ron timehin φωτογραφίζει με sony alpha 7c στο λονδίνο

Βελτιώστε τις φωτογραφίες σας από την πόλη, με την Alpha 7C

Ron Timehin

Ονομάζομαι Ron Timehin, μένω στο Λονδίνο και είμαι επαγγελματίας φωτογράφος και Ευρωπαίος πρεσβευτής φωτογραφίας της Sony. Ανακάλυψα το πάθος μου για τη φωτογραφία πρώτη φορά όταν ταξίδευα ως νεαρός μουσικός, αποφασισμένος να καταγράψω όλα τα μέρη που επισκεπτόμουν και τις εμπειρίες μου. Τώρα, 10 χρόνια αργότερα, η φωτογραφία αποτελεί το κύριο επάγγελμά μου και εξειδικεύομαι στη φωτογράφιση αστικών τοπίων, πορτραίτων και διαφημιστικών.

Με τη δύναμη του Instagram, κατάφερα να συγκεντρώσω ένα κοινό περίπου 60.000 ακολούθων, με τους οποίους μοιράζομαι τις φωτογραφίες μου και τους δίνω συμβουλές για το πώς μπορούν και εκείνοι να γίνουν καλύτεροι φωτογράφοι.

Επομένως, όταν δοκίμασα την Alpha 7C ήμουν κατενθουσιασμένος. Έψαχνα να εμπλουτίσω τον εξοπλισμό μου με μια μηχανή μικρού μεγέθους, ελαφριά και πλήρους καρέ. Ο σχεδιασμός και η εργονομία της, κάνουν την Alpha 7C όχι μόνο πρακτική αλλά και εντυπωσιακά όμορφη. Η πλήρως αρθρωτή οθόνη, που λαχταρούσα, μου επιτρέπει να κάνω λήψη από ενδιαφέρουσες γωνίες με ευκολία. Με αισθητήρα 24 MP, η Alpha 7C έχει γίνει πλέον η καθημερινή μου μηχανή και χρησιμοποιώ τα άλλα σώματα μηχανών της Sony για συγκεκριμένες λήψεις.

ron timehin κάθεται με τη sony alpha 7c στο λονδίνο

Συμβουλές #1
Βασικές ρυθμίσεις έκθεσης για λήψεις στην πόλη και φωτογραφία δρόμου

Χρησιμοποιώ τη λειτουργία "M" (μη αυτόματη) και αυτό μου δίνει τον πλήρη έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου, του διαφράγματος και του ISO και μου επιτρέπει να επιλέγω την έκθεση που θεωρώ ότι ταιριάζει.
Όταν η έκθεση αφορά τη φωτογραφία δρόμου ή πόλης, θέλω να είμαι σίγουρος ότι η ταχύτητα κλείστρου είναι αρκετά γρήγορη, ώστε να μην υπάρχουν ορατοί κραδασμοί μηχανής. Ως αντιστάθμισμα, συχνά θα αυξήσω λίγο το ISO, για να διατηρήσει η εικόνα μια καλή έκθεση. Το ISO 1600 είναι συνήθως αυτό που συνιστώ για μέγιστη ποιότητα.

Για τις ρυθμίσεις διαφράγματος, έχω διαπιστώσει ότι χρησιμοποιώντας το f/8, μπορώ να διατηρώ σχεδόν όλη τη σκηνή εστιασμένη. Αν θέλω να ξεχωρίσω το αντικείμενο στην εικόνα από το φόντο, το f/4 με εξυπηρετεί πολύ. Για φωτογραφία δρόμου με χαμηλό φωτισμό, ανοίγω το διάφραγμα στο μέγιστο βαθμό, για να μπει όσο το δυνατό περισσότερο φως. Μια ρύθμιση γύρω στο f/1.4 λειτουργεί καλά.

ron timehin sony alpha 7c όψη ουρανοξυστών από κάτω, το σούρουπο στο λονδίνο

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/40s @ f/7.1, ISO 3200

Ποιον φακό να επιλέξετε

Η εστιακή απόσταση 35 mm είναι χωρίς αμφιβολία η αγαπημένη μου, καθώς είναι αρκετά ευέλικτη για όλα τα είδη φωτογραφίας δρόμου, όπως αστικά τοπία, πορτραίτα ή γρήγορα στιγμιότυπα.

Ειδικά για τη φωτογραφία δρόμου, λατρεύω επίσης τον φακό 55 mm f/1.8. Αυτή η εστιακή απόσταση είναι πολύ κοντά σε αυτό που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι και, επιπλέον, κάνει υπέροχη συμπίεση στο φόντο με όμορφο bokeh. Η λήψη με αυτόν τον φακό σε f/2 πραγματικά ξεχωρίζει το αντικείμενο στο κάδρο, κάνοντας έτσι εύκολα το βλέμμα να εστιάσει εκεί. Τέλος, το μικρό μέγεθος αυτού του φακού, σε συνδυασμό με την μικρών διαστάσεων Alpha 7C, δημιουργεί τον ιδανικό συνδυασμό εξοπλισμού για φωτογραφία δρόμου. Είναι πολύ διακριτικός και περνάει απαρατήρητος, το οποίο τον κάνει ιδανικό για φωτογράφιση προσωπικών στιγμών.

