ζευγάρι αντικριστά καθισμένο σε λευκό φόντο

Απλότητα και συναίσθημα

Nemanja Maraš

Αυτού του είδους η φωτογράφιση αποτελεί ίσως την πιο καθαρή μορφή φωτογραφίας πορτρέτου. Ένα απλό θέμα σε απλό λευκό φόντο. Ορισμένα από τα πιο εμβληματικά πορτρέτα έχουν αποτυπωθεί σε αυτήν την πολύ βασική μορφή. Η απλότητα επιτρέπει την εστίαση της προσοχής όχι στο περιβάλλον ή το φόντο, αλλά στο θέμα.

πορτρέτο ενός άντρα που φοράει γυαλιά ηλίου

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/3.2, ISO 400

«Επί του παρόντος, αισθάνομαι ότι το ασπρόμαυρο είναι το μέσο έκφρασής μου», λέει ο Σέρβος φωτογράφος, Nemanja Maraš. «Πέντε ή έξι χρόνια πριν, μισούσα τη φωτογράφιση σε λευκό φόντο. Αν μου έλεγε κάποιος ότι θα έκανα φωτογράφιση σε στούντιο, θα σκεφτόμουν «ωχ, αυτό θα είναι βαρετό», ίσως όμως το ίδιο το πρότζεκτ να χρειαζόταν κάτι περισσότερο - όχι το λευκό φόντο».

πορτρέτο προφίλ μιας κυρίας που φορά γυαλιά ηλίου

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.5, ISO 500

Τώρα ο Nemanja σκέφτεται διαφορετικά όσον αφορά την εργασία σε στούντιο σε λευκό φόντο και τελευταία εργάζεται σε μια σειρά πορτρέτων, αποτυπώνοντας ανθρώπους που γνωρίζει με την Alpha 7 C της Sony. Επιλέγει τα θέματά του με βάση κάτι που βλέπει σε αυτά το οποίο το βρίσκει ενδιαφέρον. «Εάν θέλω να φωτογραφίσω ένα συγκεκριμένο πορτρέτο, αυτό δεν είναι για την ομορφιά ή τα ρούχα του θέματος». Το θέμα πρέπει να έχει κάτι που το βρίσκω ενδιαφέρον και θέλω να το αποτυπώσω με τη φωτογραφική μηχανή μου».

πορτρέτο δύο αντρών που στέκονται πλάι-πλάι

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 85mm f/1.8 | 1/100s @ f/11, ISO 1250

Η απλότητα της ασπρόμαυρης φωτογράφισης σε λευκό φόντο παρέχει στον Nemanja τον ιδανικό τρόπο να επικεντρωθεί στον χαρακτήρα και το συναίσθημα του θέματος. «Μου αρέσει ο μινιμαλισμός και η καθαρότητα που δίνει το λευκό φόντο σε συνδυασμό με την ασπρόμαυρη φωτογράφιση - διώχνει μακριά όλους τους περισπασμούς».

Η φιλοσοφία του να διατηρείς τα πράγματα απλά επεκτείνεται και στις φωτογραφικές μηχανές, τους φακούς και τον φωτισμό που χρησιμοποιεί ο Nemanja. Γενικά, φωτίζει το πρόσωπο του θέματος με ένα μόνο φλας χρησιμοποιώντας μια μεγάλη λευκή ομπρέλα. «Ορισμένες φορές, χρησιμοποιώ δύο φώτα φόντου για να διατηρώ το περιβάλλον τελείως λευκό, αλλά ορισμένες φορές είμαι λίγο τεμπέλης και δεν ασχολούμαι καν, αποκαλύπτει με ειλικρίνεια. «Μου αρέσει να διατηρώ τον φωτισμό απαλό και απλό», συνεχίζει ο Nemanja, «γιατί αυτό μου δίνει την ελευθερία να επικεντρωθώ στο άτομο. Θέλω το πρόσωπο του θέματος να διηγηθεί την ιστορία του».

πορτρέτο ηλικιωμένου άντρα με τα μαλλιά χτενισμένα πίσω

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 85mm f/1.8 | 1/100s @ f/11, ISO 1250

Ο Nemanja φωτογραφίζει χρησιμοποιώντας την Alpha 7C της Sony και επιλέγει να ρυθμίζει τη φωτογραφική μηχανή σε μονοχρωματική λήψη ώστε να βλέπει πώς θα είναι η μελλοντική εικόνα πριν ακόμη πατήσει το κλείστρο. Η Alpha 7C μπορεί να φαίνεται μια περίεργη επιλογή για τη φωτογράφιση πορτρέτων στο στούντιο, αλλά στον Nemanja αρέσει πολύ το κομψό rangefinder στιλ της φωτογραφικής μηχανής.

