κοντινό ενός μοβ λουλουδιού

Μικρά θαύματα

Kyle van Bavel

Μια μουντή ημέρα, τα φωτεινά, πολύχρωμα λουλούδια του Kyle van Bavel σού δημιουργούν το συναίσθημα ότι ο καλοκαιρινός ήλιος ξεπροβάλλει ξανά πίσω από τα σύννεφα. «Είναι απλά στην κατασκευή», λέει ο Kyle, αλλά αυτό δεν υποβαθμίζει το δημιουργικό ταξίδι που προηγήθηκε για να υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, το μονοπάτι που ακολούθησε ο Kyle για να εισέλθει στον μικροσκοπικό κόσμο της φωτογραφίας φύσης είναι ανέλπιστο και ταυτόχρονα εμψυχωτικό.

λιβελούλα που στηρίζεται στη μοβ κορυφή ενός λουλουδιού © Kyle van Bavel | Sony α7 III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/5.0, ISO 100

«Υπήρξε μια περίεργη σχέση», ξεκινά o Kyle, «γιατί μεγάλωσα ως gamer και ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια ήταν το LittleBigPlanet στο Sony PlayStation. Το παιχνίδι αυτό, στο οποίο ο μικροσκοπικός κύριος χαρακτήρας βιώνει συχνά τον κόσμο από την οπτική γωνία του εδάφους, είχε έμφαση σε περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες και ως μέρος αυτής της κοινότητας, έλαβα ένα μήνυμα στο PlayStation Network, που με ρωτούσε αν θα ήθελα να συνεισφέρω στην επόμενη έκδοση. Ένα μήνα αργότερα, βρέθηκα στην Αγγλία και άρχισα να εργάζομαι στον σχεδιασμό επιπέδων για το LittleBigPlanet 3.»

Παρόλο που απολάμβανε τη συνεισφορά του στο παιχνίδι, ο Κyle έπρεπε να αφιερώσει χρόνο μακριά από την οθόνη, οπότε άρχισε να επισκέπτεται κήπους και πάρκα με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι όταν μπορούσε. «Με προσέλκυσαν οι ανοιχτοί χώροι, τα λουλούδια και η άγρια ​​ζωή», θυμάται ο Kyle, «και άρχισα να φωτογραφίζω με κανονικό φακό. Είχα, όμως, πάντα την επιθυμία να πλησιάσω πιο κοντά, πράγμα που έκανε αναπόφευκτη την επένδυση στον φακό FE 90 mm f/2.8 Macro G OSS που χρησιμοποιώ σήμερα. Μια απόφαση που με δικαίωσε!»

μια πεταλούδα που στηρίζεται στην κορυφή ενός λουλουδιού © Kyle van Bavel | Sony α7 III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/5.0, ISO 100

Ο Kyle καδράρει σαν να κάνει λήψεις για επίσημα πορτρέτα, πράγμα που ο Kyle το περιγράφει ως εξής: «θέλω το λουλούδι, οι μύκητες ή τα έντομα να στέκονται μόνα τους αποκομμένα από την υπόλοιπη σκηνή, δημιουργώντας μια ισορροπία όπου το θέμα, το προσκήνιο και το φόντο αποτυπώνονται άνετα», ενώ για το φωτεινό, αέρινο στιλ του Kyle, ο ίδιος λέει ότι «θέλω ένα ήρεμο και σχεδόν ονειρικό συναίσθημα.»

«Ένα από τα πράγματα που παρατήρησα ήταν ότι μου άρεσε περισσότερο το ανοιχτόχρωμο φόντο, παρά το σκούρο», συνεχίζει ο Kyle, «οπότε άρχισα να αλλάζω τις συνθέσεις μου ώστε να είναι πιο φωτεινές. Πολλοί φωτογράφοι δεν κοιτάζουν το φόντο στις μακροφωτογραφίες τους, αλλά το φόντο είναι απίστευτα σημαντικό. Το μεγαλύτερο διάφραγμα και η κοντινή απόσταση εστίασης είναι φυσικό να δημιουργούν πολύ θάμπωμα, αλλά έχεις παρ’ όλ’ αυτά επιλογές όσον αφορά το φως και τα χρώματα ώστε να βρεις κάτι που πραγματικά συμπληρώνει το θέμα.»