Γιατί να κάνετε λήψεις με μια μηχανή πλήρους καρέ

Η πιο αισθητή διαφορά κατά τη λήψη με μια μηχανή πλήρους καρέ είναι το αυξημένο βάθος πεδίου (βαθμός θόλωσης στο φόντο) που μπορείτε να επιτύχετε. Κάνει τις φωτογραφίες δρόμου και τα πορτραίτα, ειδικά, ακόμη πιο όμορφα.

Το μεγαλύτερο μέγεθος αισθητήρα σημαίνει επίσης ότι θα έχετε πολύ περισσότερη ευελιξία όταν έρθει η στιγμή της επεξεργασίας. Θα μπορείτε να αναδείξετε λεπτομέρειες από τις σκιές, το οποίο ενδεχομένως να μην ήταν δυνατό με μια μηχανή με αισθητήρα περικοπής. Ωστόσο, τα φωτεινά σημεία είναι εξίσου σημαντικά και οι λεπτομέρειες δεν διατηρούνται τόσο εύκολα όσο στις σκιές. Έτσι, ως αντιστάθμισμα, κάνω πάντα ελαφρώς υποέκθεση στις εικόνες μου κατά 1/3 του στοπ, για να βεβαιωθώ ότι δεν θα γίνει υπερέκθεση στα φωτεινά μου σημεία.

ron timehin sony alpha 7c κτίρια του λονδίνου λουσμένα σε ροζ φως

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 35mm f/1.8 | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

Συμβουλές #2
Πώς να τραβήξετε εκπληκτικές φωτογραφίες του ορίζοντα της πόλης με την Alpha 7C

Εξερεύνηση τοποθεσιών

Προτού καν ξεκινήσω να τραβάω, πρέπει να κάνω έρευνα. Η εξερεύνηση τοποθεσιών θα σας βοηθήσει να είστε αποδοτικοί και ακριβείς στη λήψη των εικόνων που επιθυμείτε. Συχνά, χρησιμοποιώ το ίντερνετ και τους Χάρτες Google, για να εντοπίσω τις ενδιαφέρουσες τοποθεσίες μιας πόλης.

Οι αγαπημένες μου στιγμές για φωτογράφιση είναι η ανατολή, το ηλιοβασίλεμα και οι χρυσές και μπλε ώρες. Το φως αυτές τις ώρες συνήθως προσφέρει υπέροχο, σταθερό φωτισμό, ενώ κάνει τα χρώματα έντονα και πλούσια. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της φωτογράφισης πολύ νωρίς το πρωί σε δημοφιλείς τοποθεσίες είναι ότι αποφεύγετε τα πλήθη και τους τουρίστες και έτσι οι φωτογραφίες είναι πιο καθαρές.

Για να βρείτε εκπληκτικούς ορίζοντες πόλης, σας συνιστώ να ψάξετε για σημεία με θέα στην πόλη ανοιχτά για το κοινό και μπαρ σε ταράτσες! Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες φορές σε αυτά τα μέρη απαγορεύεται η χρήση μεγάλων φωτογραφικών μηχανών, ωστόσο διαπίστωσα ότι η Alpha 7C είναι τόσο μικρή που άνετα θεωρείται μηχανή γενικής χρήσης.

ron timehin sony alpha 7c αστικό τοπίο στο λονδίνο με μελαγχολικό γκρι ουρανό

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 400

Βασικές ρυθμίσεις έκθεσης και καδράρισμα.

Η έκθεση στις φωτογραφίες του ορίζοντα της πόλης βασίζεται στην ίδια αρχή που ανέφερα παραπάνω. Πάντα κάνω ελαφρώς υποέκθεση για να διατηρήσω τη λεπτομέρεια στα φωτεινά σημεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την φωτογράφιση ενός ηλιοβασιλέματος ή μιας ανατολής, καθώς θέλουμε να διατηρήσουμε τα χρώματα του ουρανού στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ένας άλλος τρόπος για να επιτύχετε εξαιρετική έκθεση, όταν φωτογραφίζετε τον ορίζοντα της πόλης, είναι να κάνετε οριοθέτηση της έκθεσης. Αυτό συνεπάγεται τη λήψη τριών ή περισσότερων φωτογραφιών με διαφορετικές εκθέσεις και στη συνέχεια τη συγχώνευσή τους με λογισμικό post-production. Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε λήψη μίας εικόνας με υποέκθεση που θα αποτυπώνει τις λεπτομέρειες στα φωτεινά σημεία, μίας με έκθεση για τους ενδιάμεσους τόνους και, τέλος, μίας με υπερέκθεση που θα αποτυπώνει τις λεπτομέρειες στις σκιές. Συγχωνεύοντας τις τρεις αυτές εικόνες θα έχετε μια φωτογραφία HDR με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Για το διάφραγμα σάς προτείνω να χρησιμοποιήσετε f/8 ή μεγαλύτερο, για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες στην εικόνα.

