μια μεγάλη φάλαινα με το μικρό της που κολυμπά σε διάστικτο φως

Εξερευνώντας τον ωκεανό

Ricardo Nascimento

Το νερό προσέλκυε πάντα τον Ricardo Nascimento. «Κάνω bodyboarding και απολαμβάνω τα κύματα από 12 χρονών. Ο πατέρας μου είχε πάντα τεράστιο πάθος για τον ωκεανό και περνούσαμε χρόνο ψαρεύοντας από μικρά καΐκια όταν ήμουν νεότερος», αναπολεί ο Ricardo. Τώρα ο Ricardo ασχολείται πλέον επαγγελματικά με τη φωτογράφιση και την κινηματογράφηση απίστευτων πλασμάτων που ζουν κάτω από τα κύματα χρησιμοποιώντας την Alpha 1 της Sony.

Πρόσφατα, ο Ricardo άρχισε να κάνει λήψεις στις Αζόρες με την Futurismo Azores Adventures, η οποία είναι μια εταιρεία που διοργανώνει εκδρομές για τουρίστες που θέλουν να δουν φάλαινες και απίστευτη θαλάσσια ζωή γύρω από τα νησιά από ένα σκάφος. Η εταιρεία αυτή είναι πιστοποιημένη από την World Cetacean Alliance (WCA), τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό προστασίας της θαλάσσιας ζωής, και απασχολεί επίσης θαλάσσιους βιολόγους που παρακολουθούν και ερευνούν τις φάλαινες φυσητήρες και άλλα θαλάσσια πλάσματα προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τη συμπεριφορά τους. Ο ρόλος του Ricardo είναι να βοηθά αυτήν την έρευνα και παρακολούθηση.

«Κινηματογραφώ και φωτογραφίζω οτιδήποτε παρατηρώ κάτω από το νερό», αναφέρει ο Ricardo. «Κάνω λήψεις φαλαινών φυσητήρων, φαλαινών-πιλότων, θαλάσσιων χελωνών, δελφινιών, χταποδιών, μεδουσών - όσο περισσότερες λήψεις κάνω, τόσο περισσότερο διευκολύνω τους βιολόγους να αναγνωρίσουν και να ερευνήσουν διάφορα θαλάσσια πλάσματα.»

πορτοκαλί θαλάσσια χελώνα που κάθεται ακίνητη κάτω από το νερό

© Ricardo Nascimento | Sony α1 + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/400s @ f/8.0, ISO 1000

Χάρη στην ανάλυση 50 megapixel για φωτογραφίες και την ανάλυση 8k για βίντεο που προσφέρει η Alpha 1 της Sony, ο Ricardo μπορεί να αποτυπώνει πλάνα με επαρκείς λεπτομέρειες που διευκολύνουν την παρακολούθηση μεμονωμένων φαλαινών και βοηθούν τους θαλάσσιους βιολόγους να μαθαίνουν πράγματα για τη συμπεριφορά τους. Όπως ισχύει και σε άλλα πρότζεκτ προστασίας της άγριας ζωής, οι φωτογραφίες και τα βίντεο διηγούνται επίσης μια ιστορία που ο Ricardo ελπίζει ότι θα έχει απήχηση στον κόσμο.

«Στις Αζόρες κυνηγούσαν τις φάλαινες φυσητήρες για περισσότερα από 200 χρόνια για το λάδι τους, αλλά αυτές είναι πλέον προστατευόμενο είδος. Είναι απίστευτα πλάσματα – καταδύονται σε 2.500 μέτρα βάθος και παραμένουν κάτω από το νερό για 45 λεπτά κάθε φορά – αν οι άνθρωποι δεν δουν αυτά τα ζώα, τότε δεν θα τα συμπονέσουν και δεν θα προσπαθήσουν ποτέ να προστατεύσουν τον ωκεανό. Το γεγονός ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις φάλαινες και έχουμε δώσει ονόματα σε αυτές, πιστεύω ότι διευκολύνει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι συμβαίνει. Όταν διηγείσαι την ιστορία ενός συγκεκριμένου ζώου, συμπονείς το ζώο αυτό. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που ανακάλυψα ότι μπορώ να κάνω με μια φωτογραφική μηχανή, έναν φακό και μια υποβρύχια θήκη.»

μεγάλη φάλαινα μισοβυθισμένη στον ωκεανό

© Ricardo Nascimento | Sony α1 + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/125s @ f/8.0, ISO 4000

Όταν ο Ricardo έβαλε για πρώτη φορά την Alpha 1 της Sony σε μια υποβρύχια θήκη, κατάλαβε ότι αυτή η φωτογραφική μηχανή ήταν φτιαγμένη γι' αυτόν. «Αφότου δοκίμασα την Alpha 1, σκέφτηκα, ''Εντάξει, πρέπει να αλλάξω φωτογραφική μηχανή''». Ο Ricardo ήταν απογοητευμένος όχι μόνο από την υποβρύχια λειτουργία της προηγούμενης φωτογραφικής μηχανής DSLR που χρησιμοποιούσε, αλλά και από το γεγονός ότι έπρεπε να χρησιμοποιεί μια βαριά κινηματογραφική κάμερα όταν ήθελε να κάνει λήψη βίντεο. Τώρα πλέον, με την Alpha 1, ο Ricardo μπορεί να συνδυάσει και τις δύο κάμερες σε μία που τα κάνει όλα προσφέροντας καταπληκτικά βίντεο και φωτογραφίες από τον ίδιο κορμό φωτογραφικής μηχανής.

«Η κινηματογραφική κάμερα και ο φακός ζυγίζουν περίπου 14 kg σε πλήρες στήσιμο. Βουτώ στο νερό από μια βάρκα, καταδύομαι μαζί με αυτό το βάρος, κολυμπώ για να ανέβω πίσω στην επιφάνεια και βγάζω τον εξοπλισμό έξω από το νερό – Ορισμένες φορές κάνω έως και 50 καταδύσεις καθημερινά και αυτή η διαδικασία επιβαρύνει το σώμα μου. Η Alpha 1 ζυγίζει πολύ λιγότερο και είναι πολύ πιο εύκολη στη μετακίνηση. Μπορώ να κολυμπώ ταχύτερα και, κατά συνέπεια, έχω καλύτερες πιθανότητες να τραβήξω απίστευτες φωτογραφίες και βίντεο.»

αγέλη φαλαινών κάτω από το νερό

© Ricardo Nascimento | Sony α1 + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/125s @ f/8.0, ISO 2500

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ricardo είναι ελεύθερος δύτης - δεν χρησιμοποιεί αναπνευστικό εξοπλισμό καταδύσεων, αλλά αντίθετα κρατά την αναπνοή του και καταδύεται όσο πιο βαθιά μπορεί για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί. «Μπορώ να κρατήσω την αναπνοή μου για έως 2 λεπτά όταν κάνω ελεύθερη κατάδυση», αναφέρει ο Ricardo. «Όταν γυρίζω βίντεο είμαι πάντα απόλυτα συγκεντρωμένος και χαλαρώνω πολύ. Υπάρχει κάτι πολύ όμορφο στο να είσαι μαζί με ένα ζώο στο νερό, αλλά πρέπει πάντα να έχεις κατά νου ότι ''Δεν μπορώ να μείνω εδώ για πολύ χρόνο'', διότι μπορεί να συμβεί ατύχημα.»

Κάτω από το νερό, ο Ricardo έχει επίσης να αντιμετωπίσει τις συνθήκες λήψης. «Το φως δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς είναι κάτι που επιλύεται εύκολα. Μπορώ με σιγουριά να αυξήσω τη ρύθμιση της Alpha 1 σε ISO 4000», λέει ο Ricardo. «Το δύσκολο μέρος είναι ότι έχει απώλεια χρωμάτων όταν πηγαίνεις σε συγκεκριμένα βάθη. Για παράδειγμα, όταν τραβάς μια φωτογραφία κοντά στην επιφάνεια, η φωτογραφία φαίνεται καταπληκτική, αλλά σε 10 μέτρα βάθος το χρώμα της θα είναι πολύ μπλε. Με την Alpha 1 μπορώ να κάνω λήψεις σε ακατέργαστη μορφή ώστε να αποτυπώνω όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες και, στη συνέχεια, να διορθώνω αυτά τα αρχεία ένα προς ένα.»

δύο φάλαινες που κολυμπούν η μία δίπλα στην άλλη

© Ricardo Nascimento | Sony α1 + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/125s @ f/8.0, ISO 2500

Η αποτύπωση των λεπτομερειών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά τους βιολόγους να αναγνωρίζουν τις φάλαινες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγνώριση γίνεται παρατηρώντας την ουρά. «Οι περισσότερες φωτογραφίες και τα περισσότερα βίντεο που τραβούν οι άνθρωποι είναι τραβηγμένα από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς η φάλαινα έχει το σώμα της έξω από το νερό πριν καταδυθεί ξανά. Οπότε υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες ουρών φαλαινών στις οποίες μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε πρόσβαση και να τις αναγνωρίσετε. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πρέπει να αποτυπώσω τις λεπτομέρειες της ουράς, ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τη φάλαινα και να προσθέσουμε τη θέση της στη βάση δεδομένων». Οι βιολόγοι παρατηρούν συνήθως αυτά τα θηλαστικά από το σκάφος, αλλά εμείς τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την υποβρύχια συμπεριφορά αυτών των ζώων.

Για την αποτύπωση αυτών των λεπτομερειών και μαγευτικών υποβρύχιων σκηνών, ο Ricardo τοποθετεί έναν από τους δύο φακούς Sony στην Alpha 1 - τον φακό FE 12-24 mm f/2.8 GM ή τον φακό FE PZ 16-35 mm f/4 G. «Συνήθως χρησιμοποιώ τον φακό 12-24 mm αν γνωρίζω ότι θα φωτογραφίσω μόνο φάλαινες, αλλά αν ο στόχος είναι να φωτογραφίσω διάφορα θέματα, για παράδειγμα, φάλαινες από απόσταση 15 μέτρων, δελφίνια από απόσταση 2 μέτρων και μια πορτογαλική καραβέλα από απόσταση 30 cm, τότε θα χρησιμοποιήσω τον φακό 16-35 mm. Αυτός ο αξιόπιστος και εξαιρετικά ανθεκτικός φακός είναι ο αγαπημένος μου για υποβρύχια χρήση.»

πορτογαλική καραβέλα μισοβυθισμένη στο νερό

© Ricardo Nascimento | Sony α1 + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/125s @ f/13, ISO 1600

Η Sony υποστηρίζει τον Ricardo στα πρόσφατα θαλάσσια πρότζεκτ του παρέχοντας καθοριστικής σημασίας βοήθεια και συμβουλές για το έργο του. «Μια ιδιότητα των φακών είναι ότι έχουν διαφορετική συμπεριφορά κατά την υποβρύχια χρήση», λέει Ricardo. «Με την υποστήριξη της Sony, έχω τη δυνατότητα να δοκιμάζω διάφορους φακούς για να αξιολογήσω τις επιδόσεις τους κατά την υποβρύχια χρήση χωρίς να χρειάζεται να τους αγοράσω. Αυτό μου δίνει μεγάλη ελευθερία να επιλέγω τα καλύτερα εργαλεία για το εκάστοτε πρότζεκτ μου. Μπορώ επίσης να τηλεφωνήσω στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης και να κάνω ερωτήσεις τεχνικής φύσης για τις φωτογραφικές μηχανές. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία».

Καθώς η υποβρύχια φωτογραφία είναι ένα τόσο απαιτητικό επάγγελμα σωματικά, ορισμένες φορές ο Ricardo αμφισβητεί την εργασία που κάνει. «Πολλές φορές η εργασία αυτή είναι σκληρή και το κορμί σου αρχίζει να πονά. Κάθε μέρα περνάς πολλές ώρες μέσα στο νερό. Όταν επιστρέφεις στο σπίτι, πρέπει να πλύνεις όλον τον εξοπλισμό. Πρέπει να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών και των βίντεό σου. Πρέπει να ετοιμάσεις πάλι όλες τις τσάντες φωτογραφικού εξοπλισμού σωστά, να φορτίσεις το τηλέφωνο, να φορτίσεις τις φωτογραφικές μηχανές, να καθαρίσεις την υποβρύχια θήκη της φωτογραφικής μηχανής και μετά να προσπαθήσεις να κοιμηθείς έξι ώρες για να ανακτήσεις δυνάμεις για την επόμενη μέρα. Πάντα φαίνεται πολύ πιο ρομαντικό στις φωτογραφίες ή τα βίντεο από ό,τι είναι πραγματικά, αλλά αξίζει τον κόπο για τις στιγμές που νοιώθω ταπεινότητα και δέος που βρίσκομαι τόσο κοντά σε αυτά τα απίστευτα πλάσματα».

«Αγαπώ αυτό που κάνω. Λατρεύω την όλη διαδικασία. Αν ήταν εύκολο, δεν θα το έκανα, όμως η προσαρμοστικότητα της Alpha 1 σίγουρα με βοηθά να τραβήξω τα πλάνα που μπορεί να είχα χάσει με το παλιό σύστημα φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιούσα.»

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.