η hannah couzens καδράρει ένα πορτραίτο στην alpha της sony

Κορυφαίες συμβουλές: Τελείως ευκρινή πορτραίτα

με τη φωτογραφική μηχανή Alpha της Sony

Παρακολούθηση ματιών με αυτόματη εστίαση στα μάτια (Eye AF)

Αν υπάρχει μια λειτουργία που έχει φέρει επανάσταση στη φωτογραφία πορτραίτου, αυτή είναι η αυτόματη εστίαση στα μάτια (Eye AF), η οποία είναι διαθέσιμη σε όλες τις πιο πρόσφατες φωτογραφικές μηχανές Alpha της Sony. Με τη χρήση του συστήματος επεξεργασίας Bionz, η φωτογραφική μηχανή εντοπίζει το ανθρώπινο μάτι και εστιάζει τον φακό στο μάτι που βρίσκεται πιο κοντά στη φωτογραφική μηχανή. Για να ενεργοποιήσετε την αυτόματη εστίαση στα μάτια (Eye AF), βεβαιωθείτε ότι είστε σε λειτουργία συνεχούς αυτόματης εστίασης (AF-C) και έχετε επιλέξει την αυτόματη εστίαση στα μάτια (Eye AF) στο μενού. Μέσα από το σκόπευτρο ή στην πίσω οθόνη, θα δείτε ένα μικρό τετράγωνο να επικαλύπτει το μάτι του θέματος. Καθώς το θέμα κινείται, θα κινείται και το τετράγωνο εντοπισμού ματιού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κατευθύνετε το θέμα σας ή να επανασυνθέσετε το πλάνο σας, γνωρίζοντας ότι το μάτι του θέματος θα είναι πάντα εντός εστίασης.

Πρόσθετη συμβουλή:Εάν θέλετε να είστε δημιουργικοί με το βάθος πεδίου και να έχετε ένα συγκεκριμένο μάτι εστιασμένο κάθε φορά, μπορείτε να επιλέξετε είτε το αριστερό είτε το δεξί μάτι στο μενού αυτόματης εστίασης στα μάτια (Eye AF).

πορτραίτο νεαρής κοπέλας που χαμογελά

© Pepa Valera | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/125s @ f/4.0, ISO 400

Επιλογή φακού

Ένας φακός με σταθερή εστιακή απόσταση είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για να αποτυπώσετε και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ο κορυφαίος φακός για λήψεις πορτραίτου είναι ο φακός FE 85 mm f/1.4 G Master της Sony, ένας από τους πιο ευκρινείς φακούς της σειράς E-mount της Sony. Ο φακός αυτός διαθέτει επίσης κυκλικό διάφραγμα 11 λεπίδων για την απαλή, κρεμώδη αποεστίαση φόντου (bokeh) που αγαπούν οι φωτογράφοι πορτραίτου. Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, επιλέξτε τον φακό FE 85 mm f/1.8. Προσφέρει την ίδια εστιακή απόσταση και εξαιρετική ποιότητα εικόνας και είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ξεκινούν τώρα την καριέρα τους.

ασπρόμαυρο πορτραίτο γυναίκας που κοιτά μελαγχολικά τον φακό

© Steffen Böttcher | Sony α9 + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/11, ISO 50

Επιλογή διαφράγματος

Τα μάτια είναι η ψυχή του πορτραίτου και πρέπει να είναι το πιο ευκρινές μέρος της εικόνας. Ωστόσο, δεν θέλετε το υπόλοιπο μέρος του προσώπου να είναι εκτός εστίασης. Φυσικά, οι φωτογράφοι επιλέγουν ένα πολύ μεγάλο διάφραγμα, όπως το f/1.4 ή το f/1.8, ώστε το φόντο να είναι εκτός εστίασης. Αυτό λειτουργεί καλά στις λήψεις για ολόσωμα πορτραίτα ή πορτραίτα από τη μέση και πάνω. Ωστόσο, όταν φωτογραφίζετε από κοντά το κεφάλι, το πολύ μικρό βάθος πεδίου σε αυτά τα μεγάλα διαφράγματα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια του θέματος να είναι εστιασμένα, αλλά η μύτη του θέματος να είναι απαλή και εκτός εστίασης. Μη φοβάστε να αλλάξετε το διάφραγμα σε f/2.8 ή f/4 για να αυξήσετε το βάθος πεδίου όσο ακριβώς χρειάζεται ώστε τα βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου να είναι εστιασμένα. Μην ανησυχείτε. Με αυτές τις ρυθμίσεις, το φόντο θα παραμείνει θολό, ιδιαίτερα εάν το θέμα σας είναι πολύ μακριά από το φόντο.

