πυροτεχνήματα που εκρήγνυνται πάνω από το νερό

Κορυφαίες συμβουλές: Φωτογράφιση εορταστικών πυροτεχνημάτων

με τη φωτογραφική μηχανή Alpha της Sony

Προγραμματισμός

Οι επιδείξεις πυροτεχνημάτων γενικά δεν διαρκούν πολύ, οπότε φροντίστε να καταστρώσετε το σχέδιό σας. Να έχετε μια ιδέα για τις λήψεις που θέλετε να τραβήξετε και, αν μπορείτε, επισκεφτείτε την τοποθεσία στο φως της ημέρας για να αποφασίσετε πού πρέπει να σταθείτε και ποιους φακούς θα χρειαστείτε, ώστε να είστε πλήρως προετοιμασμένοι μόλις αρχίσει να αστράφτει ο ουρανός.

Όταν εργάζεστε τη νύχτα στο σκοτάδι μπορεί να είναι δύσκολο να ψάχνετε μέσα στην τσάντα φωτογραφικού εξοπλισμού, οπότε πακετάρετε προσεκτικά όλον τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Αξίζει να έχετε πάντα μαζί σας έναν μικρό φακό σε περίπτωση που χρειαστεί να ψάξετε στην τσάντα για κάποιο εξάρτημα ή απλώς για να δείτε πού περπατάτε.

ομάδα ανθρώπων που παρακολουθούν πυροτεχνήματα

© Arthur Chauvineau

Ρυθμίσεις φωτογράφισης

Για μέγιστη ευελιξία, να φωτογραφίζετε σε RAW παρά σε JPEG. Η φωτογράφιση σε αυτήν τη μορφή αποτυπώνει περισσότερα δεδομένα και σας επιτρέπει να ρυθμίζετε με ακρίβεια την έκθεση κατά το post-production.

Επιλογή φακών και σύνθεση εικόνας

Εάν η επίδειξη πυροτεχνημάτων που θα φωτογραφίσετε πρόκειται να διενεργηθεί πάνω από το κεφάλι σας, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ευρυγώνιο φακό. Οι χρήστες της Sony είναι τυχεροί καθώς μπορούν να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα απίστευτων ευρυγώνιων φακών, συμπεριλαμβανομένων του φακού FE 14 mm f/1.8 GM, του φακού FE 20 mm f/1.8 G ή του πολυχρηστικού φακού ζουμ FE 12-24 mm f/2.8 GM. Για μια πιο οικονομικά προσιτή επιλογή υπάρχει επίσης ο φακός ζουμ FE 12-24 mm f/4 G.

Εάν βρίσκεστε μακριά από τα πυροτεχνήματα, ίσως σε κάποιον λόφο με θέα το αστικό τοπίο, τότε θα χρειαστεί να υπολογίσετε την κατάλληλη εστιακή απόσταση, αλλά ένας φακός ζουμ, όπως ο φακός FE 24-70 mm f/2.8 GM II ή ο φακός FE 24-105 mm f/4 G OSS, θα αποτελέσει μια καλή επιλογή που θα σας επιτρέψει να κάνετε μεγέθυνση ώστε να τραβήξετε τις φωτογραφίες που θέλετε.

ζευγάρι που φιλιέται μπροστά από μια επίδειξη πυροτεχνημάτων

© Davide Monteleone | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/2.8, ISO 6400

Σταθεροποίηση και ταχύτητα κλείστρου

Για να αποτυπώσετε τη μεμονωμένη έκρηξη ενός πυροτεχνήματος, θα χρειαστείτε μια ταχύτητα κλείστρου αρκετά γρήγορη για να παγώσει τη δράση, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά αργή για να επιτρέψει την είσοδο μιας μικρής ποσότητας φωτός στη φωτογραφική μηχανή. Η πλέον αργή ταχύτητα κλείστρου με την οποία μπορείτε να φωτογραφίζετε με το χέρι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του πόσο σταθερά μπορείτε να κρατήσετε τη φωτογραφική μηχανή και της εστιακής απόστασης του φακού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας Steadyshot στη φωτογραφική μηχανή ή/και τον φακό ώστε να αντισταθμιστούν τυχόν μικρές κινήσεις που ενδέχεται να κάνετε. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε με ταχύτητα κλείστρου μεταξύ 1/10ου του δευτερολέπτου και 1/30ου του δευτερολέπτου και, στη συνέχεια, ελέγξτε τις εικόνες σας για να δείτε αν η ταχύτητα χρειάζεται τυχόν προσαρμογή.

