2 άντρες που κρατούν βιολιά πάνω από τα μάτια τους

Τρόπος λήψης | Φωτογράφιση ανθρώπων

Kaupo Kikkas

Υπάρχει μια παροιμία που μου αρέσει πολύ: «Οι καλές φωτογραφίες τραβιούνται με καλές φωτογραφικές μηχανές. Οι υπέροχες φωτογραφίες τραβιούνται με την καρδιά και την ψυχή σου.»

Η φωτογράφιση ανθρώπων, θα έλεγα ότι είναι ίσως ο πιο δυναμικός και απαιτητικός τομέας της φωτογραφίας. Ο φωτογράφος δεν πρέπει να ξεχνά ποτέ ότι το να ποζάρει κάποιος για μια φωτογραφία είναι μια πράξη ένδειξης εμπιστοσύνης. Είναι μια εύθραυστη και ευαίσθητη τέχνη που απαιτεί σεβασμό.

άντρας με κίτρινο πουκάμισο που κρατά ένα κλαρινέτο © Kaupo Kikkas | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/500s @ f/2.8, ISO 3200

Μερικές φορές τα θέματά μου μού λένε ότι τους αρέσει η αυτοπεποίθησή μου, καθώς τους κάνει να νιώθουν πιο άνετα. Αυτή η αυτοπεποίθηση προέρχεται από την καλή προετοιμασία, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο. Εάν, για παράδειγμα, επικεντρώνεστε υπερβολικά στους αριθμούς f και στον χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής, απλά δεν έχετε αρκετό χρόνο για να αφιερώσετε στο θέμα σας.

Μάθετε τον εξοπλισμό σας και χρησιμοποιήστε τον.

Το υπέροχο είναι ότι η φωτογραφική μηχανή μου σκέφτεται για λογαριασμό μου, επιτρέποντάς μου να διατηρώ την προσοχή μου επικεντρωμένη στο πιο σημαντικό πράγμα στην εικόνα μου – το θέμα. Έχω χρησιμοποιήσει όλες τις φωτογραφικές μηχανές Alpha 7 της Sony, αλλά αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ την κορυφαία φωτογραφική μηχανή της Sony, την Alpha 1. Ο αισθητήρας υψηλής ανάλυσης που διαθέτει μου παρέχει όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζομαι για τη λήψη φωτογραφιών για άρθρα περιοδικών και διαφημίσεις, καθώς και την ταχύτητα που απαιτείται για να καταγράφω και τις παραμικρές αλλαγές στην έκφραση του προσώπου.

4 μουσικοί που κρατούν δοξάρια βιολιού © Kaupo Kikkas | Sony α1 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/800s @ f/5.0, ISO 1600

Για μένα, μία από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις στην τεχνολογία των φωτογραφικών μηχανών της Sony είναι η αυτόματη εστίαση στα μάτια (Eye AF). Συχνά φωτογραφίζω μουσικούς σε άθλιες συνθήκες φωτισμού. Το σύστημα αυτόματης εστίασης στα μάτια (Eye AF) της Alpha 1 σημαίνει ότι μπορώ να εστιάσω στα μάτια του θέματος, ακόμα και όταν οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι αρκετά καλές για να μπορεί ο φωτογράφος να δει τα μάτια του θέματος. Παλαιότερα, αυτού του είδους η λήψη συνοδευόταν από ανησυχίες σχετικά με το εάν η φωτογραφία θα ήταν εστιασμένη. Δεν χρειάζεται να ανησυχώ πια για αυτό.

Μια ιστορία σε ένα καρέ

Πρέπει να σκέφτεστε το καρέ της εικόνας με τον ίδιο τρόπο που ο ζωγράφος σκέφτεται τον καμβά. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι είναι να εστιάζουν στο πρόσωπο που φωτογραφίζουν και να ξεχνούν την υπόλοιπη εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι γεμίζουν τα δύο τρίτα του «καμβά» με κάτι ασήμαντο, πράγμα που δεν είναι σωστό. Υπό αυτή την έννοια, προσεγγίζω τη λήψη σκεπτόμενος ότι δεν υπάρχει φόντο ή προσκήνιο, αλλά ένα μόνο πράγμα ή πρόσωπο και αυτό είναι η ιστορία μέσα στο καρέ.

2 άντρες ντυμένοι στα μαύρα με σοβαρό ύφος © Kaupo Kikkas | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/3.5, ISO 3200

Όταν φωτογραφίζω έναν άνθρωπο, προσπαθώ πάντα να καταλάβω την ιστορία του/της και να την αναδείξω σκεπτόμενος με ποιον τρόπο θα τη διηγηθώ μέσα από τον φακό μου. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα απλό, κοντινό ασπρόμαυρο πορτρέτο, πρέπει πρώτα να πείσω τον εαυτό μου για τον λόγο που βρίσκομαι εδώ και για αυτό που κάνω.

