τρεις κυρίες που κάθονται επάνω σε ένα αυτοκίνητο με την πόρτα ανοιχτή

Τρόπος λήψης | Δημιουργία cinemagraphs

Virgo Haan

Ορισμένες φορές μια νέα φωτογραφική μηχανή και μια νέα τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει να τροφοδοτήσεις τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου. Δημιουργώ cinemagraphs - δηλαδή, ακίνητες εικόνες με ένα απλό κινούμενο, επαναλαμβανόμενο στοιχείο - εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Παρ' όλο που δεν βαρέθηκα να δημιουργώ εικόνες αυτού του είδους, ήθελα να εξερευνήσω κάτι νέο και η Alpha 7S III της Sony μού παρείχε την απαιτούμενη ισχύ για αυτήν την εξερεύνηση.

Click to play | © Virgo Haan

Πάντοτε αναζητώ νέους τρόπους να βοηθήσω τους πελάτες μου να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Είναι πάντα μια μάχη το να προσπαθείς να ξεχωρίσεις μέσα στο πλήθος, οπότε καθετί που είναι οπτικά διαφορετικό ξεχωρίζει μέσα στις υπερκορεσμένες ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως, αν η τεχνολογία μού δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσω μια νέα τεχνική, τότε οι πελάτες μου είναι πάντα πρόθυμοι να τη δοκιμάσουν.

Τεχνική
Οι νέες εικόνες που δημιουργώ είναι απλά εικόνες μικρής διάρκειας σε συνεχή επανάληψη (loop). Δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Οι εικόνες αυτές μοιράζονται στοιχεία από το έργο μου στον τομέα των cinemagraph - εξακολουθεί να υπάρχει ένα φαινομενικά παγωμένο θέμα, αλλά υπάρχουν πλέον πιο ήρεμες στιγμές και κίνηση του φωτός αντί για απλά ένα κινούμενο στοιχείο στην εικόνα.

Click to play | © Virgo Haan

Σε ένα πρόσφατο project, συνεργάστηκα με τη νοτιοαφρικανή ράπερ, Moozlie. Τοποθέτησα την Alpha 7S III σε τρίποδο, οπότε ήταν τελείως ακίνητη, και τη ρύθμισα να τραβά βίντεο σε ανάλυση 4K στα 120 fps. Ζήτησα από τη Moozlie να παραμείνει εντελώς ακίνητη για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ ο βοηθός μου μετακινούσε τα φώτα γύρω από το αυτοκίνητο. Καθώς τα φώτα μετακινούνταν, το σκιασμένο πρόσωπό της αποκαλυπτόταν, ενώ όταν τα φώτα απομακρύνονταν, το πρόσωπό της κρυβόταν ξανά. Χρησιμοποίησα λίγο παραπάνω από ένα δευτερόλεπτο του πλάνου, το οποίο, όταν τοποθετήθηκε σε χρονική αλληλουχία 24 fps, δημιούργησε ένα κλιπ αργής κίνησης διάρκειας περίπου 5 δευτερολέπτων. Όταν το βίντεο επαναλαμβάνεται, η Moozlie είναι «παγωμένη» και μόνο το σκουλαρίκι της κινείται αργά εμπρός-πίσω και το φως κινείται πανοραμικά. Στη συνέχεια, δημιούργησα ένα loop που αποκαλύπτει το σκιασμένο πρόσωπό της και, στη συνέχεια, το αποκρύπτει ξανά.

Έκθεση
Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία όταν δημιουργείς loop όπως αυτά είναι η έκθεση, η οποία πρέπει να είναι η ίδια κατά την αρχή και το τέλος του loop. Μετρώ πάντα την έκθεση στο πιο σημαντικό στοιχείο της σκηνής, το οποίο είναι συνήθως το πρόσωπο του θέματος. Για lightgraph, αλλάζω την Alpha 7S III σε λειτουργία μη αυτόματης έκθεσης και ζητώ από τον βοηθό μου να στρέψει το φως στο πρόσωπο του θέματος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώ αυτόν τον φωτισμό για να κλειδώσω την έκθεση. Μετά, μπορώ να είμαι σίγουρος ότι, ακόμη και στο σημείο της μέγιστης φωτεινότητας, ο φωτισμός δεν θα προκαλέσει υπερέκθεση και η έκθεση για το πρόσωπο θα είναι ιδανική. Αφού γίνουν όλα αυτά, ζητώ από τον βοηθό μου να στρέψει το φως μακριά από το θέμα ώστε το θέμα να είναι ολόκληρο σε σκιά. Στη συνέχεια, αρχίζω τη λήψη και μετακινώ τα φώτα, προτού τα επιστρέψω στην αρχική τους θέση έτσι ώστε να είναι στραμμένα ξανά μακριά από το θέμα.

