μοναχικό βουτηχτάρι κολυμπάει στη λίμνη

Φτερό στον άνεμο

Andreas Hemb

Είναι νωρίς το πρωί στην επαρχία του Σοντέρμανλαντ της Σουηδίας, όπου οι νεοαφιχθέντες πληθυσμοί από βουτηχτάρια και χειμωνοβουτηχτάρια ξεκινούν τη μέρα τους, βουτώντας στις νότιες λίμνες και στα παστέλ χρώματα που προαναγγέλλουν την αυγή. Το φως είναι όμορφο, αλλά το κρύο είναι ακόμα τσουχτερό αυτό το πρωινό του Απρίλη. Κάτι αδιάφορο φυσικά για τα βουτηχτάρια, αλλά κάπως περιοριστικό για τον επαγγελματία άγριας ζωής, Andreas Hemb, που λικνίζεται στους κυματισμούς της λίμνης, μέσα στην πλωτή κρυψώνα του. "Αυτήν την εποχή, μπορώ να μείνω στο νερό το πολύ για μία ώρα", λέει, "αλλά αξίζει. Καταφθάνουν εδώ τον Μάρτιο, βρίσκουν μια καλή φωλιά, την προστατεύουν από τους αντίζηλους, ζευγαρώνουν, μεγαλώνουν τους νεοσσούς τους και δυναμώνουν αρκετά, ώστε να μεταναστεύσουν ξανά τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Φέτος, προσπαθώ να καταγράψω ολόκληρο τον κύκλο τους."

βουτηχτάρι με ψάρι στο ράμφος του

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

Όπως ισχύει σε πολλά είδη φωτογράφισης, οι πολύ πρωινές ώρες συχνά αποδίδουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για τον Andreas, μόνο που στην περίπτωσή του είναι ακόμα πιο όμορφα, καθώς το νερό αντανακλά ολόγυρα τα χρώματα της ανατολής, δημιουργώντας απίστευτη ποικιλία. "Η εναλλαγή του φωτός δημιουργεί σκηνικά με πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα, κάποιες φορές ακόμα και μέσα σε λίγα μόνο λεπτά", εξηγεί. "Από πριν το χάραμα, μέχρι τον απαλό οπίσθιο φωτισμό. Ακόμα και το άμεσο φως είναι όμορφο, αν είναι αρκετά νωρίς. Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως νωρίς το πρωί, τα πουλιά είναι πιο ενεργά και βλέπεις περισσότερη αλληλεπίδραση".

2 βουτηχτάρια με ενωμένα ράμφη

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/5.0, ISO 400

Η ιδανική περιγραφή για τη νεότερη μηχανή Sony Alpha του Andreas, την Alpha 1, θα ήταν ότι πρόκειται για μια μηχανή που σε βοηθάει να πάρεις ρίσκα". Ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζει τις καλύτερες λειτουργίες των μηχανών Sony είναι τεράστιο πλεονέκτημα", εξηγεί ο Andreas. "Προσφέρει λήψη χωρίς διακοπές, μαζί με ταχύτητα εστίασης και απίστευτα υψηλή ανάλυση. Ο συνδυασμός είναι εξαιρετικά βοηθητικός και ανταποκρίνεται στην αφοσίωση που δείχνω, όταν είμαι έξω στο νερό και στο κρύο".

Βασιζόμενη στη θρυλική απόδοση αυτόματης εστίασης της σειράς Alpha 9, η λειτουργία παρακολούθησης σε πανοραμικές λήψεις της Alpha 1 προφανώς ξεχωρίζει για τον Andreas.

Ως φωτογράφος, το μόνο που πρέπει να κάνω είναι κρατάω το πουλί στο πλάνο και να είμαι έτοιμος για τα πάντα" λέει, "και η παρακολούθηση βρίσκει το μάτι ή το κεφάλι, και απλώς κλειδώνει εκεί. Είναι εντυπωσιακό, άμα σκεφτούμε ότι αυτά τα ζώα μπορεί να γυρίσουν ή να βουτήξουν ή να τα κρύψει ένας κυματισμός. Η μηχανή ποτέ δεν αποσπάται".
2 βουτηχτάρια τσακώνονται στο νερό

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/5.0, ISO 200

Με τόσες διαφορές από είδος σε είδος πουλιού, δεν ανησυχεί ότι σε κάποια θέματα μπορεί να μη λειτουργεί; "Όχι, δεν θα το έλεγα" λέει χαμογελώντας ο Andreas, "γιατί, ακόμα κι αν είναι δύσκολο, για οποιονδήποτε λόγο, να ανιχνευτεί το μάτι ή αν είναι δύσκολες οι συνθήκες, όπως με τον χαμηλό ή οπίσθιο φωτισμό, ξέρω ότι, αν μη τι άλλο, θα εντοπίσει και θα παρακολουθήσει το κεφάλι" Το έχω δοκιμάσει με βουτηχτάρια, κύκνους, πάπιες και πολλά άλλα είδη, και μέχρι στιγμής, δεν έχω βρει ελάττωμα".

Άλλη μία λειτουργία που του αρέσει πολύ είναι η λειτουργία ριπής στα 30 fps της Alpha 1. "Παρόλο που κανονικά θα φωτογράφιζα σε συνεχή λειτουργία, έχω διαπιστώσει ότι τα επιπλέον 10 fps κάνουν πραγματική διαφορά στις λήψεις συμπεριφοράς" λέει. "Αν το πουλί τρέχει ή πετάει, δεν θα έχει τόση διαφορά. Τα βουτηχτάρια όμως, όταν τσακώνονται, προσπαθούν να βυθίσουν τον αντίπαλο στο νερό, και έχω καταφέρει να πιάσω ακριβώς τη στιγμή που το μάτι τους πρόκειται να βυθιστεί, για το οποίο θα είχα λιγότερες πιθανότητες με τα 20 fps. Αυτές οι στιγμές είναι μοναδικές. Το ίδιο συμβαίνει και με το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο των 240 fps, που δίνει μια πιο ομαλή, πιο φυσική άποψη των γρήγορα κινούμενων θεμάτων, για πιο εύκολη παρακολούθηση".

βουτηχτάρι σε χαμηλή πτήση πάνω από τη λίμνη

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 320

Καθώς η λίμνη Σοντέρμαλαντ ζεσταίνεται προς τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, είναι πιο εύκολο για τον Andreas να μένει περισσότερη ώρα μέσα στο νερό φωτογραφίζοντας, αλλά ξέρει ότι ο χρόνος φωτογράφισης της ετήσιάς τους εμφάνισης τελειώνει. "Σύντομα, θα μεταναστεύσουν πίσω στη νότια Ευρώπη ή πιο μακριά, οπότε στον χρόνο που έχει απομείνει, προσπαθώ να τραβήξω μεγάλη ποικιλία λήψεων. Πορτραίτα, λήψεις δράσης και πιο ευρυγώνιες σκηνές που θα περιλαμβάνουν το περιβάλλον τους. Είναι πολύ σημαντικό ένα ανάλογο έργο να έχει ποικιλομορφία".

βουτηχτάρι ετοιμάζεται να απογειωθεί

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

Υπάρχει καμία πιθανότητα να μεταναστεύσει και ο Andreas; "Όχι, έχω κολλήσει με τη Sony τώρα και δεν πάω πουθενά" λέει γελώντας. "Αυτές είναι οι μηχανές που με έχουν βοηθήσει να βγάλω τις πιο αγαπημένες μου λήψεις. Οι εικόνες που καταγράφουν συμπεριφορά, αυτά τα ένα ή δύο δευτερόλεπτα δραστηριότητας κορταρίσματος ή μάχης ή ακόμα και φροντίδας των νεοσσών, είναι και εκείνες που καθορίζουν το είδος και τον φωτογράφο. Καταβάλλω προσπάθεια για να δω αυτές τις στιγμές και δεν θέλω να τις χάνω, και με την Alpha 1, δεν τις χάνω ποτέ".

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Andreas Hemb

Andreas Hemb | Sweden

"Μια εικόνα μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από μια απλή αντανάκλαση του περιβάλλοντος χώρου. Προσπαθώ να ξεπεράσω τον καταγραφικό χαρακτήρα της φωτογραφίας. Μια εικόνα θα πρέπει να προκαλεί συναισθήματα."

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.