χρυσαφένια φύλλα σε ποτάμι

Βρείτε τη ροή σας

İlhan Eroğlu

Σε όλο τον κόσμο, ποτάμια, εκβολές και όρμοι διαμορφώνουν τα τοπία μας και δίνουν ζωή με τα νερά τους. Χάρη σε αυτά υπάρχει η γεωργία, τα ταξίδια και το εμπόριο. Είναι μέρος του εαυτού μας και της ιστορίας μας. "Πάντα με γοήτευαν τα ποτάμια", αναφέρει ο φωτογράφος ταξιδιών και τοπίων, İlhan Eroğlu, "και για όλους αυτούς τους λόγους μού άρεσε να τα φωτογραφίζω από την πρώτη στιγμή της σταδιοδρομίας μου."

μια γυναίκα στέκεται σε κορυφή λόφου και ατενίζει το ποτάμι από κάτω

© İlhan Eroğlu | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/11, ISO 200

"Τα ποτάμια είναι πραγματικά ο παράδεισος του φωτογράφου", λέει χαμογελώντας ο İlhan, "επειδή πέρα από τα πλεονεκτήματά τους όσον αφορά τη σύνθεση, τα νερά τους προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες φωτογράφισης. Αν σου αρέσουν οι εικόνες τοπίων, δεν μπορείς να μην τα φωτογραφίσεις!"

Ως φωτογράφος που έχει ταξιδέψει πολύ, αποτυπώνοντας με την κάμερά του μερικές από τις πιο συγκλονιστικές τοποθεσίες στον κόσμο, η εκτίμησή του για την απλή ισορροπία που δίνουν τα ποτάμια στο καρέ είναι φανερή. "Ένα ποτάμι μπορεί να δώσει βάθος και να εμπλουτίσει τη σύνθεση σχεδόν κάθε φωτογραφίας και, καθώς διασχίζει μια ιστορική πόλη ή ένα τοπίο, οι καμπύλες του τραβούν το μάτι είτε στις ανθρώπινες κατασκευές είτε πιο πέρα, στα βουνά ή τη θάλασσα."

μια γυναίκα στέκεται δίπλα σε ποτάμι και κοιτάζει προς τα πάνω το βουνό

© İlhan Eroğlu | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 400

"Από άποψη έκθεσης", απαντά ο İlhan, "θα έλεγα ότι στο 80% των φωτογραφιών ποταμιών που τραβάω προτιμώ να χρησιμοποιώ μικρότερες ταχύτητες κλείστρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι επιδιώκω τις μεγαλύτερες δυνατές εκθέσεις αλλά ότι βρίσκω τον χρόνο που ταιριάζει στη ροή του ποταμιού. Αν χρησιμοποιήσεις πολύ μικρή ταχύτητα, χάνεις κάθε αίσθηση της κίνησης και της ενέργειας, συνεπώς πειραματίζομαι με διάφορες ρυθμίσεις ώσπου να νιώσω ότι βρήκα τη σωστή."

"Για παράδειγμα, σε αυτήν την εικόνα, που την τράβηξα με την πιστή μου Sony Alpha 7R II στην Τσεχική Δημοκρατία, το νερό είναι σχεδόν ακίνητο, επομένως το μόνο που χρειαζόταν ήταν ταχύτητα 1/60sec για να θαμπώσουν οι αντανακλάσεις στην επιφάνειά του. Ήθελε να μεταδώσω τη γαλήνη αυτού του μέρους, όπως ήταν τυλιγμένο στα χρώματα του φθινοπώρου, επομένως ήταν πολύ σημαντικό να αφαιρέσω την ευκρίνεια από το νερό. Σε μεγαλύτερες ταχύτητες, όπως 1/250sec ή 1/500sec, θα ήταν υπερβολικά ευκρινής και δεν θα είχε το ίδιο ηρεμιστικό αποτέλεσμα."

ένα φθινοπωρινό δέντρο αντανακλάται σε ένα γαλήνιο ποτάμι

© İlhan Eroğlu | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 100

Όταν οι ταχύτητες κλείστρου πρέπει να μειωθούν περισσότερο, "χρησιμοποιώ φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας ND και προτιμώ κυρίως ισχύ ND0.6 ή ND1.2, που κόβει δύο και τέσσερα στοπ φωτός αντίστοιχα, εξαρτάται όμως από την ένταση του φωτός την ώρα που κάνω λήψη και πόσο θέλω να μειώσω την ταχύτητα κλείστρου. Τα πολωτικά φίλτρα είναι επίσης πολύ χρήσιμα για την αφαίρεση των αντανακλάσεων στο νερό, αλλά, φυσικά, εξαρτάται από το αν η αντανάκλαση είναι σημαντική ή όχι!"

