Τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία της Covid-19 δεν με άφησε να ταξιδέψω σε συναρπαστικές τοποθεσίες για να εξασκήσω το πάθος μου στη φωτογραφία. Ωστόσο, ο χρόνος στο σπίτι μού έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσω την αστροφωτογραφία του εξώτερου διαστήματος. Το υπέροχο με την αστροφωτογραφία είναι ότι μπορείς να την εξασκήσεις από οπουδήποτε στον κόσμο, και με τον σωστό εξοπλισμό, όπως η Sony Alpha 7R III, η φωτορρύπανση δεν αποτελεί πρόβλημα.
Αστροφωτογραφία και φωτογραφία εξώτερου διαστήματος
Πιστεύω ότι η αστροφωτογραφία είναι οι εικόνες που συνδυάζουν το τοπίο με στοιχεία του γνωστού μας ουρανού, τη σελήνη, τα αστέρια και φυσικά, τον Γαλαξία. Ενώ, στη φωτογραφία του διαστήματος, φωτογραφίζουμε ένα αντικείμενο του νυχτερινού ουρανού με χρήση τηλεφακού, όπως είναι ο Sony FE 200-600 mm f/5.6-6.3 G OSS και συνήθως, μαζί με τηλεμετατροπέα 2x. Αυτός ο συνδυασμός δίνει έναν σούπερ τηλεφακό με εστιακή απόσταση έως 1200 mm. Στη συνέχεια, με εφαρμογές όπως το Stellarium, που χρησιμοποιώ εγώ, μπορούμε να εντοπίσουμε το αντικείμενο που θέλουμε στον νυχτερινό ουρανό.
Λόγω του τρόπου εκπομπής φωτός από αυτά τα μακρινά διαστημικά σώματα, μπορείτε να τα φωτογραφίσετε κι από τον κήπο σας. Δεν χρειάζεται να πάτε σε κάποια σκοτεινή μακρινή τοποθεσία για να βγάλετε εντυπωσιακές εικόνες. Η σελήνη είναι το ιδανικό θέμα για να ξεκινήσετε, καθώς μπορείτε να τη φωτογραφίσετε με πολύ προσβάσιμες μηχανές και φακούς.
Η επιστήμη
Οι ψηφιακές μηχανές έχουν ένα φίλτρο μπροστά από τον αισθητήρα που μπλοκάρει συγκεκριμένες συχνότητες φωτός που δεν βλέπει το ανθρώπινο μάτι, όπως οι υπέρυθρες και οι υπεριώδεις. Έχω μια τροποποιημένη Sony Alpha 7R III, από την οποία το φίλτρο έχει αφαιρεθεί από ειδικούς, ώστε να μπορεί να αποτυπώσει τις συχνότητες φωτός που εκπέμπονται από το διάστημα που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.*
Για να φαίνεται όμως μόνο το φως από το διάστημα, πρέπει να μπλοκάρω σχεδόν όλο το ορατό φως και να περνάνε μόνο συγκεκριμένα μήκη κύματος. Έτσι, χρησιμοποιώ ένα άλλο εξειδικευμένο φίλτρο αστροφωτογραφίας, το οποίο τοποθετώ προσωρινά μπροστά από τον αισθητήρα μου, κατά τη φωτογράφιση.
Λόγω της περιστροφής της Γης, τα αστέρια στον ουρανό φαίνονται σαν να κινούνται. Τοποθετώ λοιπόν, τη μηχανή και τον φακό σε αστροστάτη, για να αντισταθμίζεται το φαινόμενο. Η συσκευή μετακινεί τη μηχανή αργά σε συσχέτιση με την περιστροφή της Γης, ώστε να αποφεύγονται οι θολές εικόνες και οι ουρές από αστέρια, ακόμα και όταν η έκθεση είναι μόνο για λίγα λεπτά κάθε φορά.
Έκθεση της εικόνας
Καθώς εισέρχεται πολύ λίγο φως στη μηχανή μου Sony Alpha 7R III, ρυθμίζω τον φακό στο μεγαλύτερο δυνατό διάφραγμα και την ευαισθησία στο υψηλότερο ISO, με πολύ χαμηλό θόρυβο, κάτι που στην περίπτωση της Sony Alpha 7R III είναι το ISO 800. Στη συνέχεια, εκθέτω την εικόνα για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, αλλά ανάλογα με την περίσταση, αυτό μπορεί να είναι 1 λεπτό ή 10 λεπτά.
Το κόλπο στη φωτογραφία εξώτερου διαστήματος είναι ότι δεν βγάζουμε μία μόνο εικόνα. Τραβάμε όσο το δυνατόν περισσότερες λήψεις, εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες εικόνες. Μπορώ να κάθομαι στον κήπο όλη τη νύχτα και να φωτογραφίζω το ίδιο θέμα ξανά και ξανά. Μετά, η τελική εικόνα δημιουργείται από τον συνδυασμό των λήψεων, με έναν λογισμικό όπως το Astro Pixel Processor ή το Deep Sky Stacker.
Το λογισμικό αναζητάει τις κοινές λεπτομέρειες σε χιλιάδες εικόνες. Φιλτράρει τις λεπτομέρειες που δεν είναι κοινές, όπως τον θόρυβο ή τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, και επιτρέπει τη δημιουργία απίστευτα ευκρινών, λεπτομερών εικόνων, και όλα αυτά, ενώ φωτογραφίζετε από την αυλή σας.
Πρώτα βήματα
Αν ξεκινάτε τώρα, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε κάτι βασικό, όπως η φωτογράφιση της σελήνης. Δεν χρειάζεστε τροποποιημένη μηχανή για να το κάνετε αυτό. Μπορείτε να το κάνετε με μια μηχανή όπως η Sony Alpha 7C ή η Alpha 7 III και ένα τηλεφακό σε προσιτή τιμή, όπως ο Sony FE 200-600 mm f/5.6-6.3 G OSS, μαζί με έναν τηλεμετατροπέα FE 2x.
Η έκθεση εξαρτάται από αυτό που βλέπετε στην οθόνη σας. Θέλετε να κάνετε την εικόνα όσο το δυνατόν πιο φωτεινή, χρησιμοποιώντας το ιστόγραμμα της μηχανής για να βεβαιωθείτε ότι δεν γίνεται υπερέκθεση των φωτεινών σημείων. Μετά, τραβήξτε μια σειρά φωτογραφιών για να δημιουργήσετε μια στοίβα συνδυασμένων εικόνων.
Για τη σελήνη, είναι καλύτερα να συνδυάσετε μια στοίβα φωτογραφιών, καθώς υπάρχουν πολλές ατμοσφαιρικές αναταράξεις στην ατμόσφαιρά μας. Τραβώντας και συνδυάζοντας πολλές λήψεις, μπορείτε να δημιουργήσετε την τελική εικόνα, όπου ολόκληρη η επιφάνεια της σελήνης θα είναι ευκρινής και λεπτομερής.
Επιπλέον, για τη φωτογράφιση της σελήνης δεν χρειάζεται αστροστάτης. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η σελήνη βρίσκεται κάθε φορά στο κέντρο της λήψης και το λογισμικό συνδυασμού στοίβας θα φροντίσει για την ευθυγράμμιση της κάθε φωτογραφίας.
*Λάβετε υπόψη ότι η Sony και τα εξουσιοδοτημένα κέντρα σέρβις δεν αναλαμβάνουν τροποποιήσεις μηχανών. Η Sony δεν συνιστά την τροποποίηση και αυτή γίνεται με την ευθύνη του κατόχου.
"Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό είδος φωτογραφίας: Αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, αλλά αληθινό"