2 λιβελούλες πάνω σε ένα λουλούδι

Ένας άλλος κόσμος

Petar Sabol

Ο Petar Sabol έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της φωτογραφικής του καριέρας αποτυπώνοντας την ομορφιά της άγριας ζωής, και ειδικότερα τον συναρπαστικό κόσμο των εντόμων σε κοντινό πλάνο.

Σε ένα συνηθισμένο ταξίδι ο Petar παίρνει μαζί του μια σειρά φακών ώστε να είναι καλυμμένος για κάθε περίπτωση, από πουλιά μέχρι πεταλούδες, και αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχει μαζί του τόσο φακούς macro όσο και μεγάλους τηλεφακούς. Όταν απευθυνθήκαμε στον Petar για να δούμε εάν θα ήθελε να δοκιμάσει τον νέο FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II – έναν φακό που μπορεί να καλύψει και τους δύο τομείς – άδραξε την ευκαιρία και πέρασε μία εβδομάδα στη γενέτειρά του, την Κροατία, εξερευνώντας την άγρια ζωή και χρησιμοποιώντας τον φακό όσο πιο πολύ μπορούσε.

ο petar sabol με τη φωτογραφική του μηχανή sony και τον sel70200g macro

Ποια ήταν η πρώτη σου εντύπωση από τον φακό;

Μόλις έβγαλα τον φακό από το κουτί, έμεινα έκπληκτος από το πόσο μικρός και ελαφρύς είναι! Στην πραγματικότητα, με το σκίαστρο τοποθετημένο, έχει το ίδιο μέγεθος με τον «μεγαλύτερο αδελφό» του, τον f/2.8 GM OSS II 70-200mm, χωρίς το σκίαστρο. Αμέσως μου άρεσε η ιδέα ότι με τη χρήση αυτού του φακού δεν εξοικονομώ απλώς χώρο στην τσάντα μου, αλλά και σημαντικό βάρος. Με έναν τόσο ελαφρύ φακό, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιας ανισορροπίας με τη φωτογραφική μηχανή, αλλά διαπίστωσα ότι ταίριαζε εξίσου καλά τόσο με το σώμα της Alpha 1 όσο και με το σώμα της 7R V. Οι λήψεις με το χέρι ήταν άνετες για ώρες και η εργονομία του φακού είναι καλά μελετημένη – κάθε χειριστήριο ήταν εύκολο στο χέρι.

κοντινό πλάνο λιβελούλας με μαύρη ουρά σε μίσχο φύλλου

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II + 2x Teleconverter | 1/25s @ f/10, ISO 400

Πώς σου φάνηκε η ευκρίνεια και η απόδοση του φακού;

Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, όσον αφορά την ευκρίνεια, δεν χρειάζεται να ανησυχώ ποτέ με τους φακούς της Sony. Ακόμα και σε λήψεις με μεγάλο άνοιγμα, η ευκρίνεια είναι εξαιρετική και πριν από πολύ καιρό έλεγα σε φίλους ότι, σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές, με τους φακούς της Sony, κλείνεις το διάφραγμα για να αυξήσεις το βάθος πεδίου, όχι για την ευκρίνεια. Και αυτό εξακολουθεί να ισχύει σίγουρα με αυτόν τον φακό. Ακόμα και με τη χρήση τηλεμετατροπέα, δεν έχασα τίποτα από την ποιότητα της εικόνας και κέρδισα πολλά περισσότερα. Θα αναφερθώ σε αυτό αργότερα...

2 πεταλούδες που κάθονται σε ένα λουλούδι

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II + 2x Teleconverter | 1/13s @ f/13, ISO 250

Πώς σου φάνηκε η ταχύτητα αυτόματης εστίασης του φακού;

Η απόδοση της αυτόματης εστίασης ήταν εξαιρετική. Σε συνδυασμό με την Alpha 1 μου, πραγματικά δεν παρατήρησα καθόλου πιο αργή απόδοση σε σύγκριση με τον f/2.8 G Master. Εστιάζει απίστευτα γρήγορα από την ελάχιστη απόσταση εστίασης μέχρι το άπειρο, με σχεδόν άμεσο κλείδωμα της εστίασης όπου και αν στρέφω τον φακό.

Αυτό που ήταν ενδιαφέρον για μένα ήταν ότι χρησιμοποίησα για πρώτη φορά αυτόματη εστίαση στη φωτογράφιση macro, σε συνδυασμό με την Alpha 7R V. Ενεργοποίησα την αυτόματη εστίαση στα μάτια εντόμου και ήταν εκπληκτικό να δουλεύω έτσι. Καθώς η πεταλούδα κινούνταν, η αυτόματη εστίαση παρακολουθούσε τα μάτια της σε πραγματικό χρόνο. Αυτό μου άνοιξε πραγματικά τα μάτια, καθώς πάντα χρησιμοποιούσα μη αυτόματη εστίαση για τη δουλειά μου στη φωτογράφιση macro.

