πράσινη αλκυόνα που βουτάει σε λίμνη

Κορυφαίες συμβουλές: Πώς να φωτογραφίσετε τη Χρυσή Ώρα

με τη φωτογραφική μηχανή Alpha της Sony

Πηγαίνετε εκεί νωρίς

Χρυσή Ώρα θεωρείται συνήθως η ώρα μετά την ανατολή του ήλιου ή πριν τη δύση του. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, το φως είναι πιο ζεστό και οι σκιές είναι μεγάλες· υπάρχει μια μαγεία στο φως που δεν βλέπεις σε καμία άλλη ώρα. Τα τοπία ζωντανεύουν, και αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι φωτογράφοι λατρεύουν να φωτογραφίζουν την ώρα αυτή.

Μην περιμένετε να εμφανιστείτε με την ανατολή του ήλιου και να αρχίσετε να τραβάτε. Αφιερώστε λίγο χρόνο εκ των προτέρων ερευνώντας πού ακριβώς θα ανατείλει ή θα δύσει ο ήλιος. Αν και μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε εκείνη τη στιγμή, το φως αλλάζει συνεχώς και μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετικό σε μόλις λίγα λεπτά. Έτσι, σχεδιάστε τι θέλετε να φωτογραφίσετε και φτάστε αρκετά νωρίτερα, πριν ξεκινήσει αυτή η μαγική ώρα.

ισχνό δέντρο σε μια βουνοπλαγιά με τον ήλιο να δύει πίσω του © Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/5000s @ f/3.2, ISO 100

Φωτογραφικές μηχανές και φακοί

Αν φωτογραφίζετε τοπία, θα θέλετε μια φωτογραφική μηχανή με όσο το δυνατόν υψηλότερη ανάλυση, γεγονός που καθιστά φωτογραφικές μηχανές όπως η Alpha 7R V και η Alpha 7R της Sony, με τον αισθητήρα ανάλυσης 60 εκατομμυρίων pixel που διαθέτουν, εξαιρετικές επιλογές για την αποτύπωση περιεχομένου. Η επιλογή του φακού θα εξαρτηθεί από το τοπίο σας, αλλά γενικά υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: ευρυγώνιος ή τηλεφακός. Χρησιμοποιήστε έναν φακό όπως ο FE 16-35mm f/2.8 GM II ή ο FE 12-24mm f/2.8 GM για να αποτυπώσετε μια εντυπωσιακή θέα ή αναδείξτε ένα συγκεκριμένο μέρος της σκηνής χρησιμοποιώντας το άκρο τηλεφακού του φακού FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II.

Ωστόσο, μην αισθάνεστε περιορισμένοι από τη φωτογραφική μηχανή και τον φακό σας, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα εκτός από τοπία που μπορείτε να φωτογραφίσετε κατά τη διάρκεια της Χρυσής Ώρας.

ο ήλιος αργά το απόγευμα που πέφτει σε ένα καλυβάκι με αχυρένια σκεπή © İlhan Eroğlu | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 160

Μην περιορίζεστε μόνο στο τοπίο

Οι εκθαμβωτικές ακτίνες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της Χρυσής Ώρας επιτρέπουν την αποτύπωση μιας ποικιλίας περιεχομένου. Οι φωτογράφοι δρόμου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μακριές σκιές και το χρυσό φως για να δημιουργήσουν τολμηρές εικόνες με υψηλή αντίθεση. Οι φωτογράφοι πορτρέτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φως του ήλιου ως ένα γιγάντιο χρυσό softbox για να δημιουργήσουν κολακευτικά πλάνα ανθρώπων. Αν το φως είναι πολύ σκληρό στο θέμα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανακλαστήρα για να προσθέσετε λίγο από αυτό το χρυσό φως στις σκιές.

Είναι επίσης μια εξαιρετική ώρα για φωτογράφιση της άγριας ζωής, με τα ζώα να ξεπροβάλλουν για την ημέρα αναζητώντας τροφή και τα έντομα να παραμένουν ακίνητα και να λιάζονται για να ζεσταθούν. Αξιοποιήστε στο έπακρο το φως χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου ως ένα γιγάντιο φως στούντιο.

καμηλοπάρδαλη που πίνει στη σαβάνα το σούρουπο © Francis Bompard | Sony α7R III + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/4000s @ f/2.8, ISO 1250

Φωτογραφίστε προς τον ήλιο

Η Χρυσή Ώρα είναι η ιδανική στιγμή για να τραβήξετε φωτογραφίες με οπίσθιο φωτισμό. Είναι εύκολο να δημιουργήσετε σιλουέτες με το θέμα σας σε φωτεινό φόντο. Το φως μπορεί να φαίνεται υπέροχο όταν φιλτράρεται μέσα από τα κλαδιά των δέντρων σε ένα δάσος με ομίχλη.

