κορίτσια σε άλμα στον αέρα

Διατηρώντας το προβάδισμα

Τόλης Φραγκούδης

"Δεν είμαι αθλητής" λέει ο Τόλης Φραγκούδης, "και σίγουρα δεν είμαι τόσο ταλαντούχος όσο η Pamela, αλλά πολλές φορές σε αυτό το πρότζεκτ ένιωσα ότι δοκιμάζονται τόσο τα δικά μου όρια όσο και της Sony Alpha 7S III".

Ο Tolis και η Pamela ξεκίνησαν με ένα συγκεκριμένο πλάνο για τις λήψεις στο κέντρο της Βιέννης, αλλά προέκυψαν διάφοροι περιορισμοί στο γύρισμα, οπότε βρέθηκαν να αυτοσχεδιάζουν. "Όλο το πρότζεκτ κατέληξε να είναι πολύ αυθόρμητο" μας είπε, ¨και στο τέλος, ένιωθα σαν να έκανα κι εγώ παρκούρ – απλώς, τα δικά μου εμπόδια ήταν κινηματογραφικής φύσεως, και όχι τοίχοι και παγκάκια".

Ωστόσο, η ανάγκη γρήγορης προσαρμογής στις συνθήκες βοήθησε στη διαμόρφωση της εναρκτήριας σεκάνς της ταινίας και οδήγησε σε κάποιες από τις αγαπημένες λήψεις του Τόλη και σε μια καλή πρώτη γυμναστική για την Alpha 7S III. "Δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε σε κάποια μέρη που ήξερε η Pamela, οπότε πρότεινε να πάμε στην αίθουσα προπόνησής της. Αρχικά, θέλαμε όλες οι λήψεις να είναι έξω, αλλά είπα εντάξει, ας το κάνουμε. Αποδείχτηκε πολύ καλή ιδέα και έκανε πολύ εξαιρετική αντίθεση με τις εξωτερικές σκηνές".

αθλήτρια όρθια μπροστά σε τσιμεντένιες κολόνες

© Tolis Fragoudis | Sony α7S III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/200s @ f/2.8, ISO 200

Ο Τόλης τράβηξε με το χέρι όλες τις εσωτερικές λήψεις, αξιοποιώντας την ενσωματωμένη σταθεροποίηση εικόνας της Alpha 7S III για πιο ομαλά πλάνα. "Χρησιμοποίησα έναν συνδυασμό αυτόματης και μη αυτόματης εστίασης για να ακολουθήσω την κίνησή της" εξηγεί, "και η νέα αυτόματη εστίαση ήταν τρομερά εντυπωσιακή, αλλά και εύχρηστη".

"Το γεγονός ότι μπορείς απλώς να αγγίξεις στην οθόνη το σημείο που θέλεις να παρακολουθήσεις και η μηχανή να το ακολουθήσει είναι πραγματικά εκπληκτικό" συνεχίζει, "Κάποια στιγμή, η Pamela πήδηξε για να πιάσει την άκρη μιας ξύλινης πλατφόρμας και εγώ ρύθμισα την αυτόματη εστίαση στο χέρι της - και εστίασε ακριβώς εκεί. Ας αναλογιστούμε πόσο περίπλοκο είναι αυτό. Δεν παρακολουθεί απλώς μια έντονη απόχρωση, αλλά ένα αντικείμενο που αλλάζει σχήμα και γωνία ενώ μετακινείται στο καρέ. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί. Απλώς χαίρομαι που υπάρχει!"

αθλήτρια πηδάει τσιμεντένια κολονάκια

© Tolis Fragoudis | Sony α7S III + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/2.8, ISO 200

Ο Τόλης σε κάποιες περιπτώσεις τοποθέτησε τη μηχανή σε σύστημα gimbal, ειδικά όταν ακολουθούσε την Pamela με αυτοκίνητο ή όταν έτρεχε πίσω της.

