γυναίκα με λευκό φόρεμα στέκεται δίπλα σε μια θημωνιά σε ένα χωράφι

Και έζησαν αυτοί καλά

Γιώργος Κασιώνης και Σταμάτης Τσοπανάκης

Οι κινηματογραφιστές Γιώργος Κασιώνης και Σταμάτης Τσοπανάκης αποτελούν την ομάδα της "With Heart Films" και χρησιμοποιούν την α7 III ως το τέλειο μέσο για την αφηγηματική τους προσέγγιση.

Είναι Ιούλιος στην Πιέντσα της Τοσκάνης και περιέργως βρέχει. Πολύ. Αυτά δεν είναι καλά νέα για την Francesca, που βρίσκεται αποκλεισμένη απέναντι από τον καθεδρικό ναό στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου σε λίγο θα παντρευτεί τον Max. Η βροχή όμως επιμένει, αναγκάζοντας τους καλεσμένους και τους περαστικούς να καταφύγουν στις ιστορικές αψίδες της πλατείας, και τη Francesca να επιστρέψει στο αυτοκίνητο. Είναι αγχωμένη. Και ποιος δεν θα ήταν;

Η μεγάλη μέρα καταγράφεται σε βίντεο από τον Γιώργο Κασιώνη και τον Σταμάτη Τσοπανάκη, που αποτελούν τη "With Heart Films", μια συνεργασία με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας και μια επιχείρηση που οικοδομήθηκε με πολύ ξεχωριστή φιλοσοφία προσέγγισης της βιντεοσκόπησης γάμων.

Γιώργος Κασιώνης Σταμάτης Τσοπανάκης sony alpha 7m3 ζευγάρι που κρατιέται από το χέρι σε ένα χωράφι της Τοσκάνης, ενώ η μέρα τελειώνει © George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/1000s @ f/2.2, ISO 160

Για τους κινηματογραφιστές, ο άστατος καιρός είναι χρυσωρυχείο, αλλά ο Γιώργος έχει μια δουλειά ανεξάρτητη από το γύρισμα.

"Πήγα στο αυτοκίνητο και έμεινα με τη νύφη, με τη μηχανή κατεβασμένη. Θα μπορούσα να τραβάω τα πάντα, τους δρόμους με τη βροχή και τον κόσμο να τρέχει στα υπόστεγα, αλλά, αντί γι' αυτό, ήμουνα εκεί για να πω "Κοίτα, δεν έχει σημασία αν βρέχει. Πρέπει να χαίρεσαι, γιατί η βροχή θα σταματήσει σε λίγο και θα εσύ θα έχεις παντρευτεί τον αγαπημένο σου." Πράγματι, ο ήλιος βγήκε αμέσως μετά την τελετή και ο γάμος συνεχίστηκε κανονικά.

Η φιλοσοφία της "With Heart Films" είναι η αφήγηση μιας ιστορίας με συναίσθημα, κάτι που απαιτεί κοινωνικές δεξιότητες, τεχνική εμπειρία και προηγμένο εξοπλισμό. Κάνουν τις λήψεις σε 2-3 ημέρες, ώστε οι καλεσμένοι να έχουν "χρόνο να νιώσουν άνετα με εμάς. Πηγαίνουμε με ανοιχτή καρδιά και προσπαθούμε να ζούμε μαζί τους τη στιγμή, όχι σαν μέλη του προσωπικού", λέει ο Σταμάτης.

Τα πλεονεκτήματα της ομαδικής εργασίας ξεπερνούν τον απλό καταμερισμό εργασιών. "Κατά το γύρισμα ενός βίντεο, ειδικά όταν αποτυπώνεις στιγμές τόσο μοναδικές και ανεπανάληπτες, όπως έναν γάμο", συνεχίζει ο Γιώργος, "θέλεις κάποιον να σε καλύπτει. Και αυτού του είδους η εμπιστοσύνη είναι απελευθερωτική, ώστε εσύ ο ίδιος να μπορείς να είσαι πιο καλλιτεχνικός και δημιουργικός".

Γιώργος Κασιώνης Σταμάτης Τσοπανάκης sony alpha 7m3 οπίσθια άποψη ενός ζευγαριού που περπατάει σε έναν ανθισμένο δρόμο της Τοσκάνης © George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/800s @ f/2.8, ISO 100

Και οι δύο συμφωνούν ότι η σύγχρονη τεχνολογία διευκολύνει όσο ποτέ πριν το γύρισμα όμορφων λήψεων, αλλά, αντί να απαρχαιώνει το επάγγελμά τους, έκανε ακόμα πιο σημαντικό τον ρόλο του αφηγητή. "Όλοι ξέρουν ότι μπορούν να τραβήξουν όμορφα βίντεο", εξηγεί ο Σταμάτης, "οπότε, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πώς να είναι και ενδιαφέροντα και να βγάζουν συναίσθημα. Το κάνουμε όσο πιο κινηματογραφικό μπορούμε, αλλά πρέπει, επίσης, να είναι και προσωπικό για τον γαμπρό και τη νύφη και για τους καλεσμένους".

