Ιδιαίτερη σχεδίαση

Signature Series
 Μια σειρά ποιοτικών προϊόντων ήχου που αναπτύχθηκαν για την υπέρτατη μουσική εμπειρία με ακουστικά

Στην προσπάθειά τους να επιτύχουν την καλύτερη ποιότητα ήχου ειδικά για όσους αναζητούν πιστή αναπαραγωγή χωρίς απώλειες, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές μας συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν έναν ενισχυτή, μια συσκευή αναπαραγωγής και ακουστικά που συνθέτουν την υπέρτατη μουσική εμπειρία. 

 Μην ακούτε απλά… Νιώστε τη μουσική

"Τι θεωρούν ιδανικό οι λάτρεις του ήχου;" Η απάντηση της Sony με το Signature Series είναι ότι επιζητούν την αναπαραγωγή ακόμα και των παραμικρών λεπτομερειών του ήχου. Η Sony επιδίωξε αναπαραγωγή τόσο δυναμική που οι ακροατές θα βιώνουν το ηχητικό πεδίο προσωπικά, ώστε να έχουν την αίσθηση ότι ξεχωρίζουν ακόμα και τη θερμοκρασία ή την αίσθηση του αέρα. Στόχος είναι η αναπαραγωγή ακόμα και των παραμικρών λεπτομερειών κάθε ήχου, από την έναρξη της συναυλίας μέχρι την ανάσα πριν το τραγούδι και την τελική εξασθένιση μέχρι τη σιωπή. Το πεδίο ήχου Signature Series εξασφαλίζει μια εμπειρία που είναι τόσο φυσική, ώστε οι ακροατές νιώθουν ότι βυθίζονται στο εύρος και το βάθος του στερεοφωνικού ήχου.

Έχοντας δημιουργήσει μια ολόκληρη μουσική φιλοσοφία γύρω από τα ακουστικά, η Sony είχε το όραμα να αναπαράγει και τις παραμικρές λεπτομέρειες του ήχου με ένα εξάρτημα ελάχιστων διαστάσεων. Ανατρέχοντας στη μακρά ιστορία της Sony με τις αναλογικές και ψηφιακές τεχνολογίες για την αναπαραγωγή ήχου υψηλής ποιότητας, εργαστήκαμε σκληρά για να σχεδιάσουμε μια σειρά προϊόντων που θα απογειώνει την εμπειρία του ήχου εξαιρετικής ποιότητας. Ο απώτερος στόχος μας είναι να μεταμορφώσουμε την εμπειρία από απλή ακρόαση μουσικής σε ουσιαστική αίσθηση και συναίσθηση. 

 Η κλασική σχεδίαση για κορυφαία ποιότητα ήχου

Γνώμονας για τη σχεδίαση ήταν πρωτίστως η υπόσχεσή μας για κορυφαία ποιότητα ήχου με μηδενικό θόρυβο. Τα υλικά επιλέχθηκαν αφού αξιολογήθηκαν τα ακουστικά χαρακτηριστικά τους. Το περίβλημα διαμορφώθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη μετάδοση ήχου. Ακόμα και η διαδρομή του σήματος στην πλακέτα κυκλώματος καθορίστηκε με βάση τις απαιτήσεις του ήχου. Επιστρέψαμε στις βασικές αρχές μας, αναζητώντας το βέλτιστο σχήμα, τα καλύτερα υλικά και την ιδανική μέθοδο επεξεργασίας του ήχου, παραβλέποντας το σχετικό κόστος. Εστιάσαμε επίσης στα στοιχεία που βελτιώνουν την ποιότητα του ήχου και υιοθετήσαμε μια σχεδίαση που αξιοποιούσε στο έπακρο τις ιδιότητές τους, εξαλείφοντας ταυτόχρονα οτιδήποτε περιττό προκειμένου να καταλήξουμε σε μια απλή, εμβληματική σχεδίαση που αναδύει βέλτιστη ποιότητα ήχου από κάθε πτυχή της. 