«Ίσως γιατί όταν μεγάλωνα ονειρευόμουν να αποκτήσω μια ακριβή rangefinder φωτογραφική μηχανή, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος άλλος θα ήθελε ένα ρολόι Rolex. Μου αρέσει η αίσθηση που μου δίνει η Alpha 7C όταν την κρατώ στα χέρια μου», συνεχίζει ο Nemanja. «Μοιάζει με μια μικρή compact φωτογραφική μηχανή που μου δίνει ελευθερία κίνησης».

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εστιακή απόσταση που προτιμούν οι περισσότεροι φωτογράφοι για τη φωτογράφιση πορτρέτων είναι τα 85 mm, αλλά ο Nemanja προτιμά την προοπτική του φακού FE 55 mm f/1.8 ZA της Sony. Πρόκειται για έναν πιο οικείο φακό στο στούντιο, πράγμα που επιτρέπει στον Nemanja να βρίσκεται πιο κοντά στο θέμα και να χτίζει ένα δέσιμο με αυτό. Η επικοινωνία είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η τελική εικόνα.

πορτρέτο ενός άντρα καθισμένου σε σκαμπό

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.5, ISO 500

«Όταν δεν έχω καθαρή εικόνα για την ιδέα του πλάνου, απλά συνεργάζομαι με το θέμα και του ζητώ να μετακινείται ενώ φωτογραφίζω. Στη συνέχεια», συνεχίζει ο Nemanja, «όταν δω κάτι που μου αρέσει, θα του πω, ''Αυτό είναι υπέροχο!'' και θα του ζητήσω να πάει πίσω ή να διατηρήσει την πόζα του και, στη συνέχεια, θα κάνω μερικές μικρές προσαρμογές. Είναι σαν να σκιτσάρει ένας ζωγράφος».

Ένας άλλος φακός τον οποίο ο Nemanja συνδυάζει με την Alpha 7C της Sony είναι ο φακός 24 mm f/2.8 G. Το μικρό του μέγεθος σημαίνει ότι συνδυάζεται ιδανικά με την Alpha 7C και η ευρυγώνια εστιακή του απόσταση επιτρέπει στον Nemanja να είναι δημιουργικός με την προοπτική.

κυρία που κάθεται σε σκαμπό φορώντας γυαλιά ηλίου

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/320s @ f/2.8, ISO 640

Έχω μια φωτογραφία μιας κοπέλας με μαύρο κουστούμι, που κάθεται σε μια καρέκλα. Την τράβηξα με τον φακό 24 mm και έχει ενδιαφέρουσες καθοδηγητικές γραμμές που σε προσελκύουν στο πρόσωπό της. Προσφέρει κάτι δημιουργικό στην εικόνα χωρίς να παραμορφώνεται πλήρως το σώμα του θέματος».

Η αντισυμβατική σύνθεση ορισμένων εικόνων γίνεται εντελώς σκόπιμα. Ο Nemanja παραβιάζει του συμβατικούς κανόνες και βασίζεται στο ένστικτό του για να αποτυπώσει αυτό που του φαίνεται ωραίο.

κυρία που φοράει ένα λευκό αμάνικο τοπ

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

«Λένε ότι πρέπει να μάθεις τους κανόνες, ώστε να μπορείς να τους παραβιάζεις. Ορισμένες φορές μου αρέσει να κροπάρω την εικόνα, οπότε αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, αλλά με καλό τρόπο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσει η ίδια η τέχνη», εξηγεί ο Nemanja. «Η τέχνη πρέπει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα, καθώς αυτό ξεκινά μια διαδικασία μέσα μας. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες φορές μου αρέσει να τοποθετώ ανθρώπους στο κέντρο του κάδρου – τα πάντα εξαρτώνται από αυτό που μου λέει να κάνω το ένστικτό μου».

ηλικιωμένη κυρία που φοράει ένα καπέλο

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.8, ISO 640

Εξερευνώντας το ένστικτό του, ο Nemanja δημιουργεί ασπρόμαυρα πορτρέτα με το δικό του στιλ χωρίς να ανησυχεί για το τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι για τις φωτογραφίες του. «Πιστεύω ότι ο καθένας έχει κάνει κάποια ασπρόμαυρη λήψη τουλάχιστον μια φορά, αλλά ακολουθώντας το ένστικτό σου και δοκιμάζοντας νέες ιδέες θα βρεις έναν τρόπο να κάνεις τη λήψη σε ασπρόμαυρο ιδιοκτησία σου».

Προϊόντα »που παρουσιάζονται

Nemanja Maraš

Nemanja Maraš | Serbia

"Το ανθρώπινο υποσυνείδητο, το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα είναι αυτό που με ενδιαφέρει πιο πολύ"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.