μοτοσικλετιστής που εκτοξεύει άμμο προς τα πάνω με τον πίσω τροχό του

Ολοταχώς μπροστά

Philip Platzer

Είτε φωτογραφίζει Motocross, Enduro είτε αγώνες μοτοσικλέτας σε πίστα, εάν υπάρχει κάτι που κάνει τις φωτογραφίες του Philip Platzer να ξεχωρίζουν, είναι η ενέργειά τους. Γέννημα-θρέμμα των υπαίθριων σπορ, αυτή η ξέφρενη κίνηση φαίνεται να είναι στο αίμα του Philip. Αναβάτες και μηχανήματα σκαρφαλώνουν σε βραχώδη εδάφη, κάνουν άλματα σε κλειστές στροφές και εκτοξεύουν τεράστια τόξα λάσπης και νερού καθώς περνούν με θόρυβο. Κάθε καρέ φαίνεται να σφύζει από δράση. Μεγάλωσε κάνοντας σκι, σέρφινγκ και σνόουμπορντ, και αυτή η ζωντάνια μεταφέρεται σίγουρα στο χαρτοφυλάκιό του.

«Κάθε φωτογράφιση είναι μια νέα πρόκληση», γελάει ο Philip, «και υποθέτω ότι αυτό είναι που με κάνει να συνεχίζω. Για να πετύχεις τις πιο εντυπωσιακές εικόνες επιτόπου, πρέπει πάντα να προσαρμόζεσαι και να βρίσκεις λύσεις. Ποτέ δεν φτάνεις απλά εκεί και μετά πατάς το κουμπί!»

μοτοσικλετιστής που πηδάει πλάγια στον αέρα πάνω στη μοτοσικλέτα του

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 100

Ένα καλό σημείο εκκίνησης για περισσότερο αντίκτυπο είναι οι γωνίες, λέει ο Philip. «Η διαφορετική θέση λήψης μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στο να μετατρέψει κάτι που φαίνεται αρκετά στατικό σε μια εικόνα γεμάτη ένταση», εξηγεί. «Σπάνια θα με δείτε να τραβάω όρθιος! Είμαι πάντα χαμηλά και προσπαθώ να κοιτάζω προς τα πάνω τον αναβάτη, πράγμα που έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα. Οι χαμηλές γωνίες σχεδόν πάντα κάνουν ένα θέμα πιο ισχυρό και, με τους μοτοσικλετιστές, τους ανεβάζει κυριολεκτικά στο καρέ, οπότε κάθε άλμα που κάνουν φαίνεται εντυπωσιακό.»

«Αυτή η χαμηλή προοπτική προσθέτει επίσης βάθος», συνεχίζει, «έτσι ώστε να βλέπεις περισσότερο από το φόντο, όπως τα βουνά και τον ουρανό πέρα μακριά – και έχεις περισσότερο προσκήνιο στη λήψη, επίσης. Όλα αυτά προσδίδουν υλική υπόσταση στην εικόνα, ώστε να μην είναι μια φιγούρα στη μέση του πουθενά, αλλά ένας αθλητής που κάνει κάτι απίστευτο σε ένα πραγματικό περιβάλλον.»

δύο μοτοσικλετιστές σε αγώνα μέσα στην άμμο

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 80

Το περιβάλλον είναι σίγουρα σημαντικό στις εικόνες του Philip. «Το νερό και η σκόνη είναι σίγουρα οι φίλοι μας εδώ», γελάει, «και όσο περισσότερα από αυτά τόσο το καλύτερο, αρκεί οι αναβάτες να μην έχουν κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να είναι δύσκολο να πετύχεις τις εικόνες που ψάχνεις εάν δεν υπάρχει ένα σύννεφο από σταγονίδια ή σκόνη. Μερικές φορές βάζουμε ακόμη και λίγο χαλαρό χαλίκι ή άμμο στις στροφές επίτηδες, ώστε να υπάρχει κάτι εκεί για να εκτιναχθεί.»