Καταρρίπτουμε τις σχεδιαστικές προκαταλήψεις

Για την παραγωγή ακόμα καλύτερης ποιότητας ήχου σε σύγκριση με προηγούμενα μοντέλα κορυφαίας τεχνολογίας, ολόκληρη η σχεδιαστική ομάδα μας έπρεπε να επαναξιολογήσει τις αντιλήψεις για το τι συνιστά καλή σχεδίαση και να αλλάξει στόχευση. Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές συνεργάστηκαν από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης για να καταλήξουν στις απαραίτητες δομές, τα σχήματα και τις ιδέες που θα οδηγούσαν στην επίτευξη ποιότητας ήχου υψηλού επιπέδου. Χρειάστηκε πολύ προσπάθεια, ωστόσο ήταν αναπόφευκτο και αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας.

Tomoaki Takuma, Επικεφαλής καλλιτεχνικός διευθυντής

Σχεδίαση εμπνευσμένη από τον άνεμο

MDR-Z1R

Για το MDR-Z1R, εστιάσαμε εσκεμμένα στη σχεδίαση του περιβλήματος για την αναπαραγωγή πεδίου ήχου που είναι τόσο αληθινό όσο και ο πρωτότυπος ήχος. Το περίβλημα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ήχου και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη αντήχηση ή να τον παραμορφώσει. Επιστρέψαμε στις βασικές αρχές μας για να σχεδιάσουμε ένα περίβλημα που μειώνει την αντήχηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τελικά η έμπνευση προήλθε από την εικόνα ενός ιστίου φουσκωμένο από τον άνεμο. Στρέψαμε την προσοχή μας στη σχεδίαση ενός περιβλήματος που σαν ύφασμα θα αγκάλιαζε φυσικά την πίεση ήχου που δημιουργεί το διάφραγμα. Αυτή η ιδέα είχε ως φυσικό επακόλουθο ένα περίβλημα με αέρινες, οργανικές γραμμές. Η μονόφυλλη ομαλή καμπύλη μειώνει τις δονήσεις και εξαλείφει την αντήχηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η διπλή δομή του περιβλήματος με διαπερατή αντίσταση ήχου και προστατευτικό από συρμάτινο πλέγμα ελέγχει τη ροή του αέρα διαμέσου του περιβλήματος για την αναπαραγωγή του φυσικού ήχου σε όλο το εύρος του. Αυτός ο συνδυασμός δεν αναπαράγει μόνο εξαιρετικό ήχο, αλλά επίσης εξασφαλίζει την περιβάλλουσα ησυχία που θέλουμε.

εικόνα του MDR-Z1R
εικόνα του MDR-Z1R
εικόνα του MDR-Z1R
εικόνα του MDR-Z1R
Μοτίβα που απαντώνται στον φυσικό κόσμο

Μια άλλη δυνατότητα του MDR-Z1R είναι η ικανότητα αναπαραγωγής ήχου σε εξαιρετικά υψηλή συχνότητα 120 kHz. Για την πλήρη αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας, σχεδιάσαμε εκ νέου το πλέγμα στο μπροστινό μέρος του διαφράγματος που παράγει τον ήχο. Κατά τη σχεδιαστική διαδικασία, διαπιστώσαμε ότι το απλό σχήμα πλέγματος με έμφαση στην ανθεκτικότητα δεν μπορεί να αναπαράγει με ευκολία τις ιδιότητες ήχου υψηλής ανάλυσης σε συχνότητες 20 kHz ή άνω. Πειραματιστήκαμε με διάφορα σχέδια στην προσπάθειά μας να βρούμε το τέλειο πλέγμα που θα μπορούσε να αναπαράγει με πιστότητα ακόμα με τις παραμικρές διαφοροποιήσεις στον ήχο. Καταλήξαμε σε μια ακολουθία Φιμπονάτσι, ένα μοτίβο που απαντάται διαρκώς στη φύση. Αυτό το μοτίβο πλέγματος αναπαράγει ομαλά τις επιθυμητές ιδιότητες του ήχου σε όλες τις συχνότητες. Είναι κατασκευασμένο από άκαμπτη ρητίνη για μικρό πάχος και μεγάλη αντοχή σε συνδυασμό με ελαχιστοποίηση της απόσβεσης του ήχου από το πλέγμα σε συχνότητες υψηλής ανάλυσης.

