα του εξωτερικού κτιρίου της Sony.
Πληροφορίες για τη Sony/Taiyo

Το 1978, η Sony/Taiyo ιδρύθηκε από τον Masaru Ibuka, έναν από τους ιδρυτές της Sony, ο οποίος υποστήριξε τη δράση κοινωνικής πρόνοιας της Sony/Taiyo για την κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία.

Η Sony/Taiyo είναι μια εξειδικευμένη θυγατρική της Sony Group Corporation, όπου οι εργαζόμενοι με διάφορες αναπηρίες παίζουν ενεργό ρόλο σε διάφορα τμήματα αξιοποιώντας στο έπακρο την προσωπικότητα και τις ικανότητές τους. 

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα

Λαμβάνοντας μέρος την τρίτη Πέμπτη κάθε Μαΐου στην Παγκόσμια ημέρα προσβασιμότητας (GAAD) είναι μια μέρα για να συζητήσουμε να σκεφτούμε και μάθουμε για την προσβασιμότητα και την ένταξη όσων το χρειάζονται.

Εικόνα ενός άνδρα που κρατά κάτι στο αυτί του, μιας γυναίκας που τεντώνεται και μιας άλλης γυναίκας που ζωγραφίζει σε αναπηρικό καροτσάκι.
Λειτουργίες προσβασιμότητας για το Xperia 
Ακούστε ό,τι προβάλλεται στην οθόνη

Κάντε εναλλαγή σε TalkBack και το Xperia μπορεί να σας δώσει προφορική ανταπόκριση, να διαβάσει δυνατά το κείμενο στην οθόνη και να οδηγήσει την αφή σας αν έχετε προβλήματα να δείτε την οθόνη.

Ομιλία με κείμενο

Με τη Ζωντανή απομαγνητοφώνηση συμμετέχετε πιο εύκολα στις συνομιλίες. Η ομιλία προβάλλεται ως κείμενο στην οθόνη, σας ειδοποιεί πότε εκφωνείται το όνομά σας και μπορείτε να πληκτρολογείτε απαντήσεις στην οθόνη ενώ βλέπετε την απομαγνητοφώνηση. 

Η προβολή που σας ταιριάζει

Εάν δυσκολεύεστε να δείτε το κείμενο ή τις εικόνες στην οθόνη, μπορείτε να τις μικρύνετε ή να τις μεγεθύνετε στον ιστότοπο. Χάρη στο μέγεθος οθόνης και κειμένου, προσαρμόζετε τα χρώματα συσκευής και κάνετε bold το κείμενο για εύκολη ανάγνωση. 

Αλλάξτε τα χρώματα

Εάν έχετε αχρωματοψία ή δυσκολεύεστε να διαβάσετε το κείμενο στην οθόνη, μπορείτε να επιλέξετε τη λειτουργία διόρθωσης χρωμάτων που θα αλλάξει τον τρόπο εμφάνισης των χρωμάτων στη συσκευή σας και θα διευκολύνει την προβολή και την ανάγνωση. 

Αντιληφθείτε σημαντικούς ήχους

Ενεργοποιήστε τις Ειδοποιήσεις ήχου, ώστε το τηλέφωνό σας να σας ειδοποιεί για τους σημαντικούς θορύβους στο σπίτι σας, όπως είναι για παράδειγμα ο συναγερμός καπνού, το κουδούνι της πόρτας ή το κλάμα μωρού.

Γνωρίστε το νέο Google Assistant 

Για πιο εύκολη επικοινωνία, διαχείριση εργασιών και πρόσβαση στις λειτουργίες τηλεφώνου, χρησιμοποιήστε το Google Assistant. Μετά τις ρυθμίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με φίλους, να διαχειρίζεστε εργασίες, να αναζητάτε διάφορα, να χειρίζεστε το smartphone και πολλά άλλα λέγοντας "OK Google".

Έλεγχος με άνεση

Διαθέτει μεγάλο μενού προσβασιμότητας με εικονίδια, για πιο εύκολο κλείδωμα της συσκευής, έλεγχο ήχου και φωτεινότητας, λήψη στιγμιότυπων οθόνης και άλλα.

Λειτουργία χρήσης με ένα χέρι

Τα μεγάλα smartphones είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν με το ένα χέρι. Η λειτουργία ενός-χεριού λύνει το πρόβλημα κινώντας την οθόνη προς τα κάτω πρόσβαση στην επάνω περιοχή που είναι δύσκολο να φτάσει ο αντίχειρας.

Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις > προηγμένες λειτουργίες > λειτουργία ενός-χεριού.

Πώς να χρησιμοποιείται τη λειτουργία ενός-χεριού

Λειτουργία ενός-χεριού, χρήστες του Android™ 12 έχουν δύο επιλογές: πλοήγηση 3-κουμπιών [A], δύο φορές την αρχική οθόνη, για χειροκίνητη πλοήγηση [B], κάτω την μπάρα αρχικής οθόνης.

Αν χρησιμοποιείτε Android 11 ή προηγούμενο, απλά πατήστε δύο φορές την αρχική οθόνη.

Επιστρέψτε σε κανονική λειτουργία, απλά πατήστε το κενό στην κορυφή.

Χειριστείτε κλήσεις με απλές κινήσεις 

Όταν λαμβάνετε κλήση, μπορείτε να επιλέξετε αποδοχή, απόρριψη ή σίγαση απλώς αγγίζοντας ή κοιτάζοντας την οθόνη. Μπορείτε να απαντάτε εισερχόμενες κλήσεις φέρνοντας τη συσκευή στο αυτί σας, να απορρίπτετε τις κλήσεις κουνώντας τη συσκευή ή να κάνετε σίγαση τοποθετώντας την προς τα κάτω. Ενεργοποιήστε τον έξυπνο χειρισμό κλήσεων στις ρυθμίσεις Κινήσεων για ευκολότερη λειτουργία. 

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Κινήσεις > Έξυπνος χειρισμός κλήσεων  


Λογότυπο της GARI, Global Accessibility and Reporting Initiative
Βρείτε μας στην GARI

Η βάση δεδομένων της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Αναφοράς Προσβασιμότητας (Global Accessibility Reporting Initiative, GARI) είναι ένας εύχρηστος οδηγός προσβασιμότητας για χρήστες κινητών και tablet με προβλήματα ακοής, όρασης, δεξιότητας ή άλλες ανάγκες. Για τηλέφωνα και όλες τις συσκευές Xperia.

Προσβασιμότητα Android

Το Android προσφέρει καλύτερη προσβασιμότητα με χαρακτηριστικά ορατότητας που διευκολύνουν την προβολή και το σκρολάρισμα όπου επιθυμείτε.

Εικόνα ενός ατόμου με μπαστούνι που ανοίγει τα χέρια του.
Τεχνολογία υποβοήθησης στα Xperia

Τα smartphone Sony είναι προσβάσιμα από άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής ή κινητικότητας.

Τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.
Για κάποιες λειτουργίες απαιτείται εγκατάσταση της εφαρμογής Google Play™, ανάλογα με το προϊόν.