μικρό αγόρι δείχνει στον αέρα και χαμογελάει

Τρόπος λήψης | Φωτογράφιση της οικογένειάς μας

Jan Tichy

Φωτογραφίστε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς

Ο γιος μου είναι συνηθισμένος να τον φωτογραφίζουν, αλλά το να τον στήνω μπροστά στον φακό δεν είναι ο καλύτερος τρόπος φωτογράφισης. Ο περισσότερος κόσμος "νιώθει" την κάμερα και αντιδρά με κάποιον τρόπο. Για τη λήψη φυσικών εικόνων, βγαίνουμε έξω και τον αφήνω να παίξει. Και αυτές οι φωτογραφίσεις ήταν πολύ σημαντικές. Τις πρώτες εβδομάδες, δεν μπορούσαμε να δούμε τις οικογένειές μας, οπότε η εικόνα ήταν ένας τρόπος να έρθουμε σε επαφή, χωρίς να είμαστε μαζί.

μικρό αγόρι παίζει σε τσουλήθρα © Jan Tichy | Sony α9 + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Πώς να φωτογραφίσετε την οικογένειά σας

Αν ξεκινάτε τώρα την "οικογενειακή" φωτογραφία, αρχίστε με σκηνές που δεν έχουν πολλή κίνηση. Επιλέξτε στιγμές που το θέμα σας κάθεται, σκέφτεται ή διαβάζει. Είναι οι στιγμές που θα αντιλαμβάνονται λιγότερο ότι τους φωτογραφίζετε και θα έχετε χρόνο να δοκιμάσετε διαφορετικές λήψεις. Είναι πιο δύσκολο όταν κάποιος κινείται, ειδικά τα παιδιά.

μικρό αγόρι σηκώνει το ποτήρι του και χαμογελάει © Jan Tichy | Sony α9 II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 320

Πάντα έχω μαζί μου τη Sony Alpha 9 II. Πολλοί άνθρωποι θα έλεγαν ότι είναι μια μηχανή για σπορ, αλλά στην ουσία είναι μια μηχανή για τα πάντα, ειδικά για λήψη γρήγορα κινούμενων θεμάτων. Όπως κάθε γονιός γνωρίζει, τα παιδιά κινούνται πολύ γρήγορα και γενικά σε αγνοούν αν τους ζητήσεις να κάτσουν ακίνητα για φωτογραφία. Έτσι, η Alpha 9 II είναι η ιδανική μηχανή για τη φωτογράφιση παιδιών!

Επιλογή φακού

Προφανώς, είναι σημαντικό ποιον φακό θα επιλέξετε. Αν συνήθως χρησιμοποιείτε φακό ζουμ, θα πρότεινα να δοκιμάσετε έναν φακό σταθερής εστιακής απόστασης. Συνήθως θα έχετε μεγαλύτερο διάφραγμα, με καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φως, όπως και πιο ρηχό βάθος πεδίου, ώστε το θέμα να διαχωρίζεται από το φόντο.

μικρό αγόρι με φαγητό γύρω από το στόμα του © Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Χρησιμοποιώ διάφορους φακούς για τη λήψη αυτού του είδους των φωτογραφιών και κάθε μία προσφέρει κάτι διαφορετικό. Οι πιο ευρυγώνιοι φακοί, όπως ο Sony FE 24 mm f/1.4 G Master, ο Sony FE Zeiss Distagon T* 35 mm f/1.4 ή ο FE 35 mm f/1.8 είναι φανταστικοί όταν το κάδρο περιλαμβάνει περισσότερα άτομα. Όταν υπάρχει κάποια δράση, ο ευρυγώνιος φακός μπορεί να αποτυπώσει περισσότερα δρώμενα μεταξύ των θεμάτων. Αν όμως υπάρχει μόνο ένα θέμα στο κάδρο, θα έχετε πολύ άδειο χώρο. Ίσως να μην μπορείτε να απομονώσετε το θέμα πολύ καλά ή αν το καταφέρετε, θα πρέπει να είσαστε πολύ κοντά.