Click to play | © Virgo Haan

Το loop δημιουργείται ξεκινώντας και τελειώνοντας με το πρόσωπο πλήρως σκιασμένο, γνωρίζοντας ότι ακόμη και την πιο φωτεινή στιγμή κατά την μετακίνηση των φώτων, δεν θα υπάρχει υπερέκθεση στο πρόσωπο.

Κίνηση
Σε κάποιο άλλο βίντεο, ζήτησα από την Moozlie να καθίσει μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά αυτή τη φορά τοποθέτησα την Alpha 7S III και τον φακό FE 16-35 mm f/2.8 G Master σε αναρτήρα για να δημιουργήσω μια κίνηση με ομαλή ροή. Για ακόμη μια φορά, ρύθμισα τη φωτογραφική μηχανή για λήψη στα 120 fps σε 4k. Αυτή τη φορά μετακίνησα τη φωτογραφική μηχανή που ήταν τοποθετημένη στον αναρτήρα έτσι ώστε να δημιουργήσω μια κίνηση «εφόρμησης» στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Όταν χρησιμοποιείς έναν ευρυγώνιο φακό όπως ο φακός16-35 mm, φαίνεται σαν κινείσαι μέσα στο περιβάλλον που βρίσκεσαι.

Μετά τη λήψη, πήρα ένα τμήμα αυτού του πλάνου διάρκειας περίπου μισού δευτερολέπτου, το τοποθέτησα πάλι σε χρονική αλληλουχία για να δημιουργήσω ένα κλιπ αργής κίνησης διάρκειας 2 δευτερολέπτων και, στη συνέχεια, το αντέστρεψα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα loop μικρής διάρκειας όπου η φωτογραφική μηχανή κινείται επ' άπειρο μέσα και έξω από το αυτοκίνητο και η Moozlie δεν κινείται καθόλου. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποίησα έναν αναρτήρα, αλλά έχω επίσης τραβήξει παρόμοια loop χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Ενεργής Σταθεροποίησης της Alpha 7S III για να δημιουργήσω βίντεο με την ίδια ομαλή ροή.

Προσπαθήστε το μόνοι σας
Η συμβουλή που θα έδινα σε οποιονδήποτε θέλει να αρχίσει να τραβά cinemagraphs ή lightgraphs ή να δημιουργεί αυτά τα επαναλαμβανόμενα κλιπ είναι να θυμάται ότι στους ανθρώπους αρέσουν τα απλά πράγματα. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε, αλλά δεν χρειάζεται υπερβολική προσπάθεια για να δημιουργήσετε κάτι υπέροχο.

Click to play | © Virgo Haan

Η τεχνολογία που έχουμε διαθέσιμη ως δημιουργοί εξελίσσεται και αλλάζει συνεχώς, οπότε υιοθετήστε αυτές τις νέες τεχνικές και αφήστε τις να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη για τη δημιουργικότητά σας.

 

Συντελεστές
Ballzy X PopSpot X MOOZLIE
Πελάτης: @ballzy_est
Ταλέντο: @moozlie

Φωτογράφος
Virgo Haan

Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Andreas Aru
@andr3asaru

Παραγωγός
Sander Rootslane
@rootslane

Στυλίστας / MUA
Liisa-Chrislin Saleh
@lisasalvaje

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Virgo Haan

Virgo Haan | Estonia

"Δίνω τον καλύτερο εαυτό μου για να δημιουργήσω έργα που εκτείνονται πέρα από την καθημερινή ζωή."

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.