κοντινό πλάνο ενός άντρα που κρατά μια μπάλα μπάσκετ

Μακρινές λήψεις | Μπάσκετ με την Alpha 1

Mine Kasapoğlu

Ορισμένες νέες ιδέες γεννιούνται από τα πιο απλά πράγματα. Μια μικρή σκέψη ή ιδέα μπορεί να αποτελέσει τον σπινθήρα για ένα καινούριο πρότζεκτ και το μόνο που χρειάζεται για να πυροδοτηθεί η έμπνευση είναι η χρήση μιας νέας ρύθμισης, μιας νέας φωτογραφικής μηχανής ή ενός νέου φακού.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην Τουρκάλα φωτογράφο αθλητισμού, Mine Kasapoğlu, όταν χρησιμοποίησε πρόσφατα την Alpha 1 της Sony και τον φακό FE 400mm f/2.8 G Master για να φωτογραφίσει έναν αγώνα μπάσκετ.

επιθετικός και αμυνόμενος κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

«Πολύς κόσμος με είδε να είμαι ξαπλωμένη στο παρκέ του γηπέδου, καθώς ο αγώνας μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση. Φίλοι φωτογράφοι μού έστειλαν μηνύματα που έλεγαν, ''Φωτογραφίζεις αγώνα μπάσκετ με φακό 400 mm;''»

Παρόλο που είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται ο φακός 400 mm κατά τη φωτογράφιση μιας αθλητικής εκδήλωσης σε εξωτερικό χώρο, όπως ένας αγώνας ποδοσφαίρου, σκι ή ποδηλασίας, στον περιορισμένο χώρο ενός γηπέδου μπάσκετ αυτό αποτελεί μια ασυνήθιστη επιλογή. Ωστόσο, η Mine είχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της όταν έβγαλε τον φακό από την τσάντα φωτογραφικού εξοπλισμού της και τον τοποθέτησε στην Alpha 1.

μπασκετμπολίστας που τρέχει ντριμπλάροντας

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

Στις πρώτες δύο περιόδους του αγώνα, τράβηξα όλα τα συνήθη πλάνα που θα ήθελε ένα πρακτορείο τύπου από τον αγώνα, οπότε χρησιμοποίησα τον φακό 70-200 mm f/2.8 G Master. Στο δεύτερο ημίχρονο, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να πειραματιστώ με τον φακό FE 400mm f/2.8 GM. Κανείς δεν φωτογραφίζει αγώνες μπάσκετ με φακό 400 mm, αλλά μου άρεσε το πώς έδειχναν οι φωτογραφίες».
μπασκετμπολίστας που δείχνει κάτι με το χέρι κατά τη διάρκεια του αγώνα

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

Οι εικόνες αυτής της φωτογράφισης είναι πορτρέτα εν ώρα αγώνα που αποτυπώνουν εκφράσεις της στιγμής από μπασκετμπολίστες που είναι συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι κάτω από τους προβολείς του γηπέδου.

«Αναζητώ πάντα αληθινές εκφράσεις στο πρόσωπο ενός αθλητή ή μιας αθλήτριας. Δεν μου αρέσουν οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν πρόσωπα που είναι υπερβολικά ανέκφραστα ή παραμορφωμένα. Μου αρέσουν οι λήψεις που τραβούν την προσοχή (hero shot) και αφορούν αληθινές στιγμές όταν ο αθλητής ή η αθλήτρια βρίσκεται στο στοιχείο του(της). Δεν μπορείς να αναδημιουργήσεις αυτές τις στιγμές μέσα στο στούντιο».

Η δυνατότητα λήψης αυτών των πορτρέτων εν ώρα αγώνα οφείλεται στο γεγονός ότι η Mine φωτογραφίζει με την Alpha 1 της Sony και τον αισθητήρα Stacked BSI CMOS 50,1 megapixel.

