κοντινό πλάνο του ματιού μιας αρσενικής αλκυόνας

Προφίλ φακού | FE 70-200 mm f/4 Macro G OSS II

Petar Sabol

Η φωτογράφιση της άγριας ζωής είναι δύσκολη. Πρέπει να πλησιάσεις κοντά ώστε το θέμα να δεσπόζει στο καρέ και ο θεατής να μπορεί να δει όλες τις απίστευτες λεπτομέρειες που συνήθως περνούν απαρατήρητες... αλλά αν πλησιάσεις υπερβολικά κοντά, θα τρομάξεις το πλάσμα και αυτό θα φύγει μακριά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τηλεφακοί macro, συνήθως γύρω στα 105 mm, είναι ο φακός επιλογής για πολλούς φωτογράφους macro. Ωστόσο, ένας φωτογράφος άγριας ζωής πιστεύει ότι η Sony έχει αλλάξει τα δεδομένα με τον φακό FE 70-200 mm f/4 Macro G OSS II.

πεταλούδα καλυμμένη με δροσοσταλίδες σε ένα φυτό © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/6s @ f/13, ISO 200

«Είναι ο τέλειος φακός», λέει ο Petar Sabol, φωτογράφος άγριας ζωής που τραβά τακτικά λήψεις macro εντόμων, πουλιών και άλλων. «Η ύπαρξη ενός φακού ζουμ με δυνατότητα macro διαφοροποιεί τον φακό 70-200 mm από τους σταθερούς φακούς macro και παρέχει στους φωτογράφους μεγάλη ευελιξία για διαφορετικές χρήσεις.»

ζευγάρι λιβελούλες σε έναν μίσχο © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/13s @ f/13, ISO 250

«Το σπουδαίο είναι ότι μπορείς να έχεις έναν φακό κατάλληλο για καθημερινές λήψεις, ταξιδιωτικές λήψεις και παρόμοια πράγματα. Ταυτόχρονα, όμως, έχει αυτή τη δυνατότητα macro κατά το ήμισυ», λέει ο Petar. Αλλά ο φακός έχει και άλλον έναν άσσο στο μανίκι του. «Αν τον χρησιμοποιήσεις με τον τηλεμετατροπέα 2x, μετατρέπεται σε φακό macro 1:1. Είναι μια σπουδαία προσθήκη στην τσάντα μου.»

Από τότε που απέκτησε τον φακό, αυτός δεν λείπει ποτέ από την τσάντα φωτογραφικής μηχανής του Petar και ο Petar τον έχει χρησιμοποιήσει για να φωτογραφίσει μια ποικιλία μικρότερων θεμάτων, όπως διάφορες λιβελούλες, πεταλούδες, ακόμη και θηλυκές και αρσενικές αλκυόνες.

κοντινό πλάνο του ματιού μιας θηλυκής αλκυόνας © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/125s @ f/8.0, ISO 640

Ο Petar θυμάται την πρόσφατη ευκαιρία που του δόθηκε να φωτογραφίσει μια θηλυκή αλκυόνα στο φυσικό της περιβάλλον και πώς ο φακός της Sony τα έκανε όλα αυτά δυνατά. «Φωτογράφιζα μέσα σε μια καμουφλαρισμένη σκηνή δίπλα στο ποτάμι, όπου τρεφόταν η αλκυόνα», αναφέρει ο Petar. «Υπήρχε ένα κλαδί σε απόσταση περίπου μισού μέτρου από τη σκηνή, οπότε περίμενα υπομονετικά και σιωπηλά.»

λεπτομέρεια του φτερού μιας αλκυόνας © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/100s @ f/10, ISO 3200

Με τον φακό τοποθετημένο στην Alpha 7R V της Sony, ο Petar μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το αθόρυβο κλείστρο και να φωτογραφίσει την αλκυόνα μόλις αυτή προσγειώθηκε, χωρίς να ακουστεί τίποτα από τη φωτογραφική μηχανή. Η Alpha 7R V της Sony εστίασε τον φακό με τόση ακρίβεια που κατέγραψε την παραμικρή λεπτομέρεια και την ομορφιά των φτερών του πουλιού.