Το MDR-Z1R έχει σχεδιαστεί για εξαιρετική ποιότητα ήχου, χωρίς όμως να παραβλέπεται η άνετη εφαρμογή του. Τα καλύμματα των ακουστικών είναι επενδυμένα με μαλακό δέρμα προβάτου, ώστε να αυτιά σας να είναι άνετα και να μην ιδρώνουν, και ράβονται σε τρισδιάστατη ραφή βάσει εργονομικής σχεδίασης που διασφαλίζει την πιο άνετη εφαρμογή. 

Δεν δημιουργούμε απλά εξαιρετική εμπειρία ήχου, αλλά επίσης μια μοναδική ιστορία

Στο Signature Series δεν χρησιμοποιήσαμε σχεδιαστικά τρικ. Κάθε στοιχείο υπαγορεύεται ουσιαστικά από τη λειτουργικότητα. Αυτό το κάναμε ώστε οι χρήστες να κατανοήσουν πόσο εξαιρετική είναι η ποιότητα του ήχου, αλλά και γιατί, απλά και μόνο ρίχνοντας μια ματιά στο προϊόν. Θέλουμε οι χρήστες να απολαμβάνουν ασυναγώνιστη και μοναδική εμπειρία ποιότητας ήχου σε συνδυασμό με τη μοναδική ιστορία του προϊόντος.

Shogo Yashiro, Καλλιτεχνικός διευθυντής

Ροή ήχου με μορφή

NW-WM1Z

Αποφασίσαμε να επανεξετάσουμε το Walkman δίνοντας έμφαση στην εξαιρετική ποιότητα ήχου. Η σχεδιαστική μας ομάδα βελτίωσε την πλακέτα κυκλώματος και επέλεξε νέα υλικά για το περίβλημα του NW-WM1Z. Για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου, επικεντρωθήκαμε στην επίτευξη ροής ήχου που παράγει ελάχιστο θόρυβο. Έτσι, για να ελαχιστοποιήσουμε το θόρυβο, διαμορφώσαμε το εσωτερικό προκειμένου το σήμα να κατευθύνεται απευθείας από τη μονάδα μνήμης στην επάνω υποδοχή των ακουστικών. Αυτή η διαμόρφωση της πλακέτας κυκλώματος είναι εμφανής από τη μοναδική θέση των δύο υποδοχών ακουστικών εκατέρωθεν του άνω περιβλήματος. Το αποτέλεσμα είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή που δεν ενσωματώνει απλά την απευθείας ροή του ήχου, αλλά χάρη στο λεπτό σώμα, διευκολύνει το χειρισμό και προστατεύει τα κουμπιά από χτυπήματα και κραδασμούς. 

εικόνα του NW-WM1Z
εικόνα του NW-WM1Z
εικόνα του NW-WM1Z
εικόνα του NW-WM1Z
Στιβαρό όσο το μέταλλο

Ήμασταν ιδιαίτερα επιλεκτικοί με τα υλικά για το περίβλημα του NW-WM1Z. Χρησιμοποιήσαμε χαλκό χωρίς οξυγόνο για να αναδείξουμε τις ακουστικές ιδιότητες. Επίσης χρησιμοποιήσαμε επεξεργασία με κοπή της επιφάνειας για να τονίσουμε τη στιβαρότητα αυτού του ειδικά επιλεγμένου υλικού. Στρογγυλέψαμε τις γωνίες, ώστε το σώμα να είναι πιο ανθεκτικό στα χτυπήματα και τη φθορά. Το περίβλημα του NW-WM1Z είναι επιχρυσωμένο, ώστε να αναδεικνύεται περισσότερο η φυσική ομορφιά αυτού του υλικού, που είναι γνωστό ότι αποδίδει ήχο υψηλής ποιότητας.

