σμήνος από χήνες εν πτήσει

Στην άγρια φύση με την Alpha 7S III

Tomasz Gladys

Όλοι οι κινηματογραφιστές άγριας ζωής θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση και ο Πολωνός κινηματογραφιστής, Tomasz Gladys, δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν είναι μόνο η αποτύπωση εκπληκτικών εικόνων, αλλά και οι εμπειρίες που βιώνει και η παρουσία των ζώων που φωτογραφίζει. «Ένα από τα πιο απίστευτα συναισθήματα που είχα ποτέ», θυμάται ο Tomasz «ήταν να παρακολουθώ ένα τεράστιο σμήνος από χήνες, ίσως και σαράντα με πενήντα χιλιάδες πτηνά. Ήμουν εκεί μαζί τους».

Ο Tomasz δεν μιλά μόνο μεταφορικά. Χρησιμοποιεί και έχει κατασκευάσει εξοπλισμό που βοηθά ώστε αυτός και οι φωτογραφικές μηχανές του Alpha 7S III και Cinema FX3 της Sony να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο θέμα.

«Έχω μια κρυψώνα που επιπλέει στην οποία μπορώ να τοποθετήσω την Alpha7S III και τον φακό FE 200-600 mm f/5.6-6.3. Φοράω στολή κατάδυσης και βυθίζομαι στο νερό, έχοντας έξω μόνο το κεφάλι. Η κρυψώνα είναι καμουφλαρισμένη και εγώ βρίσκομαι από κάτω με μια πλατφόρμα που επιπλέει στην οποία τοποθετώ τη φωτογραφική μηχανή και τον φακό. Μπορώ να βλέπω με ευκρίνεια τι συμβαίνει χρησιμοποιώντας την αρθρωτή οθόνη LCD της Alpha 7S III».

καμουφλαρισμένη κρυψώνα που επιπλέει στο νερό

Με αυτόν τον τρόπο ο Tomasz κατάφερε να βιώσει την εκπληκτική εμπειρία του να βρίσκεσαι στο νερό τη στιγμή που οι αποδημητικές χήνες σηκώνονται ψηλά στον ουρανό.

«Κινόμουν πολύ αργά στη λίμνη. Υπήρχε άμπωτη και χιλιάδες χήνες στέκονταν όρθιες. Στη συνέχεια, ξαφνικά, χιλιάδες χήνες απογειώθηκαν από το νερό πετώντας λιγότερο από ένα μέτρο πάνω από το κεφάλι μου. Μπορούσα να αισθανθώ τον αέρα που δημιουργούσαν τα φτερά τους. Η στιγμή εκείνη ήταν καταπληκτική».

Ο Tomasz είναι ο πρώτος που ομολογεί ότι στιγμές σαν κι αυτές είναι σπάνιες. «Στο παρελθόν, είχα στο μυαλό μου το πλάνο που ήθελα να τραβήξω. Περίμενα ολόκληρη την ημέρα και έφευγα απογοητευμένος γιατί δεν είχα τραβήξει το πλάνο που ήθελα. Όμως, τώρα, εκτιμώ το καθετί που συμβαίνει. Έχω μάθει να εκτιμώ και μόνο το γεγονός ότι βρίσκομαι εκεί. Η φύση γράφει ένα τόσο υπέροχο σενάριο. Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο παρατηρώντας και, τελικά, θα έχεις μια υπέροχη ανταμοιβή για τον χρόνο που αφιέρωσες και την υπομονή σου».

Παρόλο που υπάρχει πάντα η επιθυμία για φωτογράφιση θηλαστικών, το πάθος του Tomasz είναι να κινηματογραφεί πτηνά, ιδιαίτερα γερανούς και χήνες. «Οι γερανοί είναι συνδεδεμένοι με την ευτυχία και, στην Πολωνία, συμβολίζουν την ελπίδα. Αποδημούν εδώ ακριβώς πριν από την Άνοιξη, σηματοδοτώντας τον καινούριο χρόνο που έχουμε μπροστά μας».

Ο Tomasz φωτογραφίζει γενικά με δύο φωτογραφικές μηχανές της Sony, την FX3, η οποία αποτελεί μέρος της σειράς φωτογραφικών μηχανών κινηματογράφου, και τη Sony Alpha 7S III. Αυτές οι δύο φωτογραφικές μηχανές συνδυάζονται ιδανικά μεταξύ τους παρέχοντας στον Tomasz τα εργαλεία που χρειάζεται για να αποτυπώνει στιγμές της άγριας ζωής που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητες. «Αυτές οι φωτογραφικές μηχανές αλλάζουν τα πάντα στην κινηματογράφηση άγριας ζωής, λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει η υψηλή ευαισθησία ISO».