μπασκετμπολίστας που κοιτάζει μακριά κατά τη διάρκεια του αγώνα

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 3200

Είμαι της παλιάς σχολής και εξακολουθώ να θυμάμαι όλους τους κανόνες της φωτογράφισης με φιλμ. Έπρεπε να φωτογραφίζουμε με φιλμ ISO 3200 και να αποδεχτούμε τη σκληρή αίσθηση που έδιναν οι κόκκοι φιλμ στη φωτογραφία. Τώρα, όμως, η Alpha 1 μού δίνει τόσες πολλές δυνατότητες καθώς μπορώ να εργάζομαι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και οι εικόνες φαίνονται υπέροχες και ευκρινείς. Είναι καταπληκτικό να φωτογραφίζεις σε αυτές τις συνθήκες και αυτή η δυνατότητα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα».

Δεν είναι μόνο η υπέροχη ποιότητα εικόνας σε χαμηλό φωτισμό της Alpha 1 που βοήθησε την Mine να δημιουργήσει αυτά τα πορτρέτα εν ώρα αγώνα. Η φωτογραφική μηχανή μπορεί επίσης να εστιάζει με ακρίβεια σε αυτές τις συνθήκες.

δύο μπασκετμπολίστες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

«Οι φωτογράφοι αθλητισμού ανησυχούν πάντα για την εστίαση στα πρόσωπα. Όταν βλέπετε φωτογράφους να κοιτάζουν τις οθόνες τους, είναι 100% σίγουρο ότι αυτοί ελέγχουν την εστίαση στο πρόσωπο για να δουν αν έχουν εστιάσει σωστά το πλάνο. Με την Alpha 1 της Sony, δεν χρειάζεται να κάνω αυτόν τον έλεγχο. Μπορώ να τραβήξω μια ολόκληρη ακολουθία εικόνων σε έως και 30 fps και γνωρίζω ότι κάθε εικόνα είναι εστιασμένη. Αυτό είναι σημαντικό, διότι μου επιτρέπει να επιλέγω τη συγκεκριμένη έκφραση του προσώπου που θέλω ώστε ο αθλητής που απεικονίζω να είναι στην καλύτερη στιγμή του».

Οι προηγμένες δυνατότητες αυτόματης εστίασης της Alpha 1 της Sony έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Mine φωτογραφίζει αθλήματα όπως το μπάσκετ. «Όταν φωτογράφιζα με DSLR, αν ήθελα να αποτυπώσω έναν παίκτη να καρφώνει, εστίαζα στη στεφάνη και περίμενα. Με την Alpha 1, χρησιμοποιώ τη λειτουργία Αυτόματης εστίασης παρακολούθησης (Tracking AF) για να παρακολουθώ όλη τη δράση χωρίς να χάσω κάποιο κάρφωμα. Η εστίαση ήταν η υπ' αριθμόν ένα ανησυχία μου, αλλά αυτό αποτελεί παρελθόν από τότε που άλλαξα φωτογραφική μηχανή και χρησιμοποιώ Sony».

άντρας που πιάνει μια μπάλα μπάσκετ που βρίσκεται στο παρκέ

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/3.5, ISO 2500

Τα καλαθοσφαιριστικά πορτρέτα δείχνουν το πάθος της Mine για την απεικόνιση των συναισθημάτων που βιώνουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα. Υπάρχει ένα μεγαλύτερο κίνητρο πίσω από την εργασία της: να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επόμενη γενιά αθλητών και αθλητριών.

«Αποστολή μου είναι να εμπνεύσω την επόμενη γενιά. Θέλω τα πορτρέτα των αθλητών και αθλητριών να φαίνονται τόσο ωραία ώστε ο καθένας να θέλει να κάνει αυτό που κάνουν αυτοί οι αθλητές – και με το κιτ της Sony στα χέρια μπορώ εύκολα να κάνω κάθε φωτογραφία να φαίνεται υπέροχη».

Προϊόντα »που παρουσιάζονται

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

"Αναζητάει φως, ενέργεια και συναίσθημα, για να τα αποτυπώσει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή."

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.