άντρας με μακιγιάζ και ακουστικά

Καιρός για δημιουργία

Mathias Kniepeiss

"Αυτό που μου αρέσει σε ανάλογες λήψεις" λέει χαμογελώντας ο Mathias Kniepeiss, "είναι ότι δεν κοιτάζω το ρολόι. Είναι μια μέρα που είμαι ελεύθερος να συνεργαστώ, να μάθω, να απολαύσω νέες ιδέες και τελικά να δημιουργήσω τις καλύτερες εικόνες που μπορώ να σκεφτώ!"

Μιλάμε για το πρόσφατο έργο του, το "The Sound of Silence", που έχει γυριστεί με Sony Alpha 7R IV, όπου ο Mathias συνεργάστηκε με μια εταιρεία παραγωγή πολυμέσων, που ονομάζεται boxquadrat, για τη δημιουργία μιας σειράς εντυπωσιακών εικόνων με διαφημιστικό ύφος.

γυναίκα με σκούρο μακιγιάζ και χρυσό που φοράει ακουστικά και χαμογελάει

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

"Η συνεργασία με ομάδα πρέπει πάντα να είναι μια ευχάριστη εμπειρία" συνεχίζει, "και σε ένα ανοιχτό έργο με ταλαντούχους φίλους όπως ο Philipp Schulz της boxquadrat και μια επιδέξια makeup artist όπως η Jasmin Simak, μοντέλα και δημιουργούς βίντεο όπως η Lauren Klocker, ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική. Στόχος ήταν η δημιουργία υψηλής ποιότητας διαφημιστικών πορτραίτων, με έντονη αναπαραστατική συνάφεια ανάμεσα στο ανθρώπινο πρόσωπο και ένα προϊόν, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν τα ακουστικά Sony".

Εκτός από το περίτεχνο μακιγιάζ που απαιτούσε η φωτογράφιση, ένα από τα βασικά στοιχεία στην υλοποίηση της ιδέας του έργου ήταν ο έξυπνος φωτισμός στούντιο, ειδικά στις φωτογραφίες με το μαύρο και το χρυσό. "Ήταν μεγάλη πρόκληση να πετύχουμε ακριβώς τον χαμηλό φωτισμό που θέλαμε", εξηγεί ο Mathias, "ώστε να αναδεικνύονται εξίσου τα ακουστικά και το πρόσωπο του θέματος".

Κατά τη συνεργασία με το μοντέλο, τη Lis O, ο Mathias και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δύο φλας Profoto τοποθετημένα σε πλαίσια stripbox δεξιά και αριστερά του μοντέλου, και ένα τρίτο φλας μέσα σε ένα μεγάλο softbox από πάνω της. "Πειραματιστήκαμε πολύ με τη γωνία τοποθέτησης των stripbox μέχρι να βρούμε την κατάλληλη για τη λήψη", εξηγεί ο Mathias, "απλώς περιστρέφοντας και μετακινώντας τα μπορεί και μόνο 5 εκατοστά τη φορά, ώστε το φως να πέφτει στο μοντέλο και στα ακουστικά και πουθενά αλλού".

γυναίκα με σκούρο μακιγιάζ και χρυσό που φοράει ακουστικά

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

"Οι φωτογραφίες του άλλου μοντέλου, του Alexander Cohen, παρουσίαζαν μια διαφορετική πρόκληση" συνεχίζει, "γιατί στις φωτεινές εικόνες, όπου φωτίζεται τόσο το λευκό φόντο όσο και το θέμα, πρέπει το πρόσωπο να είναι αρκετά ευκρινές, για να μη φαίνεται πολύ επίπεδο. Επίσης, είναι εύκολο να γίνει υπερέκθεση και τελικά, κάποια φωτεινά σημεία να μην έχουν καθόλου λεπτομέρειες. Εδώ, θέλαμε να διατηρήσουμε την υφή της επιδερμίδας και να πάρουμε και κάποιες ενδιαφέρουσες αντανακλάσεις φωτός στα μάτια του. Αν κοιτάξετε καλά, θα δείτε την αντανάκλαση των softbox, σαν να είναι τα μάτια κάποιου ζώου. Ακόμα ένα πλεονέκτημα του να έχεις πολύ χρόνο για πειραματισμό και λεπτομερή σχεδιασμό του φωτισμού".

