μεγάλη ομάδα ανθρώπων που διασχίζουν τον δρόμο στο Τόκιο

Ηρεμία σε μια πολυσύχναστη μεγαλούπολη

Matija Vincek

«Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το Τόκιο, έπαθα σοκ», λέει ο φωτογράφος Matija Vincek ο οποίος ειδικεύεται στη φωτογραφία δρόμου. Για να είμαστε δίκαιοι, πρόκειται για μια συνηθισμένη αντίδραση που έχει οποιοσδήποτε επισκέπτεται για πρώτη φορά τη μητρόπολη της Ιαπωνίας. Η πρωτεύουσα πλημμυρίζει από αξιοθέατα γεμάτα ζωντάνια, ήχους και μυρωδιές που μπορούν να συναρπάσουν κάθε επισκέπτη.

«Είναι ένα μέρος που νιώθεις σχεδόν έξω από αυτόν τον κόσμο», συμφωνεί ο Matija, «και δεν μοιάζει με τίποτα που μπορείς να δεις στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι μια πολυσύχναστη μεγαλούπολη όπου συμβαίνουν τόσα πολλά γύρω σου, όλα μέσα σε αυτόν τον απίστευτο συνδυασμό σύγχρονης τεχνολογίας και αρχαίας παράδοσης. Υπάρχει αυτός ο φρενήρης ρυθμός ζωής, αλλά και μια έντονη αίσθηση τάξης και ευγένειας. Ήταν το όνειρό μου εδώ και πολύ καιρό να επισκεφτώ αυτήν την πόλη γιατί με γοητεύουν και τα δύο αυτά στοιχεία.»

αυτοκίνητο που κινείται κάτω από μια γέφυρα στο Τόκιο

© Matija Vincek | Sony α7R V + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/10s @ f/2.8, ISO 200

Η χρήση της Alpha 7R V της Sony στο ταξίδι του ήταν μια κάπως κυκλική εμπειρία για τον Matija, καθώς η αγάπη του για την Ιαπωνία και την τεχνολογική της κουλτούρα επηρέασε την επιλογή του όσον αφορά τη μάρκα της φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό. «Ένας λόγος που έχω μεγάλο ενδιαφέρον για την Ιαπωνία ήταν η γοητεία που μου ασκεί η τεχνολογία», εξηγεί ο Matija, «και η επιλογή, την οποία έκανα πριν από 20 χρόνια, να χρησιμοποιώ φωτογραφικές μηχανές της Sony επηρεάστηκε πολύ από αυτόν τον λόγο. Ήθελα πάντα να έχω την αίσθηση ότι χρησιμοποιώ προϊόντα κορυφαίας τεχνολογίας και η Alpha 7R V και ο φακός FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS II που πήρα μαζί μου στο Τόκιο αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.»

Είτε εργάζεται στην πατρίδα του είτε στο εξωτερικό, το στυλ του Matija είναι να αναδεικνύει τις προσωπικές ιστορίες που συνθέτουν μια κουλτούρα, είτε πρόκειται για τη Σρι Λάνκα είτε για το Τόκιο. «Όπου και αν βρίσκομαι, λατρεύω τη ζωή και τον πολιτισμό», λέει ο Matija, «αλλά θέλω να δείξω ότι κάτω από όλα αυτά, όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο.»

Όταν μιλά για την αποτύπωση του έντονου ρυθμού της ζωής σε μια μεγαλούπολη, ο Matija σημειώνει ότι «Μπορεί να είναι δύσκολο για τους φωτογράφους ταξιδιών να διατηρήσουν τη συγκέντρωσή τους και να επικεντρωθούν σε προσωπικές ιστορίες και μεμονωμένα πρόσωπα» και ο Matija συνεχίζει εξηγώντας ότι «Δεν είναι απαραίτητο να θέλεις να παρασυρθείς από αυτό το χάος και φυσικά θέλεις αυτό που κάνεις να έχει μια σαφήνεια. Πρέπει λοιπόν να είσαι συγκεντρωμένος, πράγμα που προσπαθώ να μεταφέρω στις φωτογραφίες δρόμου που τραβώ.»

άντρας με κόκκινο παντελόνι ενώ διασχίζει τον δρόμο

© Matija Vincek | Sony α7R V + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

Πράγματι, «Αφιερώνω χρόνο στην παρατήρηση», συνεχίζει ο Matija, «και βάζω στόχο να διαλέγω αυτές τις μικρές στιγμές που έχουν κάτι το αληθινό, κάποια βαθύτερη σύνδεση. Θέλω οι άνθρωποι να σταματούν, να κοιτάζουν τον άνθρωπο στη φωτογραφία και να ρωτούν: ''ποια είναι η ιστορία αυτού του ανθρώπου;'' Τι σκέφτεται και πού πηγαίνει; Με αυτόν τον τρόπο, οι φωτογραφίες δρόμου μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα αντίδοτο στον γρήγορο ρυθμό της σύγχρονης ζωής.»

