παρέα ανθρώπων που περπατούν σε έναν βροχερό δρόμο

Το πνεύμα του δρόμου

Thomas Kakareko

Υπάρχουν πολλά συστατικά που συμβάλλουν στην πετυχημένη φωτογραφία δρόμου, αλλά σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά είναι η τόλμη. Μπορεί να διαθέτεις τον καλύτερο εξοπλισμό και εξαιρετική τεχνική, αλλά παρ' όλ' αυτά χρειάζεται να έχεις τα κότσια να εισβάλεις μαζί με τη φωτογραφική μηχανή σου στο κέντρο της ανθρώπινης ζωής. Εάν έχεις τα κότσια να το κάνεις, η πρόσβαση είναι τόσο απλή όσο το να βγεις από την εξώπορτα του σπιτιού σου.

Παρά την πολυετή εμπειρία του στην αυθόρμητη και ντοκιμαντερίστικη φωτογραφία, αυτό που εξακολουθεί να έλκει τον Thomas Kakareko στον δρόμο είναι το μεθυστικό μείγμα κινδύνου και ανταμοιβής. Είναι μια έξαψη που παραμένει το ίδιο ισχυρή όσο ήταν την πρώτη φορά που βγήκε έξω στον δρόμο οπλισμένος μόνο με ένα κινητό τηλέφωνο με κάμερα. Αυτές οι ανόθευτες και παραδοσιακές πτυχές της φωτογραφίας δρόμου αποτελούν τον κύριο λόγο για τον οποίο ο Thomas επιστρέφει σε αυτό το είδος φωτογραφίας ξανά και ξανά.

ζευγάρι αγκαλιάζεται περιτριγυρισμένο από άλλους ανθρώπους

© Thomas Kakareko | Sony α7S II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/5.6, ISO 100

«Μεγάλο μέρος της πρόσφατης δουλειάς μου στον δρόμο έχει ένα πιο καλλιτεχνικό ή εικονογραφικό στιλ», λέει ο Thomas, «με μια πιο αστική ατμόσφαιρα, όπως το τοπίο της πόλης με ένα ανθρώπινο στοιχείο. Αυτό που, ωστόσο, με εμπνέει πολύ είναι η πιο συναισθηματική πλευρά αυτού του θέματος και η έξαψη που σου προκαλεί το να βρίσκεσαι ανάμεσα στο πλήθος. Αυτό με έκανε να θέλω να σταματήσω να φωτογραφίζω σιλουέτες και ανώνυμες φιγούρες όπως έκανα στο παρελθόν και να επιστρέψω σε πιο ακατέργαστες λήψεις».

«Ήθελα να επιστρέψω στην αποτύπωση εικόνων όπου μπορείς να διακρίνεις το πρόσωπο του ατόμου, τα συναισθήματά του και ίσως ακόμη και να νιώσεις συνεπαρμένος από το γεγονός ότι σε βλέπουν. Μια αλληλεπίδραση ή ανταλλαγή για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου που είναι ειλικρινής και ανεπανάληπτη», συνεχίζει ο Thomas. «Είναι ένα στιλ που είναι πιο κοντά στις ρίζες της φωτογραφίας δρόμου».

ζευγάρι που στέκεται δίπλα σε ένα ποδήλατο τη νύχτα

© Thomas Kakareko | Sony α7S + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/4.0, ISO 12800

Ένας από τους αγαπημένους τρόπους που χρησιμοποιεί ο Thomas για να πετύχει τον σκοπό του είναι να φωτογραφίζει ζευγάρια στον δρόμο. «Αυτές οι εικόνες δεν είναι καθόλου στημένες. Είναι τελείως αυθόρμητες. Απλά αναζητώ στην πόλη ανθρώπους που περνούν δίπλα μου ή σταματούν μαζί. Μπορείς να παρατηρήσεις αυτά τα πολύ ανόθευτα συναισθήματα καθώς τα άτομα επικοινωνούν μεταξύ τους ή απλά σου δείχνουν πώς νιώθουν με τη γλώσσα του σώματος. Όταν αποτυπώνεις αυτές τις αλληλεπιδράσεις και τις στιγμές είναι σαν η φωτογραφική μηχανή να συλλαμβάνει μια μικρή σπίθα – ένα ανόθευτο ανθρώπινο στοιχείο σε αστικό περιβάλλον, με υπέροχο φως, και ένα ζευγάρι όπου τα δύο άτομα είναι τελείως απορροφημένοι ο ένας από τον άλλον».

Όπως σε κάθε φωτογράφιση δρόμου, για να το κάνεις αυτό, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μη φαίνεσαι, λέει ο Thomas. «Πρέπει να εξαφανιστείς. Ωστόσο, το αστείο με τα ζευγάρια είναι ότι αυτό δεν είναι δύσκολο. Είναι συχνά τόσο επικεντρωμένοι ο ένας στον άλλον που μπορεί να μη σε αντιληφθούν καν!»

