ένα μοναχικό δέντρο στην καταχνιά την αυγή

Κορυφαίες συμβουλές: Φωτογράφιση τοπίων στην ομίχλη

με τη φωτογραφική μηχανή Alpha της Sony

Προγραμματισμός και καιρικές συνθήκες

Η ομίχλη και η καταχνιά είναι σταγόνες νερού που αιωρούνται στον αέρα. Ουσιαστικά, πρόκειται για σύννεφα που βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο έδαφος από ό,τι συνήθως. Είναι πάντα καλύτερο να κάνετε προγραμματισμό εκ των προτέρων όταν πραγματοποιείτε λήψεις στην ομίχλη. Επιλέξτε μια τοποθεσία όπου γνωρίζετε ότι πιάνει ομίχλη και παρακολουθήστε το μετεωρολογικό δελτίο. Ιδανικά, θα πρέπει να φτάσετε στην επιλεγμένη τοποθεσία πριν από την ανατολή του ηλίου, μια ημέρα με γαλανό ουρανό. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε το καλύτερο φως, το οποίο, όπως ισχύει για κάθε είδος φωτογραφίας τοπίου, είναι ζωτικής σημασίας.

Το φως στην τοποθεσία θα αλλάξει καθώς ανατέλλει ο ήλιος, οπότε να αναζητάτε πάντα στο πλάνο σας τα διάφορα χρώματα, τις σκιές, καθώς και τις αχτίδες που δημιουργεί το φως. Για παράδειγμα, αναζητήστε τις όμορφες αχτίδες φωτός που διαπερνούν ένα δάσος στην καταχνιά ή μια μεγάλη σκιά που ρίχνει μια κατασκευή σε ένα τοπίο.

μακρύ και λεπτό δέντρο στο δάσος Φάναλ στην ομίχλη

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/10, ISO 100

Εξοπλισμός

Κατά τη φωτογράφιση τοπίων, τα ιδανικότερα χαρακτηριστικά μιας φωτογραφικής μηχανής είναι η ανάλυση και το δυναμικό εύρος. Η Alpha 7R V της Sony και η Alpha 7 IV της Sony αποτελούν άριστες επιλογές με ανάλυση 60 megapixel και 33 megapixel, αντίστοιχα, και υψηλό δυναμικό εύρος.

Η επιλογή του φακού θα εξαρτηθεί από το ακριβές είδος των λήψεων που θέλετε να τραβήξετε, αλλά οι ευρυγώνιοι φακοί και οι τηλεφακοί είναι γενικά οι καλύτεροι φακοί για λήψεις αυτού του είδους. Αυτοί οι φακοί θα σας επιτρέψουν να αποτυπώσετε την κλίμακα της σκηνής ή να εστιάσετε σε μακρινές λεπτομέρειες του τοπίου. Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη μοντούρα Sony FE, αλλά ο φακός FE 12-24 mm f/2.8 G Master ή ο φακός FE 12-24 mm f/4 G αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για ευρυγώνια πλάνα, ενώ ο φακός Sony FE 100-400 mm f/4.5-5.6 GM OSS είναι ένας πολυχρηστικός φακός για την αποτύπωση λεπτομερειών.

Εκτός από τη φωτογραφική μηχανή και τους φακούς, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα τρίποδο για να διατηρείτε τα πάντα σταθερά. Να έχετε επίσης μαζί σας έναν προβολέα ή έναν φακό για να φτάσετε στην τοποθεσία και να ρυθμίσετε τη φωτογραφική μηχανή σας στο σκοτάδι.

Σύνθεση

Αρκετά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στην ομίχλη έχουν φωτογραφηθεί καθώς ο φωτογράφος στέκεται πάνω σε έναν λόφο ή ένα βουνό, κοιτάζοντας προς τα κάτω μια κοιλάδα τυλιγμένη στην καταχνιά. Σε αυτά τα πλάνα, διάφορα χαρακτηριστικά, όπως κτίρια ή δέντρα, ξεπροβάλλουν μέσα από την ομίχλη, σαν να υψώνονται μέσα από τα σύννεφα.

Ωστόσο, αν προσπαθήσετε να αποτυπώσετε ολόκληρο το πλάνο με ευρυγώνιο φακό, το τοπίο ενδέχεται συχνά να μην είναι τόσο συναρπαστικό όσο στην πραγματικότητα. Ο τηλεφακός μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα αυτό. Κάντε μεγέθυνση σε ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και βεβαιωθείτε ότι αφήνετε αρκετό χώρο γύρω τους, ώστε να αποτυπωθούν οι ομιχλώδεις συνθήκες.

αρχαίος ναός που υψώνεται μέσα από την καταχνιά στην κορυφή ενός λόφου

© İlhan Eroğlu

Αν θέλετε να αποτυπώσετε ολόκληρο το πλάνο, χρειάζεστε κάτι ενδιαφέρον που να προσελκύσει το βλέμμα του θεατή. Αναζητήστε κάτι στο προσκήνιο που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δώσετε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο κάτω τμήμα της εικόνας. Για παράδειγμα, ένα μικρό φυτό, ένα κούτσουρο, ένας βράχος ή ένα μονοπάτι στο προσκήνιο μπορεί να προσελκύσει τον θεατή και να τον κατευθύνει στην εικόνα.

ένα δέντρο στην ομίχλη την αυγή

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/4s @ f/13, ISO 160

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο οριζοντίωσης στην πίσω οθόνη ή στο εικονοσκόπιο για να βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφική μηχανή είναι εντελώς ευθεία. Ταιριάξτε τις γραμμές του μετρητή οριζοντίωσης έως ότου οι γραμμές και στις δύο πλευρές να επισημανθούν με πράσινο χρώμα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο ορίζοντας είναι επίπεδος.

Ρυθμίσεις έκθεσης

Παρόλο που οι ακριβείς ρυθμίσεις που θα χρειαστείτε για να κάνετε έκθεση της εικόνας θα διαφέρουν, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες τους οποίους μπορείτε να ακολουθήσετε.

Όπως ισχύει για κάθε εικόνα τοπίου, θα θέλετε να είναι εστιασμένο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πλάνου, οπότε χρησιμοποιήστε μικρό διάφραγμα για να έχετε το μεγαλύτερο δυνατό βάθος πεδίου, αλλά αποφύγετε την πλέον μικρή ρύθμιση ώστε να έχετε μέγιστη ευκρίνεια. Μια ρύθμιση f/11 είναι μια καλή ρύθμιση για να αρχίσετε.

ένα γέρικο δέντρο σε λευκό ομιχλώδες φόντο

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/10, ISO 100

Εάν φωτογραφίζετε κατά την ανατολή του ηλίου, η ομίχλη μπορεί να είναι φωτεινή. Να παρακολουθείτε το ιστόγραμμα στην οθόνη ή το εικονοσκόπιο για να ελέγχετε αν χάνονται λεπτομέρειες στα φωτεινά σημεία. Προσαρμόστε την έκθεση για να αποφύγετε μεγάλα τμήματα με «καμένες» λεπτομέρειες. Με το καλό δυναμικό εύρος και τον χαμηλό θόρυβο των φωτογραφικών μηχανών Alpha της Sony, έχετε πάντα την ευκαιρία να φωτίσετε τις σκιές ώστε να ανακτήσετε τις λεπτομέρειες κατά την επεξεργασία.

Εάν δεν θέλετε να επεξεργάζεστε εικόνες σε μορφή RAW, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία HDR εντός της φωτογραφικής μηχανής ή τη λειτουργία Dynamic Range Optimiser (DRO) (Βελτιστοποίηση δυναμικού εύρους). Όταν είναι επιλεγμένη η ρύθμιση HDR, τραβιούνται πολλές λήψεις της ίδιας σκηνής σε διαφορετικές ρυθμίσεις έκθεσης και συγχωνεύονται ώστε να δημιουργηθεί μια εικόνα με περισσότερες λεπτομέρειες στα φωτεινά σημεία και τις σκιασμένες περιοχές. Για εικόνες HDR θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τρίποδο ώστε η φωτογραφική μηχανή να διατηρείται ακίνητη για κάθε εικόνα.

Η λειτουργία DRO τροποποιεί την έκθεση ώστε να διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες στα φωτεινά σημεία και να γίνονται πιο φωτεινές οι σκιασμένες περιοχές. Όσο υψηλότερη είναι η ρύθμιση DRO, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενίσχυση των σκιών. Η χρήση της λειτουργίας DRO είναι ιδανική εάν θέλετε να δημιουργήσετε εικόνες για ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να αφιερώσετε χρόνο στην επεξεργασία των εικόνων μετά τη λήψη τους.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.