μοτοσικλετιστής που οδηγεί σε απόκρημνο βουνό

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/4.5, ISO 50

Αυτό ισχύει, λέει, και για το ενδιαφέρον στο προσκήνιο. «Το θέμα είναι ότι, χωρίς προσκήνιο, μια εικόνα μπορεί να φαίνεται πολύ επίπεδη, αλλά εάν έχουμε λίγο πράσινο ή μερικές πέτρες ανάμεσα στη φωτογραφική μηχανή και τον αναβάτη, αυτό δίνει ένα όμορφο βάθος στη λήψη. Μερικές φορές βάζω πέτρες μέσα στο καρέ για να πετύχω αυτό που θέλω, αλλά εξίσου άλλες φορές χρειάζεται να απομακρύνω εμπόδια ή περισπασμούς. Και φυσικά», συνεχίζει, «εάν έχεις προσκήνιο και κάνεις panning με τη μοτοσικλέτα, σε μια ταχύτητα όπως 1/80sec ή 1/60sec, αυτό το προσκήνιο θα θολώσει ακόμα περισσότερο από το φόντο, πράγμα που προσθέτει στην αίσθηση της ταχύτητας που προσπαθώ να επιτύχω.»

αναβάτης μοτοσικλέτας πραγματοποιεί ένα τεράστιο άλμα με τη μοτοσικλέτα του στο δάσος

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 160

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει ο Philip είναι να ανησυχεί ότι η φωτογραφική του μηχανή δεν είναι έτοιμη. Ευτυχώς, ως χρήστης της Alpha 1 της Sony, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. «Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ήταν παλαιότερα να σιγουρευτώ ότι οι αναβάτες ήταν εστιασμένοι, αλλά με το καταπληκτικό σύστημα αυτόματης εστίασης της Alpha 1 της Sony, αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σκέφτομαι πολύ πλέον», επιβεβαιώνει. «Ό,τι θέλω να είναι εστιασμένο είναι πεντακάθαρο και, στο 95% των περιπτώσεων, απλά χρησιμοποιώ τη λειτουργία παρακολούθησης. Στοχεύεις μια μοτοσικλέτα, που έρχεται από τη στροφή προς το μέρος σου, και την ακολουθεί σε όλη τη διαδρομή.»

Δουλεύοντας με εμπορικούς πελάτες και μάρκες που χρειάζονται πολλές επιλογές, ο Philip είναι επίσης ευγνώμων για την ανάλυση 50 Megapixel της Alpha 1. «Το μέγεθος των εικόνων είναι εξαιρετικό για μένα», λέει, «γιατί τις καθιστά ευέλικτες. Οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες όπως έχουν τραβηχτεί, να περικόψουν το σχήμα ώστε να ταιριάζει στις διατάξεις τους, ή ακόμη και να επικεντρωθούν κατευθείαν σε λεπτομέρειες στην εξάρτυση του αναβάτη ή να εστιάσουν σε μέρη μιας μοτοσικλέτας. Είναι σαν μια εντελώς νέα εικόνα!»

μοτοσικλετιστής που οδηγεί μέσα σε λασπωμένο νερό

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/2000s @ f/2.8, ISO 50

Τέλος, υπάρχει η υλική διάσταση της φωτογραφικής μηχανής. Τα ιπτάμενα χαλίκια, η σκόνη και το νερό είναι όλα δυνητικά επιβλαβή για τις φωτογραφικές μηχανές που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δουλειάς, αλλά ο Philip αισθάνεται απόλυτα ασφαλής με την ανθεκτική και στεγανοποιημένη από τις καιρικές συνθήκες Alpha 1 του. «Στην αρχή φοβόμουν λίγο», παραδέχεται, «για το κατά πόσον η φωτογραφική μηχανή θα μπορούσε να το αντέξει, γιατί μερικές από αυτές τις καταστάσεις είναι αρκετά δύσκολες. Εδώ δεν μιλάμε για φωτογράφιση ενός γάμου με λίγη βροχή. Βρίσκεται δίπλα σε μια λακκούβα, όπου εάν ο αναβάτης το κάνει σωστά, θα πιτσιλιστείς ή άλλες φορές θα καλυφθείς από σκόνη. Αλλά με τη Sony Alpha 1, απλά την καθαρίζεις λίγο και συνεχίζει να λειτουργεί. Οπότε υποθέτω ότι είναι πολύ δυναμική, επίσης!»

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Philip Platzer

Philip Platzer | Austria

"Τα καλύτερα πράγματα συμβαίνουν όταν παίρνεις ρίσκα!"

Σχετικές ιστορίες