λεπτομέρεια φτερού στο σώμα μιας αλκυόνας © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/60s @ f/8.0, ISO 1000

«Ένοιωσα υπέροχα όταν πέτυχα αυτή τη λήψη, αλλά δεν μου προκαλεί έκπληξη με την τεχνολογία που διαθέτουν πλέον οι φωτογραφικές μηχανές και οι φακοί της Sony. Κάνουν σπουδαία δουλειά, γεγονός που μου δίνει τη δυνατότητα να τραβώ λήψεις όπως αυτή», λέει ο Petar.

δύο πεταλούδες που ξεκουράζονται σε μίσχο φυτού © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/15s @ f/16, ISO 200

Μπορεί να τραβήξει απίστευτα λεπτομερείς λήψεις χωρίς να τρομάξει τα έντομα, με απόσταση εργασίας μόλις 96 cm για εικόνες 1:1, χάρη στον φακό 70-200 mmm f/4 και τον τηλεμετατροπέα 2x. Αυτή η τεχνολογία, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ο Petar μετά από χρόνια φωτογράφισης της άγριας ζωής, προσφέρει κάποια πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Η φωτογράφιση εντόμων είναι πάντα ευκολότερη νωρίς το πρωί καθώς τα έντομα βρίσκονται ακόμα σε λήθαργο και κοιμούνται, πράγμα που μπορώ να το εκμεταλλευτώ προς όφελός μου. Καθώς ο ήλιος τα ζεσταίνει, γίνονται σύντομα πιο ενεργά, οπότε έχεις ένα περιορισμένο χρονικό παράθυρο για να τραβήξεις αυτές τις εικόνες», αναφέρει ο Petar.

λιβελούλα που κάθεται σε έναν στριφτό μίσχο φυτού © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/5s @ f/10, ISO 250

Η γωνία θέασης του τηλεφακού την οποία προτιμά ο Petar σημαίνει επίσης ότι ο Petar μπορεί να κινείται γύρω από το θέμα του, βρίσκοντας το τέλειο φόντο καθώς ο πρωινός ήλιος πέφτει στο χορτάρι και τα φύλλα. «Ο φακός δημιουργεί όμορφη αποεστίαση φόντου (bokeh) η οποία βοηθά το θέμα να ξεχωρίζει στην εικόνα», λέει ο Petar, και αυτό το όμορφο, θολωμένο φόντο έχει γίνει ένα εξέχον χαρακτηριστικό του καταλόγου macro του Petar.

Όταν ο Petar θέλει να νιώσει πιο κοντά στο θέμα του, χρησιμοποιεί το κουμπί προσαρμογής στον φακό για να ενεργοποιήσει τη λειτουργία περικοπής APS-C της Alpha 7R V. «Παρόλο που η 7R V έχει ανάλυση 60 εκατομμυρίων pixel και μπορώ να κροπάρω τις εικόνες εκ των υστέρων, μερικές φορές είναι ευκολότερο να τις βλέπω μέσα από το το εικονοσκόπιο. Με τη λειτουργία κροπαρίσματος APS-C, μπορώ να κάνω αυτό το κροπάρισμα εντός της φωτογραφικής μηχανής και να δημιουργώ εικόνες 26,1 εκατομμυρίων pixel.»

πεταλούδα που λιάζεται στον πρωινό ήλιο © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/25s @ f/10, ISO 100

«Θέλω να δείξω την ομορφιά της φύσης. Όσο περισσότερη προσοχή δίνουμε στη φύση, τόσο περισσότερο θα θέλουμε να τη διατηρήσουμε και να την προστατεύσουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα», λέει ο Petar και η τεχνολογία του φακού 70-200 mm f/4 Macro G OSS II και της Alpha 7R V τού επιτρέπει να τραβά τις εικόνες που πραγματικά θέλει.

Ο φακός είναι ιδιαίτερα ευχάριστος στη χρήση. Είμαι εντυπωσιασμένος από την απόδοση, αλλά επίσης το απολαμβάνω γιατί πάντα εκπλήσσομαι και ανακαλύπτω νέες λεπτομέρειες από τα θέματα που φωτογραφίζω», καταλήγει ο Petar.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"Πάντα προσπαθώ να κάνω τις φωτογραφίες μου να φαίνονται καλύτερες, όσο χρόνο και κόπο κι αν χρειαστεί"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.