Αυτό που θα δει ο θεατής στο καρέ εξαρτάται από την εστιακή απόσταση του φακού που χρησιμοποιώ. Αυτή την περίοδο φωτογραφίζω στα 135 mm με τον απίστευτα ευκρινή φακό 135 mm f/1.8 G Master. Ερωτεύτηκα τον φακό αυτό μόλις τον δοκίμασα. Συνήθως τον χρησιμοποιώ για ολόσωμες και πιο κοντινές λήψεις – έχει το πιο απαλό bokeh. Χρησιμοποιώ επίσης τους φακούς 85 mm και 24-70 mm G Master. Οι τρεις αυτοί φακοί αποτελούν περίπου το 90% των φακών που χρησιμοποιώ κατά τη φωτογράφιση πορτρέτων και ο φακός της επιλογής μου είναι ο φακός των 135 mm. Ωστόσο, εάν πρόκειται να κάνω φωτογράφιση σε εξωτερικό χώρο και θέλω να ταξιδέψω χωρίς πολύ βάρος, θα πάρω μαζί μου έναν μόνο φακό, ανάλογα με το είδος της φωτογράφισης.

πορτρέτο μιας κυρίας με λευκό πουκάμισο © Kaupo Kikkas | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/200s @ f/8.0, ISO 100

Σύνθεση

Η φωτογραφική σύνθεση είναι παιχνιδιάρικο πράγμα. Υπάρχουν ελάχιστοι κανόνες που πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά, οι οποίοι λειτουργούν σχεδόν υποσυνείδητα και δεν χρειάζεται να τους σκέφτεσαι. Μετά από αυτό, είσαι ελεύθερος να αυτοσχεδιάσεις και να αφήσεις τον εαυτό σας να παρασυρθεί από εξάρσεις έμπνευσης κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης. Είναι όπως στη μουσική. Πρέπει να γνωρίζεις την παρτιτούρα πριν αρχίσεις να αυτοσχεδιάζεις.

πορτρέτο μιας κυρίας που κοιτάζει μια λίμνη © Kaupo Kikkas | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/640s @ f/2.8, ISO 320

Εάν δεν έχεις αποσαφηνίσει τα βασικά και αρχίσεις να αυτοσχεδιάζεις, μπορεί να έχεις μερικές περίεργες συνθέσεις. Η ιδέα μπορεί να είναι υπέροχη, αλλά το συνολικό καρέ να είναι χάλια. Βλέπω πολύ συχνά κάτι τέτοιο και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ταλαντούχους ανθρώπους που έχουν πολλές ιδέες και πιστεύουν ότι μπορούν να παρακάμψουν τα βασικά.

Φωτισμός

Ο φωτισμός του θέματός σας δεν είναι απλά μια περίπτωση ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης. Το φως έχει πολλές ιδιότητες όπως χρώμα, ένταση, ευκρίνεια και κατεύθυνση. Το κύριο πράγμα είναι να αναλύσεις και να κατανοήσεις το υπάρχον φως στη σκηνή, πριν αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις με αυτό.

Για μένα, η διαδικασία φωτισμού ξεκινά συχνά με μικρές κινήσεις και όχι αμέσως, προσθέτοντας, για παράδειγμα, μεγάλα φώτα, σταντ και softbox. Εάν μετακινήσεις το θέμα σου έστω και λίγα μέτρα, μπορεί να έχεις εντελώς διαφορετικό φως. Η αλλαγή της γωνίας λήψης μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική προοπτική και φόντο, αλλάζοντας ξανά τη συνολική ισορροπία στη σύνθεση και το φως.

πορτρέτο μιας κυρίας που κρύβεται πίσω από 2 μαύρες σανίδες © Kaupo Kikkas | Sony α1 + FE 135mm f/1.8 GM | 1/1250s @ f/2.5, ISO 100

Έχω μεγάλη ελευθερία να φωτογραφίζω σε συνθήκες φυσικού φωτισμού καθώς ο αισθητήρας της Alpha 1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ρυθμίσεις υψηλής ευαισθησίας χωρίς να χρειάζεται να ανησυχώ για υποβάθμιση της ποιότητας της εικόνας. Μπορώ να τραβάω φωτογραφίες για άλμπουμ ή εξώφυλλα περιοδικών σε ISO 3200, πράγμα που μου δίνει πολύ περισσότερη ελευθερία και χώρο για δημιουργικότητα.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Kaupo Kikkas

Kaupo Kikkas | Estonia

"Δούλεψε σκληρά και αγάπα αυτό που κάνεις. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν."

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.