Εστίαση στην εικόνα

Jan Tichy | Χορεύτρια

Η κοπέλα στην εικόνα είναι μια πολύ ταλαντούχα χορεύτρια. Όταν φωτογραφίζω χορεύτριες ή μοντέλα, τις αφήνω απλά να κινούνται και να εκφράζονται. Προσπαθώ να μη δίνω υπερβολικά πολλές οδηγίες και, αντ' αυτού, έχω στόχο να παρακολουθώ και να αποτυπώνω τα συναισθήματά τους.

Έχω πάντα μια εικόνα του ιδανικού φωτισμού στο μυαλό μου. Γενικά, θέλω ο φωτισμός να επικεντρώνεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του θέματος και το φως να πέφτει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Γι' αυτόν τον λόγο δίνω κάποιες μικρές οδηγίες, καθώς μπορώ να δω αυτό που δεν βλέπει το θέμα. Σε αυτήν τη λήψη, όμως, η χορεύτρια γνωρίζει ενστικτωδώς πώς να κινηθεί, πράγμα που μου προσέφερε την ελευθερία να κάνω συνεχείς λήψεις.

Το φως, σε αυτήν την περίπτωση, ήταν δύο ισχυρές λυχνίες LED με parabolic softboxes 120 cm, πράγμα που δημιούργησε ένα όμορφο, απαλό φως. Τράβηξα το πλάνο με την Alpha 9 II μου και τον φακό FE 85 mm f/1.4 G Master. Η εστιακή απόσταση του φακού 85 mm δεν είναι μια τυπική, καθημερινή εστιακή απόσταση – δεν είναι ίδια με την εστιακή απόσταση ενός φακού 35 mm ή 50 mm τον οποίο μπορείς να έχεις μαζί σου και να χρησιμοποιείς καθημερινά. Μου αρέσει ο φακός 85 mm, διότι έχει μια ιδανική προοπτική για πορτρέτα και δεν παραμορφώνει το κεφάλι ή το σώμα όπως κάνει ο ευρυγώνιος φακός.

πορτρέτο μιας κυρίας που κρατά τα χέρια της στο πρόσωπό της

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Η ποιότητα εικόνας του συνδυασμού της Alpha 9 II και του φακού FE 85 mm f/1.4 GM είναι άριστη, καθώς παρέχει πρόσθετη εστίαση σε όλα τα στοιχεία του κάδρου. Σε αυτήν την εικόνα, μπορείτε να δείτε την εκπληκτική ευκρίνεια που έχουν οι λεπτομέρειες στα μάτια. Χρησιμοποιώ τη λειτουργία αυτόματης εστίασης στα μάτια (Eye AF) για πορτρέτα σαν κι αυτό, καθώς είναι χρήσιμη και λειτουργεί ιδανικά κάθε φορά όταν θέλω να εστιάσω στα μάτια του θέματος. Η τεχνολογία αυτόματης εστίασης στα μάτια (Eye AF) της Sony είναι κορυφαία!

Αυτό που μου αρέσει είναι ότι η εικόνα διατηρεί τον χαρακτήρα και την απαλότητά της. Υπάρχει μια όμορφη, πολύ απαλή αποεστίαση φόντου (bokeh) και ο τρόπος που ο φακός 85 mm G Master αποτυπώνει τις περιοχές εκτός εστίασης, ξεκινώντας ακριβώς πίσω από τις ευκρινείς περιοχές, είναι εκπληκτικός.

Αυτό που αναζητώ σε μια εικόνα σαν κι αυτήν είναι κάτι το ελκυστικό. Κάτι που με προσελκύει, σαν να τη βλέπω για πρώτη φορά. Οπότε, συχνά φωτογραφίζω αρκετές παρόμοιες συνθέσεις και τις εξετάζω κατά την επεξεργασία. Επικεντρώνομαι στην αναζήτηση αυτού του μοναδικού στοιχείου που με προσελκύει στην εικόνα και δεν βιάζομαι όταν αναζητώ αυτή τη σπίθα. Μπορεί να είναι η οπτική επαφή, ο φωτισμός, το χρώμα, η υφή ή ακόμη και κάποιο στοιχείο της σύνθεσης. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων συν ένα επιπλέον πλεονέκτημα – μια επιθετική περικοπή η οποία προσθέτει δυναμική ενώ παράλληλα δημιουργεί ένταση και μυστήριο.

Η Alpha 9 II μού επιτρέπει να κάνω αυτό που θέλω με τις εικόνες μου. Συνήθως μένω ικανοποιημένος με ένα μόνο κλικ – πράγμα που δεν ισχύει πάντα με μια φωτογραφική μηχανή – καθώς αισθάνομαι ότι η Alpha 9 II μπορεί να αποτυπώσει μια εικόνα όπως ακριβώς την έχουν δει τα μάτια μου.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

"Η φωτογραφία μού χάρισε το μεγαλύτερο δώρο, το να βλέπω τον κόσμο με μια μοναδική οπτική. Υπάρχει τόση ομορφιά και μαγεία γύρω μας που αξίζει να αποτυπωθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσετε να την ψάχνετε και να είσαστε πάντα σε ετοιμότητα."

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.