άντρας με μακιγιάζ φορώντας ακουστικά

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

Το έργο "Sound of Silence" ήταν επίσης μια ευκαιρία για τον Mathias να πειραματιστεί με τη μηχανή του Alpha 7R IV και τον φακό FE 85 mm f/1.8 στο στούντιο: "Ήθελα λήψεις πορτραίτων πολύ υψηλής ποιότητας" εξηγεί, "και η Alpha 7R IV είναι η ιδανική μηχανή. Η ανάλυση των 60 megapixel είναι εντυπωσιακή και η ενσωματωμένη σταθεροποίηση εικόνας διασφαλίζει ότι πραγματικά αποδίδεται κάθε pixel της. Αν κάνεις ζουμ, μπορείς να δεις τις λεπτομέρειες τις επιδερμίδας, ακόμα και την περίπλοκη δομή της ίριδας του ματιού."

Και παρά το περίτεχνο μακιγιάζ, η Alpha 7R IV δεν είχε πρόβλημα με την παρακολούθηση ματιού. "Απέδωσε εκπληκτικά καλά" λέει ο Mathias, "και η αυτόματη εστίαση στα μάτια κράτησε την εστίαση στο βλέφαρο, ακόμα και όταν το μάτι ήταν κλειστό. Και όλα αυτά, στα σκοτάδια ενός στούντιο φωτογράφισης! Αυτό που επίσης μου άρεσε ήταν η ευκολία μετάβασης σε άλλες λειτουργίες εστίασης, όταν για παράδειγμα, ήθελα γρήγορη εστίαση στο λογότυπο των ακουστικών, αντί στο μάτι. Ο χειρισμός διευκολύνει ιδιαίτερα την επιλογή της σωστής λειτουργίας και της γρήγορης μετακίνησης".

γυναίκα με σκούρο μακιγιάζ και χρυσό που φοράει ακουστικά και κοιτάζει πλάγια

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

Κάτι άλλο που πρόσεξε ο Mathias στο συσκοτισμένο στούντιο ήταν η ευελιξία του ηλεκτρονικού viewfinder της μηχανής

Το τεράστιο πλεονέκτημα των μηχανών χωρίς καθρέπτη και της λήψης με φλας για στούντιο συγκριτικά με τις DSLR" εξηγεί, "είναι το γεγονός ότι στο ηλεκτρονικό viewfinder, μπορείς να πας από τη λειτουργία ζωντανής προβολής στη μη ζωντανή προβολή. Αυτό ήταν πραγματικά τέλειο, ειδικά στον χαμηλό φωτισμό. Αυτό σημαίνει ότι στη μία λειτουργία, μπορώ να δω το αποτέλεσμα των φλας και πώς χτίζουν το φως, και μετά, να πάω στην άλλη λειτουργία, σε μια κανονική προβολή, και να δω σωστά τις εκφράσεις του προσώπου και τη σύνθεση".
άντρας με μακιγιάζ και ακουστικά που κοιτάζει πλάγια

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

Συνοψίζοντας, σχετικά με το τελευταίο του έργο, "Ήμουν πραγματικά ικανοποιημένος" λέει ο Mathias χαμογελώντας, "και για μένα, ο λόγος ήταν ότι οι φωτογραφίες ήταν πολύ κοντά σε αυτό που είχα φανταστεί στην αρχή. Όταν έχω μια ιδέα στην αρχή της φωτογράφισης, προσπαθώ να την υλοποιήσω όσο το δυνατόν πιο πιστά. Μπορεί να προκύψουν διάφορες δυσκολίες μέσα στην ημέρα και πρέπει να προσαρμοστείς και να μάθεις, με βοήθεια τόσο από την ομάδα όσο και από τη διαθέσιμη τεχνολογία, όπως η μηχανή μου Alpha 7R IV. Τελικά, έμαθα πολλά και δημιούργησα υπέροχες εικόνες, και γι' αυτό είμαι πολύ ευχαριστημένος!"

 

 

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Mathias Kniepeiss

Mathias Kniepeiss | Austria

"Στη φωτογραφία, τίποτα δεν είναι αδύνατο είτε όταν καταγράφεις ιστορίες που θα διαρκέσουν μια αιωνιότητα είτε όταν δημιουργείς νέους κόσμους"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.