«Η Alpha 7R V», συνεχίζει ο Matija, «είναι μια πανίσχυρη, αλλά και εξαιρετικά πρακτική φωτογραφική μηχανή. Η Αυτόματη εστίαση σε πραγματικό χρόνο (Real Time AF) είναι καταπληκτική για να διακρίνεις πρόσωπα και μάτια στον δρόμο και αυτό σημαίνει ότι μπορώ να συγκεντρωθώ αποκλειστικά στους ανθρώπους και στη σύνθεση γύρω τους. Η οθόνη της φωτογραφικής μηχανής ταιριάζει επίσης πολύ στο στυλ των φωτογραφιών μου, καθώς μου αρέσει να περιμένω και να κάνω τη σύνθεση στην οθόνη, διότι αυτό μου επιτρέπει να κρατώ τη φωτογραφική μηχανή υπό διάφορες γωνίες.»

υπάλληλος αλυσίδας φαστ φουντ πίσω από το ταμείο

© Matija Vincek | Sony α7R V + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/250s @ f/2.8, ISO 500

Οι φωτογραφίες του Matija από το Τόκιο απεικονίζουν μεμονωμένα άτομα, προσεκτικά απομονωμένα στους δρόμους της πόλης, άλλοτε με οπτική επαφή και άλλοτε χωρίς οπτική επαφή. Πώς αποφασίζει για το θέμα που θα φωτογραφίσει και τον τρόπο φωτογράφισης; «Εξαρτάται», απαντά ο Matija, «περιστασιακά θέλω την αλήθεια και την επαφή με αυτό το βλέμμα, γιατί μπορεί να σε μεταφέρει κατευθείαν στην ψυχή του ατόμου που απεικονίζεται. Οπότε, καδράρω και περιμένω να με αντιληφθεί. Άλλες φορές, όταν κοιτάζει αλλού, η λήψη είναι πιο διακριτική και δημιουργική και εναπόκειται στον θεατή να μαντέψει τη διάθεση.»

Μιλώντας για την επιλογή του φακού FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS II για το ταξίδι αυτό, ο Matija εξήγησε ότι «πολλοί φωτογράφοι χρησιμοποιούν έναν φακό 35 mm ή 50 mm και εγώ χρησιμοποιώ τον δεύτερο φακό (50 mm) όταν θέλω να είμαι κοντά στα θέματά μου, αλλά χρησιμοποιώ επίσης συχνά έναν φακό 135 mm στον δρόμο, καθώς η συμπίεση που παρέχουν οι μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις βοηθούν πολύ στο να δοθεί έμφαση στο θέμα. Ο φακός 70-200 mm παρέχει απίστευτη ευκρίνεια, με πανέμορφη αποεστίαση φόντου (bokeh), αλλά και πολυχρηστικότητα. Η μεγαλύτερη εστιακή απόσταση μου επιτρέπει επίσης να μη γίνομαι αντιληπτός όταν το θέλω και να απαθανατίζω πιο αληθινές στιγμές.»

γυναίκα σε ένα κατάστημα που κοιτάζει τον φακό

© Matija Vincek | Sony α7R V + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/125s @ f/2.8, ISO 125

«Με έναν φακό αυτής της ποιότητας», συνεχίζει ο Matija, «είναι σαν να χρησιμοποιείς μια σειρά prime φακών σε έναν μόνο φακό. Και φυσικά αυτό διατηρεί το βάρος χαμηλό. Οπότε, σε συνδυασμό με ένα μικρό, ελαφρύ σώμα όπως η Alpha 7R V, το συνολικό βάρος που κουβαλάς μαζί σου είναι λίγο πάνω από ένα κιλό. Όταν περπατώ στους δρόμους, αυτό σημαίνει περπάτημα για 10 ή 12 ώρες την ημέρα, οπότε αυτή η φορητότητα είναι πραγματικά σημαντική. Αυτό το κιτ της Sony έχει ποιότητα και μικρό μέγεθος. Όταν μάλιστα το συνδυάσεις με την καλύτερη αυτόματη εστίαση της αγοράς, τότε πραγματικά δεν μπορείς να κάνεις λάθος.»

«Το πιο σημαντικό», καταλήγει ο Matija, «είναι ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό που μπορεί να επιτρέψει στον φωτογράφο να διαχειριστεί το χάος μιας νέας τοποθεσίας και να επικεντρωθεί στο καθαρά δημιουργικό κομμάτι της φωτογραφίας. Αυτό είναι το μόνο που θέλω πραγματικά. Ένα εργαλείο που με βοηθά να επικοινωνήσω με το πάθος μου, και η Alpha 7R V είναι σίγουρα αυτό το εργαλείο. Αποκτήστε τον σωστό εξοπλισμό και δεν θα έχετε κανέναν λόγο να μην ακολουθήσετε την καρδιά σας.»

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.