Υπάρχουν άπειροι τρόποι να παρουσιάσεις ένα όχημα. Θέλω μια ρομαντική, ατμοσφαιρική σκηνή με το αυτοκίνητο να φεύγει στο ηλιοβασίλεμα με κατεβασμένη την κουκούλα; Θέλω το ίδιο αυτοκίνητο να αναδύεται από τις σκιές με ελάχιστο φωτισμό; Ή ίσως, μια άγρια λήψη του αυτοκινήτου σε γρήγορα ντριφτ στην πίστα; Ξεκινάω με λευκό καμβά και με τα εργαλεία μου, τη Sony Alpha A7 III και τη φαντασία μου, ζωγραφίζω τη σωστή εικόνα.
Το σημαντικό είναι πάντα να αφηγούμαι μια ιστορία που να προκαλεί μια αντίδραση και να πυροδοτεί συναισθήματα. Θέλω ο θεατής να χαμογελάσει, να ενθουσιαστεί και να νιώσει τη διάθεση της φωτογραφίας.
Σχεδιασμός της φωτογράφισης
Γενικά, οι πελάτες μου θέλουν καθαρές, άψογες εικόνες των προϊόντων τους, αλλά τελικά εξαρτάται από τον πελάτη και το κάθε πρότζεκτ. Ανεξάρτητα από το αυτοκίνητο και το πρότζεκτ, η σκηνοθεσία και η επιλογή φόντου είναι συχνά το κλειδί για ολόκληρη την εικόνα Το φόντο τοποθετεί το αυτοκίνητο σε ένα σενάριο και η σωστή επιλογή του είναι καίρια για το τελικό αποτέλεσμα και την αίσθηση που θα δίνει η φωτογραφία.
Κάνω πολύ scouting τοποθεσιών, ταξιδεύω συχνά και κάποιες φορές σταματάω σε τυχαία μέρη, βγάζω μια φωτογραφία, την προσθέτω στη λίστα τοποθεσιών στο Google Maps και φεύγω. Επίσης, χρησιμοποιώ συχνά τις ίδιες τοποθεσίες - επιλέγοντας διαφορετικές γωνίες, φωτισμό και καδράρισμα, η τοποθεσία μεταμορφώνεται εντελώς, σε σημείο που δεν μοιάζει με το ίδιο μέρος.
Λήψη της φωτογραφίας
Ο φωτογραφικός εξοπλισμός μου είναι σχετικά απλός. Χρησιμοποιώ Alpha 7 III και τη συνδυάζω με τους FE 24-70 mm f/4 ZA OSS, FE 16-35 mm f/4 ZA OSS, 55 mm f/1.8 ZA και έναν Sony FE 85 mm f/1.8. Μπορεί να μη φαίνεται και ο πιο αυτονόητος εξοπλισμός για έναν επαγγελματία, άλλωστε, έχω επιλέξει την εκδοχή του f/4 στους φακούς ζουμ, αντί για τον f/2.8 G Master. Αλλά για να πάρω τις πιο ευκρινείς φωτογραφίες και το βάθος πεδίου που χρειάζεται, συνήθως φωτογραφίζω με f/8 ή f/11, και επομένως, δεν χρειάζομαι τα μεγαλύτερα διαφράγματα που θα χρησιμοποιούσαν άλλοι φωτογράφοι, και όταν τα χρειάζομαι, έχω τον FE 85 mm f/1.8.
Η Alpha 7 III έχει πολλές λειτουργίες που με βοηθούν να βγάζω εντυπωσιακές φωτογραφίες αυτοκινήτων Κατ' αρχάς, έχει τον αισθητήρα 24,2 megapixel, που μου επιτρέπει να παίξω με την έκθεση στο post production.
Όσο περισσότερο φωτογραφίζω, τόσο λιγότερο ακολουθώ τους κανόνες. Όταν άρχισα με τα αυτοκίνητα, άκουγα διαρκώς ότι δεν πρέπει να φωτογραφίζω αυτοκίνητα με ευρυγώνιο φακό ή ότι δεν πρέπει να κροπάρω έτσι το αυτοκίνητο ή ότι ο φωτισμός που είχα επιλέξει δεν ήταν αρκετός. Και μετά κατάλαβα ότι παρόλο που όλες ήταν καλές συμβουλές, δεν ήταν απόλυτες αλήθειες για να ακολουθώ τυφλά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου όλα αυτά λειτουργούν τέλεια, αλλά πρέπει να ξέρεις πότε και πώς να τα εφαρμόσεις.
Ο τύπος του αυτοκινήτου και πώς θέλω να το παρουσιάσω είναι οι βασικοί παράγοντες όταν επιλέγω φωτισμό. Κάποιες φορές φωτογραφίζω μόνο με το διαθέσιμο φως, αλλά συνήθως έχω στροβοσκόπιο ή άλλες πηγές τεχνητού φωτός. Επίσης χρησιμοποιώ διάφορους τροποποιητές, strip box, soft box, γυμνά στροβοσκόπια, ανακλαστήρες ή και συνδυασμό όλων.
Μια φωτογραφία της οποίας τον φωτισμό λατρεύω είναι μια λεπτομερής λήψη του διακοσμητικού αγαλματιδίου καπό της Rolls-Royce, του "Spirit of Ecstacy". Η λήψη τραβήχτηκε σε ένα γκαράζ με χαμηλό φωτισμό, ενώ είχαμε μόνο 15 λεπτά στη διάθεσή μας γιατί έπρεπε να βγάλουμε πολλά αυτοκίνητα εκείνη την ημέρα. Χρησιμοποίησα ένα μόνο στροβοσκοπικό φως που φώτιζε σε έναν ανακλαστήρα 2x1 m. Και έτσι κατάφερα να πετύχω το απαλό εφέ φωτισμού σε μια τόσο λαμπερή αντανακλαστική επιφάνεια.
Όταν είσαστε έξω και βγάζετε αυτόματα φωτογραφίες, η συμβουλή μου είναι να συνεχίσετε να φωτογραφίζετε και να πειραματίζεστε. Τα καλύτερα έρχονται. Πάρτε τη μηχανή, βγείτε εκεί έξω και αρχίστε να δημιουργείτε. Έχετε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια σας και ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία σας.