ζευγάρι περπατά κάτω από μια σκαλωσιά στον δρόμο

© Thomas Kakareko | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/200s @ f/3.2, ISO 640

«Όταν ξεκίνησα τη φωτογραφία δρόμου, έκανα λήψεις με ένα τηλέφωνο, πράγμα που με διευκόλυνε να παραμένω κρυμμένος, καθώς ο καθένας μας κρατά πάντα ένα τηλέφωνο στα χέρια του. Οπότε, μπορείς να φωτογραφίζεις ενώ προσποιείσαι ότι παίζεις ένα παιχνίδι ή διαβάζεις ειδήσεις. Με μια κανονική φωτογραφική μηχανή, όπως η Alpha 7R IV της Sony που χρησιμοποιώ τώρα, η επιπρόσθετη ποιότητα που απολαμβάνεις είναι εκπληκτική, αλλά χρειάζεται να τη χρησιμοποιείς με τρόπο που δεν προσελκύει την προσοχή».

«Και μόνο η κίνηση με την οποία φέρνεις τη φωτογραφική μηχανή στο ύψος των ματιών σου κάνει τους ανθρώπους να σε αντιλαμβάνονται ή να ενεργούν διαφορετικά και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσεις την αποφασιστική στιγμή. Γι' αυτό είναι ευκολότερο να φωτογραφίζεις τους ανθρώπους από πίσω ή από απόσταση όταν χρησιμοποιείς μια κανονική φωτογραφική μηχανή. Η Alpha 7R IV διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που εξαλείφουν αυτές τις δυσκολίες. Ιδιαίτερα η αρθρωτή οθόνη, η οποία μπορεί να λάβει κλίση και να αναστραφεί επιτρέποντάς μου να κάνω λήψεις πιο εύκολα από το ύψος των γοφών ή από χαμηλό ύψος κοντά στο έδαφος. Με το τηλέφωνο συνήθιζα να προσποιούμαι ότι δένω τα κορδόνια μου και με την οθόνη της Alpha 7R IV μπορείς να κάνεις κάτι παρόμοιο».

Όταν κάνεις λήψεις με αυτόν τον τρόπο, η αυτόματη εστίαση της Alpha 7R IV παίζει επίσης τον ρόλο της, λέει ο Thomas. Αυτό του επιτρέπει να διατηρεί τα θέματα εντός εστίασης ενώ αυτός επικεντρώνεται στη σύνθεση και παραμένει αόρατος, «και μου επιτρέπει να εργάζομαι με πολύ ρηχό βάθος πεδίου και να χειρίζομαι με επιτυχία σκηνές στην πόλη όπου επικρατεί ''χάος'', προσθέτει ο Thomas, «χωρίς το σημείο ευκρίνειας να χάνεται από εκεί που πρέπει να βρίσκεται».

ζευγάρι λουσμένο σε κόκκινο φως που φιλιέται κάτω από έναν φανοστάτη

© Thomas Kakareko | Sony α7R IV + FE 24mm f/1.4 GM | 1/80s @ f/1.4, ISO 320

Καθώς δημιουργεί συχνά Reels στο Instagram όταν κάνει φωτογράφιση στον δρόμο, ο Thomas έμεινε επίσης ευχαριστημένος από την ικανότητα της Alpha 7R IV να μεταβαίνει γρήγορα από τη φωτογραφία στο βίντεο. «Με ένα απλό πάτημα του διακόπτη μπορώ να απαθανατίσω την ίδια σκηνή», επιβεβαιώνει ο Thomas «χωρίς να χρειάζεται να αλλάξω φωτογραφική μηχανή ή φακό και αυτό μου επιτρέπει να δημιουργώ αυτό το περιεχόμενο που συνδυάζει φωτογραφίες και ταινίες».

Συνεπώς, η φωτογραφία δρόμου είναι ένα αντικείμενο που απαιτεί και ανταμείβει την τόλμη, αλλά ίσως το πιο θαρραλέο πράγμα είναι να μην τα παρατάς ποτέ. «Αυτού του είδους η φωτογραφία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη και απρόβλεπτη», επιβεβαιώνει ο Thomas «και μπορεί να αφιερώσεις εβδομάδες ή μήνες στον δρόμο χωρίς να συναντήσεις κάτι συναρπαστικό. Όμως θα πρέπει πάντα να επιμένεις, διότι αυτή η επιμονή είναι που κάνει τις καλές εικόνες ακόμη πιο ξεχωριστές. Όταν απαθανατίσεις αυτή την ιδανική στιγμή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων και την παγώσεις στον χρόνο, αυτό είναι απλά υπέροχο. Χαίρομαι που η Sony με βοηθά να ζήσω ξανά αυτό το συναίσθημα».

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Thomas Kakareko

Thomas Kakareko | Germany

"Ως φωτογράφος προσπαθώ να γίνω αόρατος. Καταγράφω καταστάσεις και στιγμές, και όσο πιο αόρατος είμαι, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα".

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.