μικρό αγόρι τρέχει μέσα στο δάσος © Jan Tichy | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Οι μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις είναι πολύ καλές στην απομόνωση του θέματος, αλλά λόγω της μεγαλύτερης απόστασης λήψης είναι πιο εύκολο για τον γιο μου να τρέξει μακριά, κάτι που δεν προτιμάω, ούτε ως φωτογράφος ούτε ως γονιός! Διαπίστωσα ότι η ιδανική εστιακή απόσταση είναι γύρω στα 50 mm, ώστε να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ μας και να αποδίδεται φυσικά ο περιβάλλων χώρος. Πολλές φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με τον Sony Zeiss Planar T* 50 mm f/1.4

μικρό παιδί που παίζει με φύλλα © Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/250s @ f/1.4, ISO 100

Αξιοποιήστε πλήρως τη φωτογραφική μηχανή σας

Η Alpha 9 II έχει πολλές λειτουργίες, όπως όλες οι μηχανές Sony, που βοηθάνε στη λήψη υπέροχων οικογενειακών φωτογραφιών. Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες είναι η αυτόματη εστίαση στα μάτια, γιατί μου επιτρέπει να εστιάζω στη σύνθεση ενώ η μηχανή διασφαλίζει ότι τα μάτια είναι τέλεια εστιασμένα, ακόμα και όταν γίνεται λήψη με μεγάλο μέγιστο διάφραγμα. Κάποιες φορές επίσης χρησιμοποίησα την επιλογή του μικρού ευέλικτου σημείου για παρακολούθηση όταν ο γιος μου ήταν πιο μακριά. Είναι εύκολη η μετακίνηση του σημείου εστίασης, χάρη στο joystick στο πίσω μέρος, ενώ η παρακολούθηση αυτόματης εστίασης κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Και φυσικά, με τηνAlpha 9 II μπορώ να τραβήξω όλες αυτές τις εικόνες στα 20 fps.

μικρό αγόρι παίζει με μια κανάτα νερό © Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2000s @ f/1.4, ISO 100

Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η ανακλινόμενη οθόνη. Μου επιτρέπει να φωτογραφίζω κάπως πιο διακριτικά και να χαμηλώνω πιο κοντά στο έδαφος, στο ίδιο ύψος με τον γιο μου. Μπορώ να τραβήξω φωτογραφίες που θα ήταν δύσκολο να βγάλω με μια μη ανακλινόμενη οθόνη ή ένα ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο.

μικρό αγόρι δείχνει στον αέρα και χαμογελάει © Jan Tichy | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.4, ISO 100

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις έκθεσης, συνηθίζω να χρησιμοποιώ την προτεραιότητα διαφράγματος, μαζί με το Auto ISO. Ρυθμίζω το Auto ISO ώστε να έχω ελάχιστη ταχύτητα διαφράγματος στο 1/500ό του δευτερολέπτου. Αυτό σημαίνει ότι ξέρω ότι η μηχανή δεν πρόκειται να πέσει κάτω από αυτήν την ταχύτητα κλείστρου, και άρα, η όποια κίνηση παγώνει. Αν η μηχανή θέλει περισσότερη, θα αυξήσει αυτόματα την ευαισθησία ISO για να διατηρήσει τη σωστή έκθεση. Αυτή η ρύθμιση της έκθεσης είναι πολύ χρήσιμη, γιατί σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σκεφτώ τίποτα άλλο πέρα από τη σύνθεση.

μικρό αγόρι χαμογελάει καθώς παίζει σε μια κούνια © Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 80

Αναμνήσεις

Αναπολώντας αυτές τις στιγμές, οι απλές φωτογραφίες με τον γιο και την οικογένειά μου με ταξιδεύουν όταν περνούσαμε όμορφα μαζί. Η φωτογράφιση ανθρώπων που είναι κοντά σας και τους αγαπάτε είναι το καλύτερο φωτογραφικό πρότζεκτ όλων των εποχών. Ποτέ να μην σταματάτε να φωτογραφίζετε την οικογένειά σας. Είναι έργο ζωής!

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

"Η φωτογραφία μού χάρισε το μεγαλύτερο δώρο, το να βλέπω τον κόσμο με μια μοναδική οπτική. Υπάρχει τόση ομορφιά και μαγεία γύρω μας που αξίζει να αποτυπωθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσετε να την ψάχνετε και να είσαστε πάντα σε ετοιμότητα."

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.