Η δυνατότητα ρύθμισης του αισθητήρα των φωτογραφικών μηχανών ώστε να φωτογραφίζουν σε αυτές τις υψηλότερες ευαισθησίες παρέχει στους κινηματογραφιστές και τους φωτογράφους άγριας ζωής περισσότερο χρόνο για λήψεις υψηλής ποιότητας.

Θυμάμαι μια φορά που ήμουν μέσα στο νερό στη μέση της νύχτας. Παρακολουθούσα όλες τις χήνες να κοιμούνται στην επιφάνεια του νερού. Ήταν ένα πανέμορφο πλάνο. Δεν μπορούσα, όμως, να το κινηματογραφήσω, γιατί απλά ήταν πολύ σκοτεινά. Τώρα, όμως, με την Alpha 7S III, μπορώ να κάνω λήψεις αυτών των πλάνων με ρύθμιση ISO 12.000 και ακόμη υψηλότερη και οι παραγωγοί του National Geographic και του BBC τις χρησιμοποιούν μετά χαράς στις ταινίες τους.

Όπως ισχύει για κάθε φωτογράφο ή κινηματογραφιστή που πρέπει να αφιερώνει μεγάλα χρονικά διαστήματα στην εξερεύνηση της υπαίθρου, το μέγεθος και το βάρος είναι πολύ σημαντικά κριτήρια κατά την επιλογή φωτογραφικής μηχανής και φακού, με κάθε γραμμάριο να κάνει τη διαφορά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο ο Tomasz προτιμά να χρησιμοποιεί φακούς ζουμ αντί για σταθερούς φακούς. Οι φακοί ζουμ προσφέρουν την ευελιξία προσαρμογής στο θέμα και το περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται αλλαγή φακού - κάτι που είναι αδύνατον όταν είσαι εν μέρει βυθισμένος στο νερό.

«Γνωρίζω ότι ο φακός 200-600 mm έχει διάφραγμα μόνο f/5.6-6.3, αλλά αυτό δεν με απασχολεί διότι, με την Alpha 7S III και την FX3, μπορώ να αυξήσω τη ρύθμιση του ISO πραγματοποιώντας αντιστάθμιση χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα της εικόνας. Οπότε, ο συνδυασμός της Alpha 7S III και του φακού FE 200-600 mm f/5.6-6.3 λειτουργεί ιδανικά. Έχω όλα όσα χρειάζομαι σε ένα μικρό πακέτο».

Ένας άλλος αγαπημένος φακός του Tomasz είναι ο φακός FE 28-135 mm f/4 PZ. Αυτός ο Power Zoom φακός έχει ενσωματωμένα μοτέρ που επιτρέπουν στον Tomasz να ελέγχει το ζουμ από απόσταση.

αυτοκίνητο τηλεχειρισμού με τοποθετημένη μια alpha 7sm3 της sony

«Χρησιμοποιώ ένα σύστημα που μου επιτρέπει να ελέγχω την Alpha 7S III από 1 km μακριά. Έχω δημιουργήσει μια κρυψώνα που επιπλέει η οποία ελέγχεται με τηλεχειρισμό. Είναι σαν μια καμουφλαρισμένη τηλεχειριζόμενη βάρκα με έναν αναρτήρα-σταθεροποιητή 3 αξόνων που στηρίζει την Alpha 7S III. Έχω πλήρη έλεγχο της βάρκας, της κίνησης του αναρτήρα, της φωτογραφικής μηχανής και του φακού. Έχω, επίσης, μια παρόμοια διάταξη σε ένα πολύ μεγάλο αυτοκίνητο-τηλεχειριστήριο, που όμως είναι αθόρυβο και κινείται πολύ αργά. Έπρεπε να μάθω πώς να χρησιμοποιώ κάθε διάταξη ώστε να μπορώ να πλησιάζω πιο κοντά. Για παράδειγμα, το πλάσμα θα αντιληφθεί εάν κατευθύνεστε απευθείας προς αυτό σε ευθεία γραμμή. Έπρεπε να κινούμαι αργά και με ζιγκ ζαγκ, να σταματώ και να ξεκινώ ξανά και να μη βιάζομαι ώστε να έχω μια υπέροχη θέση πριν πατήσω το κουμπί εγγραφής».

«Όλα αυτά τα εργαλεία μού επιτρέπουν να πλησιάζω την Alpha 7S III της Sony πιο κοντά στα ζώα», καταλήγει ο Tomasz. Είναι υπέροχο που η Sony επιτρέπει σε τρίτους κατασκευαστές να δημιουργούν προϊόντα αυτού του είδους. Αυτό μου παρέχει τόσες ευκαιρίες».

Προϊόντα »που παρουσιάζονται

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.