Εστίαση στην εικόνα

Marian Sterea | Μεγάλο μαύρο καπέλο

Η έμπνευση για αυτήν την εικόνα προέρχεται από τη γαλλική μόδα της δεκαετίας του '60. Ήθελα συγκεκριμένα να δημιουργήσω μια εικόνα πολύ μίνιμαλ, μια εικόνα που να αναδεικνύει τη θηλυκότητα του μοντέλου.

Τράβηξα τη φωτογραφία στο στούντιό μου στην Κωνστάντζα, και μάλιστα, το μοντέλο είναι μια μακιγιέζ, με την οποία είχα συνεργαστεί στο παρελθόν και είχε ακριβώς το λουκ που ήθελα για την εικόνα. Επιλέξαμε ένα λιτό, απλό και στιλάτο μαύρο ζιβάγκο, το οποίο συμπληρώσαμε με ένα μαύρο καπέλο με τεράστιο γείσο, που ήταν ειδική παραγγελία για τη φωτογράφιση. Ήξερα ότι το σύνολο θα αναδείκνυε τα χαρακτηριστικά της και ότι η τελική εικόνα θα ήταν υπέροχη.

Το άλλο χαρακτηριστικό της λήψης είναι το χρώμα του φόντου. Ήθελα ένα χρώμα που να κολακεύει τον τόνο της επιδερμίδας της και να τραβάει την προσοχή πάνω της. Αυτός είναι ο λόγος που διάλεξα υπόβαθρο σε διαβάθμιση του μπλε, το οποίο δημιούργησα με ένα μικρό Dedolight με φίλτρο ζελατίνας σε ψυχρό μπλε (CTB). Χρησιμοποιώντας συνεχή φωτισμό, αντί για φλας, μπόρεσα να οραματιστώ την τελική λήψη κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης. Ξεκίνησα φωτίζοντας το φόντο και δημιουργώντας το χρώμα και τη σιλουέτα του μοντέλου. Μετά, διάλεξα για το Dedolight έναν ανακλαστήρα για να μαλακώσει το φως στο πρόσωπό της. Αυτό που έπρεπε να σιγουρέψω ήταν να πέφτει φως πάνω στην μπλούζα, στον λαιμό του μοντέλου, ώστε να ξεχωρίζει από το καπέλο.

πορτραίτο γυναίκας που φοράει μεγάλο μαύρο καπέλο

© Marian Sterea | Sony α1 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/1.8, ISO 500

Μετά την επιλογή ντυσίματος και φωτισμού, έπρεπε να βρεθεί και η πόζα. Της ζήτησα να ποζάρει όπως τα μοντέλα μόδας της δεκαετίας του '60, όπου όλες οι γραμμές και ο σκοτεινός χώρος που δημιουργούσε το μεγάλο καπέλο, οδηγούσαν το βλέμμα του θεατή απευθείας στο πρόσωπό της.

Τράβηξα τη φωτογραφία με τη Sony Alpha 1 και φακό Zeiss Sonnar T* 55 mm f/1.8 ZA. Ρύθμισα το διάφραγμα στο f/1.8, για να δημιουργήσω ένα βάθος πεδίου όπου το πιο ευκρινές σημείο της εικόνας θα ήταν τα μάτια της. Για να το κάνω με ευκολία, χρησιμοποίησα τη λειτουργία αυτόματης εστίασης στα μάτια της Alpha 1, κάτι που σήμαινε ότι μπορούσα να επικεντρωθώ στην επικοινωνία με το μοντέλο, ώστε να πετύχουμε την πόζα και την έκφραση που ήθελα, αντί να ανησυχώ διαρκώς για την εστίαση.

Για να είμαι σίγουρος ότι θα έπαιρνα τη φωτογραφία που ήθελα, τραβούσα πολύ σύντομες λήψεις ριπής, περίπου δύο ή τριών λήψεων. Μετά, έδινα ξανά οδηγίες στο μοντέλο και τραβούσα κι άλλες λήψεις. Με την αυτόματη εστίαση στα μάτια, όλες οι λήψεις ήταν τέλεια εστιασμένες, και ήξερα ότι θα μπορούσα να διαλέξω την καλύτερη, και όχι απλώς εκείνη που θα είχε τη σωστή ευκρίνεια στα μάτια.

Χάρη στον φωτισμό και τις λειτουργίες της μηχανής, η τελική εικόνα ήθελε πολύ λίγη επεξεργασία. Χρησιμοποίησα το Capture One και το Adobe Photoshop, για να διορθώσω πολύ μικρές ατέλειες και να μαλακώσω ελάχιστα την επιδερμίδα. Όλη η διαδικασία επεξεργασίας μου πήρε κάτω από 10 λεπτά.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Marian Sterea

Marian Sterea | Romania

"Ο φωτογράφος γάμων δεν είναι απλώς ένας μάρτυρας, δεν είναι κάποιος που καταγράφει ό,τι συμβαίνει χωρίς άποψη. Ο φωτογράφος γάμων είναι ένας αφηγητής!"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.