Άλλες συμβουλές για τέλειες φωτογραφίες ορίζοντα πόλης

Επίσης συνιστώ τη χρήση τρίποδου. Θέλετε να παραμείνει το ISO όσο το δυνατόν πιο χαμηλό, ώστε να μπαίνει αρκετό φως στον αισθητήρα και να διατηρείται η μέγιστη ποιότητα εικόνας. Με ένα τρίποδο, η μηχανή σας θα μπορεί να παραμένει εντελώς ακίνητη και έτσι θα μπορείτε να έχετε όσο αργή ταχύτητα κλείστρου επιθυμείτε. Αν δεν έχετε τρίποδο, τότε προσπαθήστε να βρείτε μια σταθερή επιφάνεια, όπου μπορείτε να τοποθετήσετε τη μηχανή σας. Επίσης συνιστώ να χρησιμοποιείτε ένα χρονόμετρο 2 δευτερολέπτων όταν κάνετε λήψη φωτογραφιών με παρατεταμένη έκθεση, καθώς αυτό θα μειώσει τυχόν κραδασμούς στη μηχανή που προκαλούνται από το πάτημα του κουμπιού κλείστρου. Ένας άλλος τρόπος να αποφύγετε τους κραδασμούς, είναι να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Imaging Edge στο τηλέφωνό σας, για να ενεργοποιήσετε τη μηχανή.

ron timehin sony alpha 7c νυχτερινό αστικό τοπίο του λονδίνου σε παρατεταμένη έκθεση

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 30s @ f/13, ISO 100

Συμβουλές #3
Πώς να τραβήξετε δημιουργικές φωτογραφίες πόλης με την Alpha 7C

Λατρεύω να πειραματίζομαι δημιουργικά με τη φωτογραφία αστικού τοπίου! Εκτός του ότι είναι διασκεδαστικό, κάνει τις φωτογραφίες να ξεχωρίζουν από όλες τις υπόλοιπες! Εδώ θα βρείτε ορισμένες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε εφέ στις εικόνες σας.

Γωνίες

Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους να φωτογραφίζω αστικά τοπία δημιουργικά είναι να εντοπίζω ξεχωριστές προοπτικές. Η λήψη φωτογραφιών από το επίπεδο του δρόμου μπορεί να έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η Alpha7C έχει οθόνη πολλαπλών γωνιών που διευκολύνει το καδράρισμα, όταν γίνεται λήψη σε πολύ κοντινή απόσταση από το έδαφος.

Επίσης, συνεχώς θυμίζω στον εαυτό μου να κοιτάει προς τα επάνω! Κοιτώντας προς τα επάνω όταν βρίσκεσαι σε μια πόλη, με έναν ευρυγώνιο φακό δημιουργούνται εξαιρετικές συγκλίνουσες γραμμές από τα συγκλίνοντα κτίρια. Οι γραμμές-οδηγοί γενικότερα είναι σημαντικές σε μια εικόνα, καθώς τραβούν το βλέμμα του θεατή προς το βάθος της φωτογραφίας.

ron timehin sony alpha 7c λήψη από χαμηλά ενός δρόμου του λονδίνου με λεωφορείο

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/5.6, ISO 320

Φώτα σε παρατεταμένη έκθεση

Ο πειραματισμός με την παρατεταμένη έκθεση μπορεί να έχει επίσης ενδιαφέροντα φωτογραφικά αποτελέσματα. Κάνει τις εικόνες ακόμα πιο συναρπαστικές. Και σε αυτήν την τεχνική θα συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε τρίποδο και να ξεκινήσετε με μια έκθεση έως και 30 δευτερολέπτων αυτήν τη φορά. Διατηρήστε το διάφραγμα και το ISO όσο το δυνατόν χαμηλότερα, για να μειώσετε την ταχύτητα κλείστρου στο ελάχιστο. Έχετε το νου σας για λεωφορεία ή τρένα, προσθέτουν όμορφα χρώματα στα ίχνη σας. Ένας άλλος τρόπος να φωτογραφίσετε φωτεινά ίχνη είναι να κάνετε πολλαπλές λήψεις εικόνων από την ίδια θέση και έπειτα να συγχωνεύσετε τα φωτεινά ίχνη από όλες τις εκθέσεις μαζί κατά την μεταγενέστερη επεξεργασία. Έτσι θα έχετε πιο ομοιόμορφα και εντυπωσιακά φωτεινά ίχνη.

ron timehin sony alpha 7c φώτα αυτοκινήτων σε παρατεταμένη έκθεση τη νύχτα στο λονδίνο

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 10s @ f/18, ISO 250

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Ron Timehin

Ron Timehin | UK

"Η φωτογραφία μού δίνει τη δυνατότητα να επεξεργάζομαι, να εκτιμώ και να ερμηνεύω τον κόσμο γύρω μου"

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.