Αναπτύξαμε επίσης ένα νέο περιβάλλον εργασίας, υιοθετώντας έναν αναλογικό μετρητή για την ένταση του ήχου και έναν αναλυτή φάσματος για τη συχνότητα. Ακόμα και η κλίμακα έντασης του ήχου έχει σχεδιαστεί ειδικά, ώστε οι χρήστες να απολαμβάνουν και οπτικά την κορυφαία ποιότητα ήχου.

Επιστροφής στις ρίζες και το Walkman πρώτης γενιάς

Για έμπνευση προστρέξαμε στην πρώτη γενιά Walkman, την ανατρεπτική ιδέα της Sony που έφερε την επανάσταση στη φορητή μουσική, για να δώσουμε νέα πνοή στο NW-WM1Z, επιδιώκοντας την υπέρτατη εμπειρία ποιοτικού φορητού ήχου που είναι προσαρμοσμένη στις σύγχρονες συνήθειες ακρόασης. Η ποιότητα ήχου έχει προτεραιότητα και θεωρώ ότι το πετύχαμε 100% με αυτό το νέο μοντέλο.

Tanaka, Σχεδιαστής 

Χρήση τοιχώματος για εξάλειψη των παραμορφώσεων και των δονήσεων

TA-ZH1ES

Το TA-ZH1ES είναι ένας στατικός ενισχυτής ακουστικών ειδικά σχεδιασμένος για να απογειώνει την απόδοση των ακουστικών σας. Για την απόλυτη εξάλειψη της παραμόρφωσης στα ηλεκτρικά κυκλώματα, το περίβλημα πρέπει να υποστηρίζει σταθερά και να προστατεύει την πλακέτα κυκλώματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατασκευή του από αλουμίνιο πάχους έως και 12 mm, που έχει χυτευθεί με εξώθηση για μέγιστη ακαμψία και διασφαλίζει ανώτερη ποιότητα ήχου χωρίς παραμόρφωση. Το επάνω κάλυμμα είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό αλουμινίου και χάλυβα, με ελαφρές πτυχώσεις στην επιφάνεια, για έλεγχο της περιττής αντήχησης. Γύρω από το επάνω κάλυμμα παραμένει ανοιχτός ένας χώρος που τονίζει το εντυπωσιακό πάχος της πλευρικής θήκης και παρέχει ένα λειτουργικό πλεονέκτημα, καθώς εκλύει τη θερμότητα. 

εικόνα του TA-ZH1ES
εικόνα του TA-ZH1ES
εικόνα του TA-ZH1ES
εικόνα του TA-ZH1ES
Σχεδίαση για λειτουργικό περίβλημα

Στην αναζήτησή μας για κορυφαία ποιότητα ήχου χωρίς παραμόρφωση καταλήξαμε στην απλή θήκη από αλουμίνιο. Αντί να ανοίξουμε τις υποδοχές των ακουστικών από το εσωτερικό ως συνήθως, εργαστήκαμε αντίστροφα, από το εξωτερικό της πρόσοψης αλουμινίου, αφήνοντας μια ανεπαίσθητη εσοχή γύρω από τις υποδοχές. Έτσι δημιουργήσαμε ένα στυλ που τονίζει τη συνέχεια του υλικού, προσδίδοντας αισθητική έκφραση στη λειτουργική επιλογή του περιβλήματος.

Σύνδεση μεταξύ αυθεντικού ήχου και χρηστικότητας

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους χρήστες, ώστε να συνηθίσουν στο σχήμα και τη διάταξη που δημιουργήσαμε πρωτίστως για την παραγωγή ήχου εξαιρετικής ποιότητας; Αυτό ήταν το καίριο σημείο για τη σχεδίαση του Signature Series, ώστε να συγχρονίζει ουσιαστικές λειτουργίες με την απαραίτητη χρηστικότητα, με απώτερο στόχο ένα προϊόν που επιτρέπει στους χρήστες να απολαμβάνουν ανώτερη ποιότητα ήχου με άνεση.

Deguchi, Σχεδιαστής

Καλώς ορίσατε στο Signature Series, την εμπειρία ήχου που ανακάλυψε η Sony για να ευχαριστήσει τους πραγματικούς λάτρεις τους ήχου, που έχουν πάθος με την ηχητική τελειότητα.