δέντρο τυλιγμένο στην ομίχλη την αυγή © Albert Dros

Δημιουργήστε ηλιακά αστέρια

Συνήθως, οι φωτογράφοι θέλουν να αποφεύγουν να έχουν τον ήλιο απευθείας στις φωτογραφίες τους, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν ο ήλιος βρίσκεται τόσο χαμηλά στον ουρανό. Αντί να θυσιάσετε μια σύνθεση, κάντε τον ήλιο χαρακτηριστικό στοιχείο της εικόνας.

Το κλείσιμο του διαφράγματος σε μικρό μέγεθος, όπως το f/16, μπορεί να δημιουργήσει ένα εφέ ηλιακού αστεριού. Ο αριθμός των σημείων στο αστέρι εξαρτάται από το πόσες λεπίδες διαφράγματος έχει ο φακός σας. Εάν ο φακός έχει ζυγό αριθμό λεπίδων διαφράγματος, θα έχετε ακριβώς τόσα σημεία· για παράδειγμα, οκτώ λεπίδες θα παράγουν οκτώ σημεία. Ωστόσο, οι περιττοί αριθμοί λεπίδων διαφράγματος παράγουν διπλάσιο αριθμό, οπότε ένας φακός με επτά λεπίδες διαφράγματος θα δημιουργήσει 14 σημεία. Έτσι, αξίζει να πειραματιστείτε με διαφορετικούς φακούς για να δείτε ποιοι παράγουν το καλύτερο εφέ ηλιακού αστεριού.

Με εξαιρετικές οπτικές επιστρώσεις, οι φακοί της Sony μπορούν να παράγουν υπέροχα ηλιακά αστέρια με ελάχιστες αντανακλάσεις, ώστε να μπορείτε να είστε δημιουργικοί χωρίς να ανησυχείτε ότι οι αντανακλάσεις θα δημιουργήσουν στοιχεία που αποσπούν την προσοχή στην εικόνα σας.

ανεμόμυλος την αυγή με τον ήλιο να ξεπροβάλλει μέσα από τα δέντρα © Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 1/640s @ f/22, ISO 200

Ρυθμίσεις έκθεσης

Με έντονο φως χαμηλής γωνίας, η Χρυσή Ώρα είναι μια εξαιρετική στιγμή για να πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις έκθεσης. Ωστόσο, κάτι που πρέπει να αποφεύγετε είναι να χάνετε τις λεπτομέρειες σε τυχόν φωτεινά σημεία στον ουρανό, ώστε να γίνουν εντελώς λευκά. Παρακολουθείτε προσεκτικά το ιστόγραμμα της φωτογραφικής μηχανής, το οποίο μπορείτε να δείτε στην πίσω οθόνη ή μέσω του viewfinder. Έχοντας μια μεγάλη κορυφή στα δεξιά σημαίνει ότι τα φωτεινά σημεία εμφανίζονται ως καθαρό λευκό, οπότε μειώστε την έκθεση για να διατηρήσετε κάποια λεπτομέρεια σε πράγματα όπως τα σύννεφα. Εάν η εικόνα φαίνεται πολύ σκοτεινή, μπορείτε πάντα να φωτίσετε τις περιοχές σκιών κατά την επεξεργασία, αλλά μόλις χαθεί οποιαδήποτε λεπτομέρεια στα φωτεινά σημεία, δεν μπορείτε να την επαναφέρετε. Ευτυχώς, οι φωτογραφικές μηχανές Alpha της Sony διαθέτουν μεγάλο δυναμικό εύρος, ώστε να αποτυπώνετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες στα φωτεινά σημεία και τις σκιές.

πελεκάνος που προσγειώνεται σε μια ήρεμη λίμνη © Gustav Kiburg | Sony α1 + FE 300mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/4.0, ISO 1600

Στρέψτε το βλέμμα αλλού

Είναι εύκολο να εστιάσετε την προσοχή σας στον όμορφο ήλιο μπροστά σας και πολλοί φωτογράφοι ξεχνούν να κάνουν στροφή. Κοιτάξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τον ήλιο πίσω σας και δείτε πώς μεταμορφώνει το τοπίο και τον ουρανό. Συχνά θα ανταμειφθείτε αν φωτογραφίσετε προς τη λιγότερο προφανή κατεύθυνση.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.