πουλί που ταΐζει ένα έντομο στα μικρά του

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/2000s @ f/7.1, ISO 400

κόκκινη λιβελούλα σε μπλε λουλούδι

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/30s @ f/4.0 ISO 200

Γνωρίζοντας ότι είσαι φανατικός οπαδός των κοντινών πλάνων, πώς σου φάνηκαν οι δυνατότητες macro του φακού;

Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα...

Από τη σκοπιά της φωτογράφισης macro, αυτός ο φακός είναι εκπληκτικός. Δεν έχω δει ποτέ άλλον φακό 70-200mm που να σου επιτρέπει να εστιάσεις μέχρι τα 0,4m – ακόμα και στο όριο των 200mm! Χρησιμοποιώ εξειδικευμένο εξοπλισμό macro για χρόνια, αλλά από τότε που δοκίμασα αυτόν τον φακό, δεν έχω σταματήσει να σκέφτομαι τις δυνατότητες.

Με αυτόν τον συμπαγή φακό 70-200mm έχεις έναν τηλεφακό που είναι πολύ μικρός, πολύ ελαφρύς και εξαιρετικά ευκρινής με εξαιρετικά γρήγορη αυτόματη εστίαση. Με άλλα λόγια, ένας εξαιρετικός φακός για ταξίδια, αθλητισμό, άγρια ζωή και πορτραίτα.

Στη συνέχεια, συνδέεις έναν τηλεμετατροπέα 2x και δεν έχεις μόνο έναν φακό 400mm που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευκρινής και να εστιάζει γρήγορα, αλλά έχεις τώρα έναν φακό macro ικανό για αναπαραγωγή 1:1 – που είναι πραγματικό macro – σε όλες τις εστιακές αποστάσεις. Ένας τόσο μακρύς φακός macro είναι εξαιρετικός ειδικά για τη φωτογράφηση εντόμων – η μεγάλη απόσταση εργασίας σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα να τρομάξουν τα πλάσματα.

Αρχικά ανησυχούσα για τη χρήση τηλεμετατροπέα σε έναν φακό όπως αυτός και περίμενα ότι η ευκρίνεια θα υποβαθμιζόταν – ή τουλάχιστον θα είχε κάποια χρωματική απόκλιση, αλλά είναι απίστευτο το πόσο καλά λειτουργεί ως φακός macro.

λιβελούλα με μαύρη ουρά που κάθεται σε μίσχο φύλλου

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/25s @ f/8.0, ISO 200

Η παραπάνω εικόνα δείχνει μια μεμονωμένη λήψη και η παρακάτω εικόνα είναι μια έκδοση με στοίβαξη εστίασης για να δείξω πώς χρησιμοποιώ αυτή τη μέθοδο για να επεκτείνω το βάθος πεδίου.

εικόνα με στοίβαξη μιας λιβελούλας με μαύρη ουρά που κάθεται σε μίσχο φύλλου

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/40s @ f/8.0, ISO 200

Βρήκες ότι το μέγιστο διάφραγμα f/4 αποτελούσε εμπόδιο;

Ο συνηθισμένος μου 70-200mm είναι ο f/2.8 G Master II, οπότε είμαι συνηθισμένος σε φακό με μεγάλο διάφραγμα. Λέγοντας αυτό, στην πράξη, δεν είδα πραγματικά μεγάλη διαφορά κατά τη λήψη. Για τη φωτογράφιση πουλιών με την Alpha 1 μου, δεν είχα κανένα πρόβλημα να αυξήσω το ISO κατά 1 στοπ για να αντισταθμίσω το μικρότερο διάφραγμα. Και για τις λήψεις macro, σταματούσα ούτως ή άλλως τουλάχιστον στο f/8 – ή χρησιμοποιούσα μια μέθοδο στοίβαξης εστίασης – οπότε στην πραγματικότητα, δεν θεώρησα ότι το μέγιστο διάφραγμα f/4 ήταν πρόβλημα.

Η αυξημένη ευελιξία που προσφέρει αυτός ο φακός με τις λειτουργίες macro αντισταθμίζει κατά πολύ το μειονέκτημα του ελαφρώς μικρότερου μέγιστου διαφράγματος. Είναι το είδος του φακού που θα πάρω μαζί μου σε ένα ταξίδι όπου δεν είμαι σίγουρος για το τι ακριβώς θα δω, τι ευκαιρίες θα παρουσιαστούν. Αλλά θα είμαι ευτυχής γνωρίζοντας ότι θα είμαι σε θέση να τραβήξω το είδος των φωτογραφιών που μου αρέσουν χωρίς να ανησυχώ για το εάν έχω το κατάλληλο κιτ.

ελαφοκάνθαρος που σηκώνει το κεφάλι του ψηλά

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II + 2x Teleconverter | 1/15s @ f/8.0, ISO 400

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"Πάντα προσπαθώ να κάνω τις φωτογραφίες μου να φαίνονται καλύτερες, όσο χρόνο και κόπο κι αν χρειαστεί"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.