πορτραίτο της shirley collins με το χέρι της στον αέρα

Κορυφαίες συμβουλές: Ασπρόμαυρα πορτραίτα

Tom Oldham

Σχέδιο για τη φωτογράφιση σε ασπρόμαυρο

Η μετατροπή μιας έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη δεν την καθιστά ξαφνικά τέχνη. Για να αιτιολογηθεί αυτή η μετατροπή απαιτείται ένας επιτυχής συνδυασμός διαφόρων στοιχείων. Υπάρχει το συναίσθημα που θέλετε να αγγίξει το πορτραίτο, οπότε η δημιουργία μιας ασπρόμαυρης εικόνας συμβάλλει εξαρχής στην επίτευξη αυτού του στόχου.

πολλές φωτογραφίες του jack white ενώ κρατά την gibson κιθάρα του

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/16, ISO 800

Όταν ρυθμίζετε τη φωτογραφική μηχανή σας για λήψη σε ασπρόμαυρο δημιουργικό στιλ, αυτό σας βοηθά να οπτικοποιείτε την τελική εικόνα και να παρακολουθείτε την έκθεση που χρησιμοποιείτε.

Συνήθως, φωτογραφίζω με την Alpha μου συνδεδεμένη με φορητό υπολογιστή. Όταν ξεκινώ τη φωτογράφιση, ορίζω μια κατάλληλη διαβάθμιση ασπρόμαυρου έτσι ώστε όταν τα πορτραίτα εμφανίζονται στον υπολογιστή να μπορώ να διασφαλίσω ότι ο φωτισμός δημιουργεί το στοχευόμενο look και τη στοχευόμενη αίσθηση που θέλω.

ασπρόμαυρο πορτραίτο μιας γυναίκας

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 100

Εάν φωτογραφίζετε χρησιμοποιώντας τα δημιουργικά στιλ ή τα προφίλ εικόνας που είναι ενσωματωμένα στη φωτογραφική μηχανή, δοκιμάστε να τα προσαρμόσετε ώστε να πλησιάσουν στο look που επιθυμείτε. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να βασιστείτε στο ακατέργαστο αρχείο RAW. Το ασπρόμαυρο θα εφαρμόζεται μόνο στις εικόνες JPEG.

Να είστε τολμηροί

Το τρέχον μότο μου είναι «η γενναιότητα συνήθως ανταμείβεται.» Οπότε, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο. Το χρώμα καθοδηγεί το μάτι γύρω από το κάδρο. Τα διάφορα χρώματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχή. Στην ασπρόμαυρη φωτογράφιση δεν υπάρχουν αυτοί οι μηχανισμοί, οπότε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις την αντίθεση και τη μορφή για να καθοδηγήσεις το μάτι. Χωρίς περισπασμούς από το χρώμα, μπορείς να εργαστείς με μια απλούστερη, πιο καθαρή προσέγγιση. Μπορείς να δημιουργήσεις τολμηρές συνθέσεις με σαρωτικές γραμμές και να χρησιμοποιήσεις τον φωτισμό και την επεξεργασία για να τα συνδυάσεις όλα μαζί.

σιλουέτα προφίλ του liam gallagher ενώ στέκεται όρθιος

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/11, ISO 200

Ωθήστε τα όρια της σκηνοθεσίας

Όταν πρόκειται να σκηνοθετήσετε το θέμα σας, μη φοβάστε να του θέσετε προκλήσεις. Πλησιάστε κοντά για να δημιουργήσετε σχήματα και (αν πρέπει) να κάνετε το θέμα σας να δώσει μια παράσταση, ακόμη και όταν είναι απρόθυμο. Όταν κάνετε λήψη σε ασπρόμαυρο, όλες αυτές οι ενέργειες παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη και δημιουργούν εκπληκτικές φωτογραφίες. Μη φεύγετε ποτέ από τη φωτογράφιση ευχόμενοι να είχατε αποκομίσει περισσότερα πράγματα από αυτήν.

πορτραίτο του rick rubin ενώ χαμογελά

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Η φωτογραφία του Rick Rubin είναι μία από τις αγαπημένες μου εικόνες. Είναι μια κοντινή λήψη που αναδεικνύει μια αίσθηση οικειότητας που απλά δεν θα έμοιαζε ίδια σε χρώμα. Την τράβηξα με φακό FE 35 mm f/1.4 G Master, σε απόσταση περίπου 50 cm από το πρόσωπό του. Πρέπει να έχεις μια γενναία προσέγγιση όταν σκηνοθετείς για να λάβεις αυτού του είδους την ανταπόκριση και, στη συνέχεια, να έχεις θάρρος κατά την επεξεργασία ώστε να δημιουργήσεις μια επιτυχημένη εικόνα.

Παρακολουθήστε τα φωτεινά σημεία

Ο υπ αριθμόν ένα κανόνας μου όταν ρυθμίζω τη φωτογραφική μηχανή μου είναι να φωτογραφίζω σε raw αρχείο, οπότε έχω έναν συνολικό έλεγχο της εικόνας. Επίσης, δεν διακινδυνεύω ποτέ όσον αφορά την έκθεση των φωτεινών σημείων. Μου αρέσει να ελέγχω οπτικά το ιστόγραμμα της φωτογραφικής μηχανής για να είμαι βέβαιος ότι δεν χάνω λεπτομέρειες στα φωτεινά σημεία. Ευτυχώς, ο αισθητήρας της Alpha 7R V έχει έως και 15 στοπ δυναμικού εύρους. Είναι εντυπωσιακό πόσες πολλές λεπτομέρειες μπορεί να αποτυπώσει η φωτογραφική μηχανή, τόσο στα φωτεινά σημεία όσο και στις σκιές.

η poppy rockett κρατώντας την κιθάρα της

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/4.0, ISO 50

Απαλός φωτισμός, προσθέστε αντίθεση αργότερα

Η δημιουργία με σκληρή αντίθεση εντός φωτογραφικής μηχανής είναι λάθος. Αν έχετε σκληρό φωτισμό, δεν μπορείτε να απαλλαχτείτε από αυτήν την αντίθεση. Ωστόσο, εάν διατηρήσετε τον φωτισμό απαλό και την αναλογία φωτεινών/σκοτεινών σημείων υπό έλεγχο, μπορείτε, στη συνέχεια, να επιλέξετε πόσο ''σκληρή'' επεξεργασία της εικόνας θέλετε να κάνετε.

ασπρόμαυρο πορτραίτο του paul simonon

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/4.0, ISO 100

Έχω μια φωτογραφία του Paul Simonon και είναι ένα σκληρό, επιθετικό πορτραίτο, αλλά ο φωτισμός είναι πολύ απαλός. Στη μια πλευρά, έβαλα μια μαύρη σημαία, η οποία είναι το αντίθετο του ανακλαστήρα και στην άλλη υπάρχει πολύ κοντά μια απαλή ομπρέλα. Αυτός ο φωτισμός είναι τόσο απαλός, αλλά μου παρέχει την αναλογία που χρειάζομαι για να δημιουργήσω την αντίθεση στην εικόνα.

Χρήση της αυτόματης εστίασης στα μάτια (Eye AF)

Η αυτόματη εστίαση στα μάτια (Eye AF) είναι η μεγαλύτερη ελευθερία που μας έχει δώσει ποτέ η τεχνολογία φωτογραφικών μηχανών. Εκτιμώ αυτή τη λειτουργία κάθε φορά που πιάνω την Alpha 7R V στα χέρια μου, καθώς μου επιτρέπει να συγκεντρωθώ στη δημιουργία του πορτραίτου και όχι στον έλεγχο της φωτογραφικής μηχανής.

πορτραίτο ενός σέρφερ που χαμογελά

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 50mm f/1.2 GM | 1/8000s @ f/1.2, ISO 50

Η φωτογραφία του σέρφερ, του Alan, τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας μόνο τον ήλιο που έδυε. Την τράβηξα με τη χρήση του φακού 50 mm f/1.2 G Master σε 1/8000ο του δευτερολέπτου. Με τη λειτουργία αυτόματης εστίασης στα μάτια (Eye AF) γνώριζα ότι, ακόμη και σε f/1.2, τα μάτια θα ήταν ιδανικά εστιασμένα. Αυτή η λήψη θα ήταν ένα απλό φωτογραφικό στιγμιότυπο αν την είχα τραβήξει σε f/8 ή f/11. Οι λήψεις όμως με μέγιστο διάφραγμα κατευθύνουν τον θεατή στο συναρπαστικό μέρος - τα μάτια και την έκφρασή του σέρφερ. Το πορτραίτο του Alan ακτινοβολεί υγεία, θετικότητα και την αγάπη του για τον ωκεανό και όλη η αλήθεια συνοψίζεται εκεί σε αυτήν την εικόνα.

Η λήψη σε ασπρόμαυρο μου επιτρέπει να αποτυπώσω τον ενθουσιασμό της στιγμής, πράγμα που δεν θα μπορούσα να πετύχω σε έγχρωμη λήψη – η λήψη είναι πιο απλή, πιο ξεκάθαρη και πάντα άμεση.

Στοχεύστε στη δημιουργία ενός πορτραίτου που μπορεί να τραβήξει την προσοχή, να πει αλήθειες ή απλώς να είναι ένας φάρος ηρεμίας.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Tom Oldham

Tom Oldham | UK

«Η ευτυχία είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής, ο απώτερος στόχος και το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης», Αριστοτέλης.

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.