γυναίκα ξαπλωμένη στην ακροθαλασσιά που ποζάρει για πορτραίτο χαμογελώντας

© Terry Donnelly | Sony α1 + FE 135mm f/1.8 GM | 1/250s @ f/1.8, ISO 125

Ταχύτητα κλείστρου και λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας SteadyShot

Ακόμη και όταν μένουν όσο πιο ακίνητοι γίνεται, οι άνθρωποι κινούνται. Εισπνέουμε και εκπνέουμε και ταλαντευόμαστε καθώς διατηρούμε την ισορροπία μας και το ίδιο ισχύει για τον φωτογράφο που τραβά τη φωτογραφία. Μικρές κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν θόλωμα της κίνησης, ιδιαίτερα όταν φωτογραφίζετε κάποιον από κοντά με φακό όπως ο φακός πορτραίτου 85 mm.

Για να αποτρέψετε το θόλωμα της κίνησης, ενεργοποιήστε τη λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας SteadyShot στη φωτογραφική μηχανή Alpha της Sony και, αν υπάρχει, στον φακό E-mount. Χρησιμοποιήστε την αυτόματη εστίαση στα μάτια (Eye AF) για συνεχή διόρθωση για τυχόν κινήσεις εμπρός-πίσω. Τέλος, η ταχύτητα κλείστρου που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τον τύπο του πορτραίτου. Εάν το θέμα σας είναι καθισμένο ή γέρνει, μπορείτε να κάνετε λήψη με πολύ χαμηλή ρύθμιση που φτάνει στο 1/30 του δευτερολέπτου. Αν, όμως, θέλετε να απαθανατίσετε το θέμα σας να γελά ή να έχει κάποιο άλλο είδος αντίδρασης, θα χρειαστεί να επιλέξετε μια πολύ πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου. Χρησιμοποιήστε ταχύτητα 1/125 του δευτερολέπτου ως σημείο εκκίνησης και προσαρμόστε την ταχύτητα από εκεί και πέρα όπως χρειάζεται.

πορτρέτο μπαλινέζας που κρατάει μια βεντάλια

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/10s @ f/2.8, ISO 1600

Drive Mode

Η λειτουργία συνεχούς λήψης είναι ιδανική για πορτραίτα. Η ανθρώπινη έκφραση μπορεί να αλλάξει αμέσως, πράγμα που μπορεί να κάνει μια εκπληκτική διαφορά σε μια φωτογραφία πορτραίτου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν κάνετε λήψεις στις οποίες θέλετε να απαθανατίσετε κάποια αντίδραση του θέματος, όπως το γέλιο ή το χαμόγελο.

Μεταβείτε στο μενού της λειτουργίας Drive Mode και ρυθμίστε τη φωτογραφική μηχανή σε λειτουργία συνεχούς λήψης. Στη συνέχεια, επιλέξτε τον κατάλληλο ρυθμό λήψης, ο οποίος εξαρτάται από τη φωτογραφική μηχανή Alpha που έχετε. Πιθανότατα δεν θα θέλετε να επιλέξετε λήψη στα 10 fps ή ακόμη και στα 20 fps, αλλά ένας ρυθμός 3-7 fps είναι ένας καλός ρυθμός λήψης για την αποτύπωση των μικροαλλαγών στο πρόσωπο του θέματος.

η alice greenfield καδράρει μια λήψη στην alpha της sony

© Alice Greenfield | Sony α7 III + FE 50mm f/2.5 G | 1/500s @ f/3.5, ISO 80

Απαλό δέρμα

Αν και θέλουμε τα μάτια να είναι όσο το δυνατόν πιο ευκρινή, οι υπερβολικές λεπτομέρειες στο δέρμα μπορεί να μην είναι κολακευτικές για ορισμένους τύπους πορτραίτου. Οι πρόσφατες φωτογραφικές μηχανές Alpha της Sony διαθέτουν λειτουργία Εφέ απαλού δέρματος, η οποία βρίσκεται στο Μενού λήψης. Σε αυτή τη λειτουργία, το πρόσωπο του θέματος εντοπίζεται μέσα στην εικόνα και εφαρμόζεται ένα εφέ απαλότητας στις περιοχές του δέρματος προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κολακευτικό εφέ πορτραίτου. Υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις, Χαμηλή, Μεσαία, Υψηλή, και θα σας συνιστούσαμε να ξεκινήσετε με τη Χαμηλή ρύθμιση. Αυτό το εφέ είναι διαθέσιμο μόνο για εικόνες JPEG ή HEIF. Αν κάνετε λήψη σε Raw + JPEG, το εφέ δεν θα εφαρμόζεται στις ακατέργαστες εικόνες, πράγμα που είναι υπέροχο αν θέλετε να κάνετε γρήγορη προεπισκόπηση μιας εικόνας JPEG με Απαλό δέρμα, αλλά θέλετε να κάνετε και πιο σύνθετο ρετουσάρισμα σε μια ακατέργαστη εικόνα.

πορτραίτο μιας νεαρής κοπέλας με κόκκινα μαλλιά

© Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.