Το φως είναι επίσης πολύ σημαντικό και δίνει ζωή σε μια σκηνή. "Η ανατολή, η δύση και οι μπλε ώρες είναι οι αγαπημένες μου στιγμές για να φωτογραφίζω τα ποτάμια", εξηγεί ο İlhan, "και παρότι προτιμώ πάντα το φυσικό φως από το τεχνητό φως στα ποτάμια, το φως που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος μπορεί να δείχνει εξαιρετικό, επίσης. Αυτήν την εικόνα είναι από το Ανεσί, στη Γαλλία. Την τράβηξα πριν από την ανατολή του ηλίου και η αντανάκλαση στο ποτάμι, που έχει γίνει πιο απαλή χάρη στην ταχύτητα κλείστρου των τεσσάρων δευτερολέπτων, δίνει μια μυστικιστική ατμόσφαιρα στην ιστορική πόλη."

απαλό ομιχλώδες φως πάνω από γέφυρα την αυγή

© İlhan Eroğlu | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 4s @ f/11, ISO 100

Ο İlhan εγκωμιάζει την ανάλυση και την ευκρίνεια της κάμεράς του Sony Alpha 7R IV γιατί δίνουν ζωή στις σκηνές του. "Η ανάλυση των 60Mp της Alpha 7R IV είναι εκπληκτική", λέει, "και σε συνδυασμό με την απουσία του οπτικού χαμηλοπερατού φίλτρου μπροστά στον αισθητήρα, που υπάρχει σε μερικές κάμερες χαμηλότερης ανάλυσης, μπορώ να καταγράψω όλες τις πλούσιες λεπτομέρειες στις σκηνές που έχω βρει και καδράρει με μεγάλο κόπο. Επίσης, συχνά χρησιμοποιώ την επικάλυψη εστίασης (focus stacking) για να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι, σε αυτήν τη φωτογραφία από την Πράγμα, χρησιμοποίησα έκθεση 1/60sec στα f/11 και ISO 100, εστιάζοντας από κοντά προς το βάθος σε πολλά καρέ και συνδυάζοντάς τα κατά την επεξεργασία. Αυτό μου δίνει τέλεια ευκρίνεια, από αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον φακό μέχρι τα μακρινά κτίρια."

χρυσαφένια φύλλα σε ποτάμι

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/11, ISO 100

Αξιοποιώντας την κορυφαία λεπτομέρεια και ευκρίνεια της Sony Alpha 7R IV, ο İlhan φροντίζει να χρησιμοποιεί ένα γερό και σταθερό τρίποδο όταν συνθέτει εικόνες στην όχθη του ποταμιού. "Παρότι οι μηχανές και οι φακοί Alpha είναι υπέροχα ελαφριά", εξηγεί, "μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα τρίποδο υψηλής ποιότητας. Κάποιες φορές, πάντως, πρέπει να μπω στο νερό για να τραβήξω την τέλεια φωτογραφία, επομένως εκεί οι ψηλές γαλότσες είναι πολύ χρήσιμες!"

Όσον αφορά τους φακούς, έχει δύο κύρια οπτικά στοιχεία, τον FE 12-24mm f/2.8 GM και τον FE 24-70mm f/2.8 GM. "Αν δεν θέλω να δώσω υπερβολική έμφαση στο πρώτο πλάνο, χρησιμοποιώ τον 24-70mm, που είναι ένας εξαιρετικά ευέλικτος φακός τοπίων", εξηγεί, "αλλά, αν η σκηνή μου έχει εντυπωσιακό πρώτο πλάνο, προτιμώ τον υπερευρυγώνιο 12-24mm. Το ευρύ του οπτικό πεδίο και η κοντινή εστίαση μου επιτρέπουν να τονίζω τις λεπτομέρειες που βρίσκονται κοντά στην κάμερα. Μπορείτε να δείτε ένα τέτοιο παράδειγμα στη φωτογραφία μου με τα λουλούδια στην όχθη του ποταμιού στην Προβηγκία.

πολύχρωμα λουλούδια μπροστά σε ποτάμι

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/18, ISO 100

Μελλοντικά, πού βλέπει ο İlhan να τον οδηγεί το πάθος του για τα ποτάμια;

"Θα ήθελα να φωτογραφίσω το ποτάμι στο φαράγγι Fjaðrárgljúfur, στην Ισλανδία, με την κάμερα Sony μου", καταλήγει. "Είναι ένα θαύμα της φύσης. Η ροή του ποταμιού αλλάζει ασταμάτητα, ενώ το φαράγγι που το περιβάλλει του δίνει εξωπραγματική όψη. Ωστόσο, όπου και να κάνω φωτογράφιση στο μέλλον, είναι βέβαιο ότι θα έχω μαζί για βοήθεια τον εξοπλισμό μου Alpha."

Προϊόντα που παρουσιάζονται

İlhan Eroğlu

İlhan Eroğlu | Turkey

"Ο κόσμος είναι για εμένα ένας τεράστιος καμβάς. Σε κάθε χώρα που επισκέπτομαι, δημιουργώ τους δικούς μου πίνακες, τραβώντας φωτογραφίες"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.