Φυσικά, κάθε gimbal έχει και περιορισμό βάρους" λέει, "αλλά η Alpha 7S III είναι τρομερά ελαφριά. Επίσης, χρησιμοποίησα μικρού μεγέθους ευρυγώνιους φακούς για μεγάλο μέρος του πρότζεκτ, όπως για παράδειγμα τον FE 35 mm f/1.4 ZA με τον FE 24 mm f/1.4 GM, εν μέρει επειδή έχουν καλή απόδοση σε κοντινά αθλητισμού, αλλά επίσης επειδή οι πιο ευρυγώνιοι φακοί έχουν λιγότερους κραδασμούς και δίνουν πιο ομαλή εικόνα. Αυτό ήταν σημαντικό, γιατί δεν θέλαμε το κούνημα να αποσπά την προσοχή από την Pamela".

Η κίνηση αυτή φαίνεται τέλεια όταν ο Τόλης άλλαξε στις ρυθμίσεις αργής κίνησης της μηχανής. "Όταν ανακοινώθηκε η κυκλοφορία της μηχανής, εξεπλάγην, όπως και πολλοί άλλοι" αποκαλύπτει, "περίμενα την 4K στα 60 fps, αλλά η Sony μάς έδωσε 120 fps, κάτι που πρέπει να πούμε ότι είναι απίστευτο."Μπορεί να επιβραδυνθεί κατά πέντε φορές, κάτι πολύ χρήσιμο μετά, στην επεξεργασία. Το βασικό στοιχείο όμως της ταινίας είναι ότι αποκάλυψε την περιπλοκότητα της κίνησης της Pamela" συνεχίζει. "Οι αθλητές όπως εκείνη είναι τόσο γρήγοροι που μόνο όταν επιβραδύνονται τα πράγματα μπορεί ο θεατής να αναγνωρίσει πόσο εκπληκτικό είναι αυτό που κάνει".

αθλήτρια στίβου ανάποδα στον αέρα

© Tolis Fragoudis | Sony α7S III + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/640s @ f/4.0, ISO 12800

Μία από τις λήψεις που απόλαυσε πολύ ο Τόλης είναι μια λήψη στην ταράτσα στο ηλιοβασίλεμα. Φτάσαμε ακριβώς μετά τη δύση του ήλιο" εξηγεί, "αλλά ο ουρανός είχε ακόμα τα φανταστικό κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα. Η Pamela είχε το φως πίσω της, αλλά με το νέο προφίλ S Log 3 της Alpha 7S III, μπορούσα να τη φωτογραφίσω χωρίς να βγαίνει σιλουέτα. Το προφίλ μάς έδωσε όλα τα απαραίτητα δεδομένα για το post production, χωρίς απώλεια λεπτομέρειας από τη φιγούρα της ή τον ουρανό. Δεν είναι κάτι που θα μπορούσα να είχα πετύχει πριν".

Τι είναι αυτό που πραγματικά έμεινε στον Τόλη από αυτό το πρότζεκτ σε ιλιγγιώδη ταχύτητα; "Σχεδόν ολόκληρη η μηχανή ήταν μια νέα εμπειρία και δούλεψε ευφυέστατα" είπε, "από τη νέα θέση του κουμπιού μέχρι και τις προσαρμοζόμενες ρυθμίσεις. Και χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως το ISO και η αυτόματη εστίαση, όσο περισσότερο τη χρησιμοποιώ τόσο λιγότερο νιώθω την ανάγκη μιας καθαρόαιμης βιντεοκάμερας". Όσο όμως εντυπωσιακό κι αν έβρισκε ο Τόλης τον εξοπλισμό του, ο θαυμασμός του αφορούσε κατά βάση την Pamela. "Όσες τεχνικές δυσκολίες κι αν υπερβαίνει μια μηχανή, εκείνο που μετράει είναι ό,τι συμβαίνει μπροστά στον φακό. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με μια εκπληκτική αθλήτρια. Όπως και η μηχανή μου έτσι κι εκείνη υπερνικούσε κάθε εμπόδιο χωρίς να κάνει τον ρυθμό της, και το θέαμα ήταν εντυπωσιακό".

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Tolis Fragoudis

Tolis Fragoudis | Switzerland

"Μοναδικός μου στόχος είναι να ζήσω τη ζωή μου στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.