μοβ λουλούδι με μια σφαίρα φωτός πίσω του © Kyle van Bavel | Sony α7 IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/2.8, ISO 400

Μόλις εντοπίσει το θέμα του, ο Kyle αφιερώνει χρόνο κινούμενος γύρω από αυτό ώστε να βρει τη σύνθεση που τον ευχαριστεί περισσότερο. «Προσέχω ώστε να εντοπίσω ένα σημείο που βρίσκεται σε φωτεινό φόντο και δεν περιέχει περισπασμούς», λέει ο Kyle, «και εάν υπάρχουν φωτεινά σημεία στο φόντο, αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει όμορφες στρογγυλεμένες σφαίρες αποεστίασης φόντου (bokeh) στις οποίες μπορείς να τοποθετήσεις το εστιακό σημείο του θέματος.»

«Το προσκήνιο είναι επίσης πολύ σημαντικό», συνεχίζει ο Kyle. «Προσπαθώ να τοποθετήσω στοιχεία, όπως φύλλα ή πέταλα ανάμεσα σε εμένα και το θέμα, έτσι ώστε να πλαισιώνουν το θέμα που φωτογραφίζω. Καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στη φωτογραφική μηχανή, τα στοιχεία αυτά θολώνουν και δημιουργούν ένα ωραίο απαλό μείγμα, εξισορροπώντας τη θόλωση σε όλο το καρέ. Το πιο σημαντικό όμως είναι να φωτογραφίζεις από επίπεδο ίδιο με αυτό που βρίσκεται το λουλούδι. Η φωτογράφιση από πάνω προς τα κάτω δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Είναι πιο απόμακρη και δεν υπάρχει αρκετό βάθος για να θολώσει το τοπίο.»

μοβ λουλούδι σε σχήμα καμπάνας © Kyle van Bavel | Sony α7 III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/250s @ f/5.6, ISO 100

«Κάνω λήψεις με το χέρι ή στηρίζω τη φωτογραφική μηχανή στο έδαφος και συνθέτω μέσω της ανακλινόμενης οθόνης», συνεχίζει ο Kyle. «Γι’ αυτόν τον λόγο, η τεχνολογία Steady Shot που διαθέτουν και οι δύο είναι απίστευτα χρήσιμη. Δεν θέλω να εξαρτιέμαι από το τρίποδο, γιατί μου αρέσει να κάνω συνεχώς μικροαλλαγές στη σύνθεση, αλλά χάρη στη λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας, έχω όμορφες, ευκρινείς λεπτομέρειες, ακόμη και σε πιο αργές ταχύτητες κλείστρου.»

«Πρόσφατα έκανα αναβάθμιση σε μια Alpha 7R V και η συγκεκριμένη λειτουργία σταθεροποίησης εκμεταλλεύεται επίσης στο έπακρο την τεράστια ανάλυση που διαθέτει η φωτογραφική μηχανή», λέει ο Kyle, «διότι δεν θέλεις η φωτογραφική μηχανή να έχει 61 megapixel αστάθειας! Θεωρώ επίσης χρήσιμα τα μεγάλα αρχεία αν θέλω να κροπάρω και να βελτιώσω λίγο τη σύνθεση. Εξίσου χρήσιμη είναι και η απίστευτη λειτουργία αυτόματης εστίασης. Όταν φωτογραφίζω πεταλούδες ή άλλα έντομα, η αναγνώριση θέματος παρέχει ένα τεράστιο μπόνους από πολλές απόψεις. Η εστίαση προσαρμόζεται συνεχώς με βάση την απόσταση της φωτογραφικής μηχανής και αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορώ να επικεντρωθώ σε μικροαλλαγές στο καδράρισμα, ενώ η εστίαση παραμένει ακριβώς εκεί που χρειάζεται».

πασχαλίτσα που κάθεται πάνω σε ένα φύλλο © Kyle van Bavel | Sony α7R V + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/320s @ f/5.0, ISO 200

«Ο φακός 90 mm διαθέτει επίσης απίστευτη ευκρίνεια», ολοκληρώνει ο Kyle, «αλλά ένα από τα ωραία πράγματα που απολαμβάνεις όταν εργάζεσαι με αυτόν τον φακό είναι ότι μπορεί να κάνει ακόμα και τα πιο ασήμαντα πράγματα να φαίνονται καταπληκτικά. Τόσες πολλές από τις καλύτερες φωτογραφίες μου είναι τραβηγμένες σε μια βόλτα κοντά στο σπίτι μου ή στον κήπο μου. Γι’ αυτόν τον λόγο, πάντα λέω ότι ένας φακός macro είναι ο τρόπος για να έχετε μια ουσιαστική επαφή με αυτόν τον όμορφο, μικρό πλανήτη.»

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.