Αναγνωριστικό άρθρου : S700023440 / Τελευταία τροποποίηση : 12/07/2018Εκτύπωση

Καθαρισμός του φορητού υπολογιστή VAIO

  Ο VAIO σας ενδεχομένως κατά καιρούς να χρειάζεται καθαρισμό, κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Αυτό το άρθρο θα σας παρέχει μερικές συμβουλές και προφυλάξεις που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε αποτελεσματικά τον VAIO σας, αποφεύγοντας συγχρόνως να του προκαλέσετε ζημιά κατά λάθος.

  βαθμός δυσκολίας Βαθμός δυσκολίας:
  Πολύ εύκολο
  απαιτούμενος χρόνος Απαιτούμενος χρόνος:
  Ενασχόληση 10 λεπτών

  Ο καθαρισμός των διαφόρων μερών του VAIO σας απαιτεί διάφορες μεθόδους. Θα βρείτε τις κατάλληλες μεθόδους για να καθαρίσετε τα ιδιαίτερα σημεία του VAIO σας, καθώς και τον VAIO γενικώς, παρακάτω.

  Καθαρισμός της οθόνης
   
  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Να μην χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά, αποξεστικά υλικά ή νερό. Η χρήση τέτοιων υλικών ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στον επικάλυψη της επιφάνειας της οθόνης ή στα ηλεκτρονικά της μέρη, αντίστοιχα. Μην ασκείτε πίεση στην οθόνη LCD. Ακόμα κι αν δεν προκαλέσετε ρωγμές, μπορεί να καταστρέψετε επιμέρους στοιχεία LCD, δημιουργώντας σκούρα νέφη στο εσωτερικό της οθόνης.

  1. Πάρτε ένα μαλακό, στεγνό πανί. Να προτιμήσετε ένα ύφασμα από μικροΐνες.
  2. Σβήστε τον VAIO, αποσυνδέστε το τροφοδοτικό AC και αφαιρέστε την μπαταρία.
  3. Γείρετε την οθόνη του VAIO υπό γωνία 90 μοιρών και δώστε κλίση στον VAIO έτσι ώστε να ακουμπήσει στο πίσω κάλυμμα της οθόνης, αντί για τα στηρίγματα της μονάδας. Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να αποφύγετε γρατζουνιές στο κάλυμμα της οθόνης.
  4. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό, στεγνό πανί για να σκουπίσετε προσεκτικά την οθόνη, χωρίς να ασκείτε πίεση. Εντοπίστε τη σκόνη με τη βοήθεια του φωτός που ανακλάται επάνω της.
   Εάν υπάρχουν κηλίδες, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.
  5. Υγράνετε με την αναπνοή σας τις κηλίδες που παραμένου στην οθόνη και, στη συνέχεια, επιχειρήστε και πάλι να τις σκουπίσετε με το μαλακό και στεγνό πανί.
   Εάν υπάρχουν κηλίδες, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.
  6. Βάλτε ένα από τα χέρια σας κάτω από τρεχούμενο νερό. Κλείστε το νερό και τινάξτε τα χέρια σας για να απομακρυνθεί το πλεόνασμα του νερού.
  7. Πιάστε το στεγνό πανί με το στεγνό σας χέρι για να το υγράνετε ελαφρώς και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το πανί που είναι τώρα ελαφρώς υγραμμένο για να σκουπίσετε προσεκτικά τις κηλίδες που απομένουν στην οθόνη.
  Καθαρισμός του πληκτρολογίου και της επιφάνειας αφής

  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Να μην χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά, αποξεστικά υλικά ή νερό. Η χρήση οποιωνδήποτε από αυτά ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στα γράμματα που είναι τυπωμένα επάνω στο πληκτρολόγιο, στα ηλεκτρονικά του μέρη, ακόμα και στη μητρική κάρτα, εφόσον χρησιμοποιηθεί επιπλέον υγρό. 
  Έχετε υπ' όψιν σας ότι τα μεμονωμένα πλήκτρα του πληκτρολογίου είναι "κουμπωμένα" στη θέση του και υπάρχει πιθανότητα να αποσπαστούν, εάν τους ασκηθεί πλευρική δύναμη.

  1. Πάρτε ένα μαλακό, στεγνό πανί. Να προτιμήσετε ένα ύφασμα από μικροΐνες. Μια μαλακή βούρτσα βαφής μπορεί να σας βοηθήσει.
  2. Σβήστε τον VAIO, αποσυνδέστε το τροφοδοτικό AC και αφαιρέστε την μπαταρία.
  3. Τοποθετήστε τον υπολογιστή VAIO σε θέση εργασίας, επάνω σε ένα τραπέζι.
  4. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό, στεγνό πανί για να σκουπίσετε προσεκτικά το πληκτρολόγιο και την επιφάνεια αφής. Για να φθάσετε στα κενά, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα.
   Εάν αυτό δεν αρκεί, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.
  5. Κρατήστε πατημένα και καθαρίστε τα μεμονωμένα πλήκτρα που το χρειάζονται. Καθώς τα κρατάτε πατημένα, μπορείτε να ασκήσετε με ασφάλεια περισσότερη πλευρική δύναμη.

  Καθαρισμός του συστήματος ψύξης του VAIO


  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το σύστημα ψύξης του VAIO ανταποκρίνεται σε σταθερή, ανεμπόδιστη ροή αέρα μέσα από την ψήκτρα, προκειμένου να λειτουργήσει. Εάν αναρροφηθεί σκόνη στο εσωτερικό του VAIO και κολλήσει στην ψήκτρα, η αποτελεσματικότητά της θα μειωθεί σημαντικά. Ο σχολαστικός καθαρισμός απαιτεί αποσυναρμολόγηση του VAIO και θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από κέντρο επισκευών VAIO. Η παρακάτω διαδικασία προορίζεται για τον περιορισμό της ποσότητας της σκόνης που έχει κολλήσει στην ψήκτρα.
  Να έχετε υπ' όψιν σας ότι, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί, ο πεπιεσμένος αέρας θα είναι υγρός. Να ελέγχετε το δοχείο πεπιεσμένου αέρα, προτού το χρησιμοποιήσετε στον VAIO σας.

  1. Πάρτε ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα. Πωλούνται από τα καταστήματα υπολογιστών και ηλεκτρονικών.
  2. Σβήστε τον VAIO, αποσυνδέστε το τροφοδοτικό AC και αφαιρέστε την μπαταρία.
  3. Τοποθετήστε τον VAIO ανάποδα επάνω σε ένα τραπέζι. Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να αποφύγετε γρατζουνιές στο κάλυμμα της οθόνης.
  4. Τοποθετήστε την εξαγωγή του συστήματος ψύξης του VAIO. Η ψήκτρα θα πρέπει να φαίνεται μέσα από τη γρίλια.
  5. Χρησιμοποιήστε το δοχείο πεπιεσμένου αέρα για να απομακρύνετε τη σκόνη από την εσωτερική επιφάνεια της ψήκτρας.