σκιασμένη ημισέληνος

Τρόπος λήψης | Φωτογράφιση της Σελήνης

Peter Neill

Παγιδευμένος στο σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown, δεν μπορούσα να πάω πουθενά. Ωστόσο, χάρη στην Alpha 7R IV της Sony κατάφερα να φωτογραφίσω κάτι που είναι τόσο μακρινό και αυτό με γοήτευσε ως φωτογράφο. Πάντα με ενδιέφερε να φωτογραφίσω τη Σελήνη, αλλά η φωτογράφιση αυτή έγινε ένα ακόμα πιο ελκυστικό πρότζεκτ κατά το διάστημα του εγκλεισμού δίνοντάς μου τη δυνατότητα να ξεφύγω από την πραγματικότητα του lockdown.

ευκρινής εικόνα πανσέληνου © Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 160

Φωτογραφικές μηχανές και φακοί
Η αγαπημένη μου φωτογραφική μηχανή για τη φωτογράφιση της Σελήνης είναι η Alpha 7R IV της Sony. Είχα επίσης την τύχη να δανειστώ έναν φακό FE 400 mm f/2.8 G Master. Ωστόσο, διαπίστωσα ότι η εστιακή απόσταση 200 mm του εξαιρετικά ευκρινή φακού FE 70-200 mm f/2.8 G Master είναι υπεραρκετή. Πρόκειται για έναν ποιοτικό φακό που θα σας επιτρέψει να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες.

Έχω τραβήξει μερικές από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες με αυτόν τον φακό και είναι ο φακός που χρησιμοποιώ τακτικά για να φωτογραφίζω μουσικούς σε συναυλίες. Η φωτογράφιση της Σελήνης δείχνει πόσο ευέλικτος είναι ο φακός αυτός. Με εστιακή απόσταση 200 mm, μπορείτε εύκολα να προσθέσετε υπόβαθρο στη φωτογραφία.

πανσέληνος που περιβάλλεται από σύννεφα © Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/6400s @ f/3.5, ISO 320

Διατήρηση της ευκρίνειας και της σταθερότητας
Το πρώτο απαραίτητο κομμάτι εξοπλισμού είναι ένα τρίποδο. Δεν χρειάζεται να είναι το πιο ακριβό τρίποδο, αλλά πρέπει να είναι ανθεκτικό, κατά προτίμηση βαρύ, και να έχει σταθερή κεφαλή που δεν αποκλίνει μετά το σφίξιμο. Τα περισσότερα τρίποδα έχουν ένα άγκιστρο που επιτρέπει την τοποθέτηση κάποιου βάρους χρησιμοποιώντας μια τσάντα φωτογραφικού εξοπλισμού, πράγμα που είναι ιδανικό. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι η τσάντα ακουμπά ελαφρώς στο έδαφος, καθώς δεν θέλετε η τσάντα να αιωρείται από το άγκιστρο του τρίποδου κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Τελικά, είναι σχεδόν αδύνατο να έχετε πλήρη ευκρίνεια λόγω της ατμόσφαιρας μεταξύ της Γης και της Σελήνης. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε μια λεπτομερή λήψη.

Εάν, για παράδειγμα, ο φακός σας έχει κουκούλα, χρησιμοποιήστε την. Η κουκούλα μπορεί να αποτρέψει την είσοδο φωτός στον φακό από ανεπιθύμητες γωνίες. Η λήψη αυτής της εικόνας έγινε από μια αστική περιοχή στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, οπότε δεν χρειάζεστε πάντα μια τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό για τη φωτογράφιση, αν και φυσικά αυτό θα βοηθούσε σίγουρα.

ευκρινής εικόνα πανσελήνου που περιβάλλεται από σκοτεινό ουρανό © Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 125

Όταν ακουμπάτε τη φωτογραφική μηχανή για να κάνετε μια λήψη, εκείνη τη στιγμή, ουσιαστικά, την μετακινείτε ελαφρώς. Συνεπώς, είναι καλό να εξοικειωθείτε με τη χρήση του χρονοδιακόπτη της φωτογραφικής μηχανής που έχετε. Χρησιμοποιώντας τον χρονοδιακόπτη, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το κλείστρο και να αφήσετε τη φωτογραφική μηχανή αδρανή για μερικά δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει η έκθεση. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τη φωτογραφική μηχανή από απόσταση μέσω Bluetooth ή κάνοντας χρήση της εφαρμογής για κινητά Imaging Edge της Sony. Επιπρόσθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε τη λειτουργία ηλεκτρονικού κλείστρου εάν αυτή είναι διαθέσιμη στη φωτογραφική μηχανή που διαθέτετε. Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί ακόμη και η πιο παραμικρή κίνηση του μηχανικού κλείστρου της φωτογραφικής μηχανής, ώστε αυτή να διατηρείται τελείως ακίνητη κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Όσον αφορά την εστίαση, χρησιμοποιώ πάντα τη χειροκίνητη εστίαση. Συχνά, χρησιμοποιώ την εφαρμογή για κινητά Imaging Edge της Sony ώστε να μπορώ να χρησιμοποιώ τη μεγάλη οθόνη του κινητού μου για να ελέγχω την εστίαση με μεγαλύτερη ακρίβεια. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το σκόπευτρο ή την πίσω οθόνη της φωτογραφικής μηχανής. Με αυτόν τον τρόπο, εκμεταλλεύεστε την επιλογή μεγέθυνσης εστίασης για να επιλέξετε το ακριβές τμήμα της εικόνας στο οποίο θέλετε να εστιάσετε.

Έκθεση
Με τη Σελήνη στο κέντρο του κάδρου, χρησιμοποιώ μέτρηση σημείου (spot metering) με σταθμισμένη μέτρηση του κέντρου (Centre weighted metering). Κάνω πάντα λήψεις σε ακατέργαστη μορφή και υπολογίζω την έκθεση με βάση το αν θα έχω αρκετό περιθώριο για να «ανεβάσω» τις σκιές ώστε να κάνω τα σύννεφα πιο ορατά. Μέσω του πειραματισμού, ανακαλύπτεις εάν πρέπει να εκθέσεις μόνο τη Σελήνη ή να υπερεκθέσεις ελαφρώς τη Σελήνη ώστε να έχεις τη δυνατότητα να φωτογραφίσεις καλύτερα τα σύννεφα.

Είναι πολύ δελεαστικό να φωτογραφίζεις με το ευρύτερο διάφραγμα του φακού και να αφήνεις να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο φως μέσα από τον φακό. Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το διάφραγμα δεν παρέχει τη μεγαλύτερη ευκρίνεια. Πρέπει να βρεις το πιο ευκρινές σημείο του φακού. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι φωτογραφίζεις με f/4 ή f/5.6 – πειραματιστείτε με τον φακό σας κατά τη διάρκεια της λήψης και ανακαλύψτε σε ποια ρύθμιση παρέχει ο φακός σας την μεγαλύτερη ευκρίνεια.

σκιασμένη ημισέληνος © Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1600s @ f/4.5, ISO 320

Ταχύτητα κλείστρου
Όσον αφορά την ταχύτητα κλείστρου, έχω διαπιστώσει ότι η πιο αργή ταχύτητα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη λήψη είναι περίπου το 1/5ο του δευτερολέπτου. Σε οποιαδήποτε πιο αργή ταχύτητα κλείστρου, η Σελήνη θα αρχίσει να θολώνει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γρηγορότερη ταχύτητα κλείστρου από την προαναφερόμενη, αλλά αλλάξτε τη ρύθμιση με όσο το δυνατόν πιο αργό ρυθμό ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το πλεονέκτημα της εισόδου όσο το δυνατόν περισσότερου φωτός και να διατηρήσετε την ευαισθησία ISO όσο το δυνατόν χαμηλότερη.

Η λήψη με χαμηλή ευαισθησία περιορίζει τον θόρυβο στο ελάχιστο. Ωστόσο, ακόμη και με την υψηλή ανάλυση της Alpha 7R IV, μπορώ άνετα να αυξήσω το ISO στο 800 ή το 1000 χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τον θόρυβο και να αποτυπώσω τον πλησιέστερο γείτονα της Γης με ευκολία.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Peter Neill

Peter Neill | UK

"Ο Peter Neill είναι ο καλύτερος φωτογράφος που έχουμε βρει. Δεν χρησιμοποιούμε κανένα άλλον πια - Mark Sheehan, The Script"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.