Για να το κάνεις αυτό, δεν γίνεται να σπαταλάς χρόνο ανησυχώντας για τον εξοπλισμό, και ο εξοπλισμός του Γιώργου και του Σταμάτη είναι η Sony α7 III, η οποία έχει καθορίσει τις ιστορίες που αφηγούνται.

"Με αυτήν τη νέα τεχνολογία, όπως την προηγμένη αυτόματη εστίαση της Sony και την ενσωματωμένη σταθεροποίηση εικόνας, μπορούμε να αντιδρούμε πιο γρήγορα και να εμπιστευόμαστε περισσότερο τον εξοπλισμό μας", λέει ο Σταμάτης. Το μικρό σώμα της α7 III επίσης σημαίνει ότι μπορούν να εφαρμόζουν τη μέθοδό τους, που περιλαμβάνει τη συμμετοχή των φίλων και της οικογένειας, για μια πιο φυσική προσέγγιση. "Είναι πολύ τρομακτικό να είσαι μπροστά σε μια μεγάλη κάμερα", συνεχίζει ο Σταμάτης, "αλλά το μικρότερο σώμα διευκολύνει την αποτύπωση αυθεντικών συναισθημάτων, αντί για τρομαγμένα βλέμματα".
Γιώργος Κασιώνης Σταμάτης Τσοπανάκης sony alpha 7m3 νύφη και γαμπρός αγκαλιασμένοι σε ένα χωράφι στην Τοσκάνη, μπροστά από το ηλιοβασίλεμα © George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/400s @ f/2.2, ISO 100

Σε ό,τι αφορά τους φακούς, ο Γιώργος και ο Σταμάτης βασίζονται σε μια σειρά φακών FE που τους προσφέρουν αρκετή ευελιξία για μεγάλη ποικιλία σκηνών. Στους αγαπημένους τους περιλαμβάνονται οι GM FE 16-35 mm f/2,8, GM FE 24 mm f/1,4 και ZA FE 55 mm f/1,8, ενώ για τη λήψη της τελετής και των ομιλιών προτιμούν τον GM FE 85 mm f/1,4.

Γρήγορος, αθόρυβος και αξιόπιστος, είναι ένα θείο δώρο. Και έχει απροσδόκητα πλεονεκτήματα.

"Είναι απίστευτα απελευθερωτικό να έχεις ένα σύστημα που πραγματικά μπορείς να εμπιστευτείς", εξηγεί ο Γιώργος. "Παλιότερα, ήταν πολύ κουραστικό να τραβάς μακρόσυρτες ομιλίες. Αλλά, με την αυτόματη εστίαση στα μάτια σε πραγματικό χρόνο, πατάς το κουμπί εγγραφής και, βασικά, χαλαρώνεις! Και αν μπορείς να χαλαρώσεις, είσαι πιο ξεκούραστος αργότερα και έχεις την ενέργεια να κάνεις άλλα πράγματα, όπως να αντέξεις στο πάρτι που κρατάει μέχρι τις 5 το πρωί!"

Γιώργος Κασιώνης Σταμάτης Τσοπανάκης sony alpha 7m3 νύφη και γαμπρός σηκώνουν τα χέρια τους από χαρά, σε έναν δρόμο της Τοσκάνης © George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/4.5, ISO 125

Όπως συμβαίνει και στις καλές ταινίες, όλη αυτή η τεχνολογία είναι στο παρασκήνιο, τοποθετώντας στο επίκεντρο μόνο την ιστορία. Ρωτάμε τον Γιώργο και τον Σταμάτη αν έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό για τις επόμενες ιστορίες που έχουν να αφηγηθούν. "Ναι", λέει γελώντας ο Γιώργος, "γιατί κάθε φορά είναι διαφορετική και κάθε φορά που μου λένε ευχαριστώ είναι η ανταμοιβή μου".

Το ίδιο και για τον Σταμάτη. "Κάθε βίντεο που γυρίζουμε είναι ένας φόρος τιμής στην αγάπη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους και σε όλους όσους νοιάζονται για εκείνους. Πώς να το βαρεθείς αυτό;"

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.