Για να φωτογραφίσετε τα φωτεινά ίχνη πυροτεχνημάτων ή πολλαπλές εκρήξεις πυροτεχνημάτων θα χρειαστείτε μεγαλύτερη έκθεση. Ο βέλτιστος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι η χρήση τρίποδου ώστε η φωτογραφική μηχανή να διατηρείται εντελώς ακίνητη. Η ταχύτητα κλείστρου που θα επιλέξετε εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, από 1 δευτερόλεπτο έως 30 δευτερόλεπτα. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με το περιβάλλον και αφήστε ελεύθερη τη δημιουργικότητά σας.

Συνεχής λήψη

Όταν προσπαθείτε να αποτυπώσετε μεμονωμένα πυροτεχνήματα, αντί να τραβήξετε μια λήψη με μεγάλη έκθεση, μπορεί να είναι καλή ιδέα να μεταβείτε στη λειτουργία συνεχούς λήψης και να τραβήξετε αρκετές εικόνες ώστε να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να πετύχετε μια υπέροχη λήψη. Η σωστή ταχύτητα για τη φωτογράφιση θα είναι κάπου στα 3-5 fps.

Διάφραγμα και ευαισθησία ISO

Με την ταχύτητα κλείστρου ρυθμισμένη ανάλογα με το πώς θέλετε να αποτυπώσετε τα πυροτεχνήματα, θα πρέπει να ρυθμίσετε την ευαισθησία ISO όσο το δυνατόν σε πιο χαμηλή τιμή ώστε ο θόρυβος να είναι ο ελάχιστος δυνατός. Όσον αφορά το διάφραγμα, ξεκινήστε με μια ρύθμιση στο μέσον του εύρους - το f/8 είναι μια καλή αρχική τιμή. Δεδομένης της φύσης της φωτογράφισης πυροτεχνημάτων η οποία ενέχει πάντα μια διαδικασία δοκιμής και σφάλματος, θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τις ρυθμίσεις έκθεσης μέχρι να νιώσετε ότι έχετε τη σωστή ρύθμιση.

Η προσθήκη κάποιων εικόνων στο φόντο, όπως η σιλουέτα του πλήθους των ανθρώπων ή ενός δέντρου, μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσθετο επίπεδο στις εικόνες σας. Εάν θέλετε πράγματι να συμπεριλάβετε κάποιο στοιχείο στο προσκήνιο, τότε μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε περαιτέρω το μέγεθος του διαφράγματος ώστε να δημιουργήσετε μεγαλύτερο βάθος πεδίου προκειμένου αυτό το στοιχείο να είναι εστιασμένο. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε μπορείτε να αντισταθμίσετε αυτήν την πτώση της έκθεσης αυξάνοντας την ευαισθησία ISO. Όπως προαναφέραμε, η φωτογράφιση πυροτεχνημάτων ενέχει μια διαδικασία δοκιμής και σφάλματος και όλα έχουν να κάνουν με τη δοκιμή του τι λειτουργεί στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε.

πολύχρωμα πυροτεχνήματα στον νυχτερινό ουρανό

© Elisha Terada

Μείωση θορύβου μακράς έκθεσης

Ένα πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε εάν φωτογραφίζετε με εκθέσεις μεγαλύτερες από ένα δευτερόλεπτο είναι να μεταβείτε στο μενού της φωτογραφικής μηχανής Sony που χρησιμοποιείτε και να βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία NR (Μείωση θορύβου) μακράς έκθεσης. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται η μείωση του θορύβου μετά τη λήψη της εικόνας, για χρονικό διάστημα ίδιο με το χρονικό διάστημα της ταχύτητας κλείστρου. Οπότε, αν έχετε έκθεση 10 δευτερολέπτων, η μείωση θορύβου θα λειτουργήσει για επιπλέον 10 δευτερόλεπτα ώστε να μειωθεί ο τυχόν θόρυβος.

Εστίαση

Εάν φωτογραφίζετε πυροτεχνήματα σε σκοτεινό, νυχτερινό ουρανό, θα χρειαστεί να μεταβείτε στη μη αυτόματη εστίαση. Εάν ο ουρανός είναι μαύρος, τότε δεν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορεί να εστιάσει αυτόματα η φωτογραφική μηχανή. Συνεπώς, μεταβείτε σε μη αυτόματη λειτουργία και εστιάστε στο άπειρο, το οποίο είναι η πιο μακρινή απόσταση στην οποία μπορείτε να εστιάσετε. Η εστίαση στο άπειρο απεικονίζεται στην οθόνη της φωτογραφικής μηχανής με το σύμβολο ∞. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ορισμένοι φακοί εστιάζουν πραγματικά στο άπειρο, οπότε φροντίστε να κάνετε έλεγχο εκ των προτέρων. Εάν το φεγγάρι ή τα άστρα είναι ορατά, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως σημείο αναφοράς.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.