λέαινα που γλείφει το μικρό της

Αποτυπώνοντας τη στιγμή της άγριας ζωής

Merche Llobera

Το πορτφόλιο της Merche Llobera χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία και ομορφιά όπως και ο φυσικός κόσμος τον οποίο ερωτεύτηκε μέσα από τη φωτογράφιση. Περιέχει φωτογραφίες κάθε είδους, από περιβαλλοντικές μελέτες έως καλλιτεχνικά πορτραίτα, και εικόνες που αποτυπώνουν αλλόκοτες ή κωμικές στιγμές συνυπάρχουν με εικόνες που απεικονίζουν τη στυγνή πραγματικότητα της επιβίωσης. Είναι ένα μείγμα που αντικατοπτρίζει το πάθος της ζωής της.

ομάδα μικρών λιονταριών που παίζουν στη σαβάνα

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 1250

«Αγαπώ τα ζώα από τότε που ήμουν μικρή και παρακολουθούσα ντοκιμαντέρ και διάβαζα το National Geographic», χαμογελάει. «Η επαγγελματική μου διαδρομή στη φωτογράφιση άγριας ζωής ξεκίνησε το 2019 με μια Alpha 7 III της Sony, την οποία χρησιμοποιούσα για υποβρύχια φωτογράφιση. Στη συνέχεια δούλεψα με την Alpha 7R III της Sony και τώρα με την Alpha 7R V της Sony, φωτογραφίζοντας σαφάρι στην Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, Μποτσουάνα… μετά από τόσο καιρό που έβλεπα αυτά τα ξεχωριστά μέρη στα βιβλία και στην τηλεόραση, η πραγματική ζωή ήταν σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!»

ξιφίας ανάμεσα σε ένα κοπάδι αργυρόψαρων στη θάλασσα

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/320s @ f/7.1, ISO 800

«Κάθε ζώο είναι διαφορετικό, το ίδιο και η συμπεριφορά του, οπότε προσπαθώ να το αντικατοπτρίζω αυτό», επιβεβαιώνει η Merche. «Σε μια τυπική φωτογράφιση, υπάρχει αρκετός χρόνος για να το κάνεις. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι φωτογραφίζουμε καμηλοπαρδάλεις – θα προσπαθούσα να τις φωτογραφίσω τόσο στο περιβάλλον τους όσο και από κοντά, γιατί και στη σαβάνα υπάρχει πολλή ομορφιά.»

2 καμηλοπαρδάλεις που διασχίζουν μια πεδιάδα

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/640s @ f/5.6, ISO 200

Στην απλή, κομψή εικόνα της με τις καμηλοπαρδάλεις να διασχίζουν την πεδιάδα, φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για εικόνες που δημιουργούν μια συναισθηματική αντίδραση στον θεατή. Και αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι επίσης διασκεδαστικό, όπως στο πορτραίτο μιας καμηλοπάρδαλης με το 'κεφάλι στα σύννεφα'.

μια καμηλοπάρδαλη καδραρισμένη σε συννεφιασμένο ουρανό

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/16, ISO 500

Μια πολύ διαφορετική εικόνα είναι η λήψη μιας μάχης όπου 'ο νικητής τα παίρνει όλα' μεταξύ ενός νεαρού λιονταριού και ενός βουβαλιού. «Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα όταν βλέπουν αυτή τη φωτογραφία», παραδέχεται, «αλλά όλα αυτά είναι μέρος της καθημερινής πραγματικότητας της φύσης. Πρόκειται για αληθινά πλάσματα που συμπεριφέρονται με τον τρόπο που τα διατηρεί στη ζωή. Δεν είναι κινούμενα σχέδια σε μια ταινία.»

ένα λιοντάρι που παλεύει με ένα βουβάλι στο νερό

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1600s @ f/6.3, ISO 640

«Το καλό είναι ότι κανένα τους δεν σκοτώθηκε», συνεχίζει. «Όπως μπορείτε να δείτε, το βουβάλι έχει το κέρατό του στο πλευρό του λιονταριού, οπότε ήταν 50:50. Είδαμε το λιοντάρι την επόμενη μέρα και ήταν τραυματισμένο αλλά ζωντανό.»

Και πάλι, η υπομονή ήταν το κλειδί για να βρεθεί αυτή η εκπληκτική στιγμή, εξηγεί. «Εκείνη την ημέρα με το βουβάλι και το λιοντάρι, δεν συνέβαιναν και πολλά. Αλλά και πάλι πρέπει να είσαι έτοιμος. Απλά πρέπει να δεχτείς ότι είναι ένα παιχνίδι αναμονής – όπως ακριβώς συμβαίνει συχνά για ένα λιοντάρι ή μια τσίτα!»

τσίτα που γλείφει το μικρό της

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/11, ISO 2000

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείς να τραβήξεις πολλές εικόνες», συνεχίζει η Merche, «και νομίζω ότι από το πρώτο μου σαφάρι γύρισα σπίτι με 20.000! Παρόλο που η Alpha 7R V έχει υψηλούς ρυθμούς καρέ 7fps και 10fps, δεν θέλω 2.000 εικόνες του ίδιου πράγματος! Γι' αυτό προσπαθώ να είμαι αυστηρή και στο τέλος της ημέρας ελέγχω τις εικόνες διαγράφοντας ό,τι δεν χρειάζομαι.»

«Το πρόβλημα είναι», παραδέχεται, «ότι με αυτές τις φωτογραφικές μηχανές της Sony, η αυτόματη εστίαση με τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί τόσο καλά που δεν έχεις αυτόματα 100άδες εικόνες που μπορείς να απορρίψεις, επειδή σπάνια είναι εκτός εστίασης ή μη ευκρινείς! Όλα φαίνονται υπέροχα! Οι νέες λειτουργίες παρακολούθησης είναι ιδιαίτερα θαυμάσιες, επειδή τα κινούμενα ζώα απλά παραμένουν εστιασμένα για όσο χρονικό διάστημα θέλεις.»

μεγάλο κοπάδι πελεκάνων στο νερό

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Η Merche είναι επίσης οπαδός της πανίσχυρης ανάλυσης 61 megapixel της Alpha 7R V, η οποία σημαίνει τεράστια ποσότητα λεπτομέρειας και δυνατότητα δημιουργίας φωτογραφιών 26Mp στη λειτουργία περικοπής 1,5x APS-C. «Χρησιμοποιώ συχνά τον φακό FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS, αλλά αν χρειαστεί να πάω ακόμα πιο κοντά, η λειτουργία περικοπής τον μετατρέπει σε έναν αποτελεσματικό φακό 300-900mm», εξηγεί.

Μια άλλη πτυχή της Alpha 7R V που απόλαυσε η Merche είναι η προστασία του αισθητήρα κατά την αλλαγή φακών. «Σε αυτό το περιβάλλον, μου αρέσει να διατηρώ έναν φακό στη φωτογραφική μηχανή και να μην τον αλλάζω πολύ, επειδή είναι σκονισμένος και βρώμικος – και ο καθαρισμός του αισθητήρα είναι μια φοβία μου!», γελάει, «αλλά με την Alpha 7R V υπάρχει μια έξυπνη κουρτίνα που κλείνει πάνω από τον αισθητήρα όταν αυτός είναι απενεργοποιημένος, οπότε είμαι πολύ πιο σίγουρη με αυτό.»

κοντινό πλάνο ενός κοπαδιού πελεκάνων

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Αν μη τι άλλο, λέει η Merche, η ευκολία και η ποιότητα της χρήσης των φωτογραφικών μηχανών Alpha την έχει κάνει να αισθάνεται περισσότερο σε επαφή με τη φύση. «Αν είχα μια συμβουλή για τη φωτογραφία άγριας ζωής, αυτή θα ήταν να απολαμβάνει κανείς αυτές τις εμπειρίες όσο το δυνατόν περισσότερο», καταλήγει, «και χάρη στις φωτογραφικές μηχανές Alpha μπορώ να το κάνω αυτό, επειδή δεν παλεύω με τον εξοπλισμό για να πετύχω τις λήψεις που θέλω.»

«Είτε είσαι σε σαφάρι είτε σε κατάδυση, μερικές φορές μπορεί να περάσεις όλη την ημέρα χωρίς να δεις τίποτα, αλλά είναι πάντα μια σπουδαία εμπειρία, να συναντάς ανθρώπους που αγαπούν τη φύση όσο κι εσύ και να βρίσκεσαι στην ύπαιθρο. Και όταν σου δίνεται η ευκαιρία, οι φωτογραφικές μηχανές Alpha διευκολύνουν την αποτύπωσή της, ώστε να μπορείς να εκτιμήσεις πλήρως τη φύση και να τη φωτογραφίσεις. Είναι ένας πανέμορφος κόσμος γεμάτος ποικιλία, και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, η φωτογραφία μπορεί να συμβαδίσει με αυτό.»

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.