Εικόνα Εστίασης

Tomasz Tomaszewski | Βλέμμα

Καθημερινά, εφόσον ο καιρός είναι καλός, οι αυτόχθονες ιθαγενείς συρρέουν στο Zócalo, την τεράστια κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού. Από νωρίς το πρωί μεταμορφώνονται, φορώντας παραδοσιακά ρούχα, βάφοντας το πρόσωπο όπως οι πρόγονοί τους, χορεύοντας και εκτελώντας τελετές. Καίνε φαρμακευτικά φυτά και καθαρίζουν τις ψυχές των τουριστών. Δεν το κάνουν, όμως, σαν μια φτηνή παράσταση προς τέρψη των περαστικών με σκοπό να κερδίσουν λίγα πέσος. Οι άνθρωποι τους οποίους θεραπεύουν και διασκεδάζουν είναι και οι ίδιοι Μεξικανοί. Γι' αυτούς τους ανθρώπους, οι τελετές αυτές είναι συνυφασμένες με έναν τρόπο ζωής ο οποίος διασφαλίζει ότι οι παραδόσεις και οι τελετουργίες των προγόνων τους διατηρούνται ζωντανές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν σημαντικό για μένα να καταγράψω την υπέροχη ενδυμασία με φτερά και την πολυπλοκότητα του μακιγιάζ αυτού του άντρα, αλλά ήθελα κάτι περισσότερο. Ήθελα μια εικόνα που θα επικοινωνούσε κάτι ξεχωριστό και θα έκανε τον θεατή να σταματήσει, να σκεφτεί ή να αναρωτηθεί.

Για να το πετύχω αυτό, έπρεπε, όπως πάντα, να διαρρήξω το φράγμα που μας χώριζε, οπότε μιλήσαμε και γνωριστήκαμε λίγο καλύτερα από ό,τι συμβαίνει συνήθως ανάμεσα σε έναν τουρίστα και το θέμα. Όταν τράβηξα τη φωτογραφία, μου άρεσε το βλέμμα που μου έριξε τελικά. Ένα βλέμμα που έκρυβε ίσως κάποιο μικρό μυστικό ή κάτι επικίνδυνο.

Tomasz Tomaszewski - πορτρέτο άντρα ντυμένου με τη φορεσιά της φυλής του

© Tomasz Tomaszewski | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

Για να αναδείξεις στο έπακρο το χρώμα σε αυτή τη φωτογραφία χρειάζεσαι φως. Το θέμα ακουμπούσε σε μια πόρτα για να προφυλαχθεί από τον ήλιο, οπότε μαζί με την Alpha 1 της Sony και τον φακό 24-70 mm f/2.8 GM, χρησιμοποίησα και ένα μικρό φως LED. Αυτό με βοήθησε να τονίσω το πρόσωπό του και να αναδείξω όλες τις λεπτές αποχρώσεις και τους τόνους των φτερών της ενδυμασίας.

Η έκθεση που χρησιμοποίησα ήταν 1/125 του δευτερολέπτου σε f/8 και ISO 1600. Συνήθως, φωτογραφίζω με μεγαλύτερο διάφραγμα, αλλά εδώ ήθελα το επιπρόσθετο βάθος πεδίου που δίνει το f/8, έτσι ώστε η λεπτή υφή και οι λεπτομέρειες της ενδυμασίας να είναι ορατές στη φωτογραφία. Χάρη στη λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας Steady Shot της Alpha 1, γνώριζα ότι η ταχύτητα κλείστρου 1/125 του δευτερολέπτου θα διατηρούσε την εικόνα καθαρή και ευκρινή, αλλά δεν είχα πρόβλημα να αφήσω το Αυτόματο ISO να φτάσει μέχρι το 1600. Με την Alpha 1, γνωρίζω ότι μπορώ να φτάσω μέχρι και στο 6400, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχώ καθόλου για τον θόρυβο. Είναι πραγματικά εκπληκτικό. Και φυσικά, η λειτουργία αυτόματης εστίασης στα μάτια (Eye Tracking AF) κλείδωσε αμέσως.

Όταν εργάζεσαι με μια τέτοια φωτογραφική μηχανή, η οποία παρέχει απόδοση στην οποία μπορείς να βασιστείς απόλυτα, αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι πιο δημιουργικός. Την εμπιστεύομαι ανεπιφύλακτα και δεν χρειάζεται να αφιερώνω χρόνο προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις ούτε να ελέγχω τις εικόνες στην οθόνη για να δω αν είναι καλά εστιασμένες ή έχουν καλή έκθεση. Απλά γνωρίζω ότι όλα είναι σωστά. Καθώς μπορώ να επικεντρωθώ σε μια δεδομένη στιγμή αντί να ασχολούμαι με τη φωτογραφική μηχανή, η μηχανή γίνεται προέκταση του ματιού μου. Για τον λόγο αυτό, η Alpha 1 είναι πραγματικά η απόλυτη φωτογραφική μηχανή.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Tomasz Tomaszewski

Tomasz Tomaszewski | Poland

"Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό στη φωτογραφία δεν είναι τι δείχνει και τι παρουσιάζει η εικόνα, αλλά περισσότερο, τι είδους